tisdag 16 juli 2019

Den skyddade verkstaden för värdeliberal samhällspropaganda

Svenska Yle publicerade igår en artikel som berättar om trenderna i finländarnas politiska engagemang. Bland annat sägs i artikeln att "den finländska väljarkåren har blivit allt mera värdeliberal". Är någon överraskad av detta? Så som vår media, med i synnerhet rundradion i framkant (och alldeles speciellt gäller detta Svenska Yle), driver på utvecklingen i värdeliberal riktning i samhället kan detta verkligen inte komma som någon överraskning för någon. Ser man på Svenska Yle så lyser de konservativa rösterna helt med sin frånvaro, och inte bara det: Det är mera en regel än ett undantag att värdekonservativa kommentarer i kommentarfältet censureras trots att dessa inte bryter mot några kommentarregler.

Och ja. Jag skrev en kommentar under artikeln med i princip samma budskap som ovan, men som för att riktigt vilja bevisa hur rätt jag har blev den givetvis censurerad. Kritik mot Svenska Yles modus operandi tillåts helt tydligt inte heller. Även där går censuren fram med hård hand. Det liberala värderingsklustret (som jag ofta både skrivit och talat om) kräver att få stå oemotsagt.

Givetvis är det ingen naturlag att det måste vara på det här sättet. Problemet är bara det att jag fruktar att det i våra länder har gått alldeles för långt redan för att det ska finnas någon möjlighet att göra något åt saken. Media har dränkt hela samhället i sitt värdeliberala träck, och som en följd av detta har alltför många låtit sig hjärntvättas. Vilket alltså artikeln jag länkade till visar. Men som sagt finns det ingen naturlag som säger att media, och speciellt inte den statliga rundradion, måste vara en skyddad verkstad för värdeliberal samhällspropaganda. I Ungern har de nya makthavarna insett detta, och samtidigt insett att de måste agera innan det är för sent. Där har de värdeliberala journalisterna ersatts med mera värdekonservativa dito. Givetvis ylar media i väst över detta och tar till de kraftigaste ord de har i sin palett, men detta ska ses som vad det är: De står upp för sina egna och gör allt de kan för att försöka förhindra att någon ens skulle komma på tanken att ens försöka göra något liknande på annat håll. Som t.ex. här.  

Problemet här är att hjärntvätten har fått pågå för länge och att den redan har gått för långt. Medias ylande om vad som sker i Ungern tas här emot med öppna armar och anammas helt okritiskt. "Det Fidez och Orbán gör i Ungern är fel!" Det är det förstås inte, men så har vi bringats att tro. Du som inte tror mig, lyssna gärna på denna podd!

Men som sagt får man frukta att det gått för långt här i våra länder redan. Den enda lösningen här vore att lägg ner hela skräpet och avskaffa den skyddade verkstaden. Men frågan är om ens det låter sig göras?

2 kommentarer:

  1. Ska du kritisera redaktionens för svenska yle policy är det inte smart att göra det i form av ett inlägg i diskussionen. Det är bättre att använda formuläret för respons till redaktionen, för då når responsen nån chefsnivå.

    Sen är det en annan sak att vissa konservativt eller negativt hållna inlägg av standardtyp säkert spolas i längden eftersom de inte anses tillföra något nytt till diskussionen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. Ja, det finns också den möjligheten. Jag har försökt det också några gånger, men jag har inte sett till några livstecken där heller. Sedan vill jag poängtera ordet "anses" i din kommentars sista stycke. Det är säkert sant som du säger, men faktum är ju att dessa kommentarer absolut skulle tillföra något till diskussionen. Om det sedan beror på att censorerna inte vill släppa fram detta nya eller om de inte inser att det är nytt må kanske vara osagt.

      Radera