fredag 16 december 2022

Skamligt!

ÖT berättar idag på sin webbplats om jordbrukaren och nötuppfödaren Markus Strömsnäs i Sundby som tvingas avsluta djurhållningen p.g.a. bristande lönsamhet. Han konstaterar att det att han på detta sätt går ut i media inte är någon bra reklam för jordbruksnäringen, men att situationen är likadan på många gårdar och om inget händer gällande lönsamheten kommer många andra att tvingas göra samma sak. 

Det är djupt tragiskt att sådana som producerar den mat vi äter inte får skäligt betalt för det jobb de gör. Eller ens tillräckligt för att få rörelsen att gå runt. Vi ska komma ihåg att det idag långt är politiska beslut som ligger bakom lönsamhetskrisen inom jordbruket. (Vid sidan av partihandelns oskäligt höga vinstmarginaler.) Detta i.o.m. att staten/EU har beslutat att subventionera jordbruksprodukterna (läs: genom olika stödformer) så att konsumenterna inte ska behöva betala vad det verkligen kostar att producera den mat vi äter. På detta sätt har staten/EU "på köpet" kapat åt sig rätten att fullständigt egenmäktigt styra jordbruksproduktionen. När staten, eller EU, knycker lite i en liten tråd någonstans tvingas jordbrukarna reagera på detta. Gör de inte det riskerar stöden att utebli. Således är det inte i första hand konsumentbeteendet utan politiska beslut på olika nivåer som styr jordbrukets inriktning. 

Idag har vi också fått läsa nyheter om det nya "nationella klimatmatprogrammet" vars mål är att styra upp finländarnas matvanor i mera klimatvänlig riktning. Detta program, liksom det som vi undervisas om jämt och ständigt i media gällande klimatet, jordbruket och vårt ätande, är direkta fiender till det finländska jordbruket och till vår självförsörjning. Dessa mål, i kombination med det jag skrev ovan om hur staten/EU kapat åt sig rätten att fullständigt egenmäktigt styra jordbruksproduktionen, innebär att krisen inom det finländska jordbruket fördjupas ytterligare när staten/EU både kan och vill styra jordbrukets produktionsinriktning. 

Speciellt i kris- och krigstider kunde man tänka att landets självförsörjningsgrad skulle vara högt, ja kanske högst, på varje politikers agenda. Men det verkar som om de flesta, dock inte alla, rikspolitiker tänker som så att vi inte behöver något jordbruk - det är ju bara att gå till butiken och köpa den mat vi behöver. 

Det är fullständigt skamligt hur de som producerar vår mat behandlas idag. 

11 kommentarer:

  1. EU utgör som bekant en gemensam marknad med fri handel och rörlighet för varor och tjänster. Det här betyder ju att medlemsländerna i princip avstått från nationell självbestämmanderätt, vilket också innebär begränsningar för nationella stödpaket i syfte att favorisera det egna landets industri så att man förvrider konkurrensen. Till och med i kristider och kanske särskilt då ligger det i konsumenternas intresse att köpa mat och andra förnödenheter till möjligast förmånliga pris - även om produkterna framställts på annat håll i EU.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:25. Det ligger i konsumenternas intressen att det finns mat och andra förnödenheter att köpa. För att detta ska åstadkommas behöver vi se till att självförsörjningsgraden är så nära 100% som möjligt. Om det är så att EU med sina beslut naggar vår självförsörjningsgrad i kanterna bör detta åtgärdas. Politiska beslut kan, som bekant, ändras om det visar sig att de var dåliga.

      Radera
    2. En annan idé med EU är inbördes fredliga relationer, "Wandel durch Handel", som tyskarna uttrycker det. Inom EU förväntas vi inte gå i krig med varandra. Vi behöver inte skydda oss mot varandra. Vi behöver inte gardera oss för krig mot Sverige, Norge, Danmark eller andra vänligt sinnade grannar, alltså kan vi som är vänner tillsammans gardera oss mot våra potentiella fiender, även när det gäller livsmedelsförsörjningen.

      Det du förespråkar är egoistisk, nationalistisk protektionism, som i förlängningen leder till isolationism. Tror du verkligen att ett FIXIT skulle skapa trygghet för ett litet land som vårt?

      Radera
  2. Var är "Förvirringslobbyn" nu ? @Anonym 17 december 2022 kl. 10:32, "Det du förespråkar är egoistisk, nationalistisk protektionism, som i förlängningen leder till isolationism." Om du visste hur fel du har ! Bonden Paavo var berädd att gräva "mera diken för sin granne" som hade drabbats av missväxt ! FIXIT skulle skapa trygghet för våra närmaste grannar ! FIXIT skulle även innebära att vi mera än nu tog ansvar för våra närmaste, dem som står oss närmast, utan att slösa pengar på obefintlig "integration" ... Tryggheten står vi själva för, och i förlängningen vår Herre ! OOPS, naturligtvis är det vår Herre som sist och slutligen står för tryggheten i våra liv !!! Det bevisades av en utsaga häromdagen, "Vi är skyddade ovanifrån", vad som än oss händer !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din starka sida är nog inte att föra en saklig diskussion. Det är ingen idé alls att blanda in vare sig himlen, Gud eller annan religion i politiska frågor. Dels handlar politik alltid om världsliga och mellanmänskliga förhållanden. Dels kan religion alltid tas till stöd för precis vilka politiska beslut som helst. Och sist men inte minst: om religiösa intressen ställs mot individens intressen är det alltid individen som vinner om hen inte är ett mjäkigt mähä - man kan ju alltid be religionen om förlåtelse för sin egoism och så blir allting bra igen...

      Radera
    2. Anonym 18 december 2022 kl. 10:40, "Dels kan religion alltid tas till stöd för precis vilka politiska beslut som helst." Stämmer inte alls ! Läs de tio budorden och fundera gärna på hur de går ihop med ett sådant "politiskt" beslut som att tillåta aborter...
      "Och sist men inte minst: om religiösa intressen ställs mot individens intressen är det alltid individen som vinner om hen inte är ett mjäkigt mähä" Första frågan är naturligtvis vad du menar med "religiösa intressen" ? Andra frågan är hur en enskild individ skulle kunna "vinna" över Guds Heliga Ord ?
      "Vår Hjälte, Herrens smorda, kan ingen stå emot: Han fältet ska behålla" !

      Radera
    3. I den här tråden handlar det nu inte om abort, utan stödet till våra matproducenter, så var nu vänlig och håll dig till saken.

      Det jag menar med religiösa intressen är det du menar med "Guds vilja". När Gud av somliga anses vilja ett och du själv är av annan åsikt är det så lätt att antingen tolka "Guds vilja" så det passar dig eller sedan bara bryta mot "Guds vilja" och efteråt säga att vi nu bara är syndare.

      Vem vet, kanske Gud i själva verket faktiskt vill ha en rationell EU-ekonomi i stället för nationalstaters navelskåderi? Nå, det vet inte du och inte jag heller, så sluta blanda in religion i samhällsdiskussionen, det leder bara till högt röstläge, frustration och allmän förvirring.

      Radera
    4. Anonym 22.00. Jag förstår vad du vill säga men jag brukar själv reagera som den du kritiserar just istället för att vara rationell. Jag brukar friskt blanda in den moralfråga som just då kommer i mitt sinne. Ulrik

      Radera
    5. Och så brukar jag skriva om Syndernas förlåtelse i Jesu Namn och Blod. Det enklaste evangeliet som Faderns enfödde Son brukade säga. " min son, min dotter tro synderna förlåtna; då har vi hjälp både uppifrån nedanifrån från sidorna och överallt tills vi är döda och ingår i Himmelens och Jordens Guds Rike tack vare Frälsaren jedu yehoschua messia maschiahs Namn blan alla folk och släkter framtill det må vi alla ångra och tro och förstå att ukrainas fasor inte är långt borta från npgot land på jorden. Skriver ulrik torsten nils; morgonpredikant älskav av Gud och många människor vill jag tro som ofta måst vara så sträng i en tid då ingen vill minnas barndomens tro. Ulrik

      Radera
  3. Smaklig måltid
    I min burk fanns nöt och svin
    Det skrev jag också

    Jag förstod ej då
    Att man hade kränkt koscher
    - sedan ställt sig in

    Då är ju fröjden
    Att Frälsaren förklarat
    Mat varande rent

    Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är ju fröjden
      Att Frälsaren förklarat
      Att all mat är ren!!

      Rättelse till tredje dikten i diktsviten ovan. För bättre förståelses skull. Ulrik

      Radera