tisdag 11 augusti 2015

Idioti!


För ett par dagar sedan var en av nyhetsrubrikerna i finskspråkig media att "Suomen talous sukeltaa syvältä". (Den finländska ekonomin dyker djupt.) Detta är givetvis ingen egentlig nyhet, men inför förhandlingarna rörande Sipiläs samhällsfördrag var detta ett budskap som regeringspartierna ville få ut. Och media nappade. Men detta är som sagt ingen nyhet. Det här visste vi nog redan innan.

Det finns flera stora orsaker till att den finländska ekonomin backar och det lyser rött om statens finanser. Den kanske viktigaste orsaken är att vår kostnadsnivå är för hög. Det kostar helt enkelt för mycket att producera varor och tjänster i Finland jämfört med i våra viktigaste konkurrentländer. För att inte tala om vad det samma kostar i s.k. lågprisländer som vi idag också, tack vare globaliseringen, också tvingas tävla med på samma marknad. Tidigare gick detta problem att lösa genom att devalvera marken. På så vis blev de varor som producerades i Finland billigare när de såldes till utlandet, samtidigt som de varor vi köper från utlandet blev dyrare i motsvarande grad. Denna kollektiva löne- och värdesänkning fungerade (åtminstone så länge inte alla andra gjorde det samma), men idag går detta inte att göra eftersom vi inte längre har marken kvar utan vår ekonomi är bunden till euron. Nu måste andra medel till för att åstadkomma samma effekter, och så kommer vi in på samhällsfördraget. (Som aldrig kommer att bli verklighet eftersom alla gärna vill att detta ska bli av bara det inte drabbar MIG.)

En annan stor orsak till att vår ekonomi backar idag är sanktionerna mot Ryssland. Dessa sanktioner, som EU har beslutat om, drabbar Finland mycket hårdare än andra EU-länder eftersom en så stor del av vår export av hävd har gått just på Ryssland. Det att våra politiker gick med på att Finland skulle delta i dessa sanktioner har jag idag svårt att betrakta som något annat än landsförräderi. Om Katainen & Co skulle ha haft ens lite stake i sig skulle de ha krävt att Finland skulle få stå utanför detta ekonomiska självmord. Men icke. I stället gick vi med i detta fullständigt idiotiska projekt som går tillbaka och beror på att USA och EU medverkade till att störta den folkvalda ledningen i Ukraina och ersatte denna med en västvänlig regim. Putins skuld till den uppkomna situationen får naturligtvis inte heller glömmas bort - han satt i Kreml och bara väntade på en orsak/svepskäl att gå in och starta  ett krig i Ukraina, och denna orsak/svepskäl gav väst honom beredvilligt genom sitt handlande.

Men nu står vi alltså här, och vi finländare börjar inse att det är vi som sitter med Svarte Petter på hand. Jag skulle verkligen hoppas att Sipiläs regering skulle klara av att se tillräckligt nyktert på denna situation och så fort som möjligt ensidigt - om så krävs - dra sig ur denna fullkomligt idiotiska sanktionspolitik. Om inte får man frukta att den finländska ekonomin tillfogas sådana skador som det kommer att ta väldigt länge att reparera. Om det överhuvudtaget kommer att låta sig göras.

7 kommentarer:

  1. Är det inte lite konstigt att när EU besluter om sanktioner mot Ryssland, då tycker vi att vi borde få särbehandling för att vi drabbas hårdast? Men när det väller in flyktingar i tusental över Sydeuropa, då är det nog okej ur vår synvinkel att de EU-länder som ligger närmast drabbas hårdast.
    Det är med Finland och EU som det är med Sipilä och samhällsfördraget: Vi vill nog vara med bara inget drabbar oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:41. De båda frågorna du tar fram har faktiskt en koppling. Denna koppling stavas "nationell självbestämmanderätt".

      Radera
  2. Det är Tyskland som vinner, tredje gången gillt, till slut blev dom Europas härskare men dom var smartare nu, dom fick oss utan att skramla med vapnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Vi är inte där ännu. Men vägen dit är nog utstakad och dit
      hän bär det om vi inte sätter stopp för det!

      Radera
    2. Höödu, Kristian. "Vi" kan inte sätta stopp för någonting!!!+

      Herren kommer inte att välsigna världsekonomin nu, tvärtom kommer Han att låta "Svärdet" frossa tills vi inser vilket Förbund vi har kränkt eller övergett. Skriften lär oss detta om vi läser med insikt.
      Jag vill att alla skall tänka på "vad som är viktigast I Livet" och vad Herren, Herren säger om Grunderna för välsignelsen av Jorderike. Ock då Kristian är det inte bara på en enda punkt på vilken vår värld övergett eller kränkt vår "rätt" till lycka och välsignelse+
      I Jesu Namns allmakt överlåter jag allt och Alla i Faderns Händer: Inte har Han alltid eftergivna vilddjursryttare som språkrör skriver en rykande veleveeke och ett brutet rö; ulrik, pullrik, pöö

      Radera
    3. Ulrik. Nej, det har du nog rätt i. Men det får inte hindra oss från att försöka kämpa emot!

      Radera
  3. Ryssens totala hänsynslöshet mot människan och det som skapats att äta ser man av deras matförstöring.
    Vilddjur i öst, Babelbildvilddjur i väst, antikrister på stålhäst med vingar jordkretsen runt släpper ner "eld från himlen" lekandes gudar. " Vem är som vilddjuret och vem kan strida mot det.?"
    Jo, de som håller sig i Kristi Uppenbarelses Sanningar och Kärlek till Hans naturliga Skapelse och uppehållandet av Guds stadgar och Nådebud i Kraft av Jesu Kristi Korsdöd och Uppståndelse i Guds Blod den Eviga anden; en gång för all skedd på det att alla falska och avgudiska grundläggande av städer och länders trygghet med människkoooffer skull avslöjas och hindras. Den myckna insikten gör mig rasande nog att skriva.
    Men det är världen som Är förryckt och galen och schizofren(skidh, kluvet trästycke) alltsedan Luthers eftergift till konstnärsskråena. Bildtillverkarna. Och vi nutida elkonsumenter som inte kan skilja olja från förödelsens styggelse;kärnkraften har nog int myki ti skryt mee. häln torsten nils ulrik
    Men det här välfärdssnacket börjar redan lukta slemhet

    SvaraRadera