fredag 21 augusti 2015

En liten historia, bland annat...


Igår meddelade Greklands statsminister att han avgår. För en tid sedan konstaterade jag att Grekland idag är under ekonomiskt förmyndarskap, och frågan är om inte detta förmyndarskap också kommer att utsträckas till det politiska området. Om inte förr så senast när Grekland nästa gång går till val. EU vill INTE att Gyllene gryning ska vinna det valet, och jag spekulerade i hur man kan tänkas gå tillväga för att förhindra detta och se till att grekerna inte röstar "fel". Snart lär vi få se. Valet blir i september. Så tänkte jag berätta en liten historia.

Tänk dig ett land i EU:s utkanter. Ett land som för de flesta andra européer ter sig smått konstigt både när det gäller sin syn på sig själv och på omvärlden och på mycket annat - bl.a. synen på arbete. Ett land som har en lång tradition av att gå märkliga vägar i mångt och mycket. Nu har det hänt något i detta land. Man har en längre tid levt över sina tillgångar. Man har helt enkelt inte rättat munnen efter matsäcken utan levt på att ta lån och på att låta andra länder tro att man nog kommer att betala tillbaka dessa lån. Vissa grupper i detta land har tillförskansat sig förmåner av olika art, förmåner som resten av EU inte begriper sig på och kan acceptera. Dessa artar sig bland annat så att man får lön fastän man inte är i arbete. Dessutom finns det grupper som har sett till att få helt orimliga pensioner, pensioner som de flesta människor i övriga EU bara kan drömma om. Allt detta medan landets ekonomi bara blir sämre och sämre.

De flesta väljer emellertid att blunda för de ekonomiska realiteterna och vill fortsätta leva på skuld och på att ta lån - allt för att inte riskera den egna positionen och sin egen ekonomiska situation. När politiker, som av allt att döma har insett hur allvarlig situationen är, går ut med budskap om att man måste dra åt svångremmen och på allvar ta itu med problemen blir det nästan revoltstämning i media och på olika sociala medier. Olika hot framförs öppet och en minister blir t.o.m. attackerad. Fackföreningarna, som ännu är relativt starka trots minskat inflytande, stoppar alla försök som görs för att få ekonomin i balans. När politikerna ändå talar om kraftiga nedskärningar i den offentliga ekonomin börjar det tisslas och tasslas om strejker och protester. Det jäser i de breda folklagren och de för inte så länge sedan populära politikerna - som nu alltså försökt ta itu med problemen som uppstått under en lång tid av att folket har levt över sina tillgångar - får stå vid skampålen och får utstå mycket spott och spe.   

Du som har orkat så här långt, vilket land tror du att jag pratar om. Grekland? Nej, inte om Grekland utan om Finland. (Inledningen var en skild grej som jag skrev för att jag har funderat på det, men också för att få in dina tankar på ett felspår. Ursäkta!) Men det jag beskriver ovan är precis vår situation i Finland just nu. Vi lever över våra tillgångar, vilket vi har gjort redan en längre tid, och när regeringen försöker få bukt med problemet skjuts detta försök ner av fackföreningsrörelsen. De flesta människor i dagens Finland vägrar inse hur bedrövlig vår ekonomiska situation verkligen är, och populisterna på vänsterkanten drar sig inte för att använda situationen till sin fördel och plocka billiga poäng. Jag måste säga att jag bävar för vad vi har framför oss...

11 kommentarer:

  1. De giriga har ett skitigt slut. Ahneella on paskainen loppu.
    Orsakerna är fullmogen ogudaktighet å bägge sidor och ett totalt strukturfel genom nutidens samhällstruktur och kultur. Hälsningar en mass´säger Ulrik.

    SvaraRadera
  2. Intressant ! Vad jag dock har lite svårt med, är att beskylla vanliga arbetare för att leva över sina tillgångar.... Visst finns det väl de som gjort sk. personlig konkurs och beroende på vilka alla faktorer man tar i beaktande, hur mycket av sjukvård, skolor och annat vi personligen tar del av, dessutom är arbetslöshet också ngt som egentligen inte heller behöver finnas, det är konstgjort, och ett av styrmedlen som politikerna använder sig av. Det jag finner vara en ännu större bov är alla storföretag som sålts utomlands och därmed försvinner även all vinst utomlands ! Besiktar du bilen på A-katsastus ( koncernen ) som är i utländska händer, försvinner vinsten utrikes. Skeppsvarven är i utländsk ägo, nu senast såldes Transtec till Skoda och Olli Rehn var nöjd över att produktion stannar här... hur länge ? -och vart går vinsten ? Nokia - Microsoft, Salofabriken stängs - runt 2000 utan arbete...Detta torde vara bara en liten del.... Vindkraften är också en stor bov !!! Såg en artikel om hur mycket fem möllor i Pjelax redan pumpat utrikes av våra skattepengar, minns inte summan men de var inga småsaker ! 5st 3MW, marknadspriset på el 2014 36.01€/MWh till årets slut 2015 betalas 105.30€/MWh mellanskillnaden 69.29€/MWh betalas utrikes av våra skattepengar....För alla nya som planeras torde samma sak gälla förutom att inmatningstariffen sänks från början av 2016 till 83.50€/MWh , det blir huisiga summor det !!! https://www.youtube.com/watch?v=ra5ncs8APFc Ännu en sak är biståndspengar till utvecklingsländer, jag har i min enfald tänkt att det naturligtvis gäller tält, filtar, mat och vatten -kanske går en del dit också MEN, -även hit, http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=306290&contentlan=1&culture=fi-FI http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1161389 ...........

    SvaraRadera
    Svar
    1. Erik. När jag skrev att vi lever över våra tillgångar så tänkte jag på oss som land. När långt över tio procent av vår statsbudget finansieras med lån innebär det att vi lånar inte bara till investeringarna utan också en hel del till själva driften. Detta är en fullständigt ohållbar situation.

      Stöden till vindkraften är sedan en annan diskussion - men givetvis påverkar denna galenskap också ekonomin. Detta handlar om att vi har förbundit oss till klimatmålen om så och så stor procent av energin som ska vara förnybar. Dessa går i sin tur tillbaka på klimathysterin. Som alltså kostar oss oerhörda summor - och som kommer att bli ännu mycket dyrare för oss i framtiden om vi inte besinnar oss.

      Radera
    2. Hmm, Kristian. Det där modellet med skuldsättning och att leva över resurserna kommer ju från USA(enligt vissa källor det nya Babylon) därifrån också den ekonomiska nyliberalismen kommer för att försvara de starka och deras tillgångar sedan alla förförts (Hollywood) och lurats in i systemet. Från Axeln Usa_tyskland Britannien föddes detta nya babel med alla ting som vi? alla tycker så myki om. Hälsningar du vet nog vem

      Radera
    3. Ulrik. Ja, mycket elände kommer ur västerled. För övrigt ska mina skriverier i ekonomiska frågor inte ses som om jag skulle ha alla svar och allt "på klart". Jag filosofierar och är mycket medveten om att det finns mycket ondska och mycket själviskhet på lur i allt som har med ekonomi och pengar att göra. Vi människor kommer aldrig att lyckas prestera ett ekonomiskt system som skulle vara bra för alla människor och som skulle skapa ett "paradis" på jorden. När någon börjar lova något sådant ska vi verkligen ta oss till vara... Likväl menar jag att det finns bättre och sämre saker på detta område.

      Radera
    4. Därför är det bra att vi predikar allt som oftast. En kristens frihet är ju att bekänna Jesus Kristus och söka undfå Nåden. Det är på Ont och Gott här i världen. Inte blir vi syndfria av att gå ut i öknen, nej, genom Trons Predikan får vi den Nåden. Det finns en risk att provocera världen då vi ju bara är enkla arbetare, men det finns en risk att vi går med för långt genom att bitvis lära oss leva med normupplösningen men Guds Nåd kommer att vila över alla som vill åkalla Honom? Jag undrar själv varför jag basar världen med taggigt ris när jag själv syndar ofta och på många vis. Jo, jag hoppas att riset skulle få dem till den Nådige Bibelns Gud som jag Helst skulle predika om; Hur Han ännu i dessa tider uppehåller och förnyar både syndaslagna människor och skadad natur. Jo, därför att jag tror säger ulrik efter utflykt i bäverskogarnas bilderbok. "beaverwood". My Lord I m so sorry. Have mercy, take me home. ulrik

      Radera
    5. @Kristian 06:19 Håller helt med om vi talar om landet som helhet :) Den stora frågan är bara VEM som lever över sina tillgångar om vi går till den enskilda individen... Vad gäller vindkraften är jag dock för densamma tillsammans med vattenkraft, slutar det blåsa är det lätt att öppna dammluckorna ! :)

      Radera
  3. Bra anmärkningar Erik.
    Verka för att få den Mat som förbliver istället för att slita 24/7/7 för det sjunkande skeppet världen.
    Att Ekonomin för oss går "så mycket sämre" för oss i Finland kan vi ta som ett Tecken på Hans Kärlekstuktan; att Gud först genom lindrig "nöd"vill få oss att se över Prioriteringen av Livet, Vilodagen(Luthers lilla Katekes;äldre versioner på ), Rättvisan och Rätten och att Söka Herrens Svar men sådan uppmaningar fuskas ju bort när man sedan samlas hoptals och tänder ljus där Ordet inte predikas Rätt. mvcomment Ulrik torsten Nils

    SvaraRadera
  4. Ännu ett exempel, http://nyt.fi/a1305978494550 många bra och frågande kommentarer....

    SvaraRadera
  5. Ändå, efter all kritik som är befogad... Nog är det i de länder som har sitt ursprung på den Judeo-kristna kulturaxeln ;Den Axel där Jesus lutade sitt huvud som människovärdet bestått längst.
    Men Avfälligheten från Kristi Gud och Faders Lära tar sig sådana proportioner att man ibland måste ryta till sig själv och världen. Kom Ihåg BIBELN och JESUS GUDS SON!
    Att han kommer engång till;då på Himmelns skyar; enligt Skriften är ett Factum!!!+ Alltså må vi tro och söka och förbli i Kristi Försoning och Bibelns Lära. Vad därutöver är, är ju bara saker och ting och många "hednafolk" skall sätta sin Lit till Jesu Namn medan avfälligheten raasar runt i värden.
    Bevare oss Fader från Falsk Lära och ge oss rätt Insikt i Nådens Ordning och Din Allsmäktiga Makt och Ära i Jesu NamnAmen. hälsar Ulrik tacksam

    SvaraRadera