fredag 14 februari 2020

Donald Trump vs Amy Klobuchar?

Som jag tidigare har konstaterat så är abortfrågan oerhört het i USA. Så het att den kommer att spela en avgörande roll i höstens presidentval. Donald Trump tog t.o.m. i sitt "State of the Union"-tal upp frågan om aborter och uppmanade, till stort jubel,  kongressen att vidta lagliga åtgärder för att förhindra sena aborter. (I USA kan i vissa stater aborter utföras ända fram till födseln.) Dessutom deltog Trump, som första sittande president någonsin, i årets "March for Life". Nu kan man förstås alltid, speciellt när det gäller Trump, diskutera huruvida han verkligen menar det han säger, men det är ändå en bisak. Hans gärningar talar samma språk som hans ord i den här frågan, och det är imponerande.

Man kan med fog säga att republikanerna, speciellt genom Trumps ord och gärningar i abortfrågan, har tagit initiativet i denna fråga i USA. Men samtidigt finns det över 20 miljoner pro Life-demokrater i USA. Dessa röster kan mycket väl bli tungan på vågen i det kommande valet. Kristen Day, ordförande för organisationen "Democrats for Life" ställde en direkt fråga till Pete Buttigieg (som uttryckligen har gått till primärvalen som en kristen kandidat) om han är intresserad av dessa 20 miljoner röster. Hans svar var synnerligen inlindat, men det enda riktiga sättet att tolka det är att han svarade "Nej!" på hennes fråga. Bernie Sanders gick ännu längre och konstaterade att det inte finns rum för "pro lifers" i det demokratiska partiet år 2020.

Detta innebär att det finns en nisch för en demokratiska kandidat att profilera sig i just abortfrågan. Amy Klobuchar tog denna chans. I de tidiga valundersökningarna (fram till fyra dagar före valet) inför valet i New Hampshire låg hon hopplöst långt efter de fyra i topp. Men i själva valet placerade hon sig som en solid trea, inte alls långt efter Sanders och Buttigieg. Till saken hör att en stor del av väljarna bestämde sig för vem de skulle rösta på bara timmar före valet. Vad hände som gjorde att hennes understöd steg så oerhört kraftigt strax före valet? Svaret är entydigt: Hon gick ut och positionerade sig långt till höger (för att vara demokrat) i abortfrågan. Hon sade inte att hon vill arbeta för att förbjuda aborter, men hon sade sig vilja arbeta tillsammans för att se till att antalet aborter blir så litet som möjligt och så talade hon för möjligheten att i stället för aborter arbeta för att adoptioner skulle underlättas.

Det här är förstås politik. Men en skicklig politiker kan göra politik. Och vem vet, kanske detta verkligen är hennes uppriktiga åsikt? Men faktum kvarstår: När de andra huvudkandidaterna har målat in sig i ett hörn i abortfrågan finns det en möjlighet för Klobuchar att utnyttja situationen. Vilket hon tycks vara beredd att göra, som den skickliga politiker hon är.

Det skulle inte förvåna om hon fortsätter att överraska. Speciellt om Joe Biden fortsätter att underprestera. Vem vet, kanske vi har Trump mot Klobuchar i valet i november? Sett till hur oerhört stor abortfrågan är i USA – och sett till de andra demokratiska primärvalskandidaternas totala tondövhet i den här frågan – skulle det faktiskt inte förvåna. Speciellt som både Sanders och Buttigieg också annars positionerat sig så att de inte kan vinna över Trump. Klobuchar kan faktiskt vara den demokratiska kandidat som har de bästa chanserna att göra det.

21 kommentarer:

  1. Faktafel:
    Kristian skriver: "I USA kan i vissa stater aborter utföras ända fram till födseln."
    Nu ska vi ta det från början igen så att alla hänger med. En fullgången graviditet är 38-43 veckor lång. I USA utförs endast 1,3 % av alla aborter efter vecka 21. Och efter vecka 21-24 (beroende på var i usa) görs abort endast när det är risk för den gravidas liv eller då man ser att fostret dött i magen eller är så sjukt att det inte har nån chans att överleva utanför livmodern. De flesta aborter i USA görs som i Finland, innan vecka 12.
    Sen den emotionella delen av det hela så tro mig, ingen vill gå en halv graviditet för att vänta på abort om man redan har bestämt sig för en abort. Men problemet i USA är ju att rätten till abort beror på i vilken delstat du bor = pga detta kan det ju ta ännu längre innan kvinnan blir beviljad abort = statistiken blir lite missvisande. Hade hela USA istället haft samma abort-politik så kanske det skulle se annorlunda ut.

    Jag tycker det är oerhört hemskt Kristian att du ska sprida sån här propaganda utan att ha fakta att backa upp dina påståenden. Det är oärligt, okänsligt och rent av farligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åsiktstorget. Nu pratar jag inte om vad som görs och hur ofta det görs utan om vad som är tillåtet enligt lag.

      Radera
    2. Kristian!
      Exakt och då kan du ju inte komma med felaktigheter? Du måste ju läsa på innan du slänger ur dig saker som saknar förankring i både verklighet och lag.

      Radera
    3. Åsiktstorget. Abort är i vissa delstater i USA tillåtna i lag fram till födseln. Sedan får du gärna kommentera det som den här texten handlar om.

      Radera
    4. I vilka delstater och på vilka grunder?

      Radera
    5. Åsiktstorget. Åtminstone i New York. Om du vågar kan du läsa denna text, men jag måste varna dig, den innehåller avsnitt som vill få mig, en vuxen man, att gråta. https://archny.org/the-truth-about-late-term-abortions/

      Radera
    6. Nee, det framkommer inte i den texten att det är tillåtet enda fram till förlossningen...

      Radera
    7. Jag förstår inte vad ni dillar om, ifall ni diskuterar abort i USA och vad som är lagligt eller ej så ta fram det lagförslag som klubbats igenom, här t.ex. för Alabama https://web.archive.org/web/20190515194111/https://legiscan.com/AL/text/HB314/2019

      Sedan skall ni ta och läsa igenom dessa separat för varje delstat samt tolka dem rätt istället för att slänga ur er "åsikter" i frågan, detta är ju ingen åsiktsfråga då det finns genomklubbade lagförslag, jag förstår att detta är allt för arbetsdrygt och att det istället är lättare att slänga ur sig dåligt googlade åsikter ifrågan men rätt skall ju vara rätt.

      Radera
    8. Nylund:
      Det var ju exakt det jag menade.....

      Radera
    9. Åsiktstorget och Mimmi nu ska ni inte göra er dummare än ni är. Åtta delstater i USA har tillåtit abort under den tredje tredjedelen av graviditeten. Punkt. Det betyder att det är tillåtet under den tredje tredjedelen av graviditeten. Den tredje tredjedelen slutar med förlossningen. Om det sen sker så sena aborter eller inte, det är en annan fråga men tillåtet är det enligt lag. Staterna är Alaska, Colorado, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon och Vermont. Plus Washington DC. Det är också på gång i Virginia.

      Radera
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_the_United_States

    Find week

    Problem solved...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym:
      Ja det var en informativ wikipedia sida men jag hittade inte där heller nåt ställe där det finns beskrivet upp i vilka veckor kvinnan tillåts göra abort och på vilka grunder.
      PS. den som för fram ett sånt påstående bör ha en källa på det men som sagt, Kristians texter känner inte till begreppet källhänvisning

      Radera
  3. Tycker att det är upp till var och en om man gör abort. Vad är det att käftas om. Bättre att det görs på sjukhus än ensam i tvättrummet. Men de hyckelaktiga "kristna" behöver väl något att gräla om som vanligt.

    Q


    Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Q. Så du tycker att det är rätt att mörda?

      Radera
    2. Q:
      Ska man tro det som skrivs på den här bloggen så nej, det är inte okej att mörda ett 7 veckors embryo som under inga omständigheter skulle klara sig utanför livmodern, samt som inte ens har utvecklat varken nervsystem eller hjärna och således inte känner något.
      Däremot är det nog ok att mörda en kvinna, kanske mamma till flera barn, syster, fru osv.....

      Radera
    3. Ett sju veckors embryo kan man inte riktigt urskilja om det blir en räv eller människa, de specifika dragen har inte utvecklats tillräckligt långt.

      Radera
    4. @Mimmi, på vilket sätt är det relevant att koppla samman att ett 7 veckors FOSTER inte skulle klara sig utanför livmodern med att det är okej att SLÄCKA detta NYA liv ?
      Ingen här har påstått att det är ok att mörda kvinnor,mammor till flera barn, syster, fru osv. !!!
      @Anonym 15/2 10:24 Människor föder nog inga rävar ! Det torde även förståndshandikappade förstå !....
      https://mammasidan.se/gravid_vecka Bläddra ner på sidan så hittar ni vad som händer i vecka 7-8 !!!

      Radera
    5. @Q, du tycker det är upp till var och en att mörda ?
      http://katekesen.fi/10buden/5.html Sätter medvetet katekesen framom följande länk, https://lawline.se/answers/mord-drap-och-vallande Vi bör även ta i beaktande att livet börjar när befruktningen har skett ! Förr sade man om en gravid kvinna att hon befann sig i ett "välsignat tillstånd", vart har den tanken försvunnit ?

      Radera
    6. Anonym 22:24

      Det är bara du själv som pratar om mord. Ämnet är abort. Ok?

      Bara för att jag stöder abort, betyder inte att jag stöder mord. Inte kommer jag heller att göra någon abort. Ok?

      Kvinnor har i alla tider gjort abort och kommer att fortsätta att göra det. Även om DU gillar det eller inte!

      Min åsikt är att det är bättre att aborten görs på sjukhus eller klinik än ensam hemma i tvättrummet eller ute i skogen. Vilket jag anser är ännu mer barbariskt!

      Q

      Radera
    7. Q. I själva verket är ämnet det amerikanska presidentracet.

      Radera
  4. Anonym 17:59

    Tja, ni kristna har mördat varandra i krig i tusentals år, så vad är skillnaden. Är ett foster mer värt än en yngling eller en åldring?


    Q

    SvaraRadera