tisdag 18 december 2018

Sanningen om korstågen, del 1


Jag skrev i texten om "Moderna myter som potentiella kulturvältare" att den historierevisionism som har drabbat oss och vad vi tror att vi vet om korstågen är ytterst farlig. Det här problemet bottnar i den dikotomi som vi idag så gärna använder oss av när vi betraktar i princip alla fenomen i vår omgivning, nämligen uppdelningen i mobbare och mobbade. Förtryckare och förtryckta. Förövare eller offer. Det här torde vara en kvarleva från kommunismen och Karl Marx sätt att se på världen, och något som speciellt feminismen gärna har använt sig av i sin kamp mot "patriarkatet". Borgarna är förtryckare, arbetarna är de förtryckta. Männen är förtryckarna, kvinnorna är de förtryckta. Osv. Givetvis har det funnits, och finns ännu idag, ett visst fog för ett sådant synsätt. Det finns mobbare och förtryckare – både bland "borgare" och bland oss män – men detta är givetvis ingen universellt gällande sanning. "Proletariatet" fick också drag av förtryckare och mobbare i de länder där de tog över makten, och kvinnor kan också mobba och förtrycka männen. Dessutom, och detta är en mycket väsentlig sak i sammanhanget, kan allt och alla inte delas upp i förtryckare och förtryckta.

Denna dikotomi är ändå ett av de viktigaste filter vi använder oss av idag när vi betraktar både vår samtid och vår historia. Behöver jag säga att detta filter gör att världen blir synnerligen svartvit? Antingen är du ett offer, eller så är du en förövare. Nu är förstås saken den att inget är så här svartvitt. Livet, och historien, är så mycket mera komplex och komplicerad. Men vi vill så gärna att det ska vara enkelt och raka linjer. Och det är där historierevisionismen kommer in i bilden.

När dagens historieundervisning behandlar korstågen – för att inte tala om vår media som så väldigt gärna simplifierar allt – blir det kristna västerlandet förövaren och den muslimska världen offret. Korsriddarna framställs som rika, bortskämda och uttråkade äventyrare som gav sig ut på dessa erövringståg och därmed attackerade de fredsälskande och synnerligen avancerade muslimska länderna i mellanöstern. Känns bilden igen? Så här framställer t.ex. de böcker som används i historieundervisningen i Sverige saken. Men det här är alltså historierevisionism. Eller om vi talar klarspråk: Ren och skär lögn. Men om och när vi ska få in korstågen i vårt svartvita synsätt är det så här de behöver framställas. Ja inte bara det. Det finns idag starka krafter som vill framställa islam som en fredens och kärlekens religion, och för att det ska fungera behöver det kristna väst vara förövare och islam offret. Problemet är bara det att detta är en lögn. Och vad ännu värre är: Denna lögn blottar oss och hela vårt västerländska samhälle för en dödlig fara.

Fortsättning följer. 

1 kommentar: