måndag 12 december 2022

Om att straffa sådana som inte brutit mot lagen

Under en av de många demonstrationerna under självständighetsdagen skedde uppenbarligen något som inte borde ha skett. Ett par demonstranter, säkerligen (läs: förhoppningsvis) drivna av berättigad vrede mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina, beslöt sig för att bränna en rysk flagga.

Det hör inte till vanligheterna i Finland att bränna flaggor. Annat då än i misstag. Detta är t.o.m. så ovanligt att det inte finns några lagar som reglerar ett sådant beteende, förutom då när det gäller att bränna den egna flaggan. Det är olagligt och kan ge böter - att bränna andra flaggor är det inte. Även om det givetvis inte bör göras eftersom det är högst respektlös handling och givetvis uppfattas som en grov provokation. Men likväl är det inte olagligt. 

Nu har dock Ryssland krävt att förövarna (kan man använda det ordet när det handlar om något som inte är olagligt?) ska ställas tills vars för sin handling. Detta är givetvis inget som kan göras eftersom man i en rättsstat inte kan döma någon som inte har gjort något olagligt. I Finland har vi ändå faktiskt ett prejudikat just när det handlar om att döma någon som inte gjort något olagligt. Fram till och med 1945 var det nämligen inte olagligt att starta krig i Finland. Ändå krävde Sovjetunionen att Risto Ryti, som var president i Finland när fortsättningskriget startade, skulle dömas. Något som också skedde. Detta är givetvis en stor skamfläck i den finländska historien, men ändå något som kan förstås. Finland hade inte några möjligheter att sätta sig emot Sovjets krav när vi hade förlorat ett krig och med knapp marginal överlevt som självständig nation. 

Nu är situationen emellertid en annan, och man får hoppas att vederbörande instanser har ryggrad nog att stå upp och försvara en av de viktigaste grundprinciperna för rättsstaten. 

Behöver jag igen påminna om att det faktiskt har gjorts ytterligare ett försök att döma en finländsk medborgare för en handling som inte var olaglig när handlingen utfördes (och givetvis inte borde kunna vara det ännu idag) utan har, av vissa, tolkats vara det utifrån en lag som stiftas efter att handlingen utfördes. Lyckligtvis blev domen mot Päivi Räsänen frikännande, och förhoppningsvis kommer denna friande dom att stå sig också i högre rättsinstanser. Men vi ska notera att detta tycks vara det modus operandi som diverse maktmissbrukande ledare (i olika sammanhang) brukar.  

1 kommentar:

  1. Ryssland ser nog fortfarande Finland som storfurstendömet
    Anonym1

    SvaraRadera