måndag 10 augusti 2015

Intressant artikel

Jag fick av en vän per e-post en länk till en mycket intressant och synnerligen aktuell text skriven av Thomas Idergard. I artikeln ("Att sparka på den som ligger") går Idergard in på problematiken kring yttrandefriheten och den kris som yttrandefriheten idag har drabbats av. Idergard utgår ifrån egna erfarenheter under årets Almedalsvecka och konstaterar att det för dagens poltiskt korrekta etablisemang inte tycks räcka med att få dominera debatten, utan att det nu mer och mer ses som legitimt att kräva att alla röster som säger något annat än det man vill höra helt enkelt ska tystas. "Varje form av motargument eller motperspektiv tycktes provocera till outhärdlighetens gräns, så att det utlöste fördömande utbrott och uppmaningar att tiga i stället för prövningar av styrkan i argumenten."

Varför har det blivit så här? Kanske för att det är lättare att tysta ner än att bemöta. Länge har vi, som har obekväma åsikter, drivits ut i marginalen, men nu tycks inte ens detta längre räcka. En obekväm röst kan ju de facto ännu höras, trots att den befinner sig ute i marginalen. Idegard konstaterar att "problemet tycks nu vara det faktum att rösten överhuvudtaget kan höras av den som noga letar och lyssnar."

Idergard sluter sig till att detta handlar om klassisk mobbning. Om att den som mobbar - som alltid - försöker eliminera den egna svagheten genom sitt beteeende. I de fall som Idergard nämner (abort, äktenskapet och skilsmässor) handlar det således om att man försöker tysta det egna samvetets röst genom att tysta de som talar och ger uttryck för sådant som gnager inom en själv. Jag kan mycket väl tänka mig att det är på detta sätt. Läs gärna hela artikeln och bedöm själv! 

10 kommentarer:

  1. Intressant artikel!
    David P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker det också. Den beskriver bra vad som är på gång just nu. Lägg sedan till detta med "åsiktskorridoren" så blir bilden ganska långt komplett...

      Radera
  2. Det är ju sorligt att dagens poltiskt korrekta etablisemang behandlar "motståndarna" på precis samma sätt som dom blivit behandlande, det var ju inte länge sedan det var kriminellt att vara homosexuell, 1971 var året det avkriminaliserades dock var det fortfarande straffbart att "uppmuntra till homosexualitet”.

    1981 stryks homosexualitet ur sjukdomsklassificeringsregistret.

    Det som jag också tycker är ledsamt är att människor som har haft lagen på sin sida angående sitt motstånd mot homosexualitet så snabbt ser sig som offer, det är synd att man inte tänkte på detta tidigare, gammal visdom "gör inte mot andra som du själv inte vill bli behandlad".

    Dock är det ju förkastligt att man försöker tysta ner någon, friheten att ha en åsikt vilken den än är det är viktigare än min åsikt i frågan om exempelvis homosexualitet och abort. Är det inte det som är eller borde vara grundpelaren i vårt samhälle, att man får ha en åsikt fast andra inte tycker samma sak, då man börjar tysta ner motståndarna så går man nog på hal is oberoende vilken falang man stöder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, Markus. Jag tycker också att den klassiska mobbningen gäller i båda riktningarna. Det där med att tysta dem som "ger uttryck för sådant som gnager inom en själv" är ju en perfekt beskrivning av det månghundraåriga förtrycket av t.ex homosexuella. Touché.

      Radera
    2. Anonym 12:04. Det "argument" du framför är både fegt och intelektuellt oärligt. Men om man vill ducka för debatten och ta den lätta vägen så kan man ju inbilla sig att det fungerar...

      Radera
    3. Markus. Jag ser inte den likheten i "behandlingen" som du talar om. Här handlar det om yttrandefriheten. Eller menar du att hbt-människornas rätt att yttra sig var kringskuren då när det begav sig? Om så var fallet var det, hur som helst, andra som låg bakom det än de som nu drabbas när pendeln s.a.s. har svängt.

      Radera
  3. Eftersom du är så välbekant med ämnet så borde du fråga detta av dina homosexuella bekanta, ( jag antar att du har sådana eftersom du skriver så ofta om homosexualitet, det vore ju lite absurt om du skrev så mycket om något som du inte har någon som helst kontakt med?), inte av mig eftersom jag inte kan ge svar på hur dessa personer upplevede det att deras rätt till sin egen sexualitet trycktes ner av både lagar och allmän oacceptans. Och iom. det både var kriminellt att vara homosexuell och "uppmuntra till homosexualitet" så är det ju en självklarhet att deras rätt att yttra sig var begränsad. Men tiderna förändras, lagar och normer likaså, vem vet vad det kommer för lagar i framtiden, kanske det igen blir kriminellt att vara homosexuell, en dum fråga men jag antar att du inte tycker det var bättre som det var då?

    Pendeln har nog svängt för länge sedan men dit resonemang haltar på den delen , samma agenda förs fram fortfarande idag av dig och många andra, man behöver inte vara så värst kunnig för att förstå att lagen omatt homosexualitet var kriminellt hade förankring i den kristna tron och bibeln, det är ju förstås bara mina egna spekulationer men samma sak gäller ju exempelvis skilsmässor, det är ju "tack vare" uppluckringen av dom strikt kristna värderingarna som folk började skilja sig i massor på 70 talet och det har fortsatt till dagens datum, sen om man tycker det är en bra eller dålig sak det är en annan fråga, vill dock påpeka att jag tror starkt att det var den kristna tron, den blinda lydnanden, samhällsklimatet och den allmänna skammen som höll ihop äktenskapen förr, men som sagt, det är en annan diskussion.

    Men som sagt, det är inget nytt med att man försöker tysta ner "obekväma" åsikter, dom obekväma åsikterna ändras med tiden, förtryckarna blev dom förtryckta, det var någon som sa "sirkusen fortsätter, clownerna bara byts".

    Dom nyliberala som förespråkar frihet är mer eller mindre av samma skrot och korn som dom som dom "kämpat emot", så går det när man slipper till makten. Så har det alltid fungerat i historien och så kommer det alltid att fungera, det var ju också så kristendomen kom till, man såg till att bekämpa varenda otrogen för att få ordentligt fotfäste och det gick ju bra i den bemärkelsen att tron spred sig ordentligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Jag skriver faktiskt inte så mycket om homosexualitet, och ännu mindre om de homosexuella. En del blir det, men inte ofta, och inte mycket. Däremot har jag skrivit en hel del om hbt-propagandan och det jag kallar för hbt-lobbyn. Jag har en hel del bekanta som har blivit bedragna av denna propaganda. Så ja, jag har nog kontakt med det jag skriver om. :)

      "man behöver inte vara så värst kunnig för att förstå att lagen omatt homosexualitet var kriminellt hade förankring i den kristna tron och bibeln"

      Kanske det, men i så fall, hävdar jag, nog i en missuppfattning av vad Bibeln säger. (Eventuellt då i en ihopblandning av regementena...)

      "det var ju också så kristendomen kom till, man såg till att bekämpa varenda otrogen för att få ordentligt fotfäste och det gick ju bra i den bemärkelsen att tron spred sig ordentligt."

      Nu, MArkus, menar jag nog att du borde läsa på din historia lite. Och varför inte dogmatiken också. Den kristna tron spreds inledningsvis genom förkunnelse, inte genom väpnad kamp. Men kanske du blandar med Islam?

      Radera
    2. Markus,
      "Det var inte bättre förr,det är värre nu"!

      Radera
  4. Markus, om inte Kärleken till Kristus och till Jesu Kristi Ord och egen gemensam förbundsvilja i bön om ständigt förnyad kärlek och trohet mellan makar håller ihop ett äktenskap eller ett trons liv i bön om Nåd så må rädsla för helvete och de saker som du nämnde göra det. Hälsar Ulrik torsten nils

    SvaraRadera