torsdag 13 augusti 2015

Aldrig!


När kommer den katolska kyrkan att börja viga homosexuella? Frågan ställdes i ett diskussionsprogram, och frågeställaren ville (som medias representanter i gemen) gärna få en tidtabell som inte spände sig över allt för många år. Svaret, som gavs av en kvinnlig medlem av nämnda kyrka, föll därför inte frågeställaren i smaken. Svaret lydde: "Aldrig". Sedan kom fortsättningen som berättar varför kvinnan kunde vara så säker på sin sak: För att det inte är uppenbarat. (Underförstått: För att det går mot uppenbarelsen.)

Det här var ett mycket bra svar. Den här kvinnan hade förstått vad kyrkan har att rätta sig efter - och i förlängningen också vad som gör kyrkan till kyrka. Detta gäller, får vi väl infoga, inte bara för den katolska kyrkan (som organisation) utan för hela den Katolska kyrkan i bemärkelsen Kristi kyrka. Kyrkan har att rätta sig efter det som är uppenbarat. Om kyrkan går emot det som är uppenbarat går den på samma gång emot sin Herre, och då upphör kyrkan att vara kyrka. (Se t.ex. Luk. 11:17)

Så, när kommer kyrkan (i Finland) att börja viga homosexuella? Den som har hängt med i resonemanget ovan klarar av att ge ett riktigt svar på den frågan. Svaret är faktiskt det samma som den katolska kvinnan gav. Aldrig. Helt enkelt för att det går emot uppenbarelsen - och därmed mot Herren själv. Sedan är det givetvis en annan sak när det gäller den lutherska kyrkan (som organisation). Den kan mycket väl få för sig att gå emot uppenbarelsen - ja, egentligen skulle det inte förvåna om och när så sker. Men det säger då väldigt mycket mera om vår kyrka (organisationen) än om Kyrkan. Och om Kyrkans Herre.

4 kommentarer:

  1. Ja, de har ju gått emot Uppenbarelsen i andra äktenskapsfrågan också:-) torsten nils ulrik-
    P:S Jag säger, inte Herren: De normala äktenskap mellan olika slags frånskilda av olika kön (Man och Kvinna) Må inte upplösas. Kommer någon från ett sådant förbund till Tro och blir förskjuten borde man hänvisa till celibatet oberoende hur man "brinner": Det finns "nunneört" i antikristus drugstores framförallt för de som brinner av onaturliga styggeliga eller skändande begär.... hälsn torsten nils ulrik

    SvaraRadera
  2. You are a sold land! Ande ye sold yourself.
    Jag däremot fick Trons Rikes Nåd och jag säger vad jag vill.
    God will sort it out.
    Se, Satan har begärt att få sålla oss som vete, men jag har beslutit att inte låta mig luras igen. Det vill säga att att luras bort från från att Tacka Gud för Jesus Konungarnas Konung och Herrarnas Herre. Han göre vad Han vill och Han ÄR. äÄra Honom på Rätt sätt så att Han inte vredgas och ni förgås på er väg.
    Ingen blir honom lik av sin vandel;eller sitt självberöm; enbart I Nåden och Bön o Nåd kan vi behålla vad Han gett i Ordet , Dopet och Tron och Anden. Amen. Jag sku gärna laga slarvsylta nu säger Ulrik.

    SvaraRadera
  3. Centrala dokument gällande din post är troskongretionens Inter Insigniores från 1976 http://www.ewtn.com/library/CURIA/CDFINSIG.HTM och Johannes Paulus II Ordinatio Sacerdotalis från 1994. http://www.ewtn.com/library/PAPALDOC/JP2ORDIN.HTM

    Så som jag läste i en text "Kyrkan är ofelbar i denna fråga, kvinnliga präster är en icke-fråga för katoliker. Finns inget rum för debatt."

    Och Johannes Paulus II säger det själv i Ordinatio Sacerdotalis:

    "I declare that the Church has no authority whatsoever to confer priestly ordination on women and that this judgment is to be definitively held by all the Church's faithful."

    Sen kom det ett klargörande ännu angående detta i Responsum ad Dubium Concerning the Teaching Contained in Ordinatio Sacerdotalis och den hittar man här

    http://www.ourladyswarriors.org/teach/ordisace2.htm

    Samt ett brev angående detta klagörande och det hittar man här:

    http://www.ourladyswarriors.org/teach/ordisace3.htm


    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Jag tror att det räcker med Bibeln... Åtminstone för Kristi kyrkas del.

      Radera