måndag 5 december 2022

Om Lucia och om denna världens fattigdom

Vi fick vara med på Lucia-kickoff på After Eight i Jakobstad i fredags. Det var ett festligt tillfälle med tal, sång och servering. Men det som framför allt slog mig var hur oerhört tomt det blir när kristna traditioner töms på sitt originalinnehåll och ersätts (eller man försöker ersätta detta) med allmänmänskligt mumbo-jumbo. Det bästa talaren klarade av att prestera var att Lucia får bära ljus till olika sammanhang och påminna oss om att det, nu under årets mörkaste tid, ändå kommer att bli ljusare.

Tänk vad fattigt! Lyckligtvis var sångerna som luciaföljet sjöng bättre och mer innehållsrika än talet som hölls.

Lucia-traditionen handlar om Kristus som världens ljus och vill påminna oss om vikten av att vara trogna mot honom trots de svårigheter, lidanden och t.o.m. förföljelser vi möter här. Lucia-legendens centrum handlar om att vårt hopp finns i Kristus och att vårt rätta hemland inte är här utan i Guds himmel. Lucia, som levde i Syracusa på Sicilien ca 283-304, led martyrdöden under kejsar Diocletianus (ca 243-316) förföljelser mot de kristna. Det finns en hel del legendartat material i berättelsen om Lucia som vi knappast behöver sätta desto mera tilltro till, men huvuddragen i hennes historia är klara och tydliga.

Men som sagt fick vi inte höra något om detta i det tal som hölls. Det enda vi fick veta är att det blir ljusare mot våren. Som sagt: Tänk vad fattiga vi är om detta skulle vara det enda vi har att hoppas på!

 

13 kommentarer:

  1. Förvånande att ingen hittills opponerat sig i fråga om Lucia !
    "Kristus är världens ljus, Han och ingen annan" ! Tack för länken om "berättelsen om Lucia", där kommer det klart fram att denna figur ( särk-fia) inget har att göra i Kristi kyrka ! ( Vördas inom Romersk-katolska kyrkan-
    Ortodoxa kyrkan ) Det är bara en avledningsmanöver av den onde själv för att dra våra blickar till Lucia istället för Kristus ! Lite lika som då man i påvedömet dyrkar Jesu moder.... Nej, denna figur har verkligen inget att göra i Kristi kyrka, hon nämns ju inte ens i Bibeln, vilket andra "Helgon" görs !

    Anonym 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. PS. https://www.youtube.com/watch?v=s4cL-2xMER0 här anmäler jag också avvikande åsikt angående ordet "fred" ! "Min frid giver jag er säger Jesus, inte den frid som världen ger"

      Anonym 2

      Radera
    2. Anonym 2. Som med allt annat som människor håller på med är också Lucia vad man gör av det hela. Jag är också tveksam till att Lucia ska beredas plats inne i kyrkobyggnaden, men som ett sätt att föra ut budskapet om Kristus som världens ljus utanför kyrkobyggnaden (om det görs rätt) kan Lucia vara ett bra redskap!

      Radera
  2. After Eight kaféfiket är väl sprit- och drogfritt (men horo ir e mi snuusi?)
    Knappast är nämnda vattenhål ändå kristet. Verksamhetsledaren har väl någon form av frireligiös bakgrund. Mecki hade ju ett sommar(skit)prat i somras, men men... Vad musiken beträffar var nog Fågelmannens urval helt världsligt, t.ex. Pet Shop Boys och visst måste han tränga in en sång också av lebban Eva Dahlgren. Fy, fyy, Mikael Andersson (gaa helldä å skåda å lyydas po småfååglana to).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 17:49. After Eight, och speciellt Mecki Anderson, hade inget med Lucia-kickoffen att göra. Annat då att tillfället ordnades där.

      Radera
  3. Luciafirandet i Norden är inte och har inte varit en kyrklig eller ens kristen tradition. I Finland sker luciafirandet till största delen i Folkhälsans regi och de vill nog hålla en allmänfolklig och sekulär touch på traditionen.

    https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/lucia
    https://www.swedishnomad.com/sv/lucia/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18:31. "Luciafirandet i Norden är inte och har inte varit en kyrklig eller ens kristen tradition."

      Till stora delar så, ja. Men det ändrar ju inte det faktum att det är tomt när man har valt att göra det så.

      Radera
    2. Det är nog i er inbillade fantasivärld det blir riktigt tomt, för det finns inte. Denna värld är det enda vi får, allt annat är bara fantasier.

      Radera
    3. "det är tomt när man har valt att göra det så."

      Jag förstår inte riktigt resonemanget. Det enda som förenar dagens Lucia med helgonet Lucia är namnet. Det finns ett oräkneligt antal människor idag som heter Jesus i förnamn, men ingen vettig människa förväntar sig att dagens Jesusar ska matcha förebilden för tvåtusen år sedan.

      Ska man skapa en trend som når och engagerar så stora folkgrupper som möjligt gäller det att söka efter minsta gemensamma nämnaren. Det greppet gör det möjligt för nischmänniskor att aktivera sig och känna sig delaktiga.

      Tänk om man skulle ha valt att följa den katolska kyrkans helgondyrkan och fokuserat på den religiösa sidan? Då skulle vi i dag inte bry oss om legenderna, de betraktades ju ändå som museala redan för flera hundra år sen.

      BB

      Radera
    4. Anonym 20:24. Det brister i logiken i din kommentar. Men det är kanske inte så underligt - logiken är baserad på Logos, både semantiskt och reellt, och när Logos saknas saknas ofta också logiken.

      Radera
    5. Anonym 21:29. Nu förstår jag inte vad som är så svårt att förstå här. Luciatraditionen bygger på en historisk person. Man kan välja att göra det så som det (för det mesta) görs idag, eller så kan man anknyta till det historiska. Det förra blir tomt, det andra blir det inte.

      Radera
    6. Det är med tomheten som med skönheten, de sitter i betraktarens ögon. Det historiska kan också uppfattas som meningslöst.

      Radera
    7. Kristian, jag förstår att din logik inte fungerar. Det gör det inte för nån som på riktigt tror på fantasier och sagor och samtidigt tror det är verklighet.

      Radera