torsdag 20 augusti 2015

Slovakien

Slovakien gör det idag fullständigt otänkbara och politiskt inkorrekta. Igår fick vi höra att landet har beslutat att endast ta emot kristna flyktingar från Syrien. Muslimer är inte välkomna. Det ska bli intressant att se vilka omvärldens (fördömmande) reaktioner blir. Att de blir väldigt negativa är väl ingen högoddsare, precis.

Nu är Slovakiens kvot av de 32 000 asylsökande som EU-länderna kommit överens om att ta emot under de två kommande åren fullständigt blygsamma 200 personer (att jämföra med Finlands likaså blygsamma 792), men här handlar det om principerna. Kommer de andra länderna att tillåta Slovakien att välja bland de asylsökande på detta sätt?

Jag har tidigare dragit en lans för att Finland borde ta ett liknande beslut, motiverat med integrationsskäl. Nu gör Slovakien det som jag alltså anser att Finland också borde göra, och detta kan (eventuellt) få tjäna som ett litet integrationsexperiment. Över lång tid, givetvis, men ändå. Förutsatt alltså att de andra EU-länderna inte sätter käppar i hjulet för dessa planer.

Siffrorna i artikeln jag länkar till ovan är annars fullständigt horribla. Hittills i år har 340 000 asylsökande kommit in i EU, och siffran förväntas bli bra mycket större ännu iinnan året är slut. Den totala mängd asylsökande som EU-länderna kom överens om att ta emot och fördela bland sig på två år är alltså 32 000. Märk väl: Under en tvåårsperiod. Dessa siffror visar att situationen är fullständigt ohållbar. Få se hur länge det dröjer innan politikerna öppet börjar tala om den enda "acceptabla" lösningen på detta problem...

59 kommentarer:

  1. Kristian,förre inrikesministern Päivi Räsänen föreslog att Finland "skulle ta emot kristna flyktingar",med motiveringen att det vore lättare att integrera kristna än muslimska.En mycket vacker tanke,men hur realistiskt är det att tro att "de kristna flyktingarna"skulle få det lättare med integreringen i våra postkristna och sekulariserade samhällen (Finland/Sverige) där kristofobin (kanske/är)lika stor som i länder de flyr ifrån?!(frågar Ole)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus,Vi har haft + 28 idag,har inte haft "offerkappan" i användning!:-)

      Radera
    2. Ole. Jag har nog tänkt samma sak, det måste medges. Och Markus, det handlar inte om att dra på sig någon "offerkappa", utan om kalla fakta.

      Radera
  2. Jag skulle gå ett steg vidare i tanken ifall vi skall välja vilka av våra medmänniskor som skall få hjälp. (Jesus hade säkert haft samma tankar som Kristian, vi hjälper bara en del människor, de bättre kristna...eller hur) det är så man börjar må illa...

    Jag föreslår att vi tar in endast såna människor som inte tillber nån övernaturligt molnspöke alls, varken Zeus, Tor, Apollo, Allah, Jesus, Kristus, Gud, Heliga andar, andra andar, spöken tomtar och troll. Endast vettiga personer som kan tänka kritisk och självständigt tar vi emot.

    Den religiösa ondskan (eller som Ulrik skulle säga "vilddjuret" :) som florerar i världen har ju redan förstört deras liv så att de måste fly för sina liv.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop har "tänkt själv"o kritiskt,inget "nytt under solen" från den "tankesmedjan"!

      Radera
    2. Eflop, så säger Skriften: Gören gott mot var man (människa), först och främst mot dem som är era medbröder i Tron.
      Araberna torde nog ha pengar för sitt eget broderskap men du ser vart dras Judehat och Kristendomsfientighet fört dem.
      Västvärlden är som en dräglande tonåring fången i tillbedjan av sin kultur, underhållning, sina resor, och sin teknologi. Nåja allt är på gott och ont när det gäller saker och ting och föremål. Det är hjärtat som avgör. Hjärtan bör vända sig till Jesus Och Skriften Bönen och församlingar där Ordet Rätt Predikas.
      "Vilddjuret" är den totala förnekelse som du har; antikrist är de förnekar Jesu Kristi Guds sons Gudomlighet. "Den som inte har Sonen har ej heller Fadern. Men det skall ske att de (som i ande och sanning) åkallar Jesu Namn, de skall bliva frälsta. Vi skall hjälpa vad vi kan, de kristna har ju redan börjat,ja, för länge sedan... säger torsten nils ulrik som ser allt större fasor ta form för de närmaste åren. Jag må ta itu med mig själv ti föst, tillsvidare skriver jag mest säger f.d. kyrkoherde och präst.

      Radera
    3. Eflop. Vi kan inte hjälpa alla, det är ett tråkigt men helt tydligt faktum. I en sådan situation finns det inget som hindrar oss att tänka logiskt och försöka se klart på situationen. När vi gör så kan vi faktiskt hitta två orsaker till att gå in för den slovakiska modellen. 1. Integrationen. Trots det som Ole skriver ovan finns det ändå fog för att anse att kristna har lättare att anpassa sig till den finländska vardagen. Detta är ett förslag på hur integrationen kunde fås att fungera. Om vi ser på t.ex. Sverige så ser vi ett skräckexempel på när denna inte fungerar men man likväl fortsätter på samma icke-fungerande väg. Har du ett bättre förslag är jag idel öra, men det du kommer med i din kommentar är inte gångbart. Helt enkelt för att jag är ganska säker på att vi inte hittar 792 sådana individer bland dessa asylsökande. 2. Kristna går inte med i ISIS. Det gör givetvis inte alla muslimer heller, men de som går med ÄR muslimer. Nu vet jag givetvis inte hur stor procent av de muslimska invandrarna som är i riskzonen för att radikaliseras på detta sätt, men om vi säger t.ex. 10% torde det inte vara så alldeles långt från sanningen. (Men redan 1% räcker!) Här handlar det helt enkelt om att försvara oss mot sådant som i längden kommer att vara ett allvarligt hot.

      Radera
    4. Det är lätt att dra till med siffror, men lite ordning ska de ju vara i alla fall när man drar till med att 1% till 10% av alla muslimer är potentiella ISIS medlemmar.

      ISIS uppskattas ha 20 000 till 32 000 medlemmar. Förstår ni hur marginala dom är av alla muslimer? Muslimerna totalt uppskattas till 1.6 miljarder i antal. Hur många procent av alla muslimer är ISIS medlemmar?

      Jo, hela 0,00001875% om man räknar med 30 000 ISIS medlemmar. Det är långt, mycket långt till en procent..

      Och ni är rädda för ALLA muslimer bara för att en obetydlig klick på 0,00001875 skrämmer er...

      Eflop

      Radera
    5. Eflop. Potentiella var ordet. Och du utgår från dagens situation. Vi vet ju inte hur framtiden kommer att bli, men i en situation med drastiskt ökande arbetslöshet och svårare förhållanden, speciellt för sådana som redan är rotlösa och har det svårt, kommer radikaliseringen att bli mycket vanligare. Tyvärr.

      Radera
    6. Jämfört varifrån de kommer så är skandinavien och europa rena rama paradiset så de potentiella som varit rotlösa och haft det svårt har det väldigt mycket bättre här, så radikaliseringen minskar istället för ökar...

      Fortfarande är det de 0,00001875 som spökar i era hjärnor :)

      Ifall det verkligen finns en gud så skrattar han nog åt människors enfald, bara för att iltasanomat skriver nåt om ISIS så är slutet nära för hela mänskligheten, men var inte rädda, solen går upp imorgon också :)

      Eflop

      Radera
    7. Eflop. Nu måste jag nog säga att det är du som lever i en fantasivärld. Som sagt vet vi inte vad framtiden för med sig, men många bedömare menar att vi i Finland nu står inför "alla tiders arbetslöshetsvinter", och ekonomin visar inga tecken på att börja vända, så man kan gott anta att det kan bli värre sedan. En människa som kommer hit tvingas kapa alla rötter, om hon sedan ännu har svårt att komma igång (jobbet är här en väldigt viktig faktor) är det ännu större risk för att hon alienieras (nu i hastigheten kommer jag inte på det svenska ordet för "syrjäytyminen"). I en sådan situation är radikalisering ingen utopi. Verkligen inte.

      Radera
  3. Här ser vi då hur mycket begreppet religionsfrihet var värt. Inte särskilt mycket.
    Men när kristendomen ifrågasätts är nog typer som Ole snabbt framme och pratar om "kristofobi" och plockar fram religionsfrihetskortet. Då är det nog viktigt.
    Det här är ett praktexempel på hur skenheliga kristna är. Utåt sett är de väldigt måna om att framstå som barmhärtiga och omtänksamma, men när det kommer till kritan sträcker sig omtänksamheten (kärleken till sin nästa) bara så långt som till andra kristna. Den egna kretsen är det enda som räknas, alla andra är rent ut sagt icke-önskvärda.
    Vidrigt. Det är så att man både baxnar och börjar må illa.
    Kristian brukar ofta i sina inlägg skriva något i stil med "så här är det för den som VILL se det, men naturligtvis finns det sådana som INTE VILL se det" osv. Här är det samma sak. Varken Kristian, Ole eller någon annan kristen VILL se att problemet här är RELIGIONEN i sig och alla de konflikter och sprickor mellan människor de olika fantasivarianterna skapar.
    Tacka vet jag friheten från religion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:09. Detta har absolut ingenting med religionsfrihet att göra. Din kommentar säger egentligen ingenting annat än att du inte klarar av att tänka rationellt i åtminstone denna fråga. Visst är jag mycket medveten om att det finns mycket spänningar, mycket känslor och framför allt mycket politisk korrekthet i samband med denna fråga som kan förhindra oss att tänka klart, logiskt och rationellt, men det får inte hindra oss från att åtminstone försöka!

      Detta handlar inte, som du påstår, om att det endast skulle vara den egna kretsen som räknas. Verkligen inte! Men som jag skrev i kommentaren åt Eflop ovan så finns det goda motiveringar till varför vi också borde gå in för samma sak som Slovakien nu gör. Det handlar om integrationen - och om du har ett bättre lösningsförslag här är jag idel öra - och så handlar det om vår egen säkerhet. Som jag skrev så går inte kristna med i ISIS. Alla muslimer gör det givetvis inte heller, men alla som är med i ISIS är muslimer. Om redan ett par procent, eller kanske 10, är i riskzonen att radikaliseras är redan detta ett enormt hot. Inser du inte detta?

      För övrigt så kommer vi aldrig att få se en värld fri från religion.

      Radera
    2. Anonym 10:09
      Du kan vara glad och tacksam över att religionsfriheten är lagstadgad och accepterad i vår kristna kulturkrets(finns många länder där religionsfrihet saknas,om du inte visste det)det innebär att du också har rätt till frihet från religion! (om det nu kan glädja dej).Har man inga argument o inte något att säja i sak är personangrepp det enklaste o billigaste argumentet! I övrigt inte lust att desto mera kommentera din kommentar,blir bara trött!"Typen"Ole

      Radera
    3. Ole. Känslan är ömsesidig. Börjar bli tröttsamt och tjatigt med dina anklagelser om kristofobi genast man är ens lite religionskritisk.
      Men har man inget annat att argumentera med så.

      Radera
    4. Kristian. Schabblade mig med att svara, det hamnade i en egen tråd (15:10). Beklagar.

      Radera
  4. Anonym 10.09. Du ger alltså dina bidrag både till kristna och ickekristna organisationer du då???+ Eller sträcker sig din "barmhärtighet" inte till de kristna???+
    Skenheligheten är medfödd hos oss alla.
    Jag hade en gång lite bekymmer om eventuellt försvunna cycklar i vårt syckelförråd och kontaktade bolagets styrelsemedlem. Han konstaterade att Hans cykel nog är kvar (underförstått, resten skiter jag i?)

    SvaraRadera
  5. Kristian. Den stora majoriteten av förövarna när det gäller våldtäkter, övergrepp mot barn och våld i hemmet och/eller i parrelationer är män. Alla män gör sig naturligtvis inte skyldiga till dessa avskyvärda brott, men om redan ett par procent befinner sig i riskzonen för att kanske göra det nån gång i framtiden ska vi då inte förbjuda alla män från att jobba med barn, bli förälder, bo tillsammans med kvinnor, röra sig fritt på stan utan övervakning osv. Inser du inte att män utgör ett enormt hot mot kvinnors och barns säkerhet?
    Tankegången här är den samma som den du propagerar för i flyktingfrågan, alltså att lösa problemet genom att inte låta det bli ett problem. Tycker du att det är klart, logiskt och rationellt tänkande även i den här frågan?
    Men jag håller med om att det här är ett svårlöst problem och jag sitter inte heller på någon genial lösning som alla skulle vara nöjda med. Finns knappast nån sådan lösning heller.
    För övrigt så vet jag att vi aldrig kommer att få se en värld fri från religion, tyvärr. Jag säger som du skriver i ditt senaste inlägg om Grekland och Finland, "jag bävar för vad vi har framför oss".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 15:10. Bloggers system när det gäller trådar är milt sagt lite konstig. Det är inte första gången en kommentar hamnat på "fel" ställe, och säkert inte sista heller.

      Vad gäller själva saken så ser jag din poäng. Den är inte dålig, och egentligen bär det mig enormt emot att på detta sätt göra skillnad på människor. De flesta muslimer är lika goda människor som alla andra. Men i en situation där vi inte kan ta emot alla så kan man, menar jag, försöka göra vad man kan för att underlätta integrationen och skydda sitt samhälle så gott det går. Jag menar inte att detta är någon idealsituation, och mitt förslag är dåligt. Det är jag den första att medge. Men frågan är om det ändå inte är det bästa av många dåliga?

      Radera
  6. De mest utsatta är kvinnor och barn. Religiösa män stoppar vi vid gränsen (och helst exporterar vi alla religiösa finska män att kriga för korset i mellanöstern :)

    Som sagt, barn och kvinnor skall ha möjlighet att få hjälp. Integrationen blir smärtfri när vi genast dom kommer till sitt nya land sätter dom i skola så att de först kan lära sig språket, efter det en bra allmän utbildning utan fantasier om molngubbar.

    Endast genom en bra utbildning baserat på fakta och vetenskap kan vi komma ur den religiösa ondskan i världen. Vi kan inte utrota religion helt och hållet så länge majoriteten av mänskligheten är outbildad och ointelligenta. Men på sikt evolverar vi till vettiga människor ifall inte vi utrotar oss själva på grund av religiöst svammel.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Du fortsätter med dina mantran... Men frågan är om du inser hur fullständigt enögd du är?

      Radera
    2. Jo, jag förstår. Det här med att alla barn och kvinnor skall räddas passar ju förstås in i din/er världsbild...

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Din sista kommentar förstår jag inte alls. Förklara gärna vad du menar! Ett faktum är att det är mest män som kommer som asylsökande idag. Någonstans läste jag siffran 80%. Detta gör ju nog att man börjar fundera...

      Radera
  7. Kristian,
    I förra veckans OBS 20.8 gav flyktingombudsmannen Nette Ekman gav svar på "dina funderingar" "är mest män som kommer som asylsökande...80% gör nog att man börjar fundera". I Evitskog , Kyrkslätt har man tagit emot ca 200 män som har väckt reaktioner.Inslaget i OBS börjar med flyktingfrågan!

    SvaraRadera
  8. Trots varningar för hatretorik :) tar jag risken att kommentera med följande länk ; http://mvlehti.net/2015/08/22/foliohattu-paahan-ja-akkia-katsokaa-tata/ och såsom i artikeln med bifogade länk, sid 109, http://www.statewatch.org/news/2010/nov/eu-com-final-report-relocation-of-refugees.pdf ! Vi har mycket osett ännu ! Här en annan länk jag idag såg ; http://www.friatider.se/allahu-akbar-chockerande-bilder-fran-ungerskt-flyktinglager ...Hatretorik eller inte, bådar inte gott..... ! Instämmer med Ulrik, vänd blicken till Herren, därifrån skall vår hjälp komma !!! "Lyft din blick mot himlen du kära Guds barn, snart din vandring på jorden är slut" sjöng gruppen Gloriah i medlet av 80-talet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://svps1986.blogspot.fi/2010/02/46-lat-mig-fa-hora-om-jesus.html

      Radera
    2. Denhär skulle ju också vara med :) https://www.youtube.com/watch?v=7On1z8bttXg

      Radera
    3. Erik,kollade som hastigast dina länkar.Undrar vad du vill sälja, du rör dej i "träskmarker",genom att länka till dessa obskyra källor.Du kan inte ta stöd av Ulrik,hans agenda är en helt annan än dessa hat sajter!

      Radera
    4. Inte vill jag på ngt sätt framhålla att dessa skulle stå för den "ultimata" sanningen men ngt är nog fel när en stor del av flyktingarna är unga friska män... många säger sig ha fru och barn, om jag var i den situationen att jag ansåg flykt som sista alternativ inte skulle jag då lämna fru och barn efter mig ! Helt säkert finns äkta nödlidande bland alla dessa skaror men tyvärr också terrorister ! Må vara att det är obskyra källor men "valtamedia" kommer aldrig att berätta samma saker... Läste för inte så länge sedan om ett fall där polisen ville ha kontakt med ögonvittnen men man kunde inte tala om några signalement på gärningsmannen... trots att de hade haffat honom, pk var det.... Jag har lite svårt att se hatet på dessa hat sajter, däremot nog bland många av dem som kommenterar, det ska erkännas !
      Nu måste du ha läst slarvigt, jag skrev såhär ; " Instämmer med Ulrik, vänd blicken till Herren, därifrån skall vår hjälp komma !!! "

      Radera
    5. Erik, du får fel information på sådana där sajter. Inte ens värt att läsa rubriken på såna artiklar! Fulla med felaktig propaganda.

      Radera
    6. Erik,blev bedrövad över din kommentar,läste inte slarvigt.Du länkar till dessa hat sajter och i nästa andetag uppmanar du "vänd om till Herren",inget fel i det,men för mej går det inte ihop!
      Se gärna på förra veckans OBS debatt 20.8,programmet finns på vebben.
      Förhoppningsvis får du svar på några av dina frågor!!

      Radera
    7. @anonym 21:20 Visst, medger att risken finns, alla nyheter har "sållats" och sällan är den som skriver helt objektiv !
      @Ole Medger att det kan uppfattas konstigt att hoppa från en helt annan sak till att "i nästa andetag".... kanske ngt som hör till mig personligen :) Har hört det förr :D Lovar att vid tillfälle se OBS dabatten ! Ännu om nyhetsmedia, visst är det en tvåpipig historia att berätta som det är -mörkhyad gjorde sig skyldig till det o det så att medelSvensson får agg mot mörkhyade eller att förtiga sanningen.... Skrev också tidigare en hel del annat som du inte valde att kommentera... Ett exempel till, media skriver att svenskar/ finländare strider för ISIS... Kunde nästan använda ngt kraftuttryck här, med all säkerhet strider inga etniska svenskar eller finländare för ISIS !!! Så är det bara !

      Radera
    8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    9. Ole och Erik. När det gäller media och alternativ media kan man väl konstatera att det finns bra saker i båda - oberoende av etikett. Om vi vill formulera en "regel" här kunde den väl lyda lite som så: En skitig höna kan värpa guldägg, och en gyllene höna kan värpa skitiga ägg. Sedan är det upp till oss som nyhetskonsumenter att avgöra vad som är vad enligt uppmaningen att pröva allt och behålla det goda...

      Radera
    10. I bibeln finns en annan regel. Du ska känna igen trädet på dess frukt.

      Radera
    11. Anonym 13:10. Visst hade du skrivit en liknadne kommentar redan tidigare? Jag fick den till min e-post, men här syntes den inte. Synnerligen märkligt... Men till saken!

      När Jesus talar om trädet och dess frukter talar han om profeter och förkunnare. Och uttryckligen om profeter och förkunnare som förkunnar/uppger sig förkunna Guds ord. Nu är jag inte alls säker på om detta därför kan tillämpas på media och på journalister. Jag har för mig att det där nog mycket väl kan finnas mycket mera blandad kompott, så att säga. Men det är fullständigt klart: Man behöver nog ta sig tillvara när man rör sig bland dagens nyhetsförmedlare. Och detta gäller nog för ALLA nyhetsförmedlare...

      Radera
    12. Jo, kommentaren försvann.

      Jag tycker nog att lärdomen går att tillämpa även på media. Om, som i fallet i fråga, man gång på gång publicerar vilket dravel som helst så kan vi nog dra våra slutsatser om intentionerna. Och när det ena uttalandet efter det andra inte håller streck, så kan vi utgå från att det inte är en tillförlitlig källa.

      Det är något helt annat att all media, även s.k. seriös sådan, sållar i flödet. Det hör till deras uppgift och gillar man inte urvalet av nyheter står det naturligtvis var och en fritt att komplettera. Men dessa nätsidor, utan ansvarig utgivare och fulla av hatretorik utan den minsta källkritik är bara dravel.

      Radera
  9. Korrigerar,inte sälja,utan säja:-)

    SvaraRadera
  10. Jag är lite envis av mig också :) Nu kunde jag inte se mera än en bråkdel av Areena videon, kanske ryssarna håller på med cyberattacker igen.... Jämför gärna dessa båda länkar och "tell me the truth" ! http://areena.yle.fi/1-2980534?autoplay=true "Tuhannet jumissa Makedonian rajalla" kontra http://mvlehti.net/2015/08/23/lukija-pakolaiset-eivat-halua-apupaketteja-koska-niissa-on-risti/ Är det sant så håller jag med, ingen verklig nöd torde vara för handen om man inte kan ta emot hjälp från röda korset...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unable to stream the video får jag bara som svar då jag försöker se Areena videon, kanske man även här infört censur ala' Sanoma-koncernen... http://mvlehti.net/2015/08/23/sanoma-konserni-sensuroi-kaiken-keskustelun/ ....

      Radera
    2. Du skriver själv: "Är det sant så...." Förstå nu en gång för alla att på de sidor du rör dig är det massa påståenden som inte är sanna! Rykten och hörsägen är ofta inte korrekta. Att någon med en tydlig politisk agenda säger eller skriver något klatschigt gör det inte till en sanning. Ingen kan ta dig på allvar om du citerar och länkar till erkänt undermåliga sidor.

      Radera
    3. Anonym 08:59. Jag sätter också en hel del frågetecken för många av de sidor som här har länkats till. Men jag menar att vi kan läsa, pröva och behålla det goda. Men en litet påpekande, bara. När du skriver: "Att någon med en tydlig politisk agenda säger eller skriver något klatschigt gör det inte till en sanning."

      Inser du att detta också kan, och bör, tillämpas på mainstreammedia och att denna utsaga, nar man tillämpar den, kommer att underkänna en hel del av det stoff som publiceras?

      Radera
    4. Det inser jag, och därför litar jag mer på utbildade journalister som ändå lärt sig att dubbelkolla sina källor än på rasistiska och populistiska sidor som publicerar vad de än hittar på nätet som kan stödja deras propaganda. Nätet är fullt av fejkade bilder och historier. Vill man inte personligen kolla upp varje påstående så ska man nog hålla sig mycket långt ifrån dehär sidorna som Erik länkar till.

      Radera
    5. @anonym 24/8 08:59 När jag skrev "Är det sant så..." tänkte jag närmast på videon där poliser bar ut rödakors lådor/förpackningar. Nu kunde man ju inte höra vad som sades eller överhuvudtaget veta vad lådorna innehöll... Därför min reservation. Jag är mycket väl medveten om att bilder såväl som videos kan vara manipulerade... "Är det sant så..." :) Detta kommer mig att tänka på en annan video angående tiggeriet i Sverige, SVT hade alldrig fått samma svar men nu var det Bulgarisk TV som besökte Sverige och således landsmän till tiggarna ! Det är faktiskt sant att tiggarna hämtas i fina bilar efter sina pass på strategiska ställen !!!! https://www.youtube.com/watch?v=6vsLK9Hcu6w

      Radera
    6. Oj oj Erik. Tro du på dina källor. Jag håller mig till mina.

      Radera
    7. Ett litet tillägg angående tiggarna och även fast jag skrev att det är sant och ngn kan tro att jag vill spä på fördomarna... för mig gav det dock en annan och mera nyanserad bild. Vi ska inte sluta hjälpa men ta i beaktande vad som finns i bakgrunden, ge hellre ett mål mat eller ngt klädesplagg !

      Radera
  11. @Erik, om en sajt har fått sitt namn efter en viss kroppsdel, saknar helt referenser till författare och wiki berättar att den innehåller påhittade berättelser, då tappar man sin trovärdighet i en diskussion. Och den får du inte tillbaka genom att envist vidhålla att mitäv*ttua har seriösa tankar... :-D http://fi.wikipedia.org/wiki/MV-lehti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag medger att jag själv har svårt med namnvalet !!!! Nu sätter jag inte heller allt för stor tillit till wiki.... Sedan vill jag inte heller påstå att MV skulle ha seriösa tankar, tänkte lite jämföra wiki och vad MV säger om sig själv, kunde inte hitta det nu men jag har tidigare en gång läst det...Och visst kan också alternativ media komma med rättelser, har sett exempel på det. Kristian skriver alldeles rätt 12:27, dvs, mainstreammedia är inte alls annorlunda ! Ids inte länka här nu men om ngn är intresserad så censurerar Sanoma-koncernen rätt friskt, massor med artiklar borttagna från vauva.fi...

      Radera
    2. Du behöver inte sätta stor tillit till wikipedia, om du tycker att det strider mot ditt eget bättre vetande. Men det förändrar inte det faktum att mvlehti saknar ansvarig utgivare, ägare (inte ens whois ger info), namn på journalister, ekonomisk anknytning, källhänvisningar och man kan inte ens med god vilja kalla det för media. Förutom då de stulna artiklarna från kvällspressen. Den är lika seriös som en sajt ihopsatt av ett gäng högstadiegrabbar. Men ingen hindrar just dig att tro på det-men tonåringarna här i huset har lärt sig genomskåda dylikt bajs för länge sen...

      Däremot har mainstreammedia ansvariga utgivare, ägare, namngivna skribenter och har källor att hänvisa till. Hittar de på saker har vem som helst möjlighet att utsätta deras artiklar för prövning, vilket inte mvlehti möjliggör. Om mainstreammedian igen strider mot ditt bättre vetande så ska du självklart uppmana journalisterna att kolla dina bättre källor.

      Ids nu länka bara, upp till bevis! Det kan bli riktigt underhållande det här... :-D

      Radera
    3. Så det var inte avslutat trots allt... :) Källhänvisningar förekommer visst ! Stulna eller inte, "valtamedia" köper väl också in nyheter från andra kanaler, och hur mycket kollar de själva upp ? Största delen av mvlehti intresserar nog inte men läste tidigare ikväll en juttu..., nu ger jag bara en av källhänvisningarna du efterlyste :) http://globaleconomicanalysis.blogspot.fi/2011/01/ecb-allows-irish-central-bank-to.html Du säger att mainstreammedia har ansvariga utgivare, må så vara men vem ställer dem till svars ? Jag vill bara rekommendera att googla Helsingin Sanomat och Tuomas Muraja ! Bland svaren hittar du säkert skärmdumpar av konversiation mellan Muraja och en reporter i Uleåborg angående en 14-15årig flicka ! Ganska avslöjande skärmdumpar faktiskt ! Så iddes jag då bara :)

      Radera
    4. Mike Shedlock som skrev bloggen har en sparsam arbetshistorik, i synnerhet enligt amerikanska mått mätt.

      Men nu förstår jag inte vad du menar med att inte ansvariga utgivare ställs till svars och skärmdumparna? Menar du att det hör ihop?

      Enligt lagen får du inte, i likhet med vad mvlehti nu gjort, publicera en privat diskussion offentligt. Diskussionen däremot är inte graverande för Muraja, om du nu trodde det, utan tvärtom. Avslöjande är det att den andra, som inte är reporter, har till polisens förskräckelse, spritt lögner på sin fb-sida vilket hade lett till misshandel. Murala, en belönt journalist, låter Melina förstå vikten av att hålla sig till sanning. Om man vill läsa det som hot, så låt gå.

      Men är det så att man måste välja såna "källor" så ens önskade världsbild hålls samman, och inte allmänt lästa, granskade och upprätthållna, så är det inte lätt att bli betrodd med sina udda referenser.

      Radera
    5. Ok, nu har jag inte studerat vad lagen säger men visst ifrågasätter jag också att publicera privat diskussion ! Hur är det då om man kan anse att det är ngt han gjort å' tjänstens vägnar ? Nu vet jag ju inte heller vad Melina ursprungligen skrev men ett litet citat tycker jag är ganska belysande ! Melina 19:45, "Aika outoa jokseenkin kuites :2min. sitten juttelin uhrin kans joka oli itku kurkussa ja ihmetteli miksi vääristellään,,,,en osaa muuta sanoa , En ole ollut paikalla olen ainoastaan vaan kirjottanut sen minkä uhri on kertonut"... Det skulle inte vara första gången som medierna för fram en annan bild och undanlåter att publicera fakta som för offret känns viktigt ! En annan sak Melina skrev var att hur många bryr sig om offret, all fokus sätts på förövaren och annat runtomkring... Min världsbild hålls nog samman även utan denna källa ! Ångrar faktiskt att jag någonsin nämnde den, och det har jag också förut sagt att det är bara en bråkdel jag finner intressant, tyvärr kom för ngn tid sedan ett sånt avskyvärt bottennapp att :/ ...

      Radera
    6. Få se, du säger du har inte koll på vad man får publicera, inte vad Melina ursprungligen skrev, inte vad offret grät över eller vad det egentligen handlar om heller, men låter dig övertygas av en total bluffsajt. Du vet inte heller om hela chatten är påhittad eller förvrängd. Ingen vet, men du tar gärna EN mening som "bevis" att riktig media (med bla http://www.jsn.fi/sv/) för fram osanningar?
      Då du inte har koll på substansen, tror du att det inte syns i debatten? Slutar för min del, ingen mening att fortsätta eftersom argumentationen handlar om din övertygelse istället för vedertagen fakta om både mvlehti, melina och kanske mycket annat du skriver om.


      Radera
  12. Vännen Erik,över 50 miljoner människor befinner sig på flykt enl. FN:s flyktingorgan UNHCR,den största flyktingkatastrofen efter andra världskriget.Vi här i vår trygga tillvaro diskuterar och ifråsätter deras motiv att fly från krig och elände i deras hemländer.Dagligen får vi bilder och rapporter via media om förtvivlade människor,tragedier från Medelhavet,olidliga förhållanden från flyktingläger,stängda gränser till Europa m.m.
    Från ett kristet o allmänhumanitärt perspektiv är det obegripligt för mej hur nån kan stänga sitt hjärta inför den tragedi vi bevittnar och sprida dessa vandringshistorier,myter och fördomar som cirkulerar på dessa obskyra medier!,
    Exemplen du nämner antar jag att du fått "o citerar o länkar till från dessa erkänt undermåliga sidor".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det betvivlar jag inte det minsta ! Exemplen är bara alltför många både från Sverige och Finland, också i mainstreammedia, på att ödmjukheten saknas totalt hos en stor del av dessa flyktingar om man så säger. Om "vandringshistorier,myter och fördomar " , brottsstatistik mm vittnar tyvärr om en annan sida, det kan vi inte blunda eller bortse ifrån ! Nu nämner du inget specifikt exempel att bemöta...

      Radera
    2. Såg just OBS-dabatten, inga frågor fick svar... Säkert har Ekman hjälpt flyktingar i 20år och har en hel del erfarenhet men har hört henne förr många gånger i radio och enligt min mening en aning blåögd. Vet inte varför men kanske just för den sakens skull att ngn så brinner för en viss sak, gäller också alla andra som brinner för vad det vara må. Eldsjälar behövs kanske för att engagera andra men själva har de svårt att se att det finns en värld utanför deras område på gott och ont.

      Radera
  13. Erik,har uttryckt min inställning till hur jag ser på flyktingproblemet och deras mottagande i "denna den största flyktingkatastrofen efter andra världskriget ".Tar avstånd från dessa fördomsulla uppfattningar ,och som du gör dej till tolk för,och sprids via de media du uppfattar som trovärdiga.
    "Inga frågor,fick svar" från OBS debatt.Du kallar Nette Ekman för blåögd.Du säjer"om jag var i den situationen att jag ansåg flykt som sista alternativ inte skulle jag då lämna fru och barn".Ett mycket aningslöst uttalande!
    Du har fått en del feedback på bloggen,ex."att din trovärdighet ifrågasätts,är du verkligen beredd att sätta trovärdigheten på spel?!
    Inser att det är svårt att övertyga den som har den inställning du tycks ha och vidhåller!
    Har inte lust att fortsätta detta olustiga samtal och avslutar för min del detta "juupa enkä jaata"!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Timmen är sen och jag borde gå till sängs men ser mig nästan tvungen att svara. Jag håller med dig, största flyktingkatastrofen efter andra världskriget ! Jag vill även ge dig rätt på denna punkt "Från ett kristet o allmänhumanitärt perspektiv är det obegripligt för mej hur nån kan stänga sitt hjärta inför den tragedi vi bevittnar" !!! Du hade för en tid sedan en mycket bra kommentar "Det var inte bättre förr, det är värre nu" !!!!! Trovärdiga kan jag väl inte heller säga men i allafall en alternativ syn, saker och ting har flera sidor ! ...Jag gav också min syn på varför "blåögd"... "Ett mycket aningslöst uttalande!" Det tycker jag verkligen inte ! Är det inte mannens uppgift att sörja för hustru och barn ? Liksom Kristus själv utgav sig för för oss alla ? Då borde de sett till att hustrun och barnen är här, medan de själva ger sitt liv för dem ( lite tillspetsat kanske :) men ändå ) Kunde tillägga en hel del, men väljer även jag att helst avsluta :)
      Detta låter säkert lika tokigt som att i ena stunden hoppa från en sak till en annan men min trovärdighet ligger inte i vad jag säger utan i vad Gud själv i dopets stund förkunnade ; Jag har kallat dig vid namn, du är min !

      Radera