söndag 16 augusti 2015

Himmelska toner


Jag är ingen upplevelsemänniska. Jag har egentligen aldrig jagat de stora och mäktiga upplevelserna, och jag har, menar jag, inget behov av dem heller. En fin solnedgång, en regnbåge eller en fin fågelsång är givetvis något jag njuter av, men det räcker för mig. Jag har t.o.m. blivit sådan att jag helt enkelt inte förväntar mig några stora upplevelser. Någon skulle kanske säga att jag är avtrubbad, och det stämmer säkert nog till en del. Inte för att jag har nått en mättnad av stora upplevelser, utan just för att jag inte menar mig behöva dem. Inte förväntar mig dem.

I en sådan situation blir upplevelsen så mycket mera omtumlande och rörande när man råkar ut för den. Njutningsfull, om vi så vill. Det var vad jag råkade ut för igår kväll. Vi (jag, frun och dottern) var till Klippan på American Bluegrass Gospel Night, och upplevelsen var alltså otrolig. Jag var så uppslukad av vad som hände på scenen att jag inte ens kom mig för att äta någon hamburgare - och det säger väl ganska mycket! :) Härlig musik, proffsiga musiker och skön stämning. Helt klart årets musikupplevelse!

The Purple Hulls var konsertens huvudattraktion, och flickorna från Texas är otroliga. Jag vet inte hur man annars skulle beskriva dem. Husbandet, Homeward Bound, inledde, och de har utvecklats mycket sedan jag hörde dem senast. Linas sång lyfter dem flera pinnhål. Helt klart. Jussi Syren and the Groundbreakers var en intressant bekantskap. Kanske inte riktigt helt i min smak, men ändå. Höjdpunkten, åtminstone för min del, var ändå Country Life. Kanske därför att jag alltid väljer Country framom Bluegrass, men inte bara därför. Gubbarna - om jag får kalla dem så? - är oerhört proffsiga och säkra. Musiken sitter, helt enkelt. Naturligt och okonstlat. Men det är klart, 38 års erfarenhet måste ju helt enkelt bara synas. Och det gör den. På ett väldigt positivt sätt. Detta kombinerat med ödmjukheten som bandet uppvisade inför uppgiften att som ett profant Countryband spela på en kristen konsert var väldigt klädsam. (Dessutom: Deras repertoar behövde verkligen inte skämmas för sig! Den platsade. Utan vidare.) Behöver jag säga att jag NJÖT av deras spelning? Jag tror att jag inte var medveten om något som skedde utanför scenen under den knappa timme de spelade...

Så ja, jag är överväldigad. Upplevelsen var fullständigt fantastisk. Ett stort tack till alla som jobbat för den här konserten, med Jocki i spetsen. Bra jobbat, och om ni orkar och vill så lovar jag på stående fot att komma igen om två år. Om det bara låter göra sig. (För det är ju så, för att låna från en känd Country-sång: "Tomorrow is promised to no-one".) Men jag tror nog att vi är ganska många som säger det samma! :)

5 kommentarer:

  1. Till världlsliga såväl som till kristliga; Jag har ofta funderat över om vi insett vad Herren menar när Han säger: "Hav bort ifrån mig era sångers buller"
    I elektronmusikens massatid så fattar man "Hans ovilja" redan med örona perception. Vad är det som vi vill blunda öronen för frågar Ulrik. Ångestskrike från torterade syskon kanske???+

    SvaraRadera
  2. jag håller med dej Ulrik.Jag tror inte sån musik är till uppbyggelse för tron , nej snarare tvärtom. köttets njutning o inte visar det vägen till frälsning heller,hav bort ifrån mig era sångers buller;citerar Ulrik eller bibelns ord

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det inte fråga om typen av musik. Det som inte direkt är vilddjursvrål och söndrade toner kan nog ges trons innehåll men jag har sådana öron att körsång sällan fastnar och det poppiga lovsjungandet är skrälligt; orden ofta ok; men de går inte in i mitt hjärta... Men det var inte det jag tänkte på. Köttets njutning kan vara vad som helst; att sorglöst arbeta för fullt i sin livs kraft och ha goda bullagyckelsamkväm där man inte alltid tänker på vad man säger.
      För att ändå inte hyckla; den som är avsides tänker och talar inför Gud ändå så illa och ont att stundlig besinning är av Nöden.
      I Kristus är allting i Himlen och Jorden sammanfatat och Frihet kan man ha ty vad kommer det oss vid vad något är eller kallas; Vi syndar ju alla och "inte av oss själva är vi frälsta;Guds Nåd är det."
      Man kan ändå vaka så att man upphöjer Kristus istället för att assimilera allt som Tubalkains ättlingar skapar och tänka på den dagen när Gud lärde oss spela och sjunga och arbeta i och på hjärtats vrånga mark... Och i jämmerdalen.
      Något mäktigt jag hörde på var en kort inbandning från Tempelberget nittonhundratio när återvändade judar prisade Herrens Namn i Sions toner. Vi hör dessa toner ofta nog hos både i Kristians och våra församlingar.
      A cappella till Herrens Ära som en försmak till den brusande flod. Frid vare med Alla. Kristi Frihet.
      Tänk på dem som är fångar och blir pinade för Jesu Namns skull. Vi skall inte lägga stötestenar för varann. Men Herren säger ju i sitt Ord också mycket allvarligt.
      I Jesu Namn. Alla tecken synes båda att vi snart får nöden skåda. Varen all troende vid gott mod i syndernas förlåtelse. och jag och Kristian och anonym. Allt vad vi säger är ett styckeverk, såväl kunskap som "profeterande" men som sägs nedan: inte äta det som är offrat åt avguderiet och totukten och dt stupet är nära vem som helst också avguden "titta så myki jag avstår från" hälsningar torsten nils ulrik

      Radera
    2. http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.logosmappen.net%2Fuppbyggelse%2Fsanger%2Fjm%2Fmp3%2F19_etthimmelsktljus.mp3&h=vAQGXpQit

      Radera
    3. " Jag kan ej bruka alla datakoder, men jag är glad, jag fått mång´ hjärtats sång, och hjärtats jord jag stundom ej kan styra när Silos stilla
      vatten rör därvid ."
      Väl är mitt hjärta köttsligt rentav löjligt men Jesu Blod gör mig dock ren och fin, så jag kan driva handeln ur Hans tempel och sjunga om den rena Nya Jord.
      Dit Jesus i Full frälsning skall ta upp oss om vi fått uti Nåden Hans förbli.
      När vi då ser de Nya Himlar komma och Nya Jorden redd och ny och fin.
      Då sjunger vi den evigt Nya sången och glömd är människotingens dyra tid. (melodi "jag har ej någon silversträngd lyra (sions sånger). :)
      Ulrik som sade åt sina f d elever: "Då drevo de gäck med honom, ty de älskade alla sina uppfinningar" Parafras på Jesu Ord: Då drevo de gäck med Honom ty de voro mycket penningkära.... Torsten nils ulrik måhända offtopic +?

      Radera