fredag 28 augusti 2015

Pride


Högmod ("Pride" på engelska) är den allvarligaste av de s.k. sju "dödssynderna" i den katolska traditionen. Högmodet i förhållande till andra människor, och framför allt i förhållande till Gud, anses av många, som har funderat på dessa dödssynder, vara den ursprungliga synden och den som ligger bakom alla de andra.

Det är intressant - och knappast heller någon slump - att de hbt-fester som hålls på olika håll varje år kallas just "Pride". I senaste nummer av Kyrkpressen ingick två korta artiklar som berättade om - och prisade - den lokala pride-festivalen i Mariehamn. I den ena artikeln intervjuas en Annika Hambrudd som säger sig vara både öppet homosexuell och troende. Artikeln är bedrövlig, och jag ids därför inte kommentera den desto mera, men den fick mig att börja tänka lite.

Kan man vara praktiserande homosexuell och troende kristen? Att man kan vara homosexuell och en troende kristen är ju en fullständig självklarhet. Oberoende av sexuell läggning behöver en människa Guds nåd, och Guds nåd finns där och gäller för alla som vet sig behöva den. Men hur är det med en människa som lever i öppet uppror mot Gud och det han har sagt i sitt ord? En människa som lever i detta "Pride"/högmod som det ju är att säga sig veta bättre än Gud själv och det han  har sagt i sitt ord? Svaret blir givetvis ett nej. Den som inte kallar synden för synd och som inte bekänner, ångrar och vill överge den - den människan är inte en kristen, så enkelt är det. Det går inte att leva kvar i det upproriska högmodet och samtidigt böja sig inför korset. Dessa två utesluter helt enkelt varandra.

Förklaringen till vad det hela handlar om för denna Hambrudd ges i slutet av artikeln: "Min Gud (skriv hellre "gud") gör inte skillnad på vilken läggning man har". Notera orden "min gud". Alltså handlar det här om samma sak som alltid när det ska till att acceptera synden. Man skapar sig en egen gud som är något annat än den Gud som finns och som uppenbarar sig för oss i och genom Bibeln. En gud som säger det man själv vill att han ska säga och som accepterar allt och alla.En avgud, helt enkelt.

Nå, vi ska ändå inte ge upp hoppet! För en människa som rör sig i den kristna trons utkanter finns det alltid den möjligheten att den Gud som finns griper in och förvandlar. Omvänder. Till sig själv från dessa våra egna avgudar. Men det förutsätter nog att någon vågar säga som det är. Vågar vi hoppas att det finns någon i också denna människas närhet som vill och vågar? Bland de anställda i Mariehamns församling finns det tydligen ingen sådan. Men Gud kan kanske sända någon annan? Låt detta vara ett böneämne för oss alla!  

18 kommentarer:

  1. Du tycker det är högmod att kunna avgöra hurdan kontakt man känner sig ha med Gud. Jag tycker det verkar extremt högmodigt att utan att känna människan helt döma ut dennes gudsrelation. Sådär från sidan om. Arrogant och högmodigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:13. Det handlar inte om känslor. För övrigt ansluter jag mig tilldet Ulrik skriver nedan.

      Radera
  2. Anonym 08.13! Om man har Guds Ord och följer det är Kristians position inte alls arrogant och högmodig. Inte inför Vägen och Sanningen och LIVET!!!+
    Men som sagt: TRON är INTE Var mans. `många är kallade, men få låter sig utväljas´. Kanske du också vill omvända dig?+ säger ulrik torsten nils

    SvaraRadera
  3. När lärjungarna ville få sitta bredvid Jesus i himmelen, han som är den ende som fäller domar och frälsar, fick de bl.a. till svar: "... Ni vet att de som räknas som härskare är herrar över sina folk och att furstarna har makten över folken. Men så är det inte hos er. Den som vill vara stor bland er skall vara de andras tjänare." (Mark 10)
    Ingen av oss har fått makten att dela ut domar om vem som är kristen. Däremot har vi fått kallelsen att tjäna och stöda varandra.
    En sådan dom som du avkunnar mot en enskild person och en grupp i texten här ovan är mycket problematisk. På domarplatsen har vi ingenting att göra och vi har inte fått något mandat till det! De gamla predikanterna varnade mycket vist lyssnarna för att gå in på Guds suveränitets område - där har vi som små, mycket begränsade, syndiga varelser absolut ingenting att göra. hälsar BG Åstrand

    SvaraRadera
    Svar
    1. BG. När en människa, eller i detta fall av allt att döma en hel församling, far allvarligt vilse och ersätter den Gud som finns med en egen avgud/egna avgudar är det bästa vi kan göra att säga till. Det handlar inte INTE om att fälla några (eviga) domar, utan om att konstatera faktum. Om vi accepterar upproret mot Gud och hans heliga ord och börjar kalla detta uppror för något annat än det är, då går det verkligen galet för oss. Domen ÄR Herrens, där har du givetvis rätt, men han har gett oss sitt ord mot vilket allt ska prövas. Det som befinns inte hålla måttet när det prövas ska inte prisas (som kp här gör) eller ens accepteras. Den skyldigheten har vi - och du speciellt som kyrkoherde - att varna för irrlära och falsk kristendom. Vilket detta utan något som helst tvekan är.

      Radera
    2. Tack BG! Det enda detta handlar om är hur vi tolkar guds ord. Kristian är säker på att hans tolkning är rätt och alla avvikelser från hans tolkning är "irrlära och falsk kristendom"... "utan något som helst tvekan". Det är outsägligt stolt och högmodigt. Med tanke på att nästan hela övriga världen diskuterar bibelsyn och teologi och tolkningssätt och anser att det finns utrymme för diskussion. Men bra att det under rubriken Pride kommer fram tydligt.

      Radera
    3. Höödu anonym, varför "tolka" Guds Ord?+
      Vad som Står Skrivet Är Skrivet och i det ligger ingenting hemlighetsfullt som vore dolt och svårt att förstå säges i en av epistlarna då främst om de saker som är Skrivna i Just Apostoliska breven eller epistlarna.
      Insikt i Semitisk symbolik och Skrifttroende exegetik hjälper oss att se den djupare tolkningen och förståelsen av Jesu Ord och gärningar.
      I övrigt gäller Bibeln för det första Bokstavligt TRODD som GUS ORD, förstådd och åtlydd, sedan bl. a. Symboliskt förstådd och åtlydd i enlighet med förståelse enligt Guds Bud och Etiska regler, dvs Lagen som ju säger vad som är synd på Etiska och Andliga planet och i förhållandet till nästan. Allegoriskt eller liknelsevis kan man förstås nog predika ordet i predikan i åtlydnad för Lagen men de gör ni ju inte... eller???
      Kristen Reformatorisk Tro har som nästan all Kristendom inte absolut skyldighet till att tillämpa alla kultiska regler och riter och ordningar som nämns i Gamla Testamentet (och Jesus förklarade all mat ren) utan man predikar Lag och Evangelium enligt Skriften och man åkallar Gud i Jesu Namn och ber om förlåtelse och därmed ett rent samvete och gör bot där det är av nöden.
      Som ni nu borde göra när man gjort och lärt som BG och du lärt. Jag har hört Bg i aktion redan i slutet på 1980talet lätt frågande mig själv vad ligger bakom detta och nu ser jag vart de små tolkningarnas och honungslena ordens väg leder... i LJUSET av Guds Ord vandrar ni i mörker.
      Kristi Frihet ,ja, och enbart NT:s syndalistor, javisst+
      Men inte till att förändra Lagen och Sederna ,
      utan till att framhålla den därför att just Jesus Konfirmerade Gamla Testamentet och Paulus Skriver : "tvärtom,vi gör Lagen gällande" ((upprätthåller den)) och att: "du känner av barndomen skrifterna... och de är nyttiga till undervisning i Gudsfruktan, rättfärdighet, till tröst,upprättelse och uppbyggelse...
      Då måste man vara galen eller blind eller bländad av högmod om man säger svart vara vitt, och vad lagen stämplar som orätt hävdar man vara rätt.
      Om man då som f.d Kundern av Sverige kräver att man skall skriva "onaturlig vällustsynd" istället för sv. översättning av forngrekiska ordet " arsenocoitus"=homosexuellt samlag mellan män) så har man gjort en tolkning som för obildade som jag är mycket vilseledande... Tack Gode Gud för Folkbibelns Översättare och tack att du inte tagit din helige ande ifrån mig säger torsten nils ulrik

      Radera
    4. Anonym 23:10. Att påstå att "det enda som detta handlar om är hur vi tolkar..." är att implicera att vi kan läsa hur vi vill och att alla sätt är lika bra. Att den ena "tolkningen" inte är bättre än den andra. Men lyssna nu: Detta handlar INTE om att "tolka"! Vi har Bibelns klara ord, och det kan ingen "tolkning", hur vriden den än kunde tänkas vara, göra om intet. Nej, här handlar det inte om olika tolkningar, utan om viljan. Antingen vill vi förstå och försöka rätta oss efter Ordet, eller så vill vi inte - och då börjar vi gärna prata om att "tolka".

      Radera
    5. Så tänkte säkert fariséerna på Jesu tid också.

      Radera
  4. Det var bra att det kom in detta som bg och kristian debatterar om.
    Den reformatoriska Tron har ju alltid Grundat sig På Ordet;Kristus och vad Han i de oomkullrunkeliga Ordet Uppenbarat.
    Här syns tydligt att Kristian i all sin begränsning vågar säga att Det ÄR GUDS ORD som gäller medan khdn gör som alla som bara anför egna tolkningar och brottstycken som Grund för vår lära och vårt liv. Sällan i andakterna hänvisar man TILL ETT HELT OAVKORTAT NÅDS och LAGS Evangelium Uppenbarat i Skriften och ännu mera sällan kan och vill bgkhde-typen hänvisa folk till den Heliga Skrifts utsagor vilket nog den begränsade syndiga Martin Luther i Helig Ande och Tro vågade göra.
    Många officiella reformatoriska kyrkor och samfund är döda, men de vill sig ändå på pengar göda.
    Finns det mera tid för bättring+???? frågar torsten nils Ulrik Fagerholm, Guds Barn och Kristi livegne lärjunge med minnen av vad skismat i världen och kyrklig ondska ställde till med i mitt hjärta inför Gud.
    Han lät mig dock leva, Han gav mig Nåd men väl tuktat och tuktar Han mig med Sanning och Nåd och jag "grillar obarmhärtigt" egenviljan tills jag åter av Nåd för bo i Herrens Hus Evinnerligen.
    Vänd om till en Hel Lag och Rätt Gudstjänst och vardagsliv om ni vill tro er ha ett "evangelium" o ni fallna samfund och enskilda. Herrre, Jesus, Se härtill, lär dem som svikit att lära Ordet Rätt. Av gärningar bliver Ingen Rättfärdig osv osv Jesus Kristus ÄR Herrarnas Herre och Konungarnas Konung. Amen Hall-Elu- Jah-jeschua

    SvaraRadera
  5. Vilken sadistisk text.Högmodig och arrogant.
    Kristian Nyman, må fjällen falla från dina ögon och ditt förhärdade hjärta drabbas av vetskapen om vilket stort ont du gör mot dina med människor med inlägg såsom detta! Så ber vi i min församling idag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Blunda". Du må kalla min text vad du vill. Faktum är att den kristna tron handlar om att ge upp vårt uppror mot Gud och hans vilja - inte att hålla fast vid det och leva i det, "stolt" som vissa gör.

      Sedan skulle jag gärna veta vilken församling du talar om. Jag menar, så att kristna vet att hålla sig borta...

      Radera
    2. "Blunda", det enda problemet med Kristians frågeställning om man kan vara praktiserande homosexuell och samtidigt troende kristen är att Han Också kunde ha ställt frågorna: Kan man vara en äkta trovärdig Bibeltrogen kristen om man samtidigt är en som lever i oångrat ,obekänt och oförlåtet äktenskapsbrott???= (ex föräktenskapligt könsumgänge, samboende, horeri eller genom att utan att ha insett och bekänt ångrat sin ondska beslutit att stanna i sitt senaste heteronormativa äktenskap som man rätt ingått men som i troosordning och antal strider mot vad Jesus Lär (Se Bibelns äktenskaplära fr. för allt i NT).
      I dessa saker hade man redan före hbtqsläpet kom in med orätt lära, i många församlingar gett efter för folkförfallet ;dvs släppt in fel sätt att som kristen församling tro och leva som Bibeltrogna och i kvinnoprästfrågan och i många andra förvirrande genusfrågor och sedefrågor ser vi hur förvillaren(satanas) sår "ogräs" i folks och församlingars och samhällens liv.((( Alla som ångrar kan undfå förlåtelse....obs försen kan syndarens ånger bli)))
      Inför Nya Testamentet sammanlagda etik får vi ju ändå alla gå på knä och be Gud om förbarmande och ständigt daglig NÅD men om vi inte har viljan att lära RÄTT och söka omvända oss från det som är fel eller om vi gör större eller mindre andra synder lovliga så är vår tro INTE RÄTT enligt Guds Ord och reformatorisk Insikt.
      Vad göra, var barmhärtig, TRO BIBELN, sök försoning och gör vad gott du kan i familj församling kyrka och samhälle men ge inte eftergifter på Guds Ords Lära och vi må var och en dagligen och stundligen "straffa, truga och förmana oss själva och varandra att vandra i Tro enligt Guds Ord och i omvändelse ifrån alla djävlaläror ifråga om äktenskap, mat och djävlaseder... hälsar torsten nils ulrik

      Radera
    3. Hur läser vi i vår gemensamma syndabekännelse ?
      Barmhärtige Gud. Jag bekänner inför dig att min synd binder mig och att jag inte själv kan göra mig fri. Jag har brutit mot din heliga vilja och avvisat välsignelsen i dina bud. Du ser allt som är fel i mitt liv, också det som jag själv inte ser. Förbarma Dig över mig för din Sons Jesu Kristi skull.

      Trodde inte att det skulle vara så svårt att finna på nätet, fick slutligen skriva av ett pdf eftersom det inte går att kopiera från dessa... Allt möjligt annat kom nog fram, hur syndabekännelsen spelat ut sin roll och borde avskaffas mm, mm :(

      Radera
  6. Kristus säger i Gamla Testamentet att: "de som föraktar(förändrar) GUDS Lag; också deras bön är en styggelse..""
    När Jesus Kristus under sin Jordevandring trots alla sina Goda Gärningar, den Kärlek som idag som ord missbrukas på grund av ordets populära klang och med sin Gudomliga Vishetslära och Barmhärtighet ändå skärpte Lagens Andliga Sida och sade att Bättring och Syndernas Förlåtelse skall predikas i Hans Namn och sedan också genom Aposteln Paulus Lärde att av Lagen kommer Syndens Kännedom,(ja syndamedvetande och syndakänsla) men Nåden och Sanningen Syndernas Förlåtelse kommer i Jesu Kristi Namns Tro; I Hans Blod mottaget i ånger som det står skrivet så förstår vi att de moderna lärorna och talet om "Kärlek" i strid mot Vad Ordet uppenbarat är otrogen tro och kärlek och mycket kärlekslöst förföriskt och obarmhärtigt ty dessa falska lärarna ber och talar så vackert, och vänligt och sjunger så rent fast de lär ut styggelsens gärningar och mycket annat orent gör man lovligt....
    hejs svejs säger torsten nils ulrik

    SvaraRadera
  7. Den gamle närpesbonden hade rätt. " Gud är i Himlen och vi är på jorden som vi odlar, men Det här med datorer det är bara luft ("vind").
    ObestänDiga är också medDelandena när strömstjuvar devierar D ur molnet:-) Ddddd sku en knarkare säga enligt ulf lundell. Den som medvetet förändrar andras text må stå sitt kast vad det nu sen betyder...

    SvaraRadera
  8. Grattis Kristian till 400k, den spricker snart! God fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Tack, och det samma till dig! Denna blogg har flera syften. Ett är att fungera som en "övertrycksventil" för mig - utan denna blogg skulle det bli bra mycket flera insändare som dessutom säkert skulle förarga en hel del människor. Nu slipper de det emedan bara de som medvetet söker sig hit tvingas läsa mina utgjutelser... Ett annat syfte är att försöka sprida lite salt - hur det nu sedan lyckas får andra kanske bedöma. Ett tredje syfte, som inte fanns med i tankarna när jag började skriva men som har blivit allt viktigare med tiden, är att få bryta mina tankar mot sådana människors tankar som tänker annorlunda än jag gör. Detta är, har jag märkt, synnerligen utvecklande och väldigt välgörande för mitt eget huvud. (Även om det är ytterst sällsynt att jag skulle ändra åsikt av som följd av en diskussion, men ändå!) Där går ett tack till dig och till alla andra som kommenterar. Även om tonen vissa gånger kanske inte är så alldeles hjärtlig så uppskattar jag diskussionerna här!

      Radera