fredag 12 juli 2019

Det går snabbt nu

Jag blev igår uppmärksamgjord på facebooks nya policy angående hot. Facebook tillåter, enligt den nya policyn, inte att någon blir mordhotad eller att det uppviglas till våld mot någon människa. Det är ju bra, kan man tycka. Men det stora och chockerande problemet är undantagen från detta. Det är nämligen numera tillåtet att t.ex. mordhota en annan människa på facebook ifall denna har klassats som tillhörande "en organisation eller [är en] individ som täcks av policyn om farliga individer och organisationer". En aning mildare hot kan accepteras ifall "målet är en vuxen offentlig person som fällts för eller beskyllts för vissa brott eller är en medlem av en farlig organisation".

I klartext är det alltså numera tillåtet att mordhota en människa på facebook och att uppvigla till våld mot en människa som facebook har klassat som en "farlig individ". Eller om en människa har dömts, eller ens anklagats för ett visst brott. Observera detta sista mycket noggrant.

Följdfrågan blir då givetvis att vilka är dessa "farliga individer", och vilka brott ska en människa ha begått, eller ha anklagats för, för att utan påföljder kunna mordhotas på facebook? Det här är förstås den springande punkten här. Facebook listar givetvis vilka personer eller organisationer företaget klassar som "farliga individer eller organisationer" som inte tillåts verka på facebook – och som nu alltså då också får mordhotas utan påföljder. Här ingår sådana som sysslar med och stöder "terrorism, mass- eller seriemord, människohandel och organiserat våld eller kriminell aktivitet". Det är emellertid den sista punkten som är synnerligen problematisk. Facebook inkluderar i denna lista också sådana som ägnar sig åt "organiserat hat".

Vad är då detta "organiserade hat"? Facebooks regler säger också det. En hatorganisation är en "sammanslutning av tre eller flera personer som ... har en ideologi, uttalanden eller fysiska handlingar som attackerar individer på basen av egenskaper, inklusive hudfärg, religiös tillhörighet, nationalitet, etnicitet, kön, sexuell läggning, allvarlig sjukdom eller handikapp".

Notera detta speciellt: Människor och organisationer "som har en ideologi som attackerar ..." Sådana människor är alltså portförbjudna på facebook och kan numera alltså också mordhotas på facebook utan påföljder. Dessa hot blir inte raderade utan får stå kvar och uppvigla till våld mot dessa människor.

En ideologi kan givetvis inte attackera någon människa fysiskt, utan denna "attack" handlar om ord. Så det facebook alltså numera säger är att den som uttalar sig negativt om vissa saker och personer blir raderad från facebook och kan utsättas för hot på facebook utan att facebook ingriper.

I praktiken har detta ("en ideologi som attackerar") kommit att betyda invandringskritiker och islamkritiker. Den som alltså säger att islam är en våldsam religion och som hävdar t.ex. att Muhammed var vad vi idag kallar en människa som har sex med en nioåring inte bara blir avstängd från facebook utan också kan hotas till livet på facebook utan att den som framför hotelsen blir avstängd eller ens får sin hotelse raderad.

Men det här slutar förstås inte där. Kombinera denna nya policy med den färska resolutionen ACR 99 som Kalifornien antog för bara någon vecka sedan där "religiösa" (läs: kristna) utpekas som skyldiga till de skyhöga självmordssiffrorna hos homo- och bisexuella och den här synnerligen illaluktande soppan är klar.

Hur länge tror du det dröjer innan denna resolution börjar påverka hur facebook agerar? Knappast länge. Och då kommer alltså alla kristna som håller fast vid en biblisk syn på sexualiteten att kunna klassas som "farliga" och som sådana som "har en ideologi som attackerar". (Om vi alltså inte redan är där. Baserat på de regler facebook tillämpar misstänker jag att så redan är fallet, även om det inte vad jag känner till ännu finns några direkta exempel på kristna som blivit utslängda från facebook på denna grund.) Ergo: Det dröjer inte länge innan vi är där att det är tillåtet att hota och uppvigla till våld mot oss kristna utan påföljder.

Det var säkert många som skakade på huvudet åt Herbert Marcuse när han i tiderna försökte omdefiniera ordet "tolerans" från att betyda acceptans av åsikter andra än de egna till att innebära intolerans mot konservativa åsikter. Men knappast ens han skulle ha vågat tro att det skulle gå så här snabbt och att hans nya definition skulle få så här stort genomslag och grava följder. Men nu är vi där. Och det är synnerligen skrämmande.

13 kommentarer:

  1. Om du inte tror mig, så kolla upp denna länk: https://blogs.lcms.org/2017/kfuo-audio-what-makes-a-hate-group/

    Här berättas hur flera respektabla kristna organisationer av en inflytelserik medborgarrättsrörelse (SPLC) blivit stämplade som "hate groups". Enligt vad jag har förstått har också den lutherska kyrkan (LCMS) blivit stämplad på samma sätt. Just på grund av sin bibliska hållning i fråga om homosexualitet. Ordet "hat" är centralt här. Observera citatet "Campbell explains how the charge of “hate” is increasingly being used as a tool to delegitimize points of view and opinions that differ from the progressive narrative."

    SvaraRadera
  2. "Men det stora och chockerande problemet är undantagen från detta. Det är nämligen numera tillåtet att t.ex. mordhota en annan människa på facebook ifall denna har klassats som tillhörande "en organisation eller [är en] individ som täcks av policyn om farliga individer och organisationer"."

    Hur kan den här människan mordhota en farlig person på Facebook, hen blir ju själv klassad som farlig och sparkad från Facebook?

    Jag tror Kristian är rädd för denna Facebooks community regel, som passar bra in på religiösa sekter.

    Hatorganisationer, deras ledare och framträdande medlemmar
    "En hatorganisation definieras som:
    En sammanslutning av 3 eller fler personer som är organiserade under ett namn, ett tecken eller en symbol och som har en ideologi, uttalanden eller fysiska handlingar som attackerar individer baserat på egenskaper, inklusive hudfärg, religiös tillhörighet, nationalitet, etnicitet, kön, sexuell läggning, allvarlig sjukdom eller handikapp."

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Jag börjar allvarligt tvivla på A. Din förmåga att läsa skriven text och B. Din förmåga att se orsakssammanhang. Eller så låtsas du bara och är endast ute efter att bråka.

      Radera
    2. Tvivlar nog starkt på Nymans förmåga att läsa skriven text, hur jag än söker finner jag inga undantag där det vore tillåtet att mordhota, det är bannlyst oberoende. Nyman kan dock peka ut det ställe där det explicit nämns. Ingen ska alltså få uttrycka nån sorts hot mot någon.

      Organisationer, tre eller flera personer, tillåts inte använda Facebook som en plattform för att sprida sitt hat vidare.

      Men blogginlägget hade ju varit saftigt och uppseendeväckande om det baserat sig på sanning...

      d

      Radera
    3. d Läs om, läs rätt. Under punkt ett "våld och kriminellt beteende". Klicka sedan "Läs mer". Där finns det, svart på vitt.

      Radera
    4. Saxat från facebooks communityregler,
      "Uttalanden om avsikt att begå våldshandlingar eller
      Uttalanden som förespråkar våld (såvida inte målet är en vuxen offentlig person som fällts för eller *beskyllts för vissa brott eller är en medlem av en farlig organisation eller
      Uppmanar till medelfarligt våld (såvida inte målet är en medlem av en farlig organisation) inklusive innehåll där inget mål specificeras, men där en symbol representerar målet eller
      Långtgående eller hotfulla uttalanden som uppmanar till våldshandlingar (såvida inte målet är en vuxen offentlig person som fällts för eller *beskyllts för vissa brott eller är en medlem av en farlig organisation eller" och så vidare...

      Svart på vitt alltså, att det är som Kristian säger !

      Radera
    5. Intressant, på engelska nämns ingenting.

      d

      Radera
    6. d. Det är faktiskt intressant om så är fallet. Nå, månne det inte hörs mera om detta ännu...

      Radera
    7. d. En snabb googling gav lite svar. Jag klarar inte av att kopiera in webbadresser just nu, men om du vill kan du googla "Facebook new policy threats" så hittar du samma som jag hittade.

      Radera
  3. Ska man tolka juridiskt bindande normer ska man helst ha juridisk bildning för att undvika onödig alarmism.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. Det skulle säkert underlätta, men dessa regler är ändå skrivna för lekmän, så de torde vara möjliga att förstå av lekmän.

      Radera
  4. Under de senare åren har det främst i USA blivit fullt acceptabelt att hata sina meningsmotståndare och till och med hota dem med våld och död. Den här helt sinnessjuka attityden leder tyvärr i kombination med lättillgängliga vapen till att tanken väldigt lätt övergår i konkret handling. Jag föreställer mig att Facebooks arbete med regelverket är ett led i att bromsa den här utvecklingen.

    I de stora kontrasternas land kan man använda vilka formuleringar som helst för att komma åt misshagliga rörelser. Säkert får kyrkorna sina slängar de också, både internt av olika falanger och externt. Vi har ju en viss vana även i vårt balanserade Finland att använda minst sagt kraftiga formuleringar om sånt som inte faller oss på läppen.

    Substansen i det här blogginlägget skulle jag karakterisera som rena konspirationsteorierna. Och jag tror verkligen inte att de här framförda tolkningarna av fb:s policy motsvarar företagets intentioner. Det luktar Breitbart kring formuleringarna, liksom flera gånger tidigare. En av bakgrundsgestalterna, en viss Bannon, har visst som mål att få samhället att krascha. Vilken fredsduva!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. Jag håller med dig i det mesta, speciellt i det du skriver i det första stycket. Men jag läser faktiskt inte Breitbart. Tolkningarna är mina egna, baserade på vad jag blev uppmärksammad på i Fb:s nya policy - kombinerat med andra iakttagelser. (Speciellt då den kaliforniska resolutionen.)

      Radera