torsdag 15 december 2022

Om pristaket på el

Sent ska syndaren vakna, brukar det heta. Vi har en längre tid vetat om att det kommer att bli svåra tider vad gäller elpriserna i vinter. Regeringspartierna har haft gott om tid att förbereda åtgärder för att mildra smällen, och en del bra saker har gjorts. Speciellt momssänkningen är en bra sak som inte drabbar någon utan enbart underlättar. (Staten får ändå inte in mindre moms eftersom elpriserna, och därmed också den totala momsen på såld el, är högre än vanligt.) Men först nu, när kölden är här och krisen håller på att bli akut, kommer tanken på ett elpristak upp på agendan. Det är på tok för sent. Ett elpristak är nämligen en komplex sak som inverkar på många olika saker, varför det behöver utredas ordentligt innan det eventuellt införs. Skulle denna fråga ha lyfts på bordet tidigare, låt oss säga i augusti, skulle det ha funnits gott om tid att utreda alla följdverkningar detta kan tänkas ha. Men nu är det för sent och detta i och för sig lovvärda förslag riskerar att bli ett enormt hastverk. 

Det finns många problem med ett elpristak. Först och främst är frågan hur detta ska finansieras. Ville Tavio (ps) har låtit räkna på det och kommit fram till att kostnaderna för detta pristak kommer att landa strax under en miljard euro. Till regeringens modus operandi hör att inte leta efter pengarna i andra moment någonstans i statsbudgeten utan i stället kommer dessa pengar givetvis att lånas upp. Det betyder att framtiden får stå för kostnaderna. För det andra innebär detta att alla finländare, också de som i god tid har sett om sitt hus och sina elavtal, kommer att stå som betalare i slutändan. Denna rättviseaspekt kan inte heller bortses ifrån. 

Vidare skulle detta pristak, enligt de uppgifter som finns tillgängliga i detta skede, endast röra privata hushålls elräkningar. Företagen står helt på sidan. Detta är också ytterst problematiskt eftersom de höga elpriserna också, och kanske i synnerhet, drabbar elintensiva branscher och kan få stora följder för företagen och därigenom för sysselsättningen - speciellt i glesbygden. 

Ett annat problem med ett dylikt stöd - om det utformas så att staten helt enkelt står för den del av elkostnaderna som överskrider den fastslagna taknivån - är att marknaden har en tendens att forma sig i linje med de stöd som utbetalas. Om det t.ex. betalas hyresstöd tenderar detta att driva upp hyrorna överlag. Speciellt om detta elpristak blir ett ogenomtänkt hastverk kommer det att finnas stora risker att elbolagen drar nytta av det på detta sätt. Om inte annat så finns det inte alls samma tryck på bolagen att hålla priserna nere om staten ändå går in och står för kostnaderna för de höjningar som görs.

Det sista problemet jag kommer att tänka på i hastigheten är att detta pristak endast behandlar symptomen på problemet, inte själva problemet i sig. Detta innebär nämligen inte att vi får mera el på marknaden. Det kan t.o.m. gå så att elsparivern minskar (åtminstone en aning), vilket då innebär att elbristen blir ännu större. Dessutom, om detta görs ens lite fel och elbolagen drabbas ens lite av pristaket finns alltid risken att de hellre säljer sin el till utlandet där de kan få ett bättre pris. Detta torde ändå inte bli aktuellt ifall stödet utformas så som det har presenterats i media idag, men om det hela blir ett hastverk kan förstås inget garanteras. 

Detta är som sagt ett lovvärt initiativ. Men det finns som sagt många problem med ett dylikt pristak. Framför allt borde regeringen ha vaknat mycket, mycket tidigare. Och som sagt finns det uppenbar risk att detta gör att den redan mycket sjuka elmarknaden blir ännu sjukare. Friskare lär den åtminstone inte bli av detta.

41 kommentarer:




  1. "Skulle denna fråga ha lyfts på bordet tidigare, låt oss säga i augusti"

    Klistrar in följande text från rikdsdagens sidor:

    "Valtiovarainministeriö asetti 11.8.2022 työryhmän selvittämään toimenpiteitä sähkön hinnan kehitykseen ja sen seurauksiin vaikuttamiseksi. Työryhmä otti nimekseen Sähkön hinta –työryhmä. Työryhmän toimikausi oli 11.8.–15.9.2022."

    För de som inte orkar översätta: den 11 augusti sattes en arbetsgrupp att utreda följderna av elprisutvecklingen. Bra då åtminstone nån håller er ajour.

    " Till regeringens modus operandi hör att inte leta efter pengarna i andra moment någonstans i statsbudgeten utan i stället kommer dessa pengar givetvis att lånas upp."

    Skulle du idas läsa riktiga källor, skulle du ha stött på termen Windfall.

    "För det andra innebär detta att alla finländare, också de som i god tid har sett om sitt hus och sina elavtal, kommer att stå som betalare i slutändan."

    Torde komma som en överraskning till dig att man med skatter jämnar ut och gör det mer rättvist. Skulle egoism och högertänk vara allenarådande, skulle du inte ha något annat än en traktorväg ut till Esse, och skulle det sluta riktigt dåligt med pälsnäringen, skulle du plötsligt kunna stå utan sjukvård. Skatterna är till för att jämna ut, att alla är och hjälper till alla, du vet, lite som historien om de fem fiskarna och två bröden?

    "endast röra privata hushålls elräkningar. "

    Just var det illa nog att de "som sett över sina elavtal" skulle tvingas bistå dem vars elavtal med tvååriga förnyelse råkade byta.


    " är att marknaden har en tendens att forma sig i linje med de stöd som utbetalas."

    Begriper inte hur svårt det kan vara för vissa att förstå sig på elmarknaden. Denna fantastiska fundering skulle nu då förutsätta att elbolag bestämmer sig för att bjuda över varandra, höja sina egna kostnader, och på så viss orsaka sig förluster genom att ändå tvingas sälja till fasta priser för de kunder som har ikraftvarande avtal. Stödet som planeras skulle ju betalas på den del som går över pristaket, inga pengar som elbolagen skulle se skymten av. Men berätta gärna mer i detalj hur en sådan här konstruktion du målat upp skulle fungera i verkligheten.

    "endast behandlar symptomen på problemet,"

    Det är idéen med stödet. Det heter inte "pristak" för att man tänkt utveckla energiproduktionen.

    " gå så att elsparivern minskar "

    Det vore rätt underligt, efter att priserna stigit tiofalt för vissa och sjunka till en fyrfaldig nivå från det ursprungliga, menar du att det skulle leda till en ökad konsumtion? Sparivern började nog långt innan dessa riktigt höga priser, så har lite svårt att hålla med.


    "om detta görs ens lite fel och elbolagen drabbas ens lite av pristaket finns alltid risken att de hellre säljer sin el till utlandet där de kan få ett bättre pris."

    Man tycker att du hade börjat begripa dig på hur elmarknaden fungerar, men nej. Kapaciteten för dagsmarknaden/intraday/justering säljs till högstbjudande, ett stöd som planeras har ingen som helst inverkan på budgivningen.

    Men om vi kunde ta och fundera på det enda fel som kunde slå in, så vore det att lägga sig i produktionsprisnivån. Det kunde leda till att de dyraste formerna av elproduktionen skulle tvingas låta bli producera. Om vi tar torv som dyraste formen, och skulle belägga ett pristak på 10 cent, så kunde det innebära att elproducenten skulle producera med förlust eftersom omkostnaderna skulle högre än inkomsterna. Men läser man lite brett så vet man att Tyskland, Estland, Danmark eller Norge har inte gått den vägen, inte kommer Finland heller.


    .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Igen gör du skäl för användarnamnet jag gett dig. "Bra då åtminstone nån håller er ajour."

      Ajour om vad då? Uppenbarligen var det arbetsgruppen kom fram till angående ett elpristak inget regeringen ville använda sig av. Igen: Detta borde ha gjort DÅ. I så fall kanske det kunde ha fåtts att fungera. Nu blir det med största sannolikhet ett otroligt hastverk.

      "Skulle du idas läsa riktiga källor, skulle du ha stött på termen Windfall."

      Det har förvisso talats mycket om denna windfall-skatt. Problemet är att det inte går att införa något nu som inte ens har nått ritbordet. Försöker man göra det kommer vi att få se ännu ett hastverk.

      "Torde komma som en överraskning till dig att man med skatter jämnar ut och gör det mer rättvist"

      Hela skatte-rättvisefrågan är ett så stort frågekomplex att det knappast går att gå in på det här. Men jag noterar att du torde ligga väldigt långt vänsterut.

      "Just var det illa nog att de "som sett över sina elavtal" skulle tvingas bistå dem vars elavtal med tvååriga förnyelse råkade byta."

      Nu vet jag inte alls vad du försöker säga. Kanske du vill försöka igen?

      "Begriper inte hur svårt det kan vara för vissa att förstå sig på elmarknaden."

      Tyvärr är det så. Du visar med all önskvärd tydlighet i de meningar som kommer efter de av mig ovan citerade att du definitivt hör till dessa "vissa".

      "Men berätta gärna mer i detalj hur en sådan här konstruktion du målat upp skulle fungera i verkligheten."

      Jag gjorde redan det. Dessutom exemplifierade jag med hyresmarknaden. Men du kanske missade det?

      Radera
    2. "Ajour om vad då? "

      Ajour om vad som sker på riktigt.

      Du skrev:
      "Skulle denna fråga ha lyfts på bordet tidigare, låt oss säga i augusti, skulle det ha funnits gott om tid att utreda alla följdverkningar detta kan tänkas ha."

      Frågan lyftes på bordet i augusti, men då du inte hänger med det minsta så kan man inte förvänta sig nånting seriöst heller.

      Klart också att du inte nämnde Windfall i ditt inlägg fast det är det mest centrala just nu, för du läser ju ingenting.

      "Hela skatte-rättvisefrågan är ett så stort frågekomplex"

      Varför ska man då uppbära kyrkoskatt? Har er sekt en tionde som uppbärs?

      "Nu vet jag inte alls vad du försöker säga."

      Jag förstår, du begriper dig inte på el.
      Nu är det ju så att elavtal som når två års gräns, förnyas och får nya villkor. De som "sett över sina avtal" råkade vara såna som fått sina förnyade i rättan tid, tur med andra ord. En mycket stor del hade ingen möjlighet att se över sina avtal, tog de slut i höstas, så var det att gilla läget.

      "Jag gjorde redan det. Dessutom exemplifierade jag med hyresmarknaden."

      Du målade inte upp någon bild som fungerar, du bara kritiserade allt som gjorts, bara skrev om "problem med pristak".


      Om du kunde bestämma, hur skulle du lösa det? Du har förstås ingen aning, men det är alltid roligt att fråga eftersom du aldrig kan svara.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Frågan om ett pristak lyftes INTE på bordet i augusti. När SDP nu lyfte frågan var det det första som sagts om detta från regeringshåll. Vad arbetsgruppen gjorde eller inte gjorde har ingen större betydelse i detta sammanhang eftersom dess arbete inte debatterades eller lades fram varken i riksdagen eller för allmänheten.

      Radera
    4. Fortsättning. "Om du kunde bestämma, hur skulle du lösa det? "

      Nu visar du att det är du, inte jag, som inte läser. Jag har redan länge påtalat vad som borde göras.

      Radera
    5. "Frågan om ett pristak lyftes INTE på bordet i augusti. "

      Du försöker nog slingra dig, men du är inte värst duktig.

      "Vad arbetsgruppen gjorde eller inte gjorde har ingen större betydelse i detta sammanhang eftersom dess arbete inte debatterades eller lades fram varken i riksdagen eller för allmänheten. "

      Så nu har det ingen betydelse vad man gjorde i augusti, ok. Vad har det för betydelse då om den ska läggas fram i riksdagen, vänta, den behandlades ju, eftersom det ledde till lagförslaget om momsen. Det diskuterades om det också, men då du är så upptagen med att läsa(?) en massa smörja så har du ingen aning om vad som händer här ute i verkligheten. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_194+2022.aspx


      "Jag har redan länge påtalat vad som borde göras. "

      Börja bränna torv, gissar jag, det har varit din enda lösning till energiproblematiken. Men nu är det bara så att de anläggningar som brände torv, bränner nånting annat istället, så det skulle inte hjälpa nån ifall vi byter ut biogasen till torv, förutom att det skulle bli mycket dyrare.

      Men vi får notera att du har inte ett enda förslag till hur man kunde hjälpa alla de människor som har levt ur hand till mun, inte har råd med elen. Rätt många pensionärer kommer att ha det väldigt tufft, men enligt dig får de då skylla sig själva då de inte "lagt sina elavtal i ordning"?

      Roligt att du undvek skatteproblematiken och kyrkoskatten. Och att du likaledes undvek att skriva ett ord om det centrala Windfall i sammanhanget.

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. Igen: Eftersom saken inte lades fram har det ingen betydelse vad en arbetsgrupp funderade på. Momsen var en annan sak, den lades fram av regeringen.

      Mitt förslag är att sluta manipulera energimarknaden med konstgjorda klimatpolitiska åtgärder. Som, just det!, gör vissa energiformer mycket dyrare än de annars skulle vara och som gör marknaden så osäker att inga aktörer vågar investera i annat än vindkraft. Torven är bara en liten del av hela problemkomplexet.

      "Men vi får notera att du har inte ett enda förslag till hur man kunde hjälpa alla de människor som har levt ur hand till mun, inte har råd med elen."

      Nu är du inte bara blind för vad jag har skrivit, du är också ute efter att, just det, förvirra. Och misskreditera. Ge dig nu!

      Radera
    7. "Momsen var en annan sak, den lades fram av regeringen. "

      Länken jag lade fram, till riksdagens sida, det var moms-lagförslaget, resultatet av arbetsgruppens utredning. Du får för all del fortsätta skriva om el, men den fungerar inte som du tror den gör.

      "gör vissa energiformer mycket dyrare än de annars skulle vara och som gör marknaden så osäker att inga aktörer vågar investera i annat än vindkraft."

      Det var så mycket morgonväder i den meningen så vet inte om det är värt att kommentera. Låt oss säga kort att det är din åsikt som inte håller sträck med verkligheten. Man kan ha åsikter om många saker, men inte om vattnets fryspunkt, avståndet mellan polerna eller multiplikationsregler, inte heller om elmarknaden som fungerar på ett sätt, ett riktigt sätt, som inte är föremål för en subjektiv tolkning.

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. "inte heller om elmarknaden som fungerar på ett sätt, ett riktigt sätt, som inte är föremål för en subjektiv tolkning."

      Jag vet faktiskt inte var jag ska börja när jag läser dylikt skräp. Kanske jag bara ska säga att du ska läsa om det jag skrev. Elmarknaden är inte någon levande varelse som fungerar utifrån sina egna förutsättningar. Den styrs av politiska beslut. Och detta gäller framför allt elproduktionen. Men detta tycks vara fullständigt omöjligt för dig att förstå.

      Radera
    9. Fortsättningsvis tror du bara en massa om elmarknaden, utan att veta nånting.

      Elmarknaden består av Nordpool, en börs, auktion, ett företag som ägs till 66% av ett holländskt börsföretag. Alla elproducenter bjuder ut sin kapacitet till salu, att auktioneras ut på flera olika sätt. Jag vet vilka de sätten är, kunde be dig berätta men det kommer du aldrig att kunna. Ett av sätten är spot-priset, före kl 13 finsk tid har elbolagen lagt sitt bud på den kapacitet de vill köpa för följande dygn, och högsta budet bestämmer priset för alla inom ett givet område.
      Så, Kristian, berätta var det politiska beslutet kommer in här. Och vilket lands politiska beslut.

      Det vore bäst att du slutar skriva om el eftersom du inte kan det minsta om ämnet, du bara skämmer ut dig fullständigt.

      Radera
    10. Har de inte alls begränsat tillgången till nätet på den anstalt denna "faktalobby" sitter? Med ett så bristfälligt tänkande kan ingen röra sig fritt i samhället. Sådana skulle genast hamna under närmaste bil.

      Radera
    11. Anonym kan gärna visa var det bristande tänkandet om elmarknaden visar sig, korrigera mig gärna, men det är svårt, så vi förstår alla att det är lättare att bräka anonymt.

      Radera
    12. Alltid sällsynt tyst och tomt då jag efterfrågar kommentarer om själva sakfrågan, hur kommer det sig? Är ni alla så fruktansvärt inkompetenta? Ändå bräks det i högan sky trots att ni själva vet att ni inget kan?

      Radera
    13. Förvirringslobbyn. Säkert för att allt fler inser att det inte går att diskutera sak med dig eftersom du blundar för allt som inte passar in i din skruvade världsbild.

      Radera
    14. Kristians standardsvar när hen inget intelligent kan erbjuda. "Du blundar", "du förstår inte", "läs igen"... :D

      Radera
    15. Som jag sagt många gånger, ni skulle ha alla chanser att skämma ut mig om ni tror jag har fel. För att det scenariot ska inträffa, krävs det att jag har fel, och att nån av bräkarna har kunskap. Men ingen bryr sig ens om att ta reda på, man bara lägger sig istället.


      Elmarknaden har ingenting att göra med nåns världsbild, det är ju bara att avslöja hur totalt borta man är i sakfrågan...

      Radera
    16. Anonym 13:26. Tyvärr finns det inte mycket annat att säga när kommentatorerna så tydligt visar att de inte förstår/har läst det jag skrivit. Eller vad föreslår du att jag skulle skriva i stället? Ge beröm för att de ändå klarar av att rada bokstäver efter varandra?

      Radera
    17. Förvirringslobbyn. När det gäller att skämma ut sig klarar du det alldeles bra på egen hand!

      Radera
    18. Kristian. Fast jag själv ofta kommer med saker som är off- topic från det du skriver i din egentliga bloggtext så vill jag säga. När du tillåter kommentarer och trådarna blir allt längre och mer förvirrande när motsägelserna kommer och du lockas att försöka vederlägga genstridiga människor som bibeln ju ändå säger att man inte skall tvista med en genstridig människa: framförallt inte när det gäller Tron som gått ut i hela världen så bli det så här .ulrik

      Radera
    19. Notera att Kristian kunde inte komma med nånting igen heller. Var fanns hans "gedigna fakta" som kunde ställa mig i en tvivelaktig dager? Nej, det enda han kan, är att försöka prata nedlåtande om andra. Han kan inte påvisa att det jag säger skulle vara felaktigt.

      Radera
    20. Ulrik. Så är det förstås. Men det är svårt att låta bli när man ogillar lögn...

      Radera
    21. Förvirringslobbyn. När du så tydligt visar att du inte klarar av/vill diskutera ämnet utan förirrar dig ut i perfiferin är det kanske inte så konstigt att jag och andra inte ids följa efter. När du dessutom, och jag säger dessutom!, tydligt visar att du inte begriper dig på en så fundamental sak som elbörsen och utbud och efterfrågan är det ingen idé alls att ens försöka diskutera med dig.

      Radera
    22. Men Kristian då, nu hade du haft din chans att briljera, du kunde ju peka ut sånt du anser jag förstått fel. Men trevligt att du äntligen börjat fatta utbud och efterfrågan, jag hade visst tjatat ganska länge om det?

      Så hur menar du det går till, är det så enkelt att elproducenten slänger ut sin kapacitet till försäljning, och auktionen är klar då allt är sålt?

      Radera
    23. Förvirringslobbyn. DU har talat länge om efterfrågan och utbud? Nej, kom igen nu! Du har visat tydligt att du inte alls begriper dig på just det i din vurm för vindkraften. Men ok, fortsätt du för all del att dribbla bort dig själv. Mig lurar du inte.

      Radera
    24. Du vågar inte svara på en så enkel fråga, varför nämner du inte tex tre olika sätt man auktionerar ut elen på? Det bör du kunna eftersom det är helt fundamentalt. Jag kommer ju att berätta, men jag väntar på att du försöker förklara bort det eftersom du inte har en minsta aning.

      Radera
    25. Förvirringslobbyn. Givetvis kan jag det. Men varför skulle jag göra det? Det har INGET med det aktuella ämnet att göra, och dessutom använder du fakta på helt fel sätt. Du slår in öppna dörrar och ignorerar de problem jag lyfter fram. Skärp dig nu!

      Radera
    26. Tja, det är lite underligt att påstå att pristaket har inget att göra med elhandeln, men ok. Orsaken till att jag frågar dina kunskaper om elhandeln var att du påstod att jag inte har fundamentala kunskaper, och då borde du ju nog se till att du kan stå för dina ord.
      Jag vet ju att du inte förstår dig på elhandeln, därför gör du allt för att inte behöva förklara de olika köpsätten vid Nordpool, som du inte har en aning om.

      Radera
    27. Vi får notera igen att Kristian väljer att vara väldigt tyst då det handlar om att förklara hur elhandeln fungerar. Han kunde ha briljerat med att ta upp intraday market, men nej, å andra sidan hade jag kunnat berätta mycket om den, och annat också.

      Radera
    28. Förvirringslobbyn. Du kan gärna bespara oss dina berättelser. De är, likt graferna du presenterade, av sådan art att de förvirrar mer än de klargör.

      Radera
    29. Intraday market pågår efter att spotmarknaden, dvs nästa dygns auktion, avslutats kl 13 finsk tid. Det kan finnas oväntade förändringar under dessa timmar och då kan elproducenten spara en del av sin kapacitet att säljas, oftast för högre pris än spot-priset. Intraday-köpen måste göras senast en timme innan elen behövs.

      Men det visste du inte, det är mycket annat du inte heller vet om elmarknaden.

      Radera
    30. Du har inte kunnat kommentera elmarknaden överhuvudtaget, men lugn, det är inte många som har lagt tid på att ta reda på. Vill du jag ska berätta mera om hur elmarknaden fungerar? Eller har du bara väntat på att tråden faller i glömska?

      Radera
    31. Förvirringslobbyn. Det är som sagt ingen idé att kommentera dina irrvägar i diskussionen.

      Radera
    32. Inga irrvägar alls, det är bara fakta om hur elmarknaden fungerar, och då du påstår att jag inte förstår mig på den, och du gör, så har du minsann bevisbördan. Men vi vet ju alla nu att du undviker att skämma bort dig med din okunskap i ämnet.

      Spot, intraday, kan du nämna några till?

      Radera
  2. För bara någon timme sedan berättade man på nyheterna att såna med årsinkomster över 100 000 gör av med FEM gånger så mycket elektricitet som småinkomsttagare, gissa vem som kommer att få ta del av "elstöd" ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:29. Se där problemet med alltför snabbt tillkomna beslut. Det har som sagt funnits tid att bereda dessa beslut, men likväl ska det hafsas och stressas. Och då blir det oftast fel.

      Radera
  3. "Dessutom, om detta görs ens lite fel och elbolagen drabbas ens lite av pristaket finns alltid risken att de hellre säljer sin el till utlandet där de kan få ett bättre pris."
    Hur skulle det gå till i praktiken? Menar du att man skulle ta till elavbrott för att trygga exporten av el medan finländare som betalar för lite förhindras att använda den? Det som kan hända är att utländska producenter vägrar exportera till Finland, vilket skulle leda till stor brist och elavbrott, åtminstone tills Olkiluoto 3 startar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:41. Snarare det, ja. Men vi ska komma ihåg att vi är en liten del av en öppen elmarknad, så allt är i princip möjligt.

      Radera
    2. " en liten del av en öppen elmarknad, så allt är i princip möjligt. "

      Men Kristian, berätta nu för allt i världen hur det kunde gå till! Jag är idel öra!! :D :D

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Läs vad jag skrev så behöver du inte göra bort dig!

      Radera
  4. Skuldsättningen,ja? Kan man betala kontant bort sin del av statsskulden om man plötsligt tjänar eller får mycket pengar? Blir man i nästa sekund då skyldig att betala på nytt eftersom man lever kvar i skuldstaten som var hygglig så länge man inte kunde arbeta. Ulrik

    SvaraRadera
  5. EluElujahu-
    Utan Dig inga ting finns
    Ej heller Krafter

    Jesus ber väldigt
    För oss kristna på jorden
    Vi ber för världen


    Ulrik.
    God Jul! Hyvää Joulua!Merry Christmas! Gute Weihnachten! Schastlivovo Rodtjestvo !!eller hur det nu var så ock på alla språk hälsar liten människa. Det är länge sen vi satte oss i ringen och tog varann i hand då vi var en massa syskon som tyckte om varann. P.S. glöm inte faran i syndalivet

    SvaraRadera