lördag 31 december 2022

Fortsättning

Jag lovade i min insändare i ÖT att jag skulle återkomma till frågan om kyrkan och kvinnan i ett annat sammanhang. Med det avsåg jag givetvis här på bloggen. Vad gäller Mynttis iakttagelser i sin ledartext gällande kvinnornas roll och betydelse i den kristna historien och för den kristna kyrkan kan jag konstatera att dessa långt är korrekta och en sak som förtjänar att lyftas fram. Det är nämligen precis som Dick Harrison påpekar: Det att kvinnorna har en så framträdande roll som vittnen för Jesu uppståndelse är något som kraftigt styrker trovärdigheten i redogörelserna. Dock är det att gå lite väl långt att hävda att detta på något sätt skulle, eller borde, ha betydelse för kvinnans uppgifter i kyrkan och kyrkans arbete. Det blir tydligt att Myntti här främst tänker på kyrkans ämbete. Det att kvinnorna var vittnen till uppståndelsen är en sak. En otvivelaktigt mycket viktig sak. Men kyrkans ämbete är en helt annan sak.

Detta ämbete regleras av kyrkans heliga skrifter (NT) och stöds helt och fullt av Jesu eget exempel. Jesus utsåg tolv apostlar, och alla dessa var män. Maria från Magdala var sannerligen inte någon oviktig bifigur i detta sammanhang, men hon utsågs inte till apostel. Om Jesus hade avsett herde- och lärarämbetet för kvinnan hade han helt säkert sett till att könsfördelningen bland apostlarna skulle ha varit annorlunda än den var.

Herde- och lärarämbetet i kyrkan är nämligen av sådana natur att dess innehavare ofta har varit tvungna att lida och klä skott för motstånd mot den kristna tron. Detta speciellt i tider av förföljelse. Här kan nämnas att av de tolv apostlarna kom, enligt den kristna traditionen, elva att lida martyrdöden. Det finns inget bevarat om hur Jesus tänkte kring dess saker, men på goda grunder kan vi anta att han ville bespara kvinnorna detta kors. Trots att många idag ogärna vill acceptera det är det ett rent fysiologiskt faktum att könen har olika uppgifter. Kvinnan föder barn och har, av rent naturliga orsaker, en större roll i barnens uppväxt. Detta kan tänkas ha en inte liten betydelse för varför herdens uppgift är tänkt för mannen. Inte så att detta förvägras kvinnan utan för att hon (och barnen) ska skyddas från de faror som är förknippade med detta ämbete.

I västvärlden har den kristna kyrkan under långa tider fått sitta i orubbat bo och har varit besparad svåra tider i form av förföljelser och martyrium. Detta har lett till att vi har invaggats i en falsk säkerhet och i en tro att det aldrig igen kommer att bli svåra tider igen. Dessutom har viljan att bevara freden med världen gjort att kyrkan, också som ett resultat av de goda tiderna, har förvärldsligats och kyrkans budskap har filats ner för att inte väcka anstöt. Detta i vissa fall t.o.m. så kraftigt att kyrkans budskap helt har "tappat sin sälta". Denna utveckling är också starkt sammankopplad med prästämbetets feminisering. Både så att utvecklingen har lett till att prästämbetet har öppnats för kvinnan och så att prästämbetets öppnande för kvinnan har forcerat denna utveckling. Som jag tidigare har konstaterat har kyrkans herde- och lärarämbete idag långt blivit ett vårdyrke. Så kan det förstås inte vara om kyrkan i det långa loppet vill vara en riktig kyrka, och här kommer vi nog att se en av två saker ske inom en inte alltför avlägsen framtid. Antingen återgår ämbetet till att vara det det är avsett att vara och kyrkan blir igen ljus och salt i världen, eller så kommer kyrkan att ännu mera dribbla ut sig själv från spelplanen och göra sig själv helt onödig.

Mynttis ledare avslutas med ytterligare ett felgrepp. Han frågar sig om det, sett i ljuset av det Harrison sagt om kvinnornas roll som uppståndelsens vittnen, inte är kvinnoprästförespråkarna som borde kallas "fundamentalister" eftersom ordet i sin grundbetydelse handlar om ett "återvändande till vad man uppfattar som en religions eller ideologis grundläggande och ursprungliga lära".

Myntti blandar här friskt ihop olika saker. Läran gällande kyrkans ämbete är klar och tydlig. Den bygger på apostlarnas undervisning och Jesu eget exempel. Den praxis som fanns och som visar sig bl.a. i hur kvinnorna kunde fungera som vittnen för uppståndelsen ska inte misstas för någon "lära" gällande kyrkans ämbete. Men ja, det finns också en lära i anslutning till synen på manligt och kvinnligt överlag. Klarast uttrycks denna lära om mannens och kvinnans lika värde och betydelse i församlingen och inför Gud av aposteln Paulus i Galaterbrevet (3:26ff) där han konstaterar, gällande frälsningen, att "Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. Alla ni som blivit döpta till Kristus har iklätt er Kristus. Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus." Men notera mycket noggrant att Paulus här inte talar om uppgifterna i kyrkan, varför detta bibelord inte kan och inte ska användas i en diskussion om kyrkans ämbete.

Den kristna tron var revolutionerande på många sätt. Inte minst när det gällde synen på kvinnan och hennes värde. Detta är något som vi ännu idag har all orsak att komma ihåg och värdesätta. Men kyrkans ämbete är en helt annan fråga, och även där skulle det vara bra om vi kommer ihåg att den lära och de bud som finns – och som kyrkan har att rätta sig efter om den vill vara en kyrka som går i Jesu fotspår – bygger på insikten att könen trots allt är olika och har olika uppgifter. Inte för att på något sätt nedvärdera eller nedtona kvinnans roll och betydelse, utan för att skydda henne från det kors som kyrkans ämbete oundvikligen innebär.

72 kommentarer:

  1. Tack för ett år med många intressanta inlägg, Kristian, däribland detta! Jag är inte alltid helt med på alla detaljer, men vill gärna uttrycka en eloge för din frimodighet att strida för Sanningen. Just nu vill jag bara påpeka en sak där jag efterlyser mera stringens.

    Det gäller din användning av ordet ”kyrkan”. Det verkar som om du ofta tänker dig att det avser den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland (evl), den större av våra folkkyrkor. Så verkar det av att du menar att denna kyrka håller på att ”dribbla ut sig själv från spelplanen”. Eftersom den befinner sig i så brant nedförsbacke krymper den från år till år och omfattar efter en överskådlig tid mindre än halva landets befolkning. Ett annat sätt att tolka ordet är att använda det om de kristna som håller fast vid tron på Kristus. Men det finns en oklarhet: en stor del av dem som i dagens Finland bekänner sin tro på Kristus och hans Ord är inte längre medlemmar av evl. Och en majoritet av evl bekänner sig i dag till en annan tro än den bibliska tron och bekännelsen. I dagens inlägg visar sig denna oklarhet när du talar om ”kyrkans ämbete”.

    Den sanna kyrkan befinner sig i opposition till världsmakten, som alltmer representerar det ena av Uppenbarelsebokens två vilddjur. Och det är tydligt att den etablerade kyrkan är ”skökan på vilddjuret”, eller vilddjuret från jorden (Upp 13), som också den strider mot den sanna kyrkan tillsammans med det första vilddjuret. Den som har syn och kan läsa bör noga granska detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra skrivet Kristian och Ola. Vi skall minnas gamla 1948 års lärobok i tro för evangelisklutherska kyrkan i Finland som säger så här ungefär: Kristi Kyrka är skingrad spridd och stridande i och bland alla kyrkor,samfund och denominationer och enskilda och enskilda grupper av kristna tillägger jag Ulrik

      Radera
    2. Ett bra tillägg Ulrik ! "det kan även finnas ngt Jehovas vittne" vi kommer att möta därhemma ! Eller varför inte ngn "Baptist" för den delen... ALLT är möjligt för vår Herre !

      Radera
    3. Ja, absolut. Det här med luthersk renlärighet faller ibland och blir sekterism ty nya testamentet säger: att alla som åkallar Jesu namn( i anda och Sanning)( och då behövs en allmän katolsk lära som också luther hade) blir frälsta. Men den som fått bibelen får inte förneka den. Vidare säger han att den som i hjärtat tror på Jesu Guds Sons Namn och bekänner det ( med munnen) att Jesus är uppstånden ifrån de döda är pånyttfödd och salig. Men här kommer nog också daglig ånger och tro dvs bättringen. Efter nya testamentets sedelära. Det enklaste och klaraste glada budskap ( evangelium ) vi kan ge åt människor som vet om jesus är att säga: Tro alla synder förlåtna i Jesu Namn och blod. Sedan kommer bättringen och boten då vi i kraft av de orden renar vårt väsen till att framförallt efter den heliga Nattvarden vara bärare av Jesu namn och blod till nästans och allas bästa i lära liv och lidande. Amen i Jesu Namn. ++** skriver ulrik

      Radera
    4. Ola. Tack för din kommentar! Jag var lite vag, det måste medges. Men ja, här avser jag Finlands evangeliskt lutherska kyrka.

      Radera
    5. Ola. Jag lyssnade på youtube på en härlig Gudstjänst som hållits av dig på Nyårsdagen. EN Kommentar. Kyrkan kommer inte att fortsätta evangelisera och döpa och vinna själar på samma sätt som nu ända till Kristi ankomst. Jesus säger: Natten kommer då ingen kan verka .
      Då drar vi slutsatsen att ordet har förkunnats att ingen tid skall mera givas ( se uppenbarelseboken)till omvändelse men de som har Frälsaren får behålla honom i tro och vittnesbörd. Samma mot Bibelns ord stridande vantro som du röjer har jag hört många ggr bland lestadianerna men de minns heller inte Jesu ord och då de inte har någon enhetlig biskoplig övervakare av läran så har de samma vantro som du. Bibeln är nog bokstavlig på denna punkt också. Faran med denna vantro är att vi engagerar oss så här i Antikristi rike att vi tar vilddjurets tecken för att " i god tro fortsätta eftersom det är sagt att Guds Rike skall gå framåt ända till kristi återkomst. De blir nog en hemsk natt när man inte längre får köpa och sälja utan vilddjurets märke men vi kan övervinna i Kraft av Lammets blod och vårt vittnesbörds ord om Gud ger nåd till det. Rätta till läran på denna punkt ni lestadianer och du ola som ändå har en så dyrbar tro och hela Bibeln och Johannes uppenbarelse tillgänglig. Ulrik Torsten Nils

      Radera
    6. Unknown 3 januari 2023 kl. 14:51, Ulrik, det var en intressant kommentar ! Hoppas Ola kommer med svar !

      Radera
  2. Bra skrivet,Kristian! Som kvinna håller jag med dig till 100 procent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carola.

      Som kristen har du inte rätt till din religionpolitiska åsikt, så håll tyst.

      Radera
    2. Anonym 17.27. Varför skulle hon inte ha det? För att du säger det?

      Radera
    3. För att det står i Bibeln! Läs den du hycklare!

      Radera
    4. Anonym 18.23. Exakt var i Bibeln menar du att det står att Carola, eller någon annan för den delen, inte har rätt till sin "religionpolitiska åsikt"? Bok, kapitel och vers, tack!

      Radera
    5. Tack Carola för att du är en av få kvinnor här på bloggen som står upp för sanningen !

      Radera
  3. Kvinnorna skall hålla käft i församlingen. De ska laga mat och avla barn åt sin herre i huset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 18.18. Säger du det? Jag undrar vilken religion du tillhör. Det är en hård regim, måste jag säga. Jag är glad att jag får vara en kristen och inte hör till samma religion som du!

      Radera
    2. Du kunde inte bli prästvigd eftersom du vägrar acceptera kvinnliga präster. Hycklare!

      Radera
    3. Jag hör till samma sekt som du Kristian, läs bibeln och kommentera efter det. Kvinnan är skapad av ett revben.

      Radera
    4. De får tala därhemma till barnen. De får bedja profetera och evangelisera var de än går fram. Papporna skall noga läsa sin Bibel och lyssna till predikan så att kvinnorna får svar på sina frågor och inte tvingas av mannen att delta i synd och lögn. Man och kvinna hjälps åt och i dessa karga nordanland har kvinnorna ofta deltagit i allt arbete. Nutidens pappor är riktiga köksmästare och rotisserierer i att ge sina barn mat när hustrun eller sambon är borta eller ligger på sjukbädden. Anonym 18.18. Du provocerar som om du vore omedveten Livets mångfald om att också kvinnor får protestera när män och präster befaller att synda. Om mannen eller prästen tar till våld då så sker svår orätt och slagena de gett kan vara så svåra att boskillnad måste ske. Skriver ulrik torsten nils fagerholm

      Radera
    5. Anonym 31 december 2022 kl. 18:27, "Jag hör till samma sekt som du Kristian, läs bibeln och kommentera efter det. " Oj,oj,oj, här är det inte frågan om "ngn sekt" ! Du har nog en hel del att lära ifråga om den kristna trosläran !

      Radera
    6. Anonym 31 december 2022 kl. 18:25, "Du kunde inte bli prästvigd eftersom du vägrar acceptera kvinnliga präster. Hycklare! " På vilket vis är detta att vara en "hycklare" ???

      Radera
    7. Anonym 31 december 2022 kl. 18:27, "av ett revben", må så vara men att Gud inte skulle ha nedlagt både mannens och kvinnans uppgifter i sin skapelse är bara en befängd tanke !

      Radera
    8. Adam sade Hon är kött ( blod) av mitt kött och ben av mitt ben. Hon må heta Maninna. För i revbenet fanns mänsklighetens dna i adams kött och gud gjorde så att säga xy adam till xx eva av hans kött och ben och blod. Sådan var möjligt för Gud och adam sov så djupt att det inte gjorde alls ont. Ulrik

      Radera
  4. Varken Jesus, Paulus eller urkyrkan avskaffade uttalat slaveriet så det är kanske inte hela världen att kvinnor får vara präster. Jag känner och har hört många kivinnliga präster och predikanter och de gör ett fullgott jobb. Jag känner inte av nåt onaturligt, ogudaktigt eller syndigt där. Kan de föda barn så är de väl värdiga att döpa barn med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 31 december 2022 kl. 21:58, "Jag känner och har hört många kivinnliga präster och predikanter och de gör ett fullgott jobb." Kanske är ditt "fårahjärta" grumlat av denna "världens furste" ? Det bästa du kan göra är att gå ut ur kyrkan då en kvinna predikar eller stänga av radion/tv'n ! Varför ska det vara så svårt att följa Guds ord ?

      Radera
    2. Anonym31 december 2022 kl. 21:58
      Ah. Slaveri-kortet. Detta har blivit något av en livlina till att få trotsa de kristna förebilderna. Sen lite vulgär-relativiseringar på det.

      Kristendomen tar inte ställning i samhälleliga och politiska frågor. Det finns två orsaker till detta.

      "Mitt rike är inte av denna världen", "Ge kejsaren det som tillhör kejsaren" osv. Kristendomen gör inga världsliga anspråk. Det är religion, inte politik. Det är inte en manual för hur världen skall styras.

      Skulle kristendomen blanda sig i en samhällsfråga men inte en annan skulle ni bara flytta målstolpen ett steg till. Om man ger lagar och anvisningar i en fråga så måste man ge i alla frågor, annars blir det ett tyst medgivande till att få göra som man vill där man håller tyst. Det blir lite som att allt som inte förbjudet är tillåtet.


      Enligt kristendomen är vi alla syndiga, oavsett hur mycket vi försöker. Vi är aldrig bra nog. Så länge det finns något korn av synd så är vi otillräckliga. Vi har inte fått oss tilldelade detaljlagar men väl en fri vilja. Våra beslut är våra beslut. Vi kan inte urskulda oss med att bibeln inte sade något emot att vi gör det ena eller andra. Väl medvetna om vårt syndiga jag är vi tvugna att rannsaka oss själva inför varje beslut, för det är vårt beslut.

      Med det sagt finns det alldeles tillräckligt sagt om slaveri för att den som vill se skall se.
      Detta sägs i bla Matt..
      "Den som vill vara stor bland er skall vara de andras tjänare".

      Detta sägs i Mos...
      "Den som rövar bort en människa skall straffas med döden, vare sig han sålt den bortrövade eller denne påträffas hos honom."

      Men den som inte vill se kan ju alltid säga att de tidiga kristna tog inte itu med slaveriet, alltså är det helt ok om jag gör det eller det.
      Det är ett bottennapp till ursäkt. Ett försvar som inte ens fan själv skulle vara nöjd med. Men är du själv nöjd så räcker det för dig.

      Radera
    3. Kvinnor fick ju göra nöddop förr och det skulle då bekräftas av prästen i församlingen. Vem som helst kristen får döpa i nödens stund hä hä. Det ändrar inte på kyrkans ämbetordning i församlingarna. Ulrik

      Radera
    4. Anonym 21:58. "Varken Jesus, Paulus eller urkyrkan avskaffade uttalat slaveriet så det är kanske inte hela världen att kvinnor får vara präster."

      Den kristna tron handlar om befrielse från syndens, dödens och Djävulens slaveri. Inte om det världsliga slaveriet. Men notera att när slaveriet avskaffades var det kristna människor som gick i främsta ledet. Motiverade av sin tro.

      I övrigt ansluter jag mig helt till det Patrik skriver.

      Radera
  5. Patrik 22:48. Är slaveri enbart fråga om samhälle och politik? Ditt "Kristendomen" låter mer som ett politiskt parti än en grupp människor (kristi kropp, Guds rike). Vadå flytta målstolpar? Varifrån och vart? Jag gör mig mycket gärna skyldig till flytt (ja nedhuggning, nedbränning, återvinning...) av stolpar än att en uppfunnen målstolpe ska göra skillnad på folk och folk i Guds rike, och detta gäller för mig i "kristendomen" såväl som i samhälle och politik. Och en sak vill jag säga dig: du är bra nog. Det är jag med. Inga målstolpar behöver flyttas för den skull.

    SvaraRadera
  6. Tanken att stänga prästens arbete för kvinnorna i syfte att skydda dem och barnen för de faror som är förknippade med en modig skötsel av arbetsuppgifterna är rörande.

    "Inte så att detta förvägras kvinnan utan för att hon (och barnen) ska skyddas från de faror som är förknippade med detta ämbete."

    Nu är ju inte prästens arbete på långt när så där särskilt farligt. Statistiskt sett finns det andra jobb där de arbetande möter verkligt våld eller hot om våld så gott som dagligen. Borde inte kvinnorna skyddas där också?

    Det gäller sjukskötare, ambulanspersonal, socialarbetare, poliser, fängelsepersonal och militärer, bara för att ta ett axplock. Borde kvinnorna tas ur trafik där också?

    Och hur är det nu med argumentet om att prästens yrke inte är ett vårdyrke? Jag antar, att prästen i sitt dagliga arbete möter normala människor som brottas med alldeles vanliga, mänskliga, men för den enskilde individen temporärt svåra, kanske övermäktiga problem och behöver hjälp av någon annan att komma vidare. Sorgen är bara en dimension av det här. Då behövs det en empatisk människa som går med ett stycke på vägen, men en präst ska alltså inte vara empatisk och bry sig?

    Om empati och omsorg är förkastligt i sammanhanget - vad ska prästen då egentligen ägna sig åt? Högljudd propaganda med påstridig attityd, utan att bry sig om åhörarnas liv? Det blir ett delikat dilemma i ett tidevarv, där verklig auktoritet antingen tas med våld eller tilldelas på grund av erkänd sakkunskap inom relevanta sektorer av livet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 07:41. "Nu är ju inte prästens arbete på långt när så där särskilt farligt."

      Idag, ja. Men det beror framför allt på att prästyrket har blivit ett vårdyrke och herde- och läraruppgifterna har nodtonats in absurdum.

      "Borde inte kvinnorna skyddas där också?"

      Kanske det. Men nu diskuterar jag prästyrket.

      "men en präst ska alltså inte vara empatisk och bry sig?"

      Det sade jag inte. Det ena måste väl inte utesluta det andra?

      Radera
    2. Nej, du diskuterar inte. Du propagerar, håller monolog. Och när du möter frågor går du i den heliga konsekvensens namn över ribban där den hänger som lägst.

      Och mitt sista stycke struntade du i, helt och hållet, tyvärr helt i enlighet med förväntningarna. Bra jobbat, sånt sätter alla värde på!

      Radera
    3. Anonym 10:00. Du är nog den sista som ska kritisera, vill jag påstå. I din kommentar påstår du att jag på något sätt skulle ha hävdat att empati och omsorg skulle vara förkastligt i prästarbetet. Som sagt, det ena utesluter inte det andra. Men som situationen är idag har det blivit en kraftig slagsida åt just empatin och omsorgen. På bekostnad av herdeuppgifterna.

      Skulle du ha läst ordentligt vad jag skrev skulle du inte hävda att jag struntade i ditt sista stycke. Men det du skrev blev så fel att det räcker med att säga det jag redan sade. för att det ska

      Radera
    4. Prästen skall med flit ur sitt hjärta ,enligt Skriften, på sin tunga och sina läppar bära fram Guds Ord om Jesus i Gudstjänsten och till vardags om Frälsning i Jesus om Dop och andra heliga handlingar. Han skall förkunna Lag och Evangelium( det glada budskapet om Syndernas Förlåtelse åt varje ångrande själ ) med omsorg och empati så att han kontaktar diakonin när det gäller fattigdom bostadslöshet eller annat och diakonin skall hänvisa vidare till socialvården och hälsovården när det är frågan om behovet av grundläggande utkomststöd. Han skall förrätta Gudstjänsterna så att det profetiska och apostoliska Ordet står oemotsagt osv skriver Ulrik

      Radera
    5. "Som jag tidigare har konstaterat har kyrkans herde- och lärarämbete idag långt blivit ett vårdyrke."

      En herde tar sig an sina får, inte sant? Bryr sig om sina människor, som i vår tid är alltför individuella för att kunna buntas ihop i en fårskock. Herdens jobb är väl ett vårdjobb i eminent mening.

      Mot den bakgrunden undrar jag nog vad som gått fel och hur saker och ting egentligen borde vara - och varför endast karlar skulle vara lämpliga för den uppgiften.

      Radera
    6. Anonym 18:10. Herdens absolut viktigaste uppgift idag, och som långt försummas just i omsorgens namn, är att "kämpa för den tro som en gång för alla har överlämnats åt de heliga". (Jud. 1:3) Om kyrkans herdar försummar denna uppgift - samt att predika och nöta in evangeliet som denna tro bygger på - är all annan verksamhet, också själavården och omsorgen, förgäves.

      Radera
  7. Anonymen 2.1. 10:00

    Grälsjuke fega anonym! Du verkar ju vara rutten på allt sätt och vis och kommer vara det så länge synden i dig är så stor som den är.
    Börjar vara tid att lämna dig åt Gud. Kan vara att du tidigare varit kristen och gudfruktig, men sen gått och blivit en bitter avfälling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym2 januari 2023 kl. 17:50

      Grälsjuka och elaka du är förstås helt utan synd och kommer till himlen, liksom lika grälsjuka och elaka Kristian. Tillåt mig att gapskratta! Rakt ner i helvetet är ni varmt efterlängtade! Kanske er plågade själ är där redan. :D

      Radera
    2. Herden skall som Jesus höll Moses och Profeternas Skrifter(na) för Heliga hålla goda översättningar av Biblia Helig både Bokstavligt, Symboliskt, Allegoriskt, Liknelsevist, Frälsningsmässigt, Domsmässigt och se och veta hur allt går såsom Herren talat. Han skall kunna veta hur man skall ställa sig till vetenskapliga rön ty vetenskapen forskar allt djupare i små detaljer och kommer aldrig till en ände förrän domedagen då all verksamhet överlåtes åt Jesus och Fadern och alla missbruk får sin slutliga dom..
      Torsten Nils Ulrik

      Radera
  8. Anonym 18.10. För att den Heliga Skrift säger så. Kristian har ni lockat på avvägar ty den Gode Herden är Skriften själv och skriften kan inte bli omintet.

    Ifråga om vad som är möjligt i undantagstillstånd vet vi att Herren på de flesta ställen där kvinnorna tagit ansvaret så har det fostrats manliga efterträdare t o m av samma folk och språk som församlingarna fått som herdar och tjänare... Ulrik

    SvaraRadera
  9. "För att den Heliga Skrift säger så. "

    Nå, låt i så fall det här vara det enda argumentet i sammanhanget, utan vilja att vare sig förklara eller förstå.

    Genast när man försöker förklara saker och ting, med typ de med "ämbetet" förenade farorna eller med kvinnornas funktion att föda och fostra barn ställs man helt självklart inför frågan om kvinnornas plats i livet i allmänhet - och då hamnar kvinnoprästmotståndarna ut på tankens gungfly, för det blir omöjligt att vara konsekvent.

    SvaraRadera
  10. Anonym 2.1.2023 17:50

    Tack för komplimangen - men den grälsjuka du tror dig hitta ser jag faktiskt ingenstans själv.

    Vad är det över huvud taget för idé att debattera någonting offentligt på en blogg, om argumenten inte får bemötas kritiskt och inga invändningar är välkomna? Kristian håller inte med Kenneth Mynttis resonemang och opponerar sig offentligt i yttrandefrihetens namn, men är det verkligen så att vissa kritiska åsikter inte får granskas, ifrågasättas eller bemötas?

    Det är för femtielfte gången kvinnoprästfrågan vädras på den här bloggen. Fortfarande undrar jag hur man på de här sidorna tänker sig att prästens jobb ska vara utformat om det ska skötas av endast karlar.

    Kanske är det så att systemet med endast manliga präster ska kort och gott tros, inte förstås. Då kan man sluta argumentera med alla och var och en håller sig till sitt och blir salig på sin tro och de andra är det synd om. Då gräver man vallgravarna djupare runt den egna borgen och misstron, misstänksamheten och fördomarna får frodas.

    För egen del tror jag kanske hellre på dialog, även med oliktänkare. Och hoppas på att någon inte negligerar mina frågor. I bästa fall kan till och med jag lära mig någonting nytt.

    Det är säkert jobbigt när så många skriver anonymt numera. Man vet aldrig vem dialogen förs med, och med många anonyma skribenter kan inläggen blandas. Men det är åtminstone en fördel med det nuvarande systemet: det är tankarna som möts, ingen viftas bort på grund av att personen är identifierad och klassificerad som hopplöst vare sig det ena eller det andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:14. "Fortfarande undrar jag hur man på de här sidorna tänker sig att prästens jobb ska vara utformat om det ska skötas av endast karlar."

      Det har förklarats och utlagts gång på gång. Men om man, som du, väljer att inte se och förstå är det svårt att nå fram med någonting överhuvudtaget. Nå, fortsätt du för allt i världen att klaga och opponera dig. Det tillåts här. Men seriöst är det inte.

      Radera
    2. Ok. Tack och hej!

      Radera
    3. Så säger ju också en rätt översättning vad Jesus kommer att säga åt kvinnoprästerna och deras förespråkare vid Domen. Nescio vos! JAG KÄNNER ER ICKE!!! ULRIK

      Radera
  11. Ett annat problem ur Evangeliets synvinkel är att Kyrkoherdeämbetet idag långt är ett administrativt ämbete. Det lämnar inte mycket tid för uppsökande verksamhet och själavård... ulrik

    SvaraRadera
  12. Kvinnorna var ej vittne till en samtida uppståndelse finns ej dylik berättelse.
    Däremot väl till att graven var tom eftersom de sannolikt tittade in.
    -Graven vaktades sannolikt ej hela tiden.
    Anonym1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristendomen är en dödskult och orsaken till att graven var tom, är möjligen att "vissa" åt upp...
      Kannibalismen har sedan fortsatt i nattvarden.

      Radera
    2. "De kristna praktiserar fortfarande rituell kannibalism i symbolisk form, såhär års och varje söndag, som Solen ger oss. De låtsas, att de dricker människoblod och äter människokött, och tycker att det ”ger en fin känsla av gemenskap” efter vad jag hört. Själv betackar jag mig för sådana vidriga kannibalritualer."

      Radera
    3. Man hör att Romarrikets hednaanda har vaknat igen i det fjärde tyskromerska riket.
      Kära kristna: Ack frukta inte hur allt sig vänder du skall få skåda Jerusalem. Staden där ovan dit ingen hedning, ingen dråpare ingen trollkarl ingen otuktig ingen styggelig, ingen som älskar och gör lögn, ingen avgudadyrkare, ingen som är feg att bekänna tron, ingen mördare kommer in utan att ha ångrat och trott och tvättat sina kläder i Lammets blod. Saliga de som håller Guds bud och låter sig tvättas från synd och otro och hädelse. Att envist stå emot Guds bud är genstridighet och trolldomssynd. Saliga de som ångrar och tror och inte låter sig skrämmas av hednaprat från det förflutna.. ulrik torsten nils

      Radera
    4. John.6 Verses 53 to 56

      [53] Then Jesus said unto them, Verily, verily, I say unto you, Except ye eat the flesh of the Son of man, and drink his blood, ye have no life in you.
      [54] Whoso eateth my flesh, and drinketh my blood, hath eternal life; and I will raise him up at the last day.
      [55] For my flesh is meat indeed, and my blood is drink indeed.
      [56] He that eateth my flesh, and drinketh my blood, dwelleth in me, and I in him.

      Radera
    5. Johannes 6
      53 Jesus sa då om igen: Jag försäkrar er: Om ni inte äter Människosonens kropp och dricker hans blod så kan ni inte ha evigt liv i er.

      54 Men var och en som äter min kropp och dricker mitt blod har evigt liv, och jag kommer att uppväcka honom på den yttersta dagen.

      55 För min kropp ger den näring som är nödvändig för att leva, och mitt blod är en livgivande dryck.

      56 Var och en som äter min kropp och dricker mitt blod är i mig och jag i honom.

      57 Min Far har sänt mig, och jag lever därför att han lever. På samma sätt kommer de att leva som söker sin föda hos mig.

      58 Jag är brödet från himlen. Alla som äter detta bröd ska leva i evighet och kommer inte att dö som era förfäder gjorde, även om de också åt bröd från himlen.

      Radera
    6. Och naturligtvis började man tala om kannibalism för Jesus sade; Dessa ord är Ande och Liv. Men det förminskar inte värdet av man gör skillnad på Kristi kropp och blod och vanlig mat. Problemet med allt som vi vet och Tror är att förvillaren har bråttom med att försöka utrota vittnesbördet om Jesus Kristus så slugt att han gör allt för att störa Friden som är var och en männisska given .dag efter dag håller man fast vid tron och dag eftet dag ser man ofriden allt närmare och histotien går vidare. Torsten Nils Ulrik

      Radera
    7. Ulrik. Om din mästare säger till dig att du ska äta mitt kött och dricka mitt blod, är det nog bokstavligt menat.

      Radera
    8. Ja den heliga Nattvarden är Kristi Kropp och Blod men den kan också meddelas muntligt i Ande och Liv. Ulrik som vet att mången kan vara hindrade från Nattvardsmässa.

      Radera
  13. 3.1. 14:41
    Har du frågat vad t.ex. biskop Åstrand och dendär otäcka Löff-Andersno anser om kannibalismen av Jesse kött och blod - otäcke s*kitstövvel?
    Annars tycker jag alla anonymiteter här på bloggen borde komma ut med sin verkliga identitet. Vem är först?
    Sett under de senaste åren endast Ulrik Fagerholm, Måns Wiik och en Jonas Björkstrand "komma ut ur skåpet".
    anonym tre

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym3 januari 2023 kl. 15:41

      Varför det? Har du tänkt att komma hem till mig och få med "batongen" ?

      Du kan ju börja med att presentera dig själv!

      Radera
    2. anonym 3: Presentera dig! en av de personer du nämner är död. Ta reda på fakta - skriv inte osakligheter.

      Radera
    3. anonym 3.1 16:03
      Presentera dej själv först - om du vågar. Men det vågar du förståss ej, så mycken smörja och hat du hävt ur dig här mot Ulka (förlåt, menar Ulrik Nils!), Kristian m.fl. och Djiisus, Gud samt kristendomen överhuvudtaget.
      Prisa din gud solen eller åk hellre till Mecka och vandra sju varv runt Kaba-stein.
      anonym trii

      Radera
  14. En annan man kunde fråga om ovannämnda sak är svärmaren Patte Hagman, numera verksam i Sverige. Han var från början pingstvän, blev sen baptist innan han "konverterade" till lutheran.
    "Den som söker han letar".

    SvaraRadera
  15. anonym 3.1. 19:37 = Pati Wingren (Jstad) eller Kaj Hagman )(Kla)?

    SvaraRadera
  16. Tack för ett intressant inlägg Kristian. Tråkigt dock med alla de här människorna som skriver en massa skräp under anonymitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym6 januari 2023 kl. 16:01

      Och ändå är det de anonymas "skräp" som alla läser. Vem bryr sig om Kristians dumheter. :D

      Radera
  17. anonym 3.1. 19:37
    "en av de personer du nämner är död" -> jag skulle säga att du är död, andligt sett.
    När du en dag sluter dina ögon (den kan vara närmare än du tror !!), får man hoppas du fått frid med Gud och dina (kristna) medmänniskor. Den smörja och det hat du presterat mot Gud, Jesse, kristendomen, Bibeln, Ulka och Kristian m.fl. är av den graden.

    SvaraRadera
  18. jag skulle såga att du är död.Den smörja du tillför här på Nymans blogg är skrämmande.
    Du är inte klok.
    Du börjar med att spy galla över biskopen, sedan drar du in Mia Löf-Anderssen in i dina underliga hatiska teorier, som du är ensam om, Sjuk är du - riktigt sjuk - skriver någon en kommentar att du skall vakta din elaka tunga och respektera personer som avlidit. den smörja du skriver är närmast ditt eget hjärta ta en titt i spegeln så ser du Hin onde själv.

    SvaraRadera
  19. Anonym 6.1. 18:40
    Du är inte klok, du är vansinnig i ditt hat och din smörja beträffande Gud och kristendomen samt de kristna. Som jag skrev: du är död andligt sett liksom dina fantasier och din smörja om "någon avliden person".
    Du borde spärras in på någon psykiatrisk avd. tills du blir frälst och får frid med din Gud och de kristna.

    SvaraRadera
  20. Så skriver en sann kristen. Fri från hat. Frisk och med rätt att bedöma andra människor.
    Beträffande en avliden person så har dödsannonsen på denna person varit i tidningen, då kan man väl anse att personen är avliden?

    SvaraRadera
  21. 8.1. 13:45
    Du pratar skräp om någon "avliden person" som du knappast känner fast du bor i bibelbältet och har ÖT som husorgan (=en värdelös lokalblaska). Det finns många med identiska namn i samhället.

    SvaraRadera
  22. Ja du är allvetande också.
    Du vet var personer som du inte känner bor och vilka tidningar de läser.

    SvaraRadera
  23. anonym 9.1. kl 13:35
    Du framhäver fortfarande din goja om någon "avliden person" som ska ha vari på denna blogg. Du är noo roooli to!
    Du borde söka frid med Gud och gå och
    bli frälst tidigare än straxt.
    #anonym

    SvaraRadera
  24. anonym 13.35
    Kan du läsa? Det kan du med svårighet: läs 09.01 kl, 13.35: var står det om ngn. avliden person? Ingenstans utom mellan dina öron.
    Du som skriver elakt om det mesta - du har frid med Gud har blivit frälst tidigare en strax??
    och du är frälst? Du skojar - ingen tror dig.
    en människa som är troende och frälst skriver inte en massa skit om det mesta - men du går till ditt bönehus och får förlåtelse och sedan är allt glömt. Gud har förlåtit dig - arma syndare - du ensam skall bestämma vad folk får anse eller göra, En sann kristen.

    SvaraRadera
  25. anonym 11.1. kl 19:01
    Du tror dig ha sett i din lokalavis någon person som gått bort men före det framträtt här på bloggen. Goja!!
    Du måste nog bli född på nytt för att slippa ditt hat mot Gud och kristna och övrig dynga du spyr ur dig.
    Säkert har du haft nån mor och far eller nära anhörig, bekant som bett för dig, så visst finns det hopp att du ska bli frälst och lycklig till slut.
    #anonym

    SvaraRadera