onsdag 17 juli 2019

På gång: Värdeliberal hjärntvätt

Idag talas det mycket om så kallade "fakenews", alltså nyheter som sprids – speciellt på sociala medier – som inte stämmer. Det kan vara så att hela nyheten är falsk, eller så "bara" en del av den. Det här är ett problem som kräver förmåga till kritiskt tänkande och källkritik av alla som tar del av nyheter idag. Tyvärr är denna förmåga inte var mans, och därför kan dessa fakenews sprida sig som de gör.

Men ett ännu mycket större problem, uttryckligen i mainstreammedia, är att vissa nyheter helt enkelt inte når över nyhetströskeln. Eller rättare sagt: Tillåts nå över nyhetströskeln. Den som är ens lite bekant med nyhetsmedia känner till begreppet "gatekeeper" (ofta i pluralis, "gatekeepers"). Detta innebär att det, på flera ställen i processen att ta fram en nyhetsartikel eller ett nyhetsinslag, finns personer som sitter och bestämmer vad som är en nyhet värd publicering och vad som inte är det. Jag skrev i den förra texten att konservativa röster idag helt lyser med sin frånvaro i nyhetsmedia. Detta är ett stort problem, men det är bara problemets förnamn. Det verkligt stora problemet är dessa gatekeepers och det faktum att också dessa i dagens situation är fullständigt hängivna den värdeliberala agendan.

Vad innebär då detta i praktiken? Jo, det innebär, i klartext, att det i våra nyhetsrum sitter en massa människor som, utifrån sin värdeliberala världsbild, bestämmer vilka nyheter som är av intresse för oss nyhetskonsumenter och vilka som inte är det. Fakenews är ett stort problem idag, men här har vi ett ännu mycket större problem som ingen alls pratar om. Fakenews kan ge oss en felaktig bild av verkligheten, men denna utgallring av en viss typ av nyheter som sker hela tiden idag ger oss en fullständigt snedvriden bild av denna samma verklighet. Och det stora problemet här är att detta sker hela tiden och uttryckligen i mainstreammedia – som de flesta tror att ger oss en balanserad och objektiv bild av verkligheten och av vad som händer runt omkring oss. Det är förstås så att det måste ske en gallring av nyheterna. Det sker så mycket idag att ingen kan skriva om allt som sker, för att inte tala om att någon skulle kunna läsa och ta del av allt som sker ute i världen. Men det är principerna för denna utgallring som är det stora problemet.

Låt mig ta ett mycket tydligt och aktuellt exempel från Svenska Yle. Förhoppningsvis finns det ingen som endast tar del av nyheter från Svenska Yle (på nätet och i etermedia), men om vi för tydlighetens skull tänker oss en sådan människa, kommer denna nyhetskonsument att känna till varje litet prideevenemang som ordnas i varje obskyr by i Svenskfinland. Sådant anser nämligen Svenska Yles gatekeepers att alla behöver känna till, och var och en som tar del av nyheterna på Svenska Yle har nog märkt detta. Under den gångna helgen hölls de svenskspråkiga laestadianernas sommarmöte i Ytteresse. På lördag kväll var uppskattningsvis 6500 människor samlade till att lyssna till Guds ord och ta del av nattvardens sakrament. Enligt Svenska Yle skedde något sådant överhuvudtaget inte. Inte ett ord om detta fanns nämligen att läsa på Svenska Yles sidor! Den som alltså bara tar del av nyheter från Svenska Yle vet alltså att det ordnas en hel del Prideevenemang på olika håll i Svenskfinland, men absolut ingenting om vad som försiggick i Ytteresse på lördagskvällen.

Fakenews är ett stort problem idag, men värdeliberala gatekeepers som bestämmer vad som är nyheter och vad som inte är det – och som därför bestämmer hur vår världsbild ska se ut – är ett mycket större problem. Detta framför allt för att ingen pratar om detta problem och att det därför är helt obekant för de flesta. Vi blir hjärntvättade utan att vi vet om att så sker.

12 kommentarer:

  1. Det är bara att konstatera att nya generationer växer upp och att eleverna i skolan idag får ett faktabaserat och liberalt tankesätt. Gamla stolliga konservativa religiösa bakåtsträvare faller i glömska och minskar med tiden.

    Det finns inga gatekeepers med horn i pannan som väljer ut att inte skriva om religiöst svammel. Det är ingen som är intresserad av såna nyheter och ingen är intresserad av att nån sekt samlas i Ytteresse förutom sektmedlemmarna själva. Det är ju samma klagovisa varje gång dom samlas, inget att skriva om där inte. Inte ens ett fake nyhet om uppenbarad ängel eller annat under (tecken från nåt i himmelen)

    Ja förutom månförmörkelsen igår, den vet vi ju idag vad det beror på. För 100 år sedan var det ett tecken från nån gud att vi syndat i byn vi levde i ;)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du Eflop kunde sluta med ditt svammel ? Du kunde tex. ta reda på hur en sekt definieras ! Hittade just en skrift som kunde passa dig, https://www.xpmedia.org/bocker/ateisten-som-andrade-sig-johnny-bergman Läs beskrivningen och fundera över om du kunde ha ngt att lära av "andra före dig" !

      Radera
    2. Eflop. Jag håller med anonym 00:21. Dessutom har du direkt fel, vilket jag kan bevisa. Jag var inte på mötet, och jag hör inte till den laestadianska rörelsen, men jag skulle mycket gärna ha läst en artikel på Svenska Yle om stormötet.

      Sedan är det oerhört festligt att läsa att du, som tror på evolutionshypotesen, pratar om "ett faktabaserat tankesätt". :)

      Radera
    3. Desamma tycker jag att det är festligt när religiösa personer talar om "sanningar", "förmåga till kritiskt tänkande och källkritik " när dom tror på flygande hästar och talande ormar :)

      Eflop

      Radera
    4. Eflop. Det är tragiskt att se hur du har fastnat på detta med talande ormar. Som kristna tror vi faktiskt inte på talande ormar. Tro det eller ej.

      Radera
  2. En liten kommentar till ditt exempel. Svenska Yle kunde förstås ha nämnt sommarmötet eftersom det är en stor händelse. Men det är väl inte bara det som är ett nyhetskriterium? Prideevenemangen kommer på bred front nu och skapar debatt och spänningar, inte minst på mindre orter. Det är en starkare nyhetskriterium.

    När det gäller stormötena har de funnits länge och gått till på samma sätt under en lång tid. Ingen är provocerad (säkert med något enstaka undantag) av dem vare sig man är troende eller inte. På sin höjd konstaterar man att de är ena fenor på att arrangera stora tillställningar på ett effektivt sätt.

    Även om jag är övertygad om att vi inte möts i den åsikten, tror och hoppas jag att Pride-evenemangen går samma väg till mötes. Om ett antal år är de inte speciellt kontroversiella längre. De pågår här och var utan att varken media eller någon annan tar någon större notis. Precis som sommarmötena. Då kommer i stället något annat som stjäl allmänhetens uppmärksamhet.

    SvaraRadera
  3. Hoppas jakobs dagar faller i medial glömska , de har ju funnits länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På öötee fanns väl nåt om mööte. Själv lyssnade jag med behållning. Gud är lika barmhärtig om han sänder krig. Ordet ändras inte. Men utan tro tycker alla att Han är obarmhärtig; Han som ger lyckan: och skapar olyckan. När de inte går vår bekvämlighet tillhanda anklagar vi ofta Gud utan att fatta vilket Lycksalighets renhetsväsen som så länge skonat världens hallickar och barnadkändare som vet precis hur de skall kuva eller lura offren för fallna människors skändande även på icke sexuellt plan skändade. När offren blir byggstenar i världsstatens trolldom och otukteri vill han kanske frälsa dem förbittrade också. Men om offren i olika länder går till polisen och blir utan hjälp så förstår jag att världens temperament blir så ettrigt att man söker atombombshjälp med människo och hedna läs natsikultur. På mindre än ett ögonblick brinner himlarna och jorden och jag är besviken på svaga materiekristna som alltid vill se om det nu inte menas den och den bomben eller det och det vapnet i det och det bibelställen. Hmm. Var är då Guds Ära och sannfärdighet. Vem vet. Men om sunda män dör i krigena och på hemmafronten grasserar svinarna med deras livsfrukt; varför inte kärnkrig då? Hå hå

      Radera
    2. Det låter lite som frontpropaganda av sovjet men många vet vad tyskarna hade för fallenhet men sovjet prånglade efter kriget och före sådan gudlöshet och sådana ämnen ja en sådan Ande att t o m kommunister och nazister bad att den plågan i deras sexualhållning skulle tas bort också när de såg otuktens måttlösa fördärvande. Men man lindrade domarna för länge. Nu är det på bättringsvägen med det kanske i någon mån. Men man fruktar inte tillräckligt. Min önskan är att vår och en barnaskändare eller våldtäktsmän skulle falla död ner redan vid anslaget att göra det onda. Gäller också som alltid när det är Guds vilja. Vi vet inte hur mycket Gud har gjort så för att behålla ' oskyldiga' vid liv. Makten Äran och Härligheten må tillhöra Gud trots allt, men nog undrar man hur uppenbara förnekare till brott och annat nedbrytande får gå fria medan offren behandlas som dåligt folk behandlar hundar. Jag anar att andra än jag lidit mera av hjälplöshet; jag anar ju Gud genom allt och vet att han frälser mig men tänk på dem som berövas både Tro och trygghet och börjar själv göra ont. Oftast är det eget fel om man inte vill tro där ordet och barmhärtigheten men också ansvaret då man tillfrågas är ett. Därför hatar jag den sk tystnadsplikten

      Radera
    3. Anonym 17:32. Givetvis är inte bara storheten ett nyhetskriterium, men ändå: När 6000+ människor samlas en lördagskväll i Svenskfinland utan droger, alkohol och bråk - då är det nog alltid en nyhet värd att uppmärksamma. Som jag skriver ovan, så borde media sträva till att ge en så balanserad bild av omvärlden som möjligt, men det sker inte när konservativa röster saknas och konservativa människors aktiviteter förtigs medan värdeliberalas och könsnihilisters lyft fram med makt.

      Jag hoppas, liksom du, att Pride-evenemangen också hamnar i medial skugga, men jag befarar att detta inte kommer att ske inom en nära framtid. Orsaken till den snedvridenhet som råder inom media idag är nämligen inte intressebaserad utan ideologiskt motiverad.

      Radera
  4. Är vi rädda för hjärtskott när vi bara talar om hjärntvätt? Tron är ju hjärtats tro och Livets grund. Hela hjärtat kroppen och hjärnan jahvsjälen skall gå genom världen hållande Tron fast förgiftare och våldsmän lögnare och mördare och tjuvar och bedragare är lika aktiva under den polerade ytan som Gt:s mest sorgsna beskrivningar av läget som kulminerar i Johannes Uppenbarelses konstateranden. Lite bildning eller kunskap i brottsutövande så strax går de mandom mod och morske men till helvetet till helvetet inte alls till himmelen. Och kvinnor och barn är ock smutsade och vill ha yles texter. Vi kristna må sörja och klaga över allas de världsliga stockenvisa fasthållandenvid förnekelsen i sak som sak. Mediavärlden är också ganska intrigant. Jag såg nya goda lovande journalister få tjänst. Efter första artikeln där etablissemanget kapitalet eller brottet kritiserades så fanns det ingaIartiklar av dem mera.. vandring i lera

    SvaraRadera
  5. Hörde radiogudstjänsten därifrån, konstaterade att Kaj Granlund inte sade "Den Heligen Anden" som jag förut hört honom säga, utan helt rätt -"Den Helige Ande" ! Nu minns jag inte, men kanske han också använde Herrens bön rätt ? mao. inget "utsätt oss inte för prövning"....

    SvaraRadera