onsdag 28 oktober 2015

Objektiv och oberoende?


Jag kom för någon dag sedan på mig själv med att inte lyssna på radio. I själva verket är det säkert ett halvår sedan jag senast haft på mig radiohörlurarna, så jag tänkte att detta är något som jag kanske behöver rätta till. Tänk så fel jag hade! Jag har nu, två morgnar i rad, lyssnat på radio Vega, och båda gångerna har det slutat med att jag har stängt av på grund av att jag blivit så fruktansvärt arg! Ja, och så kom jag igen på varför jag inte har lyssnat på så länge.

Igår lyssnade jag på "God morgon Österbotten!", och där lyckades Elin Willows få mig uppretad när hon kommenterade smygfilmerna från slakterierna. Utan att alls problematisera dessa filmer och det faktum att de är resultat av kriminell verksamhet och att den förening (Djurens Rätt) som ligger bakom har en historia av att förvränga verkligheten konstaterade hon kallt att "det är så här det går till på våra slakterier". Dessutom lyfte hon fram en (1) kommentar från svenska.yle.fi där en kommentator sade att hon på allvar börjar fundera på om inte vegetarianismen skulle vara ett alternativ. Punkt. Inget mera. Inget om att det finns också en annan sida och andra åsikter. Som sagt, inget problematiserande, inget "låt andra sidan komma till tals" och ingen som helst objektivitet.

Tyvärr finns det folk som lyssnar på detta program och som på detta sätt blir drabbad av denna propaganda. Skattefinansierad sådan, märk väl. Nå, jag kollade upp denna Elin Willows (hennes twitterflöde), och det visade sig att hon har varma känslor för vegetarianism och Straight Edge, så det är inte så konstigt att hon beter sig på detta oförskämda sätt. Men givetvis är det ingen som helst ursäkt.  

Idag lyckades jag få in "Andrum" med prästen (!) Fredrik Portin. Man kunde säga hur mycket som helst om det han hävdade om den mänskliga påverkan på klimatförändringen, men det ska jag inte göra. Jag nöjer mig med att konstatera att hans påståenden drar ett löjlighetens skimmer över både den kyrka han representerar och över prästämbetet. (Visst kan man spekulera om den mänskliga påverkan, men att så som här gjordes i sten hävda att det är vi, och endast vi, som ligger bakom är att gå alldeles för långt!) Jag håller givetvis med om att vi kan, och bör, kritisera konsumismen, men som präst, och kristen, i ett andaktsprogram, undrar jag om det inte skulle finnas viktigare saker att tala om? Det värsta kom ändå på slutet där talaren kommer in på den nya födelsen och låter förstå att detta handlar om att börja leva annorlunda och sluta påverka/förstöra jorden så som vi gör idag.

Detta är inte kristendom! Vad det är vet jag inte, men det vet jag: En präst i den lutherska kyrkan ska inte uttala sig på detta sätt och låna sig till dylikt skräp!

Jag kastade igen radiohörlurarna i det hörn där de legat under det senaste halvåret, och där får de bli. Det kan vara rent av farligt att lyssna till denna propagandakanal. Om inte annat så för att blodtrycket riskerar att rusa i höjden. Det verkligt farliga ligger ju nog ändå på ett helt annat plan. Men när det är så här, att vårt eget skattefinansierade radio- och TV-bolag bedriver propaganda och gör sig till tolk och språkrör för bara ett segment av åsiktsfältet och bara en del av befolkningen, borde det inte då gå att, på allvar, initiera en diskussion om Yles finansiering? På denna grund, alltså. Jag har redan en längre tid frågat mig varför jag - och speciellt då som kristen - ska tvingas vara med och betala för detta elände. Yle är inte objektiv och oberoende. Verkligen inte. I själva verket är det precis tvärtom. Yle sitter fast i och gör sitt för att breda ut detta samma värderings- och åsiktsekosystem som all annan mainstream-media i Finland idag gör. Vi borde, hellre förr än senare, inse att detta inte handlar om objektiv nyhetsförmedling, utan detta är åsiktsjournalism, propaganda och hjärntvätt. Så igen: Varför ska jag, som kristen, tvingas vara med och betala för detta skräp? För det går ju inte precis att bara säga upp sin prenumeration.   

21 kommentarer:

  1. Eller så kan man istället för att arga upp sig över dessa två synvinklar tänka att det är bra att de får komma till tals och att under en annan andakt eller ett annat program så är det någon annan som uttalar sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 11:28. Jag ser (åtminstone) två problem med den hållningen. 1. En luthersk präst ska hålla sig till den Bibel och bekännelse. Gör han inte det ska han göra något annat än vara präst. 2. Om du ser på listorna över "Andrum"-pratare så ser du att det finns en kraftig snedvridning. Klassisk kristendom är väldigt långt satt på undatag. Det finns av allt att döma en åsiktskorridor också här.

      Radera
  2. När det gäller andakterna så saknar man framförallt alltid den Skriftcentrering=Kristuscentrering (såsom Herren sade;... Se, jag kommer för att göra din vilja; I Skriftrullen står det skrivet om mig) som borde finnas i varje predikan bön och andakt om det skall vara ett levande Guds Ord och en "luthersk anda".
    Kort sagt det flesta andakter är nuförtiden inte kristna andakter utan näpna och välskrivna uppsatser om livet på jorden med sorg och glädje karriär och annan bedrövelse.
    De( de flesta radioandakter) duger bara till att trösta och smeka köttet. Inte för att väcka, förmana och Trösta Själen i dess svåra Nöd i avfällighetens tider. Kort sagt, viljan tycks vara God men Guds Ord är det Sällan. hälsar tillfällig andaktslyssnare som och lyssnar som en själ och Trons teolog. Ulrik F Torsten Nils

    SvaraRadera
  3. Mycket bra och relevant fråga du ställer mot slutet där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tony. Man kunde (kanske borde?) byta ut ordet "kristen" mot "värdekonservativ", men det får kanske stå så här.

      Radera
  4. Vad jag vet så är den ökade köttkonsumtionen det största "hotet", metangasen som frigörs iochmed djuruppfödningen är en större miljöbov än bilarna och kolkraftverken. Sen finns det ju andra negativa saker också som att mer och mer skog skövlas för att man skall klara av att få foder till alla dessa djur, genmodifieringen (bra/dåligt?) mm.

    Förstås kan man ju se det från andra sidan också, att det är bara bra att mer och mer djur föds upp och att fler och fler får mer och mer kött att äta och man tar sen inget annat i beaktande.

    Utan att ta nån ställning till slakteriverksamheten så kan väl ingen påstå att man får behandla djuren så som det görs i videon, oberoende om det är smygfilmat eller ej, eller påstår du Kristian att det är ok?

    Och det är ju inget propagandavärde i att filma/sända bilder på djur som snällt går till sin död utan extra gnäll, iofs. tycks det vara en stor chock för många att deras smörgåspålägg kommer från ett sådant ställe som syns i videon, folk tycks inte ha någon som helst aning om varifrån maten kommer, man köper bacon från butiken och bacon görs i baconfabriken.

    Nu är det inget jag sticker under stol med att jag själv är vegetarian och ett av skälen är att jag inte riktigt tyvcker om den industriella djuruppfödningen, om jag någon gång börjar äta kött igen så kommer det att vara sådant kött som jag tagit från sådana djur som jag själv har jagat.

    Du verkar ändå helt bagatellisera den dåliga djurhållningen, nu är jag säkert helt fel person att säga men innerst inne har jag svårt att tro att en person som föder upp djur kommerssiellt har något större intresse av att behandla djuren väl, speciellt då inom köttbranschen, oberoende vad man vill få folk att tro om att "behandlas dom dåliggt so blir djuret stressat och köttet dåligt", tror någon på allvar att konsumenten bryr sig eller märker om köttet i deras atria maletköttbiffar är kött från en ko som levt ett liv som kan jämföras med ett liv i helvetet eller ett glatt liv ute på grönbete? Pengar styr allt.

    Jag hoppas att fler människor skulle välja bort köttet men att valet skulle basera sig på andra faktorer än hemska videor som sprids, att man inte skall behöva se dessa videor för att inse det negativa med industriell köttproduktion,

    Det är precis som med religion, det skall vara ens eget val om man vill vara en del av det eller inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Markus. Givetvis är det inte ok att djur behandlas illa. Avlivningen bör ske snabbt och smärtfritt och helst så nära djurets "revir" som möjligt. (Långa transporter bör på alla sätt undvikas.) Och nej, jag bagatelliserar verkligen inte dålig djurhållning. Som djurhållare inser jag att dålig djurhållning är A. Dålig business och B. Dålig publicitet.

      Radera
  5. Det kan inte göra någon skillnad om filmerna har tillkommit på kriminell väg eller inte. Jag stöder nästan all kriminell verksamhet som leder till att missförhållanden minimeras. Jag säger nästan för det kan finnas missförhållanden som är svårvärderade. Här är det inget problem att ta ställning. Det kriminella filmande fyller ett syfte.

    Dessa videor är ett starkt argument i köttdebatten. Jag undrar vilka skäl Markus anser är av högre rang än denna slaktvideo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Patrik. Smygfilmningarna är ett problem på flera plan. (Om vi bortser från lagbrottet i sig.) För det första så är det en stor risk att dessa smygilmare sprider smittor som skapar lidande för djuren. (Detta är kanske inte ett så stort problem på ett slakteri - sett då ur djurens perspektiv - men som vi vet har ju dessa element ingalunda begränsat sina intrång till enbart slakterier.) För det andra är djur känsliga för störningar, och en nattlig inkräktare som kommer med lampor och blinkande tingestar skrämmer upp djuren. (Det är långt därför man kan se djur som springer av och an på många av dessa filmer. De är helt enkelt vettskrämda!) Sedan är vanligen den presentation av smygfilmningasmaterialet som publiceras att betrakta som bedrägeri emedan man visar upp sjuka djur (vanligen är det s.k. "sjukavdelningar som har filmats) och låter förstå att detta är normen. Jag kan inte se att detta inte skulle uppfylla åtminstone vissa kriterier för ett bedrägeri.

      Radera
    2. Så du påstår att det inte finns några problem på ställen var det smygfilmats och att alla ställen bara skall få fortsätta som dom gjort tidigare?

      Isåfall, hur får man reda på dessa fel? Alternativet är ju Inte det att en veterinär anmäler i god tid Före man kommer på plats att nu kommer vi och granskar?

      Som jag skrev tidigare så har dom ju en vissa agenda, dom vill visa att något går fel till, likaledes har ni producenter en agenda, ni vill visa att ni inte sysslar med nå¨got suspekt och påvisar gång på gång att smygfilmarna är dom kriminella.

      Myntet har också här två sidor, om allt vore ok så skulle det inte finnas behov av smygfilmning, och eftersom det är konsumenterna som styr vilket betyder att man skall ha mer för en billig peng så då blir det brister i djurhållingen då man hamnar att öka på effektiviteten, pengarna styr.

      Radera
    3. Djuren är vettskrämda i slakteriet för att inkräktare har natten innan monterat kameror i ett tomt slakteri? Nä, så är det inte. Djuren förvaras inte nattetid i slakteriet där avlivningen sker.

      Bedrägeri är det inte, annars hade väl VD:n blånekat vilket han inte gjorde.

      Radera
    4. Anonym 14.31. Läs om och läs rätt! Jag skrev "vanligen" - och då refererar jag till tidigare smygfilmningar. Jag har också en parentes i kommentaren ovan som du valde att missa...

      Radera
    5. Markus. Var har jag påstått något sådant? Nu diskuterade jag smygfilmningarna och problemen med dem. Ett ytterligare problem man kan lyfta fram är det att "Djurens rätt" filmat dessa missförhållanden för en lång tid sedan, men inte gjort något åt de missförhållanden som de fann. Detta kan jag inte förstå att man kan se på annat sätt än att denna organisation inte bryr sig ett dyft i djuren, utan det enda de är intresserade av är en så stor mediexponering som möjligt.

      Sedan meddelar nog inte veterinärerna någon lång stund på förhand. Men ja, dessa i och för sig illegala filmer visar på missförhållanden som behöver rättas till.Men med detta sagt så behöver vi komma ihåg att "Djurens rätt" har en historia av att bjuda till och få allt att se värre ut än det är. Kort sagt: Denna organisation är INTE förtroendevärd. (T.ex. skulle det inte förvåna om delar av filmmaterialet inte är filmat i Finland. Sådana exempel finns när det gäller denna organisation...) Men som sagt, inget av detta ska ses som att jag tar djurplågeri i försvar, för det gör jag verkligen inte.

      Radera
  6. Kristian!!!+ Denna föreläsning i vetenskap, kultur och teknik och politik som F.P. kom med imorse(jag lyssnade till den just på arenan) gör nog att jag i sak måste säga ATT: det är inte bara "Väst" som är skyldiga till detta; Hela världen Även "öst" och Asien och alla Öriken är i ett förtrampande, förbrännande och frossande(mat, sex våld, materialism) "vilddjurs våld. " ...Ty Djävulen har kommit ner i stor vrede ty han vet att den tid han har kvar är kort.." (Upp 12:12). Samkör detta med Jesaja 24 framförallt vers 5 nu i avfällighetens tider så ser vi att Gud har sagt Att det kommer att ske; att människan gått för långt förledd av djävulen och hans extrema intresse av att härma Gud i förbränningsverksamhet. (fenin är alltid arg. Gud vredgas inte alltid men nog för alltid på djävulen och de onda andarna:)
    Han onda utnyttjar skickligt vårt naturliga behov av bekvämlighet med att blåsa upp behoven så att de blir överdrivna.
    Djävulen och vi människorna handlar och vandlar med råvara ur underjorden(Avgrunden) exempelvis olja och diamanter. Vilket leder till dynamit och är dynamit på grund av Girigheten. Ständigt Nya skapelsefrämmande gifter försöker man för pengens skull prångla in på marknanden osv osv Samt med Konsumismen som är vardag överallt idag;nästan.
    (Allt detta är skoningslös och mördande business och de halvkristna som inte predikar FRÄLSNING i JESUS och socialt kulturellt och naturkunskapsmässigt upplysta virrar omkring med sådana korn av Sanning som du ändå kan finna i F.P.-s andaktsförsök.
    MEN Kristian jag säger dig: NÄR JAG HÖR DINA OCH T EX PELLE POLUHAS ORD PÅ BLOGGARNA och PP på Twitter så undrar jag om det inte i vår tid är så att t. o m "De som säger sig ha Biblisk Kristendom gärna rider på detta vilddjur som förstör naturen som skökor och förnekar det som är uppenbart för de blinda, att kristna kyrkan mången gång var mindre rättvis än socialisterna när det gällde fattiga och änkor.
    Gör bättring Kristian eller berätta varför du anser att Fredrik Portin har fel tekniskt sett. Bibeln ger ju svaret på de stora linjerna och Frälsningen som ju F.P. inte förkunnade.
    Jag ska försök göra bättring själv och svara med Bibelställen till dig om du frågar vad jag menar. Jag hävdar att också levande kristendom idag är för jordbunden så att vi inte ser vilket vilddjurs fötter muttra och nipplar vi lever i och av. I fråga om Evangelium och Etik så har vi ledning i Nya Testamentet.
    Daniel 7:7 rekommenderar jag dig till sist. Din syndige upprörde bror i Kristus Ulrik Torsten Nils. Hur vi skall komma undan upptäckt av vilddjuret väl att mörklägga denna text ho ho

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad gäller "naturkrafterna" så säger Skriften t. ex att det "är Gud som för fram vindarna ur deras "förvaringsrum". Vi skall inte säga att "stormen" är det ena eller det andra i fråga om känslor...
      Vi skall be Gud om trygghet och omvända oss och be om frälsning och försonande från all farlighet i naturen men när det nu är på tal :-) det är väl lite så som i Bibeln när Guds folk hade uppmanats omvända sig i fasta och bön: Men "Ni slaktade oxar och drack vin..." sade Herren harmset då. Snart är Guds och Lammets Vredes Dag inne så må vi Kristna inte dölja HUR HELIG OCH NITÄLSKANDE GUD ÄR fast Han för ångrande syndare NOG ÄR BLID OCH GOD; Ja mot ALLA mycket mera än vad någon av oss förtjänat med att förneka den delen av Sanningen som virrhönor obefästa i Levande GUDs Kunskap ändå kommit till på basen av iakttagelse av orsak och verkan av tekniken konssumismen ja materialismen. Skriver Ulrik ångrande... Genom att I Rätt Tro motta Ordet och Nattvarden och Anden blir vi Frälsta från vår delaktighet i Världens synder.
      Men Kristian, sluta förneka klimatuppvärmningen; du gör ju din egen predikan omintet med det. Ty de parametrar som även du använder vid iakttagelse säger att den nog är ett faktum på grund av fossila bränslen, kärnkraft.
      MEN MATPRODUKTIONEN ÄR INTE EN ORSAK TILL DET ONDA: att säga så är att tjäna antikrist som slagits med mycket sjukdom för att Han smädade GUD så att Maten Kött och mjölk fisk och annat gott bröd och grönsaker inte smakar. All mat är helig och ren
      . Girigheten hindrar rätt fördelning och avguderiet Rätt Bruk.
      Saliga de som funnit sin Frid i Jesu Frihet och med tacksamhet mottager allt vad Gud Skapat till att emottagas med tacksägelse.... MÅttlighet är en dygd må vi säga till denna värld som är besatt av tanken på materiell och ekonomisk tillväxt.
      "Det andra ve(ropet) (som innefattar tredje världskriget) är snart till ända och se det Tredje kommer snart..." (UPP) säger torsten nils ulrik

      Radera
    2. Ulrik. Som jag skrev så kan man mycket väl kritsiera konsumismen. Problem blir det när man, som i den aktuella andakten, detta görs till lag och den nya födelsen reduceras till att handla om ändrad inställning i detta. Då hamnar vi LÅNGT utanför den kristna tron.

      Sedan förnekar jag ingalunda klimatförändringen. (Jag har varit skeptisk också till den, men att klimatet förändras över tid är ett faktum ingen kan, eller ens vill, förneka. Så där har jag fått ändra mig.) Det är gällande orsakerna till den som jag ställer mig själv i opposition. Att hävda att det är människans aktiviteter som ligger bakom - och att vi således kan hindra klkmatförändringen genom våra aktiviteter - är att gå utanför de fakta som iakttagelserna ger oss. Vi vet att det sker en förändring över tid, men vi kan inte säga vad denna beror på. Vi kan endast göra antaganden. För övrigt så är kärnkraften "ren" ur koldioxidsynvinkel, men oberoende av hur det är med det gillar jag den inte.

      Radera
    3. Jag håller med dig om din syn på andakten (andakterna). (Kristen Frälsning är Nåd över NÅD mottagen i TRO.
      Jag ser de "mekaniska" t ex svaren i de bibelställen som jag nämner; om jag orkar för jag fram flera; (Upp 11.18 gäller inte bara dem som genom att inleda i synd fördärvar hjärtejorden på de döpta) jag läser detta också konkret och bokstavligt. Vi hoppas att de kristna kan förbli på jorden när och efter att Gud snart igen drabbar "vilddjuret världen" med storkrig. När vi arbetar och ber så får vi medel att främja den mission och omsorg som ännu skall göras för att "påskynda Kristi Ankomst." Ala ting och saker är på gott och ont. Nog kunde man krossas ihjäl under oxvagnar också säger en som blev snöpt från cyklistfart och frossande lustfyllt arg och lat (intellektuellt och fysiskt genom tobak och tvångsmedicinering. Nog kör jag bil och ser nyttan för människorna med vår tids möjligheter men problemet är att Satan genom synden och avfälligheten lockar oss till vrede och anfall mot Löftenas folk och GUDS FÖRBUND med mänskligheten Men vare det hur det vill Det går som BIbeln sagt: några far till Himlen och några till helvetet Men Guds Ord Jah Jesus Kristus Är Herren ja även denna ulriks Fader

      Radera
  7. varför ska jag som hederlig skattebetalande antiteist vara med och finansiera religiösa virrpannors skräp i form av radio och tv-utsändningar?

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Kanske för att ett objektivt rundradiobolag borde ge en representativ bild av folket och folkets värderingar, åsikter och trosföreställningar? Du kan ju lyssna på "Kvanthopp" och andra scifi-program så lyssnar jag (i teorin) på andakter och gudstjänster. (Vilket jag alltså sällan gör emedan det som presenteras i dessa inte är kristendom utan någon form av civilreligion och kulturkristendom...)

      Radera
  8. Förstår inte vad du menar att det inte granskats objektivt eller problematiserats, hela halvtimmes dokumentären går ju ut på att en VD för ett slakteri, Evira som ansvarar för att lagar och förordningar följs och en djurrättsperson kommenterar videon, och den sistnämnda försöker dessutom komma fram till vad som kan lika bakom missförhållanden.
    Personligen tycker jag det är berättigat att jag som konsument får veta om jag sänder mina pengar till ett slakteri som gör sitt bästa för djuren med att följa förordningar, eller till ett som i första hand maximerar sin vinst och som vill mörklägga sin verksamhet där djurplågeri är ett tydligt och otvivelaktigt moment.


    Om inte Yle skulle belysa missförhållanden-vem skulle göra det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:35. Om du läste noggrant så såg du tt jag inte kritiserade "dokumentären". Den var välgjord och balanserad. Det jag kritiserar är Elin Willows prat där objektiviteten och balansen helt lyste med sin frånvaro och där inga andra åsikter än hennes kom fram. En journalist kan helt enkelt inte bete sig på detta sätt.

      Radera