måndag 10 december 2018

Alla ögon på Katowice

Är det någon som har missat att vad som har kallats (och troligen också är) mänsklighetens viktigaste konferens någonsin just nu hålls i Katowice i Polen. Här ska de samlade representanterna för nästan 200 länder komma överens om hur de utsläppsmål som slogs fast i Paris 2015 ska kunna nås. Det som gör detta ännu svårare – och enligt de flesta ännu viktigare – är att IPCC konstaterat att de mål som slogs fast i Paris ( max 2 grader) inte är tillräckliga, utan att temperaturhöjningen borde begränsas till 1,5 grader.

Åtgärder är alltså ordet för dagen. Eller för de här veckorna. Åtgärder som kommer att ställa till livet för så gott som alla som bor på den här planeten. För oss som är rika kommer dessa åtgärder att kosta mycket pengar, men vi kommer troligtvis att klara av att göra vad som kommer att krävas av oss. Annat är det då med de fattigaste länderna och folken. De kommer inte att klara av att uppfylla de krav som kommer att ställas på dem med mindre än att de i generationer framöver kommer att bindas i den yttersta fattigdom och misär.

Hur, kanske någon frågar. Saken är den att det kostar oerhört mycket mera att producera energi utifrån förnyelsebara källor än med fossila bränslen. En kW-timme förnyelsebar energi kostar upp emot tio gånger mera att producera än en kW-timme producerad med fossila bränslen. Samma sak med maten. De åtgärder som föreslagits, och som kommer att föreslås, kommer att fördyra matproduktionen avsevärt. Det betyder att vi som är rika förvisso kommer att tvingas sätta en mycket större del av våra pengar på mat, men vi kommer att ha råd att äta. Annat är det tyvärr med de fattigaste bland oss.

Det har uppskattats att de åtgärder som ska till för att, som man menar, begränsa temperaturhöjningen till 2 grader kommer att kosta 1-2 biljoner dollar årligen mellan åren 2030 och 2100. Det är tusen miljarder dollar. Per år. Hur mycket detta sedan kommer att påverka klimatet är höljt i dunkel. Bedömningarna går från att detta kommer att begränsa temperaturhöjningen till de 2 grader som anses vara målet till att påverkningen kommer att vara så liten som 0,17 grader.

En klimatpåverkan på 0,17 grader till kostnaden av att förändra livet för alla människor på hela jorden. Förändra allt från att fördyra det enormt för de rikaste av oss till att i princip omöjliggöra det för de fattigaste. Är det värt det? Eller kan det vara så att det finns en annan agenda bakom? En agenda som räknar med att vi inte kommer att kunna enas om de åtgärder som krävs och att den klimatångest som redan har frammanats kommer att bereda vägen för en världsdiktator som tvingar igenom dessa nödvändiga åtgärder? Eller som åtminstone lovar att göra det.

Jag skulle inte bli förvånad om det faktiskt finns en sådan agenda. Men den som lever får se. Spännande tider är det hur som helst.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar