torsdag 8 december 2022

Är vi faktiskt så här dumma i huvudet?

Det finns propaganda, och så finns det PROPAGANDA. I morse snubblade jag över en text på Svenska Yle som hör till den senare kategorin. Det är fråga om en artikel som redogör för beräkningar som Finlands klimatpanel har gjort angående möjligheterna att minska klimatpåverkan.

Ibland undrar jag, riktigt på allvar, hur dumma i huvudet media (och denna "Klimatpanel") tror att vi finländare är. Och ja, i förlängningen, hur dumma vi faktiskt är. Redan i rubriken blir det galet så det sjunger om det (vilket man sedan också inser om man orkar läsa artikeln): "För att Finland ska nå sina klimatmål krävs att också hushållen deltar i talkot – förändringarna bra både för miljön och plånboken."

För det första kunde man gå in på skillnaderna mellan miljö och klimat, men eftersom jag har gnällt om det många gånger redan ids jag inte göra det igen. Men hur kan någon, med bevarad självrespekt, påstå att klimatåtgärderna skulle vara bra för "plånboken"? I texten talas det t.ex. om att ett höjt bensinpris är en "styrande åtgärd". Hur kan ett höjt bensinpris vara bra för plånboken? Visst, vi är många gånger lättlurade, det måste medges. Men så här dum i huvudet är ingen. Klimatåtgärdernas inverkan på elpriserna kan förstås diskuteras i det oändliga, men faktum är att kriget i Ukraina inte ensamt kan skyllas för hela den massiva ökning vi tvingas leva med idag. Trots att man gärna låter oss förstå att det är så. Men igen: Så dum i huvudet kan ingen vara att han/hon inte begriper att en minskning av tillförlitlig elproduktion i kombination med ökad användning samtidigt som elproduktionen allt mer styrs över till otillförlitliga produktionsmetoder (vind och sol) inte skulle medverka till dagens situation. Hur stor andel av prisökningen som beror på vad är däremot förstås en knepigare fråga.

Sedan kommer Klimatpanelen givetvis in på jordbruket och livsmedelsproduktionen, och här blir en stor brist i dagens informationsförmedling uppenbar. Panelen talar om att vi borde minska vår konsumtion av rött kött med två tredjedelar och övergå till mer växtbaserad kost. Samt öka användningen av inhemsk fisk. (Vilken är oerhört dyr - så där kan vi inte heller tala om att plånboken skulle må bra.) Men det blir värre. Panelen hävdar att "en halvering av kött- och mjölkkonsumtionen skulle minska behovet av odlingsmark med 800 000 hektar". Det panelen inte säger (för att medlemmarna inte vet det?) är att en dylik övergång skulle slå benen under den inhemska livsmedelsproduktionen helt och hållet. Dels är vårt jordbruk långt beroende av den gödsel som djurhållningen producerar, dels är en stod del av Finlands jordbruksmark inte tjänlig för annat än gräsproduktion som, i förlängningen, förädlas till mjölk och kött. Och vad skulle det innebära för jordbruket, jordbrukskåren och hela den infrastruktur som servar jordbruket om den areal som odlas minskade med 800 000 hektar?

Men dumheterna slutar inte ens där. Panelen säger vidare: "De inhemska utsläppen kan dock inte minska om inte livsmedels- och jordbrukspolitiken reagerar på förändringar i konsumtionen." Men hur var det nu igen? Konsumtionen BORDE ändra. Den har inte gjort det, och kommer knappast heller att göra det - åtminstone inte i den utsträckning denna Klimatpanel önskar. Och jordbruket BORDE alltså, enligt panelen, reagera på dessa ändringar. Men varför reagera på ändringar som bara finns på ritbordet hos en rad klimatforskare?

Finlands jordbrukare står lyckligtvis med båda fötterna stadigt i den inhemska myllan. Men i dagens situation räcker tyvärr inte detta för att rädda oss från dylika dumheter - och i förlängningen för att rädda den inhemska livsmedelsproduktionen och vår självförsörjning. Problemet är nämligen det att jordbrukets inriktning och produktion inte styrs av förståndiga jordbrukare utan av en ovanifrån styrd jordbrukspolitik. Som i sin tur styrs av politiker. Politiker som läser dylika artiklar och, tyvärr, i många fall tror på det de läser. För det är ju experter som ligger bakom det som sägs.

Och det är här det stora problemet finns idag. Man kan nämligen inte förvänta sig att en panel bestående av klimatforskare ska kunna ha någon övergripande bild av hur olika åtgärder påverkar samhället i stort. Och speciellt inte jordbruket. En forskare är "nischad" och ska så vara. När en dylik propå presenteras för allmänheten är det därför journalisternas uppgift att ge det övergripande perspektivet. Tyvärr lyser detta helt med sin frånvaro i denna artikel, och det är kanske den största bristen av alla med denna artikel. Det tycks som att (åtminstone en del av) journalisterna i dag är så insnöade på klimatfrågan att de inte klarar av att lyfta blicken från detaljerna till helheten. Eller med andra ord sagt: Det journalisterna presterar förvandlas till, just det, propaganda när klimatforskarnas smala perspektiv inte breddas. Kanske för att dagens journalister inte klarar av uppgiften, eller kanske - hemska tanke! - för att de inte vill.

Ingen behöver vara förvånad över att förtroendet för media i allmänhet, och Svenska Yle i synnerhet, dyker när det publiceras dylikt skräp. För som sagt, vi är inte så dumma i huvudet att vi går på vad som helst. Eller är vi det?

 

  

23 kommentarer:

  1. Från i somras, Nederländerna ; https://nyheteridag.se/mathiasson-revolten-mot-eko-tyranniet/ Brydde mig inte ens om att försöka hitta ngt på Yle om bondeupproret i Nederländerna. https://www.nyatider.nu/tiotusentals-bonder-protesterar-mot-kvaveforbud-i-nederlanderna/

    Anonym 2

    SvaraRadera
  2. Klimatpåverkan eller inte . Guds vredesdomar är det och för oss bara en liten försmak ännu. Men att med vetenskap reda upp vad utvecklingen på jorden lett till hjälper inte. Var och en må söka syndernas förlåtelse i Herrens Jesu namn. Han som borttager världens synder i siitt blod. Och man täcks ännu säga att han inte bara tuktar Han straffar redan där avfälligheten nått de höjder att inte mera kan göras. Men det vågar kyrkorna inte mera säga. Skriver Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  3. Ibland kan man se positiva nyheter som då Anna Sirkiä kom med päls till Slottsbalen ! https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/dd58646c-451e-4305-8902-dbdf0f026ae4 "– Halusin ottaa kantaa kotimaisen turkistuotannon puolesta, en Haukiota vastaan. Turkistuotanto on tärkeä ja elinkeino maaseudulla edelleen, Sirkiä kertoo."

    SvaraRadera
  4. Det var modigt gjort att komma i päls. Och koryfeerna är ju inte speciellt varmhjärtade kan jag tro. Jag själv skulle behöva en päls ikväll när jag kollade yle och såg vart världens sinsemellan begärelser igen leder. Nu skakar jag lika mycket som när kriget i Ukraina började på allvar igen för snaart ett åår sedan. Men vanligen går man på och tackar för att ha varit varnad för världsnatsismen. Ulrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte skulle jag ha behövt päls för att hålla mig varm jaf har rikligt med filt och ylle och bor ännu varmt och nervskakningarna var inte värre än att de lugnade sig med tobak. Inte var det så att jag blev för kall av den heller. Den är på gott och ont men det lönar sig abslout att inte röka. Ulrik

      Radera
  5. Ja, att europa vill ta mer och mer makt från medlemsländerna har ju varit klart hela tiden. Vi skulle ju inte heller vara med vindflöjeln europa som springer med sin handel och sina vetenskaper och sina intellektuella teknokrater överallt och hela alltihopa är bara en ny sida av den gudsförnekande nazismen. Men våra folkvalda intellektuella och t o m mauno koivisto som trots aöllden hjälp han fått under kriget mot sovjet och all ära som han fick när han i fredstid höll tillbaka de mest militanta av samhällsomstörtarna kommunisterna hade blivit rädda och trodde sig ha hjälpen i bryssel. Hjälpen är var och en närmast det borde han ha vetat och nog knaksade hans ben i kistan sedan när han var död. Ulrik

    SvaraRadera
  6. Det finns människor än idag som på fullt allvar tror att jorden är ung. 6000 år gammal, djur pratar och kvinnan tillverkades från Adams revben. Så joo, nog finns det dumma människor minsann.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta "Eflop" men du är nog bland de dummaste människor som finns ! Du kanske skulle ta del av följande videor, https://genesis.nu/video/

      Radera
    2. Argumenterat som en högstadie-elev... Och du kallar folk för dumma. Du är ett bevis för att Gud inte är god eller allsmäktig. Om Gud verkligen var det så skulle han inte ha skapat en sån jubelidiot som dig, utan han skulle nog ha försökt hårdare.
      Men här finns du nu och argumenterar så inavlat som det bara går. Alltså måste Gud antingen inte vara God, om du är skapad efter hans avbild, eller så är han inte allsmäktig för då skulle han ha gjort ett bättre jobb.

      Radera
    3. Anonym. Du är ett typexempel på hur rätt Kristian har. Du gillar inte det han skriver, alltså attackerar du person. Inte ett ord om något av det som verkligen står i texten. Uppenbart för att du inte har några argument att bringa fram. Inom matematiken brukar man sätta en liten ruta längst ner när man bevisat något. Du är den rutan.

      Radera
    4. Jag kan hålla med om mycket, men jag attackerade faktiskt inte Kristian utan anonym, som först attackerade en annan anonym. Men jag var inte den förste som attackerade en person.

      Radera
    5. En medelbegåvad fattar nog vad det handlar om att attackera en person, och vad det inte gäller. Då man attackerar en person, går man inte åt personens åsikter, utan personens egenskaper. Anonym 22:53 och 9:42 pratar ju inte alls sak, utan attackerar bara personen. Så brukar det bli då man inte har nånting att komma med i sakfrågan. Sakfrågan här är att jorden är äldre än 6000 år och revbenen.

      Radera
    6. Bästa "Anonym 9 december 2022 kl. 22:53" Jag vet att jag inte är bland de dummaste människor som finns. En annan sak jag vet att så fort en "doktor", vetenskapskvinna i detta fall som forskar genetik och refererar det till bibelberättelserna så far det fel. Riktigt fel. Hon nämner t.ex om bibelns riktighet ang. astronomi. Om jag inte missminner mig stannade gud solen och månen för ett stamkrig. Det förstår ju varje människa är ren och skär lögn. Hon nämner även "riktigheten" i den bibliska globala floden som aldrig har hänt.

      Eflop

      Radera
    7. Stackars Eflop! Så ute och seglar och vet inte alls själv om det. Kan en människa vara mer vilsen än så? För dig spelar dessutom inte utbildning och vetenskap tydligen någon roll, bara de rätta åsikterna.

      Radera
    8. 11:49 har säkert en massa vetenskap att presentera, man tycker att om så vore fallet, skulle hen inte behöva diskutera person istället för sak? Eller är det så att det just är anonym som inte har nånting annat än åsikter?

      Radera
    9. 11:49 Utbildning och vetenskap är allt för att människor ska ha en bättre framtid. När religionerna härskade på medeltiden brände man och torterade man människor som påstod jorden var rund och att jorden kretsade kring solen. Idag kan vi tack vare vetenskapen rädda miljoner människor från olika sjukdomar. Vi vet ju att böner (till vilken gud som helst) inte hjälper nån. Läkarvetenskapen räddar liv varje dag oberoende vilken gud du tror på.

      Eflop

      Radera
    10. Eflop. Bland människor i Usa som forskade i bergrunden fann redskapen något som tydde på att solen i något skede hade stått stilla på himmelen en viss tid en viss gång. De visste inte vad de skulle tro men en som kunde sin Bibel gav dem bibelinfo och se där var förklaringen exakt enligt tecknen i bergrunden och den tid som nämndes i bibeln matschade. Sammalunda att solen en gång senare gått tillbaka så och så många steg på soluret. Istället för att blunda borde du eflop öppna ögonen för också arkeologin visar allt oftare att de bibliska berättelserna inget påhitt är. Vad gäller botande kan var och varannan kristen berätta om bön som helat ,om bön som helat i samverkan med läkarvetenskapen osv. Det är bara det att du blundar och stänger öronen för alla sådana vittnesbörd som visar att du är senil som en betongpelare i förmågan att hiffa vad Gud den helige Ande i Jesus Kristusgör i Himmelen och på jorden. Ulrik Fagerhlm

      Radera
    11. Ulrik, varje vettig människa förstår ju att jordens rotation aldrig har upphört. Den ändrar över tid men så långsamt att vi inte drabbas av det. Om rotationen skulle stannat för några timmar skulle det ha fått förödande konsekvenser och vi skulle inte finnas här på planeten. Det att solen stannat för en eftermiddag för ett stamkrig är lögn och kan endast betraktas som en saga precis som alla andra berättelser i bibeln.

      Eflop

      Radera
    12. Ulrik. "Eflops" världsbild är så snäv och begränsad att vi tyvärr inte kan förvänta oss att han ska klara av att se utöver den trånga värld han tror sig bo i.

      Radera
    13. Eflop. Efter andra världskriget som vi säger har läkarvetenskapen gjort sig till en helig ko som sätter sig fräckt upp mot mycket av det etiska gällande livet. T ex början till den moderna hjärtkirurgin kommer från rönen då tyskarna i koncentrationslägren karvade i friska människor för att se hur det skullle gå. En människa med transplantersd inälva kan inte leva utan tillgång till supermediciner som kanske inte kan tillhandahållas i kristid eller vid embargo eller annannn störning. Många hålls nog nödtroftigt vid liv genom läkarvetenskapens vinningar men människolivet är ändligt och inte många bättrar sin moral fast de får nya kroppsdelar av andra och sjukliga rika fötsöker köpa och stjäla organ. Ulrik

      Radera
    14. Kristian, min världsbild är väldigt öppen till skillnad från din/er som måste få allt att stämma in med bibeln. Den tiden är förbi då alla svar fanns i bibeln.

      Vetenskaperna vet inte allt, men religionerna vet ingenting.

      Eflop

      Radera
    15. Eflop. Det försöker du förstås inbilla dig. Men en scientists verklighetsbild ÄR de facto väldigt sluten. Din kommentar visar också just detta.

      Radera
  7. Klimatpanelen regeringens förlängda arm?
    - Vi är genomsnittligt sett rätt så dumma i huvudet!
    Enligt vissa sakkun
    niga är endast en individ per 200
    i stånd att tänka fullständigt klart (logiskt).
    Lite chockerande nog om det stämmer.
    Anonym1

    SvaraRadera