onsdag 12 februari 2020

Början till slutet?

För den som har missat det: Socialisten Bernie Sanders vann demokraternas premiärval i New Hampshire i natt. I sitt segertal skanderade han att "Den här segern är början till slutet för Donald Trump!"

USA kommer aldrig att välja en socialist till presidentposten. Speciellt inte en 78-årig socialist med hjärtproblem. Aldrig. Det kan hända att USA någon gång kommer att välja en 38-årig homosexuell krigsveteran till presidentposten, men inte ännu 2020. Demokraternas primärvalskarusell har hittills inte visat på annat än de demokratiska väljarnas fullständiga okunskap om vad som fungerar i USA och vad som inte gör det. Jag skulle snarare säga som så att Bernie Sanders seger i nattens primärval är början på fyra år till med Donald Trump som president.

Många kommentatorer har beskyllt Trump för att han har splittrat USA. Det stämmer inte. Han har synliggjort den splittring som finns, och säkert har han gjort den värre än den var för fyra år sedan, men splittringen fanns nog där före Trump. Splittringen i USA beror, om man frågar sådana som vet, på att vänstern (demokraterna) läser sina tidningar och högern (republikanerna) läser sina tidningar. Och ser på sina TV-program och lyssnar på sina favoritpoddar. Det har redan länge funnits en splittring av mediefältet i USA, och det är denna splittring som har gjort att landet har blivit så splittrat som det är idag.

Här i Europa, och i Finland, finns det en liknande splittring också, och den beror på det jag skrev i den senaste texten. Vår media, speciellt Yle, har kantrat något fruktansvärt i riktningen värdeliberal vänster, och därför har det funnits ett behov av att starta alternativa mediekanaler. Och så är vi snart i samma situation som man är i i USA. Här med en skillnaden att vänstern får sina mediekanaler finansierade av staten medan högern (den lilla som finns) tvingas finansiera sina kanaler själva.

Varför ska vi upprepa samma misstag de har gjort i USA? Vi behöver ställa den frågan till speciellt de ansvariga på Yle som ligger bakom den vänstervridning som har skett där. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar