söndag 7 juli 2019

Extra nos

"Ty det var Gud som i Kristus försonade världen med sig själv ..." (2Kor. 5:19)

Orden i rubriken är inte svenska, tack och lov, utan latin. De betyder, översatta till svenska, "utanför oss", och de syftar på försoningen. Den är något som sker, eller mera korrekt: har skett, utanför oss – och detta är ett oerhört radikalt budskap. Men inte bara radikalt, utan också oerhört befriande. Vi människor har blivit försonade med Gud. Vi har gått, från att vara Guds fiender, till att ha det rätt ställt med Gud. Och detta är något som har skett utanför oss. Mera exakt: Detta var något som skedde på en given plats, vid en given tidpunkt i historien. När Jesus Kristus dog för våra synder på Golgata kors, avrättningsplatsen utanför Jerusalems stadsmur. Troligen den 5. april år 33 ungefär klockan tre på eftermiddagen.

När Jesus dog försonade han hela världens synder. Han tog dem i sin egen kropp och bar dem upp till korset och där dog han den död som vi alla, utan undantag, har förtjänat. Kristi död verkar denna försoning, gör den gällande. Vad betyder detta för oss idag? Det betyder en massa saker, men framför allt betyder detta att försoningen är universellt och evigt gällande. För alla människor, i alla tider. "Utanför oss" betyder också att vår tro, eller vår otro, inte har någon betydelse i sammanhanget. Vi är försonade med Gud oberoende av om vi tror det eller inte – och det är detta som är så oerhört radikalt. Försoningen gäller oberoende av vår tro. Smaka på det! Vi gör inte försoningen gällande genom vår tro, vi kan inte göra det, och omvänt kan vi inte heller göra försoningen om intet genom vår otro. Den är större än så. Så oerhört mycket större.

Men det betyder förstås ändå inte att vår tro skulle vara oviktig i sammanhanget. Vår tro är den öppna handen som tar emot Guds gåva. Gåvan gäller oberoende av om vi tar emot den eller inte, men om vi inte tar emot den får vi ingen nytta av den för egen del. Detta är trons del i detta. Den gör inte gåvan gällande, men den tar emot den färdiga och fullkomliga gåvan.

Det här är också oerhört befriande. Vi människor är syndare, och det kommer vi att förbli så länge vi lever här på jorden. Men vår synd är sonad. En gång för alla. Försoningen för våra synder är vunnen en gång för alla, i Kristi död, och den är bekräftad i hans uppståndelse från de döda. Detta är ett objektivt faktum och något som alltså har skett utanför oss. Detta innebär också att vår syndabekännelse inte verkar försoningen. En del kristna läror hävdar att vår syndabekännelse och det att vi ber om förlåtelse för vad vi felat är grunden för om vi är inne i Guds rike eller inte. I de mest extrema fallen kan detta leda till att vi tror att vi är inne och ute ur Guds rike många gånger varje dag. När vi syndar hamnar vi utanför, och så snart vi bekänt och bett om förlåtelse är vi igen inne. Men inte så! Kristi försoning är mycket större än så! Vår bekännelse gör den inte gällande, lika lite som vår tro gör den gällande. Som döpta till Kristus är vi ställda i denna försoning. På samma gång både rättfärdiggjorda och syndare, men alltid försonade med Gud i Kristus. Denna försoning av synden har nämligen skett en gång för alla, utanför oss, och den gäller oberoende av oss och av vad vi gör eller inte gör. Till och med oberoende av om vi tror det eller inte.

Detta är evangelium: Världen är försonad med Gud i Kristus, och du med den. Detta får du tro.  

31 kommentarer:

  1. Tack ! Det var goda ord och en viktig påminnelse !
    E

    SvaraRadera
  2. En sådan Försonare som bekräftade Lagen och Profeterna jah ' Skriften' vill man gärna ge Rätt i allt vad Han meddelat som/ och i Ordet i Nya Testamentet också. Försoningen är gjord,erbjuden åt alla, genom Lammets blod och vårt vittnesbörd övervinner vi kött och värld och synd och djävul ja självaste döden för den har vår Frälsare Jesus övervunnit och har den i sin makt. Vi får tro säger morgonevangeliet, men vi skall inte skämmas för Jesus och Hans Ord ty då blir vi inte kända då Han kommer i Härlighet med Fadern och änglarna. När det gäller vårt behov av försoning är den total varje stund men vi klipper ändå inte bort orden i de bud vi inte kunnat hålla utan vi ber om nåd och vishet( helgelse) att I Tron övervinna genom Tron utan att ändra Lagen och orden i NT i kraft av samma Försoning som är bevisad predikad och mångenstans tidvis förkastad. Med tanke på diskussionernapå bloggen och annorstädes är Just Nådebudet och Försoningen som hamnar i skugga då man endels vill ändra Etiken. Ordstrider som man borde undvika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ulrik. Det är, som du gör, viktigt att framhålla detta med att vi "inte klipper bort orden i de bud vi inte kunnat hålla". Lagen ska också förkunnas, och rätt förkunnad driver den till Kristus. Den gör att syndaren ser sin synd och också att han inte klarar av att skilja sig själv från synden. Sedan gäller givetvis också lagen sedan en syndare blivit döpt och delaktig i försoningen genom tron. Men då inte som frälsningsväg utan som regel för den nya människan och hennes livsföring.

      Radera
  3. Vidskepligt, irrelevant och förlegat nonsens.

    Humanisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humanisten. Nu är du ovetenskaplig! :) Den kristna tron bygger på historiska händelser, och utifrån de källor som finns tillgängliga kan vi bevisa att den grav i vilken Jesus lades på långfredagens eftermiddag/kväll var tom på den därpåföljande söndagsmorgonen. Detta görs genom att använda solida vetenskapliga redskap. T.ex. historieprofessorn Paul Maier visar detta med all önskvärd tydlighet i sin bok "In the Fullness of Time".

      Sedan kan vetenskapen givetvis inte säga varför garven var tom, men rent logiskt finns det två möjligheter: 1. Någon hade stulit Jesu kropp eller 2. Han som var död hade börjat leva igen. Igen utifrån källorna är det första alternativet synnerligen osannolikt, medan det andra kräver ett övernaturligt ingripande. Och inför ett sådant står vetenskapen handfallen och kan inte bedöma det. Men att på grund av denna handfallenhet gå in för det första, synnerligen osannolika, alternativet är ändå ingen fruktbar väg. Även om detta är vad scientismen givetvis gör i detta fall.

      Nåja. Detta bara som ett kort påpekande om hur humanisten är ovetenskaplig.

      Radera
  4. Nog är det lätt att vara kristen, vi kan vara vilddjur (Ulriks favorituttryck) i veckorna och bekänna synden på söndagarna, så är vi inne i alla fall.

    "När vi syndar hamnar vi utanför, och så snart vi bekänt och bett om förlåtelse är vi igen inne."

    Vem vet fast vi möter både Bin-Laden och Hitler i paradiset enligt denna utsago.

    "Utanför oss" betyder också att vår tro, eller vår otro, inte har någon betydelse i sammanhanget. Vi är försonade med Gud oberoende av om vi tror det eller inte"

    Jaajaa, jag läste om och rätt redan :)

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Se, det gjorde du inte. Du läste slarvigt (första citatet) och det andra drar du sitt sammanhang. Men så var ju du inte heller målgrupp för denna text.

      Radera
    2. Målgruppen förväntas inte tänka själv, bara ta till sig precis vad som helst som serveras.

      Radera
    3. Anonym 15:39. Hur så? Den bibliska uppmaningen att pröva allt och behålla det goda står fortfarande fast och gäller också det som skrivs här.

      Radera
    4. Amen på Den Heliga Skrift, Amen till Guds erbjudande, Amen till att vara under Ordet där det rätt predikas för Tron kommer av predikan och predikan i kraft av Kristi Ord som Är Skriftens Ord. Och talar vi om nya saker och grejer så har ju Gud profeterat om detta i Jesaja bok och i Pauli brev och intet av dessa ting kan skilja oss från Guds Kärlek som bär genom döden in i en evig lycka och sällhet. Vildjuret är den totala Gudsförnekelsen och materialismen och självutnämnd Gud .Såna börjar vi redan se också i vår tids självgodhets människor och underhållare och lagnedbrytare och föraktare.

      Radera
  5. Målgruppen är vana att höra mantran och reagerar inte ens på innehållet, vissa svarar med ett amen men det gör dom till vilket religiöst påstående som helst.

    Vad säger ni om detta när man påstår att jesus dog för våra synder, men han dog ju inte....eller? Smaka på den.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo men HAN UPPSTOD SOM DEN FÖRSTFÖDDA FRÅN DE DÖDA OCH SÄNDE SINA APOSTLAR ATT LÄRA OCH DÖPA OCH GÖRA ALLA FOLK TILL LÄRJUNGAR OCH FÖRKUNNA OMVÄNDELSE OCH SYNDERNAS FÖRLÅTELSE I SITT NAMN. För och för att försona synderna dog han och bar sitt rena blod som försoning in i det allra heligaste varifrån det vittnar i Ordet och nattvarden och i hans namn. DET ÄR FAKTA. OM NÅN HAMNAR UTAN FÖRSONINGEN SÅ HAR DEN AV SINA FÄDER OCH FÖRFÄDER HINDRATS ELLER SÅ HAR DEN VELAT TRO MEN STÖTT SIG PÅ HUR BARMHÄRTIG GUD KAN VARA MOT STORA OFFENTLIGA SYNDARE; ATT DE ORKAR TRO OCH BEKÄNNA ÄVEN OM DOMEN PÅ JORDEN ÄR HÅRD. ELLER SÅ HAR MAN INTE LÅTIT DEN HELIGE ANDE TAGA FÖRNYFTET TILLFÅNGA I TRONS LYDNAD OCH VELAT FÖRSTÅ FÖR MYCKET I ORÄTT TID. VARIFRÅN ÄR DITT SISTA STYCKE EFLOP?

      Radera
    2. Eflop. Den smakar illa. Romarna var experter på avrättningar. Om en romersk patrull skulle avrätta någon blev det gjort så att inget tvivel om utgången kunde finnas. Och ditt påstående är också annars åt skogen. Om du skulle ha rört dig i kristna kretsar skulle du veta att vi normalt sett är väldigt skeptiska - och noggranna med vad som förkunnas

      Radera
  6. Ja det är riktigt illa. Enligt legenden dog hen för dina synder, men så dog hen inte heller så det räknas inte. Det betyder att vi alla hamnar i de eviga lågorna.

    Korsfästelse var vardagsmat under den tiden. Spartacus över 6000 anhängare korsfästes från Capua till Rom som varning för uppror mot kejsaren.

    Är man religiös kan man inte vara skeptiker utan är tvungen att ta till sej alla fantasier om trolldom, änglar och talande djur.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Är du bara ut för att bråka, eller klarar du inte av att läsa skriven text? Läs om, läs rätt!

      Radera
  7. Svårt för vissa kommentatorer på bloggen att föra samtal om den kristna tron.Var är kunskaperna,ödmjukheten o respekten inför de stora livsfrågorna?
    "Vidskepligt, irrelevant och nonsens" enligt Humanisten,det är att
    göra det lätt för sig att avfärda med dylika argument!
    Om stolpskottet Eflops sterotypier (mantran)finn inte mycket att säja,än hopplöst fall?!

    Ave Crux spes unical (latin)
    Var hälsad kors mitt enda hopp!
    (bekännelsen på August Strindberg grav,i Solna)

    SvaraRadera
  8. Ole, vad var problemet med min sista kommentar?

    Var det om jesus dog för era synder eller om hen inte dog?

    Att korsfästelser var vanligt på jesu tid finns dokumenterat hur mycket som helst.

    Eller kommentaren om ur skeptiska religiösa människor är, tror du också att muhammed flög på häst till himlen?

    Eflop

    SvaraRadera
  9. Hittade en aktuell och passande artikel om "skeptiska kristna". Kristian sa att kristna är skeptiska. I den här artikeln beskrivs om hur lättlurade religiösa människor är, än i dessa dagar.

    Denna heliga man John of God "botade" helade presidenter och besöktes av Oprah, Ronaldo och andra celebriteter. Det visade sig att denna John of God var en simpel tjuv, pedofil och våldtäktsman.

    "This situation also illustrates what many skeptics have pointed out: people of faith have a low bar to believe something is true. We have to continue to expose charlatans such as John of God and keep asking for good evidence, even if it offends some believers. What is really offensive is not asking for evidence; it is taking advantage of people in what might be the most desperate moments of their lives and abusing them in the name of their faith."

    https://bit.ly/2G5xx7H

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sånt här förekommer, tyvärr, och de som uppsöker dessa helare som de kallas har ju inte själva ett kristet vittnesbörd utan de är förhäxade av framgång välfärd och hälsa som ju är de praktiska satanisterna högsta mål.
      Men, eflop, även om du vid en kristen förbön och sedan vid läkarkontroll skulle finna att ' ett botande har skett' så tror jag att du fortfarande skulle komma med invändningar. I alla fall skulle du inte ge Gud äran fast Han vore rakt inför dig; Han är ju allestädes närvarande; och så beläst som du är har du nog sett vittnesbörd där läkare och vetenskap medger att inget naturligt kan förklara detta. Du är med i den moderna antikristna vilddjursandan som också trampar ner Rätta händelser av Gudomlig karaktär i ert andes-sinnes smuts. Exemplet och texten är icke relevant ty den tar inte fram en enda bekännare som ' trott' på den syndiga falskmyntaren. Men nog medger jag att vi vill tro på Guds oändliga förmåga också i vardagen men jag har märkt att Lögnaren lurar mig en tredjedel av tiden. Han är verksam i luftkretsen i ofta är man på grund av just Kristi delaktighet anfäktad av lögnen så att Kristus som inte ljuger om möjligt skulle få en avhoppare till då människor blir otåliga när deras egen korta tidtabell och dolda önskningar av ond art av örontasslaren talas åt oss som vore Han den Gode Guden. Det behövs kanske inte så mycket olydnad förrän en kristen kastas ut att trampa på lögnernas mosse av gungfly om man tex inte slutade då Han Jesus uppmanade. Men ännu finns tid till omvändelse och av dina inlagor förstår jag att du är mera Lögnare och dumtrogen än en svag kristen som väntar tills Gud åter tar bort ur anfäktelsen. Du är en antikristi bock och dessa sidor är du bocken som trädgårdsmästare; du skiljer inte på rent och orent i dina anfall på ' allt gudomligt' vilket vilddjuret och gör, du olycklige lögnträl' ; du vet inte vad du gör så vi söker med den lilla livsgnista du har om Jesus ännu skulle få bli dig Vägen Sanningen och Livet. Jag hade ofta brått då jag skrev men du har så bråttom att dela din otro du. Inte förstör du för en befäst troende men dina källor verkar inte vara så sakliga och så förvänder du på grund av lögn fångenskapen också din egen txt många ggr. Jag menar att mina txt varit halvslarviga i att uppge källor men jag brukar lita på vad jag läst och iaktagit enligt Tron och vittnesbördet och så gör jag motsatt till dig att jag predikar Tro och Varning lika envist som du otron....

      Radera
    2. Eflop. Det finns godtrogna människor som mer än gärna låter sig luras i alla sammanhang. Det finns t.ex. idag människor som vill att Bibelns budskap ska vara falskt och som fullständigt okritiskt tar till sig sådant som t.ex. en Spong, Ehrmann eller en Dawkins skriver - trots att detta är spekulationer och fria fantasier utan stöd i några historiska källor.

      Radera
  10. Eflop,du frågar"vad var problemet med min sista kommentar"en bra fråga!Läste din CV i kommentaren 5 juli 13:51,Kristian frågar i en
    kommentar ovan "är du bara ute för att bråka,eller klarar du inte
    av att läsa skriven text",en relevant fråga.
    Din fråga till mej kort,det är du som har problem!!

    SvaraRadera
  11. Ja Ole, det är så lätt att rabbla mantran ur bibeln och inte tänka efter vad som sägs utan likt en robot svara med Amen på allt och tycka att man är en from kristen.

    Läs Kristian text om en jesus som försonade och tog all världens synder med sej på korset när hen dog....men hen dog ju inte???

    Läs om, läs rätt och tänk efter vad ni läser och hör!

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop, du provoserar då du skriver "hen" ! Visst dog Jesus på korset men eftersom Han sonat/lidit straffet för alla världens synder, dina och mina -alla förut begågna och alla kommande, till dess Han kommer åter !, uppstod Han igen på tredje dagen ifrån de döda för vår rättfärdiggörelses skull ! Hur lärde vi oss i skriftskolan om trosbekännelsen ? "led under Pontius Pilatus, korsfästes, dog och blev begraven, nedsteg till dödsriket, UPPSTOD på tredje dagen ifrån de döda," !
      E

      Radera
    2. Eflop. Du låter som en trasig grammofonskiva. Det är ganska tröttsamt, må jag säga. Men tänk om vi skulle syna dina kort? Alla, ja ALLA, samtida källor (de kristna, de romerska och de judiska) är rörande överens om att Jesus dog på korset. Men du håller inte med. Har du tillgång till andra källor än vi andra har? Eller har du igen läst någon nutida ateist-humanist som fantiserar fritt om vad som hände för 2000 år sedan? Korten på bordet nu, Eflop!

      Radera
    3. Anonym11 juli 2019 00:08

      Nej, jag provocerar inte. Om Maria födde ett barn av varm luft, "helig sperma" eller nåt annat kan vi ju inte veta med säkerhet vad barnet blev till. Därför är det ett hen, ingen normal människa. Enligt legenden var ju hen själv mest intresserad att tillbringa tiden och sova med 12 andra män så man kan ju undra vad hen var på riktigt, eller hur?

      Eflop

      Radera
  12. Kristian, jag har inga problem med att en jude blivit dömd och dött på korset. Alla som dött på korset är döda, så även denne jesus. Ifall ni påstår att han uppstod igen så dog han ju inte och då brinner vi alla...det här är inte så svårt att förstå.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. "Ifall ni påstår att han uppstod igen så dog han ju inte"

      Den där meningen visar att du sitter fast i en synnerligen snäv världsbild. Du tror att du vet precis hur allt fungerar, men problemet är att världen är större än så. Oberoende av hur du försöker förminska den på bekostnad av dig själv. Maken till högmod är synnerligen sällsynt!

      Radera
  13. Det ärt maken till högmod att förakta och förödmjuka människor som lever på ett annat sätt än det sättet kristna tror man borde göra. Särskilt med tanke på att era åsikter baserar sig på påhittade religiösa tokigheter.

    På tal om hur saker fungerar har Richard Feynman ett bra ordspråk - “It doesn't matter how beautiful your theory is, it doesn't matter how smart you are. If it doesn't agree with experiment, it's wrong.”

    "Det spelar ingen roll hur vackert din teori är, det spelar ingen roll hur smart du är. Om det inte överensstämmer med experimentet, är det fel"

    Det här gäller allt och avfärdar alla religiösa skrönor.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Alla utom en. Historievetenskapen stöder den kristna trons historicitet, och när man sätter sig ner och granskar vad den kristna trons grunddokument hävdar - och gör detta utan förutfattade meningar (som t.ex. tycks ha många av) visar det sig att de bevis som finns i själva verket talar mera för att den kristna trons centrala budskap (om Jesu uppståndelse) är sant än att det är falskt. Men det här vågar jag inte tro att du ska klara av att se. Fördomar och förutfattade meningar stänger dörren till Guds rike för många människor idag. Men om du skulle våga ta Feynmans ordspråk på allvar och sätta dig ner och begrunda den kristna trons grunder (och då talar jag förstås inte om talande ormar och liknande som du har hakat upp dig på) skulle du kanske bli överraskad!

      Radera
  14. Kristian o E,
    Tror det inte är möjligt att föra ett vettigt samtal med Eflop.Han
    har fått oproportionerligt stort utrymme på bloggen,undrar ibland
    varför!?I blogg texten "Om kommentar polysin mm" 30 juni ger han sin Cv (5 juli 13:51)"Redan som barn tyckte jag att det var nåt som inte stämmer med de religiösa historierna osv".
    Hans kommentarer visar att han fortfarande befinner sig i det stadiet.Vore kanske klokt att ignorera hans okunniga o naiva (barnsliga)texter,han blir bara triggad av att bli bemött!

    SvaraRadera