onsdag 14 december 2022

På det sluttande planet

Kanada är idag det kanske mest "progressiva" landet i världen, men även andra länder (som t.ex. Sverige och Nederländerna) kan aspirera på denna tvivelaktiga ära givetvis beroende på hur man mäter "progressiviteten". 

Två av värdeliberalernas hjärtefrågor (vid sidan av hbt-frågorna - där Kanada också har gått längre än de flesta andra länder) är, som bekant, abort och eutanasi. När man betraktar dessa två frågor och hur utvecklingen har gått i Kanada kan vi tydligt se hur det sluttande planet i norm- och värdefrågor fungerar. I Kanada är abort idag enligt lagen tillåten under hela graviditeten, även om få abortkliniker erbjuder abort efter 24 veckor. Här kan vi se hur utvecklingen har gått i en stadigt mer tillåtande riktning sedan aborter tilläts i landet 1969. Skyddet för livet när det är som mest skyddslöst har urholkats och försvagats för att till sist (?) landa i dagens fruktansvärda situation. 

En mycket senare, men ännu snabbare, utveckling har setts på eutanasi-området. Läkaradministrerad eutanasi tilläts i Kanada år 2016, och i fjol breddades lagen väsentligt. Nästa år kommer lagen att ytterligare breddas så att även de som har (endast) en psykisk diagnos kan få eutanasi. 

Det som är ännu värre än den juridiska aspekten är hur eutanasi-lagarna, och MAID-programmet ("Medical Assistance in Death"), har tillämpats. Den senaste tiden har det framkommit flera exempel på hur krigsveteraner som har klagat på att det dröjer för länge för staten att installera de hjälpmedel de behöver i sina hem för att klara vardagen har erbjudits eutanasi i stället. Så har vi också fallet Jennyfer Hatch, en kvinna som användes som "mannekäng" för MAID-programmet i en reklam och som, trots att hon sade sig vilja fortsätta leva, valde eutanasi eftersom hon inte hade råd med den vård hon skulle ha behövt för att få en bättre livskvalitet.  

Vi befinner oss helt klart idag på det som brukar kallas det "sluttande planet". När människovärdet en gång har devalverats genom att banden till Skaparen kapas och det värde det att vara skapad innebär försvinner (och vi människor betraktas som ett djur bland andra djur och ett resultat av slumpen) finns det helt tydligt inga gränser för hur lågt vi kan falla. 

Det är dessutom väldigt skrämmande att de som försvarar abort och eutanasi har gjort sig själva blinda för detta med det sluttande planet. Länken behandlar situationen i Nederländerna, men där har vi givetvis samma fenomen som i Kanada, om än det kanske där ännu inte har gått lika långt. 

Vi rör oss på det sluttande planet, vi faller oerhört långt och lågt och så blir vi blinda för vad vi gör mot oss själva. Skrämmande var ordet.

57 kommentarer:

  1. "Vi rör oss på det sluttande planet, vi faller oerhört långt och lågt och så blir vi blinda för vad vi gör mot oss själva. Skrämmande var ordet."

    Ja, du sa det själv. Kanske dags för dig att byta riktning eller söka hjälp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:00. Du förstod nog att jag talade om oss som samhälle. Det är "vi" i texten. Och jag har givetvis sökt hjälp. Bönen är ett kraftfullt redskap! Vad mig anbelangar är det absolut dags för oss som samhälle att byta riktning. Är du med på det?

      Radera
    2. Kristian. Ja, jag är med på det till 100%, men du kommer inte att gilla den riktning jag siktar mot, vilket är ett mer öppet och jämlikt, rättvist samhälle.
      Fortsätt du och halka ner i mörkret om det är det du vill.

      Radera
    3. Anonym 12:17. Din kommentar är ett bra exempel på orwellianskt nyspråk.

      Radera
    4. Kristian. Du kanske borde googla dina "kraftuttryck" först, så blir dina kommentarer inte så förvirrade.
      Du verkar inte förstå ordet "orwellianskt". Googla det, så behöver jag inte försöka bilda dig.

      Radera
    5. Anonym 12:51. Tack för omtanken, men jag vet mycket väl vad ordet "orwelliansk" betyder. Och här passade det att använda det.

      Radera
    6. Kristian. Då har du nog missförstått ordets betydelse. Försök att googla ordet igen och försök att förstå skriven text.

      Radera
    7. Anonym 18:28. Jag tror att detta mycket mer handlar om att du inte riktigt förstår vad du själv skrev.

      Radera
    8. Kristian. Jag säger att jag stöder ett öppet, rättvist och jämlikt samhälle. Tydligen är det ett problem för dig, så därför kan man anta att du vill ha det motsatta, ett slutet, orättvist och ojämlikt samhälle. Var hittar du stöd för det i Bibeln?

      Radera
    9. Sedan tycker jag att du ska läsa Orwells bok 1984, eftersom du uppenbart inte förstår vad det handlar om.

      Radera
  2. "Sluttande planet" är en benämning över att man i retoriken kopplar ihop saker som inte hör ihop. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sluttande_planet_(argumentation)

    Hur påverkar det dig personligen Kristian, att det finns människor som skulle välja eutanasi. En bekant gjorde det, reste till Schweiz, och det har inte ändrat på mitt liv på annat sätt än att jag stöder eutanasi än mer. Kom gärna inte med någon smörja där du försöker vara en moralist över andra, utan rent personligen-vad ger det dig/är det bort från dig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Vad är bort från mig? Utvecklingen gör att samhället förråas. Det samhälle jag ska bli gammal i och som mina barn ska växa upp i. Att du säger att dina upplevelser gör att du stöder eutanasi än mer säger alltför mycket om dig.

      Citatet från wikipedia är kvalificerat struntprat.

      Radera
    2. Vad sker samhället har inte att göra nånting med dig personligen, samhället är allas gemensamma, den går sin gilla väg, du har inget veto. Nu vill jag veta vad är det som du har mindre av för att nån du inte ser eller känner har valt att ta sitt liv istället för att bli en långtida belastning för sina närmaste.

      Mina uppevelser bygger på att jag har empati för den bekanta som fick en sjukdom som skulle göra honom till en grönsak för tiotal år. Hur upplever du att det samhälle gör att du går miste om nånting av den orsaken?

      Du brukar felaktigt använda halmdocka för att försvara dig, sluttande planet, ad hominem, halmdocka, är alla olika typer av retoriska missar. Om inte wikipedia duger, så kanske är Britannica mer trovärdig, eller ska du dissa den jätten också? :D

      https://www.britannica.com/topic/slippery-slope-argument

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. I detta sammanhang är det du länkar till om det sluttande planet struntprat. Jag har ju faktiskt visat hur det fungerar. Men det kanske du missade?

      "Vad sker samhället har inte att göra nånting med dig personligen"

      Mera struntprat. Givetvis har det det. Jag ska leva id et här samhället, ett samhälle vars klimat alltså blir allt råare.

      "samhället är allas gemensamma, den går sin gilla väg"

      Ännu mera struntprat. Samhället går inte "sin gilla väg". Vi besluter, gemensamt, om i vilken riktning samhället går. Det är inget magiskt eller förutbestämt med det.

      Radera
    4. Tänk att du aldrig har ett svar, aldrig uppriktig, inte heller nu kan du säga vad som hade varit bättre om eutanasi hade varit förbjuden i precis vartenda land. Men det är ju förstås bra mycket lättare att svara med "struntprat", och tro att det leder nånvart.

      Menar du alltså att Britannica också kör med strunprat, precis som alla andra uppslagsverk som skriver om slippery slope?

      Det enda du visar är ett fullgott exempel på slippery slope, utan nån som helst argument, precis ett skolexempel.

      Den jag kände var ungefär i din ålder, inom loppet av ett år hade han förlorat förmågan att kommunicera, och annars nyttja motoriken. Han skulle ha behövt 24/7 till allt, sen då sväljandet hade blivit omöjligt hade en slang försett honom med näring. Säkert nånting den intelligenta designaren tyckte var en bra prank, se till att hjärnan går ballistisk men ingen utanför vet om det, och det pågår i tiotals år. Ögonens muskler är obrukbara, men det spelar ingen större roll eftersom synförmågan försvinner också. Empati är att kunna försätta sig i andra människors situation och försöka förstå läget, inte från ett eget egoistiskt perspektiv, utan utifrån hens förutsättningar. Den förmågan har väldigt många, men inte alla.

      Radera
    5. Förvirringslobbyn. Det att du inte klarar av att tillgodogöra dig skriven text kan inte hållas mig till last.

      "Menar du alltså att Britannica också kör med strunprat, precis som alla andra uppslagsverk som skriver om slippery slope? "

      Inte nödvändigtvis. Men du missbrukar deras texter. Det är problemet.

      Radera
    6. Om det är nån som inte kan tillgodogöra, så se dig i spegeln. Trots att diskussionen rör sig om eutanasi, så är det noll input från din sida. Det är ju klart att du inser att min bekanta skulle vara förtjänt av eutanasi, men du kan ju inte medge det.

      Så du menar att jag "missbrukar Britannicas texter"? Eller menar du alla andra uppslagsverks texter? Du kanske anser att det är missbruk då terxter avslöjar din okunskap?

      Men igen, eutanasi är ingenting som berör dig, förutom att du kan känna dig moraliskt bättre än andra. Eutanasi berör enbart de som är i behov av det, och deras anhöriga. Att en pajas ska lägga sig i och låtsas veta bättre, är bara patetiskt.

      Radera
    7. Förvirringslobbyn. Du gör det fullkomligt tydligt att du inte begriper vad detta handlar om. Jag talar inte om ett fall. Jag talar om vad det gör med oss som samhälle när vi passerar en linje vi inte får passera och hur det sedan glider vidare för att bli värre och värre. Som sagt: Du visar mycket tydligt att du inte kan/vill förstå. Tack för det!

      Radera
    8. Jaha, en linje. Och då blir det värre och värre.

      Man ska nog inte ge sig in i en diskussion om eutanasi om man inte har mera att komma med.

      Radera
    9. Förvirringslobbyn. Spela inte dum nu. Linjen är givetvis det att tillåta eutanasi. Går man över den hamnar man, precis som jag visat i texten ovan (men som du helt ignorerar) på ett sluttande plan.

      Radera
    10. Och vart har det fört Schweiz och Kanada där inga andra länder skulle vara? Ingenstans, eftersom "sluttande planet" är bara paranoidas vanförställningar, eller beskrivning av att man inte klarar av att argumentera.

      Radera
    11. Förvirringslobbyn. Vänligen LÄS texterna du kommenterar innan du kommenterar så gör du inte en så alldeles platt figur.

      Radera
    12. Inte kunde du kommentera sakfrågan här heller.

      Radera
    13. Förvirringslobbyn. Det HAR jag gjort. I texten ovan. Det är liksom ingen idé att dra det flera gånger när du ändå inte läser det jag skriver.

      Radera
    14. Jag är närmast intresserad över hur du tänker då du inte skulle tillåta min bekanta att undvika kanske 30 år av tystnad och isolering av alla sinnen, som för övrigt använts som tortyrmetod, fast du aldrig känt eller vet nånting om personen ifråga. Jag fattar att du inte svarar på sånt som inte finns på allehanda fake news-sidor, att du undviker ämnen där du måste tänka till helt själv.

      Radera
    15. Förvirringslobbyn. Du lyfter fram ett exempel. Det är klart som korvspad att det går att hitta exempel där döden ser ut att vara den lätta vägen ut. Men nu diskuterar jag inte enskilda fall utan hur tillåtande av eutanasi påverkar ett samhälle och vilka följder det får. Och de spåren förskräcker.

      Radera
    16. Det finns inga spår, hur skulle det? Eutanasi handlar inte om samhället, det handlar om de enskilda individerna. Klart att du inte vill diskutera ett enskilt fall, vilket är idiotiskt eftersom eutanasi bara handlar om alla de enskilda fallen som är i behov av eutanasi.

      Gång på gång tar du dig för huvudet om hur "samhället ser ut" och försöker skylla det än på hbtq, eutanasi eller what not. Varje gång jag ber dig precisera "det som syns" så har du noll att komma med. I själva verket finns inget att visa, men din domedagsskrämseltaktik för att hålla er sekt troende har du inget annat att komma med, ingenting annat än kejsarens nya kläder du håller på med. "Ser ni inte hur hemskt det ser ut i samhället", ja, håller alla med fast ingen ser vad du menar.

      Så berätta nu gärna vilka de spåren är. Försök. Ansträng dig ens denna gång.

      Radera
    17. Nej, det bliev ingen förklaring, men vem är överraskad?

      Radera
    18. Förvirringslobbyn 19 december 2022 kl. 18:09, "det blev ingen förklaring" , du har fått hundratals förklaringar, om inte tusentals vid det här laget och ingenting duger ! Det är är bara du, du och DU och återigen, DU ! Du har säkert hört det bevingade uttrycket "Lögn, förbannad lögn och statistik", https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6gn%2C_f%C3%B6rbannad_l%C3%B6gn_och_statistik Du må kalla det"personligt påhopp" eller vad du vill men du är själv ett ypperligt exempel på detta. Hur många medhåll brukar du ha här på bloggen ? Eflop och du är av samma kategori, kanske rentav samma person ?

      Radera
    19. Anonym, du har ingenting att komma med om eutanasi? Kanske kan du nämna de specifika sakerna som hänt i Kanada (och inte i något annat land där eutanasi inte tillåts) och bevisligen beror på att ett helt okänt antal eutanasi-fall?

      Du tog upp statistik, så vi kör på det då. 65% av eutanasifallen i Kanada led av cancer, medelåldern var 76 år. Tycker du att statistiken är fel? Du kan ju göra det, men det spelar ingen roll vad du tycker om statistiken. 6602 människor hade år 2021 valt dödshjälp eftersom de inte kunde bli friska, och för att de av allt att döma inte ville bli neddrogade tills de dog. Ganska övertygande siffra, inte några enstaka som gjorde fel val, utan gediget stöd.

      Så berätta vad du går miste om, då 6602 personer valde att inte förlänga pinan? Och inga bibelverser, tack, där står ingenting om eutanasi. Försök tänka själv.

      Radera
    20. Förvirringslobbyn. Varför skulle jag, eller någon annan, behöva förklara detta ytterligare? Spåren är tydliga, och jag lyfter fram dem i texten så klart och tydligt att t.o.m. du borde klara av att förstå. Men det var tydligen ändå att hoppas för mycket.

      Radera
    21. Nej, vi får notera att ni varken kan eller vill gå in på ämnet.

      Radera
    22. Förvirringslobbynb. Ge dig nu! Alla klarar av att se att det du frågar efter redan finns i texten. Inse nu att du beter dig som ett litet barn som gnäller på med samma sak hela tiden medan de vuxna snällt står vid sidan och småler åt dig!

      Radera
    23. Ändå har du inte lyckats förklara vad det är bort från dig att ett okänt antal, för dig okända människor, på en annan kontinent, har valt att i det tysta avsluta sitt liv innan pinan blir outhärdlig. Du kan väl inte inbilla du dig att dessa människor skulle ens tänka tanken att det finns religiösa idioter på andra sidan klotet som vill hindra deras beslut för att det är emot deras övertygelse?

      Din retoriska miss, sluttande planet, spinner antagligen i ditt huvud så, att vi slutar med medicin och har som enda alternativ eutanasi då vi är sjuka. Och det är just av denna orsak som "sluttande plan" är ett retoriskt klavertramp. Det finns inga som helst indikationer att B händer till följd av A, det är bara paranoida föreställningar, men lyckligtvis är det 100% tillåtna.

      Radera
    24. Förvirringslobbyn. Eftersom du är fullständigt immun mot fakta och allt som inte stöder din förvrängda syn på saken ids jag inte längre diskutera med dig. Om du vill att vi ska diskutera vidare får du komma tillbaka till ämnet.

      Radera
    25. Ja, det är väl onödigt att försöka diskutera Kanadas aktuella eutanasi eller rubriken till ditt inlägg... :D

      Radera
    26. Förvirringslobbyn. Ja, nog på det sätt som du närmar dig frågan.

      Radera
  3. Och mycket bättre är det snart inte heller i Finland.
    Vad har kyrkan att komma med ifråga om t.ex. abort (på sociala grunder), homosexuella kyrkvigslar, darwinistisk evolution, kvinnoprästeriet, militarismen, rå kapitalism, globalism och multikulturalism? Tydligen mycket litet. Inte mycket annat än den ljudande kyrkmalmen och någon klingande cymbal! Inte ens ordet om "kärleken" i dess bibliska betydelse (agape) får tydligen snart inte ställas till att lysa på någon ljusstake utan de värdeliberala kulturkristnas tillåtelse. Homolobbning och mångkultur går däremot bra för sig.
    Vad aborterna beträffar: På räkenskapens dag skall de oskyldigt aborterades blod ropa på hämnd mot dem som inte lät dem födas och leva - för pur bekvämlighets skull !!
    Blir en s.k. "great awakening in the morning" för dessa stackare inkl. Trudeau och Biden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:37. Tyvärr har saltet långt mist sin sälta. Nåväl, stenarna får lov att ropa när de som är satta att göra det inte vågar eller vill.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  4. I riksdagen har det ju debatterats om eutanasi, dvs. rätten att utsläcka en annan människas liv. 2018 misslyckades förespråkarna, men saken kommer garanterat upp på nytt.
    Skall samhället ges rätt att avsluta livet om den avslutande "transportsträckan" verkar bli för stenig? Det har knappt så mycket med den döende att göra som det att samhället inte ska behöva se på. Kyrkans män och kvinnor är nog motståndare till eutanasin. Men varför denna tystnad? Frågan är för viktig för att överlåtas åt 200 riksdagsmän (förlåt -ledamöter!) Det är en fråga om livet självt. Den frågan berör oss alla.
    /ted

    SvaraRadera
  5. När jag i pressen läst de olika inläggen om eutanasin, minns jag osökt ett citat av John Adams, en av den amerikanska konstitutionens grundare och USA:s andra president: "vår konstitution lämpar sig enbart för ett moraliskt och religiöst folk. Den är helt olämplig att styra ett folk med annan värdegrund".

    Mycket vatten har runnit under broarna sedan det citatet, och amerikanerna är ett helt annat folk än dazumal. Finländarna är
    också ett helt annat folk än när Kyösti Kallio under vinterkriget bad för Finland, "...Du har skapat vårt folk och älskar det. Du ser att de befinner sig i största fara..."
    Vår nuvarande president önskar oss visserligen Guds välsignelse på nyärsdagen, all respekt för det. Men: Vi styrs idag (också i bibelbältet) av det som kallas sekularism, som i sin tur utgår från att allt har uppkommit ur ingenting helt av sig självt, det finns ingen moral som kommit från någon utanför oss själva, låt oss kalla honom Gud. I det läget blir allt en fråga om vad vi just nu anser vara rätt och riktigt, utifrån skiftande föreställningar och referenser. Inte vad som ÄR rätt och riktigt utifrån vad en eventuell Gud vill.

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  7. Vi lever i den första ateistiska civilisationen men frågan är om inte Gud är på väg tillbaka?
    Jfr ex den rätt insiktsfulle kliniske kanadensiske
    psykologen Jordan Peterson.
    Anonym 1


    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  8. Nu har vi en sak till att sörja över. Våra kära kolsänkor fungerar inte bra. O stackars fattighemland. Vart tog skogen vägen. En del röjdes bort för elledningars skull. En annan del användes till forna tiders telefonstolpar som inte var av ' rostfritt svenskt och kanske finskt stål. Puhelinlangat laulaa. Suomen pienet metsät eivät enää niele tarpeeksi hiilidioksida. Saako edes pieraista kysyy ulrik. Monessa juomassa on nykyään hiilihappoa oisko siihen parannusta vieläkään. Nyt kuin ulthima thule on täynnä kylmäjuomapaikoista.

    SvaraRadera
  9. Eutanasifrågan är en typisk fråga, en i raden av många som vi individuellt och politiskt har blivit tvungna att ta ställning till. En del av oss tror fullt och fast att det finns en Gud, att Han bryr sig om oss,att Han vill någonting med oss, och att det finns konsekvenser av att inte följa Honom. På basen av enkäter i riksdagen har det verkat vara så nu att en stor del av ledamöterna skulle kunna vara för eutanasi.
    Är det så, att en majoritet av befolkningen har samma åsikt som riksdagen?
    Låt mig slå fast att jag inte ojar och vojar mig över sakernas tillstånd. Vår situation är vad den är. Säger bara att jag är av annan åsikt än riksdagsledamöterna. Och gör det utifrån att jag är troende.

    SvaraRadera
  10. En annan sak från det sluttande planet på planeten jorden. Ukraina har blivit eukompatibelt. Ett framsteg för homosexeuropa igen förmodar jag. Stackars sekulära Israel när skall Ni ta ert förnuft tillfånga och sluta med statligt frisinne. Lag och evamgelium skall regera. Inte en upplysningstidens mischmasch av lösa värderingar. Tack vare Gud och Jesus existerar ni också gladligen glömmande sodom och gomorra samt hiroshima och nagasaki. Fy styggelserna utsprung varhelst ni tillåter styggelsen ocv förförelsen få fotfäste. Putin är tydligen nu den starke i Ros Mesek och Tubal och han tyckte han såg Kristus i Irans president men han hatar omskurna fast han kanske prövat det insmickrande tecknet på sig själv för att hålla sig väl med lögnreligion och Jesu förnekelse. Ulrik

    SvaraRadera
  11. Får man tro Peterson är kollapsen av våra värderingar ett större hot än någonsin en eventuell klimatförändring.
    Ändå pratar man mycket om just klimatförändringar i synnerhet media men marginellt om ens så lite om värderingarnas kollaps!
    Har då Peterson fel?
    Samhällsutvecklingen i Finland är kanske alarmerande därför att mellanhavavanden människor emellan alltmer har börjat gå på mobbens och störingarnas villkor.
    Så blir det i ett land där alltför många saknar en moralisk kompass och det enda som gäller
    är pengar.
    Anonym1

    SvaraRadera
  12. Sakernas tillstånd, ja (vare sig det gäller eutanasi, abort etc.)

    Jag tror säkert andra kommit till d:o åsikt som jag utifrån andra föreställningar. Andra igen har kommit till helt motsatt åsikt. Jag tror de flesta inte tänkt så mycket alls. De är fullt upptagna med att försöka få livet att gå ihop, med familj, jobb, för lite pengar, eller för mycket pengar.
    Många, i själva verket allt fler, drivs av ett jagande efter vind, efter njutningar, den senaste upplevelsen. Vilket ofelbart utmynnar i leda, tomhet, meningslöshet. Att i det läget behöva ta ställning till tidens stora frågor, upplevs vara för mycket begärt.

    Efter liberaliseringen av abortlagstiftningen går nu följande tåg, med eutanasin i lastrummet, och med riksdagen som slutstation. Med nyttoaspekt och skiftande rättsföreställningar i bagaget kan det verka lätt att argumentera för att införa eutanasi. Det är ganska få som kommer att göra anspråk på sprutan. Det handlar troligen om olidliga långvariga smärtor, obotliga sjukdomar, psykiskt lidande (?) etcetera. Man citerar svårt sjuka människor eller patienters anhöriga som välkomnar en ny lagstiftning. Ytligt sett lättförståeliga argument.

    Och ändå, argumenten håller inte. Vårdpersonalen bör vara satt att lindra lidande, och väl bota om det är möjligt. Ibland lyckas det, ibland inte alls, ofta hamnar de väl någonstans mitt emellan. Men att fordra någon ge en dödande spruta, torde nog vara helt otänkbart för professional vårdpersonal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:05. "Det är ganska få som kommer att göra anspråk på sprutan."

      Till en början, kanske. Men det är där det lutande planet kommer in i bilden. 2021 var det över 10 000 kanadensare som använde sig av MAID. Och som sagt, nästa år (när de hamnar ännu lite längre ner på det "slippriga slopet") kommer det att räcka med en psyk-diagnos.

      Radera
    2. Bra. Kristian. Det finns alltid så mycket missbruk av nya " möjligheter" att leva eller dö. Jag själv som var mycket suicidal i fyllan och förvillelsen i ungdomen vet att om man dör i en självmordsakt så kommer man till helvetet. Och mördare som är ute efter pengar vill gärna veta om eutanasioffret skrivi testamente eller inte. Ulrik

      Radera
  13. Med en liberal eutanasilagstiftning kommer den situationen att möta vårdpersonalen, och därför är det bra att tänka till, helst nu, och inte först när allt är "fix und fertig". Situationen kommer också att möta alla andra medborgare. Det är viktigt för oss alla att tänka till nu.

    SvaraRadera
  14. Mångas åsikt i eutanasifrågan har tillsvidare varit den traditionella. Jag har dock inga illusioner. Drivs eutanasilagstiftningen igenom kommer många sannolikt att anpassa sig, i enlighet med den "nya tiden".

    Ofta hör man från sådana som driver på en liberalisering i frågan att vi inte behöver oroa oss för ett sluttande plan, dvs. att detta är bara en i raden av anpassningar till skiftande värderingar.

    Jag är av annan åsikt. Jag önskar medverka till att nya eutanasiinitiativ faller, med folkets röst i ryggen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte skall man alltid lyssna till majoritetsdemokrati i sådana fall. Det finns individer och deras vänner som inte är rädda för lite lidande som kan vänta tills inga vårdresurser mera finns. Men för dem som blivit rastlösa av medgång eller motgång så tycks det vara slugt med eutanasi för då kan man snabbt ändra också vårdtestamenten för att i skydd av nya lagar vilja komma åt andra testamenten förrän de sjukas pengar tar slut. Ulrik

      Radera
  15. Vad skulle Jesus ha sagt om han vandrat "på denna bullrande jord" (Ferlin)? Vad skulle han ha svarat kyrkans män och kvinnor, små-petrusar och episkopatet -och oss alla- om vi frågat honom: Mästare, vad skall vi ha för åsikt om eutanasin ?

    'Söisleis' skulle han svara: "Varför frågar ni mig? Min Fader har givit er förstånd, känslor, sinnen för att ni ska förstå livets hemligheter. Så fråga er själva. Inuti er har ni svaret."

    Livet är heligt.

    anonym3

    SvaraRadera