fredag 5 juli 2019

Sommarprat, Björn Vikström och ämbetsfrågan

Jag har ännu inte lyssnat på något sommarprat i Radio Vega, och jag vet inte om jag bryr mig om att göra det heller. Listan på sommarpratare är tröttsamt enahanda och de konservativa rösterna lyser som sagt, ännu en gång, fullständigt med sin frånvaro. Historikern Dick Harrisons sommarprat låter ändå lite intressant så här på förhand, så det är ändå möjligt att jag kan tänka mig att lyssna på det. Av vad jag har läst av hans penna tycks han ha en del fina funderingar.

Nåväl. Jag läser ändå, vid tillfälle, de artiklar som publiceras på Svenska Yle i anslutning till dessa sommarprat. Många människor lyssnar på dessa prat, och det kan vara bra att veta vad de som lyssnar matas med. Igår var det tydligen Björn Vikströms tur, och av artikeln att döma sade han långt vad som kunde förväntas. Homosexualitet och kvinnliga präster fanns på agendan, och igen tycks samma gamla lögner som vanligt ha kommit fram. Ämbetsfrågan framställs som om det skulle vara en jämställdhetsfråga, och när så görs är det förstås tacksamt enkelt att plocka godhetspoäng. Jag skrev faktiskt en kommentar under artikeln på Svenska Yle där jag påpekade att ämbetsfrågan INTE är någon jämställdhetsfråga utan en bibelfråga, och att de som gör det till en jämställdhetsfråga gör det alldeles för enkelt för sig. Om det sedan beror på att sommarpratarna inte får kritiseras eller på att Svenska Yle vill ta den lätta vägen och inte problematisera denna fråga (eller både och) må vara osagt, men min kommentar censurerades. Igen en gång. Behöver jag tillägga att jag verkligen inte bröt mot några kommentarregler?

Det är så oerhört tröttsamt och frustrerande när vårt public servicebolag beter sig på detta sätt. Debatten tystas ner och allt som kan tänkas störa den politiskt korrekta uppfattningen (läs: sömnen) censureras. Allt ska vara färdigtuggat och tillrättalagt – och inget får kompliceras.

Igen: Lägg ner skräpet och använd pengarna till något bättre!

15 kommentarer:

  1. Och precis allstans ska homoerotiken dragas fram i rampljuset, https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/298918 .....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 01:44. Tyvärr är det så. Hjärntvätten ska genomföras på alla plan och drabba alla.

      Radera
    2. Homoerotik, ja, det står att två pojkar älskar varandra och det vill anonym läsa till homoerotik. Man ska inte tänka så mycket på homoerotik om man inte vill tänka så mycket på homoerotik. Tänker man för mycket på homoerotik kan man inte sluta. Det leder till abstinens och man ser homoerotik där homoerotik inte finns. Men uppmaningen kom nog för sent...

      Radera
  2. Verkar som om homoerotik är det viktigaste ämnet på denna blogg, härligt. Keep up the good work! Det finns de som tycker homoerotik är tabu ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:07. Du har läst mycket slarvigt. Är du intresserad av att försöka igen? Läs om, läs rätt!

      Radera
    2. "homoerotik är tabu ännu".. Det är inte tabu utan avskyvärt ! Lika avskyvärt som det är i Guds ögon är det för en troende kristen.

      Radera
    3. ...men ändå gillar ni det i hemlighet och kollar på homoerotik på nätet. Kom dock ihåg att storögat ser vad ni gör och ni hamnar i de eviga lågorna. Men Gud älskar ju er ;)

      Radera
    4. Kom ihåg att inte blanda ihop saker o ting nu igen. I bibeln förkastas att ha sex med någon av samma manliga kön för att utöva makt viket var "vanligt" bland män som tyckte sig stå över andra. Detta ville man få bort. Ingenting att göra med dagens kärlek mellan två människor av samma kön. Men det är ju smidigt att blunda o köra på i samma spår
      Så nej Gud straffar eller ogillar inte homosexualitet. Alla är skapade utifrån samma kärlek .
      Mvh
      Pia E

      Radera
    5. Pia. Du är tyvärr felunderrättad. Dessa lögner som du repeterar här har gång på gång bevisats vara just lögner framsprungna ur en innerlig vilja att det ska vara så här. Men sanningen är en annan. Läs eller lyssna på sådana som vet och som bryr sig mera om sanningen än om att rättfärdiggöra synden! T.ex. Chris Caragounis eller Robert Gagnon.

      Radera
    6. @ Pia E
      Tyck vad du vill i frågan men det gör ont i ett historikerhjärta när man förvanskar och förfalskar historien. Om Paulus cv är sann så viste han hur det gick till i romarriket. Där var det inte fråga om makt . Kan förstå att du fallit i gropen när många kyrkliga auktoriteter försöker ändra bibeln för att passa deras åsikter men kanske det skulle vara ärligare att ta avstånd från bibeln och kyrka om man inte tror.

      Radera
  3. Kommentaren här ovan 6.6.2019 kl 20.06 är problematisk på flera sätt. Det är säkert illa att förvanska historien. Det ska man inte göra. Men det är än värre att tolka nutiden utifrån det förgångna, inte sant? Då spelar senare iakttagelser ingen roll, eftersom man redan för tvåtusen år sedan kände till sanningen, eller hur? Nyktert tänkande och sunt förnuft kan slänga sig i väggen!

    Men. Kristen tro är en historisk tro. Det som Bibeln säger om Kristi död och uppståndelse och reflektionerna kring detta är trons grundsten.

    O Bibeln möter vi, hur annars, antikens människosyn, även i synen på människans sexualitet. Den människosynen säger ett, men tiger helt säkert om annat.

    I vår tid är intertextualitet ett erkänt, inte förljuget eller, generellt ett nertystat fenomen. Den rena intersexualiteten ses då barn föds med både manliga och kvinnliga könsorgan. Det finns ingen orsak att tro att det skulle vara fråga om bara en yttre variation. Hur ofta möter vi inte personer, som förvirrar oss med sin apparition: utpräglat manhaftiga kvinnor och mycket feminina män - och hela batteriet däremellan, ifrågasättande hela det antika binära tankesättet.

    Den kristna trons fokus ligger verkligen inte i det binära könsrollstänkandet, utan på frälsningen genom tron på Kristus allena.

    Först tvinga först, det sade redan de ibland så kloka engelsmännen...

    SvaraRadera
  4. Svar
    1. Det behövs inte frågas om vad Paulus visste eller inte visste. Ej heller på vad undantagen i skapelseavseende betyder. Guds Ord som har Fokus på Kristus säger vad man inte får göra om man vill ärva Guds rike. Var och en som gör de sakerna och det är inte bara homosexuella gärningar utan också äktenskapsbrott och otukt och slavhandel, rofferi, mord, lögn mm och girighet osv.

      Radera
  5. Jag lyssnade på Björn Vikströms sommarprat. Det var mycket sympatiskt som herrn ifråga själv, och i lagom doser vad man på engelska kallar deconstructing.

    Sommarpratet är enligt min mening ett bra programformat, som nog gärna får fortsätta, så länge det finns intressanta profiler som har någonting klokt att säga.

    Jag skulle gärna se att en rad konservativa tänkare skulle ta plats i programmet, varför inte en viss pälsfarmare från Esse, på samma villkor som alla andra, förstås: man har någonting lagom personligt och lagom intressant och dessutom lyssnarvänligt att bidra med. Tåget gick redan för i år, men kanske nästa sommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Esa. Ja, Björn Vikström är en sympatisk människa, och hans sommarprat var säkert präglat av detta. Det tvivlar jag inte på. Det ändrar förstås inte på det faktum att de ämnen som, av artikeln att döma, är vad de är. Falsk lära blir desto farligare ju mera sympatisk framföraren är.

      Vad gäller det du säger i det sista stycket så skulle jag föreslå Johan Candelin. DÄR har vi en som har mycket att berätta, och så är han karlebybo ... Med allt vad det innebär. :)

      Radera