lördag 24 december 2022

Julfrid!

I en textversion av den klassiska julpsalmen "Stilla natt" sjunger vi i den sista versen: 


Stilla natt, heliga natt!

Hör vad bud ifrån Gud! 

Själ, må du ock instämma med fröjd

uti änglarnas jubel i höjd:

Frid på den fridlösa jord,

frid på den fridlösa jord.


Ordet "frid" är intressant såtillvida att det grekiska ordet ("eiréne") som finns i den nytestamentliga grundtexten i änglarnas hälsning till herdarna kan översättas till både "frid" och som "fred" på svenska. Änglarnas budskap var dock inte i första hand fred utan det de förmedlade var ett budskap om frid. Och uttryckligen om frid med Gud. 

När vi idag stillar oss för att fira jul tänker vi också på alla de människor som tvingas leva och fira jul i otrygga omständigheter. Speciellt de som lever i en krigssituation där freden syns vara långt borta. För dem, och också för oss, gäller ändå änglarnas hälsning och framför allt står den Guds gärning fast som hans eget människoblivande innebar och innebär för oss alla. Universums skapare lät sig födas som ett litet barn in i vår värld. Han steg ner i vår historia och gick här på jorden, på den samma jord vi går på och i samma historia som vi lever våra liv i. Han "slog upp sitt tält bland oss" i vår värld, om vi översätter ordagrant det som sägs i den grekiska texten.    

Julens händelser är inte i sig någon frälsningsgärning från Guds sida, men de är en del - och en viktig sådan - i Guds stora verk för oss människor som kulminerade i Golgatahändelserna i april år 33 e.Kr.

Guds gåva till mänskligheten är evigt liv i Jesus Kristus - en gåva vi får ta emot och tro. Med denna gåva följer en frid som, i ordets rätta bemärkelse, inte är av denna världen och därför inte heller kan störas eller omintetgöras av sådant som händer i denna världen. Oroligheter, sjukdomar, farsoter, ekonomiska svårigheter, förföljelse, krig och annat elände - allt detta är svåra saker vi människor råkar ut för. Men inget av detta kan rubba den frid Gud vill ge oss. Helt enkelt för att allt elände vi kan tänkas råka ut för inte kan rubba eller göra om intet grunden för den frid Gud ger oss. Guds verk står fast, oberoende av vad vi möter. 

Jorden är ofta fridlös. Och ibland också fredlös. Men den frid Gud ger oss håller och står fast. I tiden, hela tiden, och ända in i evigheten. 

Med dessa ord vill jag önska alla läsare en fridfull jul och ett välsignat år 2023! 

 

 

33 kommentarer:

  1. Glad vintersolstånd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 24.12. 17:53
      Yuletide, s*stövel !!

      Radera
    2. Anonym26 december 2022 kl. 14:15

      Tack för att du bevisar för oss alla hur illa ni kristna hycklare beter er!

      Radera
    3. En som skriver Yuletid och skitstövel är knappast kristlig. Du anonym som tycks hata hycklare hatar nu texten av en som är lika sinnad som du. Ulrik

      Radera
  2. Tack detsamma ! https://www.youtube.com/watch?v=DFKyDM7L3Pg
    Anonym 2

    SvaraRadera
  3. Vi behöver som mänsklighet mycket av god vilja. Det tar oss en bit framåt. Medn verklig och bestående frad kan inte uppnås utan att ta med Fredsfursten själv i beräkningen.
    JK föddes till vår jord som ett litet barn. Hans liv, död och uppståndelse banade väg för dig och mig till Gud. Säger vi ja till honom blir vi medborgare i hans rike och hans ande tar sin boning i oss. Hans rike är ett fredens rike. Det kommer en dag att bli verklighet fullt ut.
    God fortsättning!
    /ted

    SvaraRadera
  4. Hur tycker du din fredsfurste klarar sig i Ukraina där barn sprängs i bitar och människor lider? Ni rabblar era ramsor utan att tänka efter vad ni rabblar om. Fantisera om hens rike bäst ni vill men det finns inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herren har låtit världen bli så här för att vi skall söka honom och bli frälsta så att vi fruktar och älskar Gud av all vår själ allt vårt hjärta allt vårt förstånd. Det sprängdes nog barn och unga män i bitar under vinter- och fortsättningskriget. Förstår du inte att krig är syndens följder ukraina var korrumperat och syndigt nu söker man Gud igen sammalunda bland de ryssar som är kallade. De ger sig tillfånga för att inte behöva delta i kriget. De kristna ber för fred men vet att kriget kan komma hit också. Och barnen som dör far till himmelen som de menlösa. Och massor av människor tar hand om de skadade. Guds rike är ett Faktum och det är överallt där man bekänner Jesus i ande och sanning. Ulrik

      Radera
    2. F..n va du yrar Ulrik. Ingen skillnad vem du ber till så får du samma svar av hen. Religioner kommer och går, precis som krigen.

      Radera
    3. Kristendomen har bestått provet många gånger. Och ännu finns det många som vill välsigna dig med Fridens evangelium då när du ångrar och tror så kan en kristen gå till dig eller i förbifarten välsigna dig med Syndernas Förlåtelse i Jesu Namn och blod . Om det går till hjärtat på dig att Jesus är Frälsaren Guds Son som givit de kristna bland annat den uppgiften så blir du pånyttfödd. Ty pånyttfödd är den som tror och bekänner Jesus som Guds Son och om möjligt Bibeln som fakta. Var och en som åkallar Jesu Namn ( i ande och sanning) skall bli frälst. Att kärlekslöst och fräckt ropande då varför han inte hjälper är den synd du har. Ulrik

      Radera
  5. Anonym 26.12. 14:29
    Hoppas vi kommande år kan fortsätta knäcka bög på denna blogg och spöa skiten ur din och dina anhängares homo- och ateismrabblande Ukrainaunderstödsradiramsor. Fortsätt fantisera om ditt "henrike", det finns inte. Ditt rike är homofili och ateism. Fantisera du om USA:s folkmord i samband med Irakkrigen, Afganistaninterventionen, Dresdenbombningarna, atombomberna över Hiroshima och Nagasaki, s*stövel - innan du börjar skylla på Putte och den militära specialoperationen i Ukrtaina!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym26 december 2022 kl. 15:13

      Bra, fortsätt i samma stil och visa vilken god kristen du är!

      Radera
    2. Anonym 26.12. 14:29 Jag vill ha samma piller som du har :) är det inte skönt att få skriva ner sin frustation på Internet när sanningar kommer mot ögonen? läs igen, ert inbillade "rike" finns inte och inte heller Hen i himmelen.

      Radera
    3. Anonym kl 15.57. Det var ju en förnekare som du som skrev 14. 29. Läs grundligare förrän du skriver på nytt. Jag brukar själv ha så bråttom att bokstäverna blandas och lämnar bakefter. Ulrik

      Radera
  6. Anonymfegis 26.12. 14:29

    Och glöm inte bort vad USA gjorde under årtionden i Vietnam, p*sshuvud!
    Hoppas Kirill i Ryssland får utrotat homopropagandan till minderåriga liksom transsarna - de borde alla STERILISERAS!!
    LOL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kirillen och de andra terroristerna i Putlers liga kommer att hängas offentligt

      Radera
    2. 26.12. 15:58
      Du feganonym kommer att hänga i galgen snabbare än du någonsin tror när ärkebispen Kirill och Putler väl har vunnit striden över Ukraina.
      anonym3

      Radera
    3. Anonym 3 knappast hittar ryssen den anonymen. Dessutom intar de inte hela landet. Kirill är korrupt. Det enda rätta jag vet om honom är att han förbjuder homosexualitet utan att förmana putin som lever i otukt och äktenskapsbrott. Sådana är maktens kyrkor. Få vågar förmana som Luther Arndt och Laestadius och många andra. Lepo säger us ulrik

      Radera
  7. Krigströtta bombpiloter släppte hela bomblasten över byar där gerilla och alla bybor gett upp tagit emot nattvarden och hissat vit flagg. Drönarna från amerika och andra länder är ännu blindare. Det blir en fasans tid och det gäller att ha synderna förlåtna och frid med Gud som jag tackar i Jesu Namn att inte många fulheter kom in under den 24 och 25. Julfriden fungerade. Pris vare Jesus Gud och Fader i den Helge Anda. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi får "tacka" vår allsmäktige fredsfurste som låter barnen sprängas i bitar i helt vansinniga krig. Vansinniga prästerskapet välsignar bomberna före de skickas i väg. Er fredsfurste sitter på molnen och bryr sig f..n i era böner..hen är ett monster om det finns.

      Radera
    2. Som militärprästlärling sade min förman att man välsignar människorna INTE VAPNEN. Gud har nog ordning på materien så att " fel" personer inte dör ty Herren är Allsmäktig när det gäller liv och död för varje enskild. Bara de som dött i otro lider efter döden och menlösa barn är Herrens härlighetskrona där deras lycka är evig. Ulrik

      Radera
    3. Hen tycks nog verkligen ha ordning på att inte "fel barn" dör...vilken grumlig rappakalja du öser Ulrik

      Radera
    4. Det är ju glasklart. Jesus säger: Mig är givem All MAKT i HIMMELEN OCH PÅ JORDEN. BIBELN ÄR RENT VATTEN. dina anklagelser är köttsliga i ljuset av detta. Folk dör ju. Få människor som fötts till jorden undkommer döden men om man åkallar Jesus i verklig nöd och får hjälo. Då vill man inte tvista länge med en sådan som du som älskar barn och vill låta dem leva. Hur många har du själv eller hur många har du hindrat att avlas eller tyst sett på när vänskapsparen aborterat. Barn som dött lider inte mera. Men du har rätt i det att vi inte egentligen vill varken krig eller bomber eller våld eller våldtäkter där är du och jag nog överens... julrik

      Radera
    5. Anonym 26 december 2022 kl. 19:44, Ulrik öser nog ingen "grumlig rappakalja" ! Våra dagar är räknade långt innan vi blev till i vår moders sköte !

      Radera
    6. "Våra dagar är räknade långt innan vi blev till i vår moders sköte" Mera inpräntade ramsor som inte betyder nånting. Om era dagar är räknade, varför försöker ni påverka dem med bön? fullständig rappakalja logik som allt annan religiös svammel.

      Radera
    7. Anonym 27 december 2022 kl. 11:05, ALLAS våra dagar är räknade, även DINA !

      Radera
    8. Vem räknar och varför?

      Radera
    9. Anonym 19:23. Du är ologisk i ditt resonemang. Men låt mig ställa en fråga som kanske, kanske, får dig att inse problemet: Menar du att vi har en Gud som styr allt och alla som om var vi robotar? Eller har vi människor en fri vilja att göra ont och i viss mån också gott?

      Radera
    10. Var i bibeln står det nåt om människors fria vilja?

      Radera
    11. Där det står så här: JAG förelägger dig idag välsignelse eller förbannelse o s v. Ulrik

      Radera
    12. 21:18 inget svar på frågan..och är inget jag fritt väljer i ditt påstående

      Radera
    13. Så må du då välja Livet på det att du och dina efterkommande må leva skriver Ulrik fritt efter Levande Bibelen. Ulrik

      Radera