onsdag 23 maj 2018

Om Halla-aho och om blinda ateister


För några dagar sedan publicerad Svenska Yle en kort artikel med en kommentar av Jussi Halla-aho i vilken han hävdade att det inte är något dåligt alternativ att vi är färre människor i Finland i framtiden. Vi kan gott göra som Japan, låta folket gråna och bli färre.

Jag har inget som helst behov av att försvara Jussi Halla-aho, men jag vill ändå påpeka att det här är ett uttalande som är taget ur sitt sammanhang. Det Halla-aho givetvis kommenterar är behovet av invandring för att lappa de hål som uppstår när vi finländare inte reproducerar oss själva. Japan har valt att hålla Japan japanskt och inte att inte lappa hålen med invandring – och därmed acceptera att befolkningen kommer att minska och bli äldre – och det tycker Halla-aho är ett bättre alternativ för Finland än att lappa hålen med invandring.

Jag håller inte med Halla-aho när han säger att "välfärdsstaten inte mår bättre av mera människor om det inte finns arbete". I stället vill han satsa på teknologi och mera robotar i arbetslivet. Det är bara det att en grånande och glesnande befolkning inte föder några innovationer, varken inom teknologin eller på andra håll. Tvärt om är det så att det är där det finns människor i alla åldrar och en viss befolkningsökning – det är där innovationerna görs, och det är där arbetsplatser skapas. Halla-aho borde absolut göra ett studiebesök till Jakobstadsregionen.

Men det var inte det här den här texten skulle handla om. Det var kommentarerna under texten på Svenska Yle som jag reagerade på. I flera av kommentarerna upprepas den direkt felaktiga myten, nästan som ett mantra, att "mindre människor = bra för planeten".  Det här är en lögn. Miljön och naturen kunde eventuellt, åtminstone på kort sikt, kanske gynnas av en befolkningsminskning, men på längre sikt, och framför allt ur alla andra synvinklar, är en befolkningsminskning en direkt katastrof. Speciellt om vi pratar välfärdssamhälle.

En befolkningsminskning kommer oundvikligen att leda till mycket lidande. Först leder till avfolkning och en accelererad flyttningsrörelse, sedan leder det till att vi tvingas montera ner välfärdssamhället. Någonstans på den vägen kommer dessutom hela det ekonomiska systemet, som är oerhört känsligt, att kollapsa. Det var redan nära när "babyboomers" började "downsiza" sina bostäder i USA, och det var ändå bara en liten krusning på vattenytan mot vad vi har framför oss. Men huvudpoängen här är att det helt enkelt inte finns några möjligheter att en allt mindre del av befolkningen ska kunna försörja den allt större gruppen "grånade". Om vi skulle bli färre och gråare på ett demografiskt sett jämt sätt skulle det kanske fungera, men om, och när, "färre" sker i de yngre generationerna och den grånande andelen blir allt större blir ekvationen förr eller senare ohållbar. Robotar kan eventuellt ta hand om våra åldringar, men de betalar inga skatter. De kostar bara.

Det är också mycket intressant, och det var den andra saken jag reagerade på, att tron på myten om överbefolkning tycks gå hand i hand med en ateistisk livshållning. Så åtminstone i flera kommentarer under artikeln på Svenska Yle. Några exempel: "Planeten har en infektion utav människor och nu nyser den. Vi behöver klart mindre människor och dessutom så behöver vi människor som kan använda logic och matematik. Vilket betyder skrota all religion omedelbart och inse att vi är en myrstack. Eller Människostack som nu och då kan vaska fram en Einstein eller en Richard Dawkins." Vidare: "Jag själv håller med att religionerna måste skrotas och att folk ska börja tänka logiskt, rationellt och även att folk skulle få intresse för att vara konsekvent och inse nyttan med det. Matematik blir därför automatiskt viktigt. Man behöver kanske inte kunna räkna bra men förstå sig på siffror och värden. Hjälpmedel finns om man ska räkna. Jag är själv barnfri och jag ser det som min insats till att stävja överbefolkning."

Det är nästan skrattretande att dessa ateister ropar efter logiskt tänkande samtidigt som de helt okritiskt sväljer lögnen om överbefolkningen och inte klarar av att se vart denna myt, denna lögn, kommer att leda oss. Det tycks vara så att ateismen faktiskt är fördummande. Eller hur som helst gör den människor blinda för åtminstone vissa realiteter. Det här är förstås inget att förundra sig över. Själafienden hatar barn, och han vill se färre människor både på jorden och i evigheten. Så därför är det inte alls konstigt att själafiendens vapendragare (läs: nyttiga idioter) drar en lans för myten om överbefolkning.

8 kommentarer:

 1. Planet är framförallt infekterad av otrons synd men också av övertro på människans uppfinningar och förmåga. Det förvånar mig att Ropet Herren Kommer, Är du redo?, har ersatts av sådana tankegångar som du nu för. Låter vi utvecklingen gå på som hittills så står även de icke skuldsatta snart inför budet. Ta ett rfid om du ska vara me och ha del. Kristi kyrka är skingrad och stridande bland alla kyrkor församlingar denominationer samfund och ensamma husförsamlingar enskilda osv som försöker undvika vilddjursateismen och alltför människkoverkstillbedjande kristendom. Ulrk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulrik. Speciellt första meningen i din kommentar är tänkvärd.

   Radera
 2. Ateister är verkligen blinda!

  Ingen ateist har nånsin sett eller hört en gud, fast de har haft möjligheten att välja från ung. 4000 gudar och gudinnor. Annat är det med de religiösa som ser jesus eller allah allstans..

  https://imgur.com/gallery/qr9Qdcf

  Det finns en massa information om befolkningsökningen i världen. Finland är ett pyttelitet mikroland som inte har nån betydelse i befolkningsökningen i världen.

  https://www.un.org/development/desa/en/news/population/world-population-prospects-2017.html

  Googla "world population growth"

  Eflop

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eflop. Man kan inte se på de totala siffrorna. I verkligheten växer befolkningen idag bara i några få områden. Resten av världen håller på att implodera, och då talar jag verkligen inte bara om Finland. Här har siffrorna, tills alldeles nyligen, varit jämförelsevis bra. Men nu har något skett, och detta något har jag försökt analysera här på bloggen de senaste veckorna.

   Radera
 3. "Det tycks vara så att ateismen faktiskt är fördummande."

  Nej då, det tror jag inte. Det finns ju gott om att studier som klart och tydligt visar att ateister i regel har högre intelligens än troende:

  https://www.svd.se/ateister-smartare-an-troende

  SvaraRadera
 4. Christian. Undersökningar kan göras lite hur som helst, det vet vi nog både du och jag. Det jag gör här är att jag lyfter fram ett konkret exempel. Givetvis kan man inte avgöra en sak som denna på bara några få exempel, men dessa några exempel är ändå nog så tydliga. Därav min kommentar.

  SvaraRadera
 5. "Givetvis kan man inte avgöra en sak som denna på bara några få exempel..."

  Nej, precis. Det går ju inte. Man kan omöjligen dra generella slutsatser utifrån ett fåtal exempel. Vad man behöver göra är ju att utföra en stor metastudie, i vilken man går igenom en enorm mängd vetenskapliga studier, vilket man också gjort och funnit en väldigt tydlig negativ korrelation mellan intelligens och religiositet.

  Dessa studier är väldigt svåra att förena med dina tankar om att ateismen skulle vara fördummande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Christian. Visst är jag medveten om att det jag skrev var lite provocerande. Men jag kunde inte låta bli när det råkade finnas ett så här tydligt exempel på sambandet mellan ateism och oförmåga att se klart.

   Vad sedan gäller den undersökning du refererar till måste jag säga att jag inte har bekantat mig med den annat än att jag har noterat att det förekommit en hel del kritik mot metodiken. Som jag redan konstaterade så kan undersökningar göras lite hur som helst. Ett (tänkt och övertydligt) exempel som visar hur en dylik undersökning kunde göras för att manipulera resultatet: Är kristna dummare än ateister? Fråga 1: Tror du att det finns en Gud/gudar? Fem olika svarsalternativ ges, allt från nej till ja (över kanske, vet ej och kanske inte). Poäng ges från nej:5 ner till ja:1. Fråga 2: Tror du att Gud/gudar behövs för att universum ska bli till. Samma svarsalternativ, samma poäng för de olika svaren. Sedan slås poängen ihop och man får ett tydligt svar huruvida ateister eller troende är dummare. Ju lägre poäng, desto dummare är man.

   Nå, så här har undersökningen i fråga säkert inte gjorts, men mitt exempel visar hur lätt det är att föranstalta en undersökning som ger det svar man vill ha.

   Radera