onsdag 26 augusti 2015

Fullständigt bedrövligt!

Jag har inte riktigt hunnit läsa mina vanliga kanaler på nätet den senaste tiden, men nu gjorde jag en liten "rundläsning". Det jag hittade var bedrövligt, men kanske inte överraskande. 19/8 publicerade en rad präster verksamma i Storkyrkan i Stockholm en debattartikel i DN där de, förutom att bl.a. göra allvarligt våld på Nathan Söderbloms utsagor, kommer med en utsaga som måste uppmärksammas. Dessa präster i Svenska kyrkan frågar att: "Vågar vi som kyrka högt förkunna att judar, kristna och muslimer vandrar mot samme Gud, var och en på sin väg, och att vi därför kan och bör samtala med, lära av och stötta varandra, utan att för den skull överge vår egen religiösa tradition?"

Givetvis kan man hävda att detta är fråga om en, just det, fråga. Men en fråga kan också innehålla ett påstående - vilket denna fråga alltså gör. Den som ens lite har kollat upp vad Islam handlar om och vad deras gud påstås stå för inser att det inte är fråga om samme Gud som vi som kristna tror på och bekänner. Den som påstår något sådant - om än det sker som en fråga - är dåligt insatt. För att säga det milt.

Nu hoppas jag att Svenska kyrkans biskopar så snabbt som möjligt tar avstånd från denna irrlära och tar sina trilskande präster i örat. Om inte så får man anta att detta idag är SvK:s linje, och om det är så är detta synnerligen allvarligt. I så fall utgår jag ifrån att vår egen kyrka säger upp allt samröre med SvK. För detta är som sagt verkligen allvarligt!

3 kommentarer:

  1. Vad händer om SvK inte tar i problemet och om FELK inte säger upp samröre?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Melchior. Knappast någonting alls. Vi håller på att bli så avtrubbade att inget numera tycks vara för mycket. Tyvärr.

      Radera
  2. Tror inte Svek tar tag i problemet,och Felk säger inte upp samröre!Detta är Svek;s nuvarande linje i teologiska och läromässiga frågor!För optimistiskt att tro att Felk
    skulle agera på något sätt?!

    SvaraRadera