söndag 4 december 2022

Om samhällsutvecklingen och den kristna tron

Enligt en kort nyhet på Svenska Yle lämnar allt fler finländare "kontrollerande religiösa samfund". Detta enligt Joni Valkila, verksamhetsledare vid Uskontojen Uhrit ry. Detta är givetvis en bra sak. Många människor far illa i dylika religiösa rörelser. Men som vanligt kastas igen barnet ut med barnvattnet. I nyheten sägs också att "samhällsutvecklingen [har] lett till att konservativa samfund upplevs alltmer radikala."

Detta är säkert sant, men bilden som ges är att konservativa samfund är det samma som kontrollerande samfund. Så är det givetvis inte. Nåväl, det intressanta i citatet är detta om samhällsutvecklingen. 

Detta är något jag har försökt förmedla här på bloggen en längre tid redan. Samhället utvecklas i en rasande fart i en allt mer värdeliberal riktning, och det som var mainstream för bara några år sedan håller idag på att betraktas som allt mer radikalt. Och omvänt: Det som var radikalt (på den liberala vänsterkanten) för bara några år sedan betraktas idag som allt mer mainstream. På det politiska fältet brukar jag använda mig av exemplet Nils Torvalds för att belysa denna glidning. På 60-talet var han radikal vänsteraktivist, och idag är han i princip mainstream SFP. Utan att han för den skull har behövt ändra sina åsikter desto mera. På samma sätt fungerar det även på andra samhällsområden, även på religionernas område.

Jag har också brukat tala om "det konstanta avståndets förbannelse" och hur detta drabbar kyrkor och samfund, och framför allt individer, som i stället för att ha Bibeln som sitt rättesnöre använder sig av samhället och den allmänna opinionen som rättesnöre. När man gör så håller man ett konstant avstånd till samhällets förhållningssätt, och när samhället glider glider man efter. På konstant avstånd, men dock. Omvänt innebär detta givetvis att den som håller fast vid Bibelns lära kommer att betraktas som allt mer extrem, eller med Valkilas ord, radikal. 

Likväl finns här inget alternativ. Vill vi vara trogna Herren Jesus och hans lära får vi lov att ta upp och bära detta kors. Om inte kommer vi att glida allt längre bort från honom. För vi ska inte låta lura oss. Jesus står fast vid Guds ord, och om vi går bort från Guds ord går vi också bort från Jesus. Många har försökt lura sig att det inte är så det fungerar, men förr eller senare avslöjas denna lögn för vad den är.  

17 kommentarer:

  1. Det är ju helt naturligt att människor vänder sig bort från dessa tokigheter. Vi i västvärlden har nuförtiden en gedigen utbildning för både flickor och pojkar som förklarar världen på ett vettigt och vetenskapligt sätt. Det finns inte längre utrymme för pratande djur, jungfrufödslar och annat simsalabim.

    Även de religiösa skandalerna som uppdagats nu och kablats ut i hela världen får vettiga människor att tänka till.

    Det är nog ett globalt fenomen som kommer att föra mänskligheten till en bättre framtid jämfört med om vi människor skulle styras av religiöst svammel.

    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/40f1307c-30df-493d-ae8b-077dc0cf66d7

    https://www.pewresearch.org/religion/2022/09/13/modeling-the-future-of-religion-in-america/

    Eflop

    SvaraRadera
  2. Anonym 4.12. 09:57
    Eflop kommenterar här med sitt av gudsförakt och -förnekelse sedvanliga osande hat mot religionerna (svammel, tokigheter, enhörningar och talande däggdjur) och de (konservativt?) troende. Han har väl inget mot värdeliberala troende..

    Men: Vilka religiösa samfund skulle detta nu gälla?
    Vem far nu illa och på vilket sätt??
    Syftas nu på lestisar eller själva ev.-luth. kyrkan???

    Vox populi, vox Dei

    SvaraRadera
    Svar
    1. hmm..torde gälla alla vidskepligheter mao alla religioner är lika tokiga

      Radera
    2. Anonym 15.41. Så skriver en som inte alls vet vad han talar om

      Radera
    3. anon 4 december 2022 19:30 vem vet vad hen talar om? Juden, musseliimen, lessan eller gambällessan? katolikn, ortodoxn eller mormon? all aader en just tiin e räätt?

      Radera
  3. "... stöder personer som utsatts för andligt våld ...."
    Aldrig hört den termen tidigare, men förstår den helt. "Du hamnar i helvetet om du inte håller med..."-tankegången är bekant, ingen säger det rakt ut men man ska förstå...


    "Många ifrågasätter gemenskaper där kvinnan har en sämre ställning eller där sexuella och könsminoriteter diskrimineras, menar han. "

    Se koira älähtää johon kailikka kalahtaa, är ett ordspråk, säger på ett nästan poetiskt sätt att "den reagerar som känner sig träffad". Enda syftet med detta inlägg är att försöka rentvå sekten som strävar till att kvinnor har sämre ställning och sexuella minoriteter diskrimineras. Det är er det skrivs om.

    https://www.uskontojenuhrientuki.fi/svenska/


    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Det skulle förutsätta att andra lever i samma bubbla av vanföreställningar som du gör. Men det fungerar ju inte så.

      Radera
    2. F*cklobbyn 5.12. 07:34

      "Hen" tycks dyrka Uskontojen uhrit rf. som sin gud (antagligen Satan själv?)
      Stor i truten, men: "Tomu palaa maahan, josta se on tullut. Henki palaa Jumalan luo joka on sen antanut." Sistnämnda gäller väl ej de gudlösa? Dessa som tror på bigbangen, ursoppan, evol.teorin, klimatkaoset, feminismen etc.??

      Radera
  4. Här har ni nåt att tänka på. Då Gud ska­pa­de människan gjor­de han hen­ne lik Gud. Varför är vi inte alla osynliga då?

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gud uppenbarade sig i Kristus som sann Gud och Sann människa. Vår kropp är synlig men det viktigaste för Livet; anden och själen är vanligtvis osynlig. Gud säger om den helige Ande: världen ser och känner honom inte. Tron kan se Honom förstår vi... ulrik

      Radera
    2. Tror du själv på de där? vem ska man be åt Jesus Gud eller helige anden. Låter som polyteism. Du ska inga andra Gudar hava....

      Radera
    3. Gud Fader, Jesus och den Helige Ande är alla samma i ett = Treenigheten.
      Det är väl nog i satanistkretsar och -miljöer man finner Anonymens "gudar/avbilder" - och de är verkligen mångtaliga!

      Radera
    4. Låt mej småle åt era fantasier. Treenigheten är ett påhitt som inte finns i bibeln. Ni tror på allt nån fantiserar ihop åt er. Läs bibeln, läs rätt.

      Radera
    5. Låt oss skapa människan till vår avbild säger Herren i Bibeln inom treenigheten. Ultrik

      Radera
  5. 6.12. 20:19
    Du fantiserar om enhörningar och talande djur i din drömvärld, men har inget hum om vd det står i Bibeln om treenigheten. Du har aldrig läst Bibeln. Gör nu om, gör rätt.
    Du kan väl inte ens tänka eller läsa rätt med din reptilhjärna. Born in Hell?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, born in Larsmo :) om du läser bibeln så pratar både ormen och åsnan. Det sväljer ni med hull å hår, enfaldiga människor.

      Radera
    2. Salig den som i enfald på frälsaren tror... ulrik

      Radera