lördag 1 februari 2020

Men Räsänen har rätt, igen.

Regeringens förslag till ny familjeledighetslagstiftning publicerades igår. Päivi Räsänen har gått ut med ett pressmeddelande där hon kritiserar semantiken i förslaget, och jag håller fullständigt med henne här. Förslaget går ut på 1+7+7, alltså att föräldrarna får sju månader på var (varav tre månader kan överföras på den andra) och så får "den som föder" en månad före nedkomsten. Räsänen konstaterar att det är MAMMAN som föder. Att kalla henne något annat blir bara klumpigt språk. Jag skulle gå ännu längre: Det här är att förstöra språket. Något jag påpekade skulle komma att ske redan innan det könsneutrala äktenskapet klubbades igenom. Nu ser vi hur detta så småningom börjar slå igenom. 

36 kommentarer:

  1. Det är väl snarare helt rätt att uttrycka sig med termen "den som föder" för att undvika missförstånd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mimmi. På vilket sätt då? Hittills har ALDRIG någon man fött något barn.

      Radera
    2. Närmare bestämt. Det är manipulation av kirurgi olantsapin och vansinne samt givande av fel personsign om personen är registrerad. Det finns ju hemliga laboratorier😑

      Radera
    3. Om grundmänniskan är en man, vill säga.🤔

      Radera
    4. Kristian:
      Mamma är en term som kan tolkas olika oavsett homo- eller heteroföräldrar. T.ex biologisk mamma, adoptivmamma, foster amma osv.

      Ulrik:
      Va snållar du om?

      Radera
    5. Mimmi. Mamman är den som föder. Så har det alltid varit och kommer alltid att vara oberoende av det finns sådana som försöker blanda bort begreppen. Sedan finns det någonstans också en pappa. Förhoppningsvis i närheten.

      Radera
    6. Kristian:
      Jag försöker inte blanda bort begreppet mamma. Det är ett ord som kan betyda olika saker. Kan du inte hålla med om att "den som föder" är en bättre term för att till 100% undvika missförstånd??

      Ulrik: råddar/yrar/hallucinerar

      Radera
    7. Mimmi. Nej, eftersom det uttryckligen och alltid är en kvinna (- mamman) som föder. Detta handlar utan vidare om att försöka blanda bort begreppen. Och om att förstöra språket. Varför ska vi nedlåta oss till något sådant?

      Radera
    8. Vem har påstått att det handlar om att blanda bort begreppen? För politiker handlar det ju tvärtom om att klargöra saker för att undvika missförstånd, precis som i detta fall. Och nedlåta oss till vadå? Detta rör ju inte dig, du är inte mamma och kan tänka mig att du aldrig kommer att vilja identifiera dig som kvinna så varför tar du illa upp? Vad är problemet?

      Radera
    9. Mimmi. Det finns många problem här. 1. Språket styr hur vi tänker. Om vi därför styr språket på detta sätt kommer det att påverka hur vi tänker. 2. Vi bör akta oss för att förstöra språket. jag ser redan tydliga tecken på att det är omöjligt att diskutera sedan en del av människorna i detta land har låtit sitt språk korrumperas så att ord inte längre bär den innebörd de alltid har gjort. 3. När man, som har skett i den här frågan nu, blandar bort begreppen blir människorna förvirrade. Och förvirrade människor är lätta att förleda.

      Radera
    10. Har du källor eller nån sorts fakta för att backa upp dina påståenden? Det låter som att du bara killgissar...
      Btw dagens människor i dagens informationssamhälle är väl allt annat än förvirrade? Den smartaste och mest pålästa generationen ever

      Radera
    11. Du ska Kristian inte använda ordet "vi", utan "du". Bara för att du blir förvirrad blir inte nödvändigtvis andra det. Språket styr inte hur jag tänker och inte är jag alls förvillad av begreppen heller!

      Radera
    12. Mimmi. Du frågar efter källor. Läs dina egna kommentarer! :)

      "Den smarataste och mest pålästa generationen ever" LOL!

      Radera
    13. Mimmi 21.24

      Fastnade för en mening som du skrev. ” detta rör ju inte dig........vad är problemet. ” betyder det i sak att allt som inte direkt rör oss skall vi skita i.
      Jag bor nära en skola och kan bli irriterad på bilister som kör 60 på 20 område vid skolan . Borde jag släppa problemet när jag inte har barn i den skolan .

      / barnlös

      Radera
    14. När Räsänen ondgör sig över det hon beskriver som språkförbistring handlar det den nya äktenskapslagstiftningen som utgör det egentliga målet: tanken är ju att rätten för människor av samma kön att ingå äktenskap med varandra ska upphävas. Det för mina tankar till en viss bekämpare av väderkvarnar.

      Att lagstifta om "synnyttäjä" i stället för "äiti" är nödvändigt med tanke på barn som föds i ett äktenskap mellan två kvinnor, där båda i vardagliga termer förväntas bli mammor till barnet men endast den faktiska föderskan kan bli berättigad till föräldraledighet en månad innan födseln. Nån kanske tycker att det här är hårklyveri, men det finns faktiskt folk som med ljus och lykta letar efter kryphål i vilken lag som helst.

      Det här är inte språkförstöring. Det handlar om att hålla lagstiftningen a jour med utvecklingen i samhället.

      Esa

      Radera
    15. Esa ! Med en viss fördröjning kan jag se denna din kommentar.... det föds nog inga barn i ett "äktenskap" mellan två kvinnor !!!

      Radera
    16. Esa ! Ännu en gång..., "lagstiftningen a jour med utvecklingen" ? Lagstiftningen bör vara a jour med Guds Tio bud och inget annat ! Sorgligt att du föredrar att tro på en "annan väg"....

      Radera
    17. Vad jag föredrar att tro på kan du inte uttala dig om. En läkare som friskförklarar eller diagnosticerar en sjukdom gör det sannolikt utan att blanda in sina egna preferenser. Det sorgliga i diskussioner av den här typen är oförmågan att skilja mellan objektiva fakta och subjektiva värderingar.

      Esa

      Radera
    18. Esa. "Ett barn som föds i ett äktenskap mellan två kvinnor" skriver du. Just med den meningen understryker du min poäng när jag talar om att språket förstörs. Den meningen låter förstå att det går att avla ett barn utan att en man är inblandad. (Ordet "äktenskap" utesluter en tredje part - och nu bortser jag från det onaturliga med spermadonatorer i ett sådant "äktenskap".) Likaså detta med "båda förväntas bli mammor till barnet". Mamman är den som föder. Den andra kvinnan är något annat.

      Radera
    19. Varför bortser du spermadonator och provrörsbefruktning? Är det bara för att den förstör din agenda?

      Radera
    20. Anonym 09:04. Bra fråga. När vi pratar äktenskap så är själva termen en sak som förutsätter en man och en kvinna. När vi förstör språket och utvidgar äktenskapsbegreppet till att omfatta samkönade par och menar att två kvinnor visst kan få barn så far man förstås med osanning. Det behövs en man i någon form för att ett barn ska bli till. Dock kan ett kvinnopar åstadkomma detta utan att se till en man (bara genom att använda hans sperma), men faktum är ju att en man likväl har varit med - även om ingen av de inblandade kvinnorna har sett honom. Det är därför jag ville påpeka att vi behöver utesluta detta argument redan på förhand eftersom det ändå de facto inbegriper en man. Jag kunde ha uttryckt mig tydligare och mera mångordigt, men jag försökte spara orden.

      Radera
    21. Äktenskapsbegreppet är kulturbundet och förändras med tiden. Fortplantningen är en biologisk process som i grunden har varit oförändrad genom historien. Håller man inte isär dessa två gör man sig skyldig till antingen intellektuell oreda eller medveten begreppsförvirring.

      Esa

      Radera
    22. Jag yrar inte och hallucinerar inte. Jag syftade på könsbytesoperationer där kvinnan som gjorts till man och fått manligt personsignum men ännu inte gjorts oförmögen till att bli gravid och föda föder ett barn som " man". Detta har hänt i muslimska världen i israel och i usa. Hur många ggr vet jag inte. Det som jag " yrade" om olantsapin är att den hos män kan åstadkomma att brösten växer- det har med könsbyte och kirurgi att göra men inte direkt i den här diskussionen men det blev lite yrt då jag skrev i rasande brådska.

      Radera
  2. Var finland och tyskland de första länderna som berövades han hon den det, härlighet. Hens. Jag tror att förföljda folk är kloka. Men Herren Jesus Gud och Kristusn är Allsmäktig Sakapare Frälsare Förlossare: Han är för de flesta förskräcklig i Sin vrede fastän man vore förlåten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mera är det byggplatslampsliknande el- strålningar som var känslan av lagens tyngd. Inte är vi ju alltid till känslor heller.

      Radera
    2. Alla folk och släkten plågas av inre strider och antikristiska förföljelser. Herrens Herrens mest goda vilja efter Jesu Kristi Herrarnas Herres och Konungarnas Konung.Herren Har ock också Allsmäktig evig vilja i materien och Sin jordiska ordning och för biosfärens liv. Hans är Livet Nåden och sammanfattningen av sin vilja. Lögn och bedrägeri och olika sorters förförelse från frälsningen och livet. Hans Jesu Kristi vilja är Underlig. Domedagen avgör Han om vi får komma till himmelen eller helvetet. Redan i livet kan mycket vara svårt. Med lögn och andra synder blir det ibland så att bön om frälsning och hjälp inte tycks möjlig. Gud avgör mycket i frid utaan vi märker. Det.

      Radera
    3. Amen i Jesu Kristi allsmäktiga Namn och vilja.

      Radera
  3. Sakapare i förrr sms var ämnat att Skrivas: Skaparen; Den Härliga Fadern Allsmäktig Gud och Räddaande Frälsare på svenska språket. Bibeln är Fakta. Tiden är lugn men svårt farlig. i våningen ovanför!

    SvaraRadera
  4. Ävenså är Gud Allsmäktig Allt livs ursprung. Lögn är också synd.

    SvaraRadera
  5. På luhters tid var samboende vanligt. Samboland,ni är också människor. Man kan på grund av fångenskap vara tvungen att leva avhållsamt. Stör inte.

    SvaraRadera
  6. Herren Gud sköter nog ordningen som Allsmäktig så att laglöshet dvs vad Gud själv anser som synd inte stör samhällslivet. Alla som kränks i grupper och kyrkor och samhällen församlingar har många trösteord hos Gud. Den som tex av girighet eller för att dölja svåra brott använder lögn korruption eller på annat sätt väcker Guds vrede och förnekar grovt döms då av levande Gud Herren Kristus enligt Guds vilja och då är mitt i svårighet dock ro och vila.

    SvaraRadera
  7. När två med varandra gifta kvinnor får barn så är det ena som är mamman, eller hur?

    SvaraRadera
  8. Räsänen har lika rätt som Biblia

    shorturl.at/otxE1

    SvaraRadera
  9. Anonym 16:08

    När en konstbefruktad kvinna får barn med sin man, finns det ingen pappa då?

    Oberonde hur du vill leka med orden så är det enda som gäller hur ett barn ser på sina nära vuxna. Finns det två kvinnor så är de förstås båda två mammor. Inget komplicerat med det. Barn har blivit fostrade av sina mor- eller farföräldrar, utan sina pappor, utan sina mammor, av sina syskon eller fosterföräldrar, och det är inget problem. Förutom för förståsigpåare som bläddrat fram en vers som hen vill tolka så bibelläsaren kan känna sig själv som en bättre människa än andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barn har också blivit uppfostrade på barnhem.

      Radera