lördag 15 december 2018

Elementärt, May!

May Wikström ställer i det senaste numret av Kp ett par frågor som egentligen inte skulle behöva ställas. Hennes frågor gäller det brev som 28 kyrkomötesombud sände till biskoparna där de ville höra hur biskoparna ställer sig till särvigningar av prästkandidater som har den gamla ämbetssynen och till att rörelser som inte vill anlita kvinnliga präster skulle kunna få använda kyrkans utrymmen. Wikström ställer alltså ett par frågor som egentligen inte skulle behöva ställas. Helt enkelt för att svaren är så fullständigt självklara. Åtminstone för en luthersk kristen.

"Vad är det som förleder 28 kyrkomötesombud att vända sig till biskoparna med en vädjan om särvigningar av män som inte kan samarbeta vid altaret med kvinnor och med en önskan om att få använda kyrkans utrymmen för specialsamlingar för medlemmar som hyser samma syn?" Hon fortsätter: "Varför tycks den här frågan aldrig ´gå över´?"

Man behöver verkligen inte vara någon Sherlock Holmes för att veta vad svaret på dessa frågor är. Och det är därför jag menar att de inte alls skulle behöva ställas. Svaret på båda frågorna är givetvis för att Bibeln är klar och tydlig när det gäller att prästämbetet är förbehållet mannen och för att vår kyrka, i sin kyrkoordnings första paragraf, klart och tydligt säger att vad Bibeln säger gäller i dessa frågor. Klarare än så kan det inte bli. Men May Wikström vill ändå obstruera. Sin vana trogen, tänkte jag skriva. Hoppsan. Jag skrev det visst också. Nåja.

I resten av sin ledare visar sedan May Wikström att hon inte alls begriper vad det här handlar om. Jämförelsen med porslinsservicen är fullständigt befängd. Guds ord och hans vilja är nämligen eviga och de förändras inte. Wikström använder nedvärderande ordet "statisk" för att försöka deklarera motsatsen. Hennes resonemang imponerar verkligen inte. Dessutom visar hon på en annan, mycket viktig, punkt att hon överhuvudtaget inte förstår sig på denna fråga. Hon låter förstå att det handlar om prästerna. Om de präster, som blir allt färre, som inte kan tänka sig att samarbeta med kvinnliga präster. Men nej, May. Det här handlar INTE om prästerna. Inte heller handlar det om oss teologer som vägras prästvigning på denna grund. Nej. Detta handlar om alla de kyrkomedlemmar som bekänner sig till både Guds ord och vår kyrkas kyrkoordnings första paragraf. Alla de kyrkomedlemmar som ingen bland biskoparna och kyrkans ledning idag bryr sig om. Som numera inte har någon hemortsrätt i vår gemensamma kyrka.

Uppskattningsvis handlar det om 200 000 medlemmar. 200 000 medlemmar som hör till de trognaste medlemmar vår kyrka har. Som engagerar sig aktivt i kyrkans verksamhet och som delar kyrkans tro. Som går i gudstjänsterna. Som bär upp frivilligverksamheten i vår kyrka. Men som vägras präster de kan ha förtroende för. Som vägras ett budskap från predikstolarna som de anser sig ha rätt att få höra i en luthersk kyrka.Som vägras rätten att använda sin kyrkas utrymmen för att ordna sådana möten och samlingar de kan gå till. (Den rätt som för övrigt ges till alla möjliga andra organisationer och åsiktsriktningar - även sådana vars medlemmar INTE hör till vår kyrka.)

Det är dessa 200 000 detta handlar om. Det har de 28 kyrkomötesmedlemmarna begripit. (Flera av dem har omfattat kyrkans nya ämbetssyn, men det missade också May Wikström.) Men May Wikström begriper inte det här. Säkert för att hon inte vill.

Frågan är om en person som inte begriper detta borde vara chefredaktör för vårt stifts tidning? Jag menar att svaret på den frågan är lika självklart och tydligt som svaren på de frågor May Wikström ställde i sin ledare.  

32 kommentarer:

  1. Tack Kristian för det här inlägget. Andan i hennes inlägg var nog helt gudsfrånvänd. Hon är inte så dum som hon låter påskina, utan det handlar nog om något annat.

    Jag har inget emot May och jag älskar ännu kyrkan. Ändå är det därifrån som den största förföljelsen kommer idag. "Världen" ifrågasätter inte Guds ord på samma sätt.

    Än en gång, tack för ditt inlägg! Det beskriver så bra vad vi 200 000 känner.

    Hälsn. K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:56. Ja, det handlar förvisso om något annat. Ska vi kalla det diskriminering? Jag tror att det är ett ganska bra ord i sammanhanget...

      Radera
  2. Det finns 3,9 milj medlemmar i den lutherska kyrkan. Utan att alls veta vad "vi 200 000" syftar på, om det är nästan alla finlandssvenskar, eller en siffra helt tagen ur hatten, så vore det bara 5% av alla de som hör till kyrkan. Eller är det 3% av hela befolkningen?

    De 95% som hör till kyrkan är inte alla nöjda, enligt erokirkosta.fi skriver 40 000 medlemmar ur sig årligen, om 10 år skulle vi vara helt utan medlemmar om det fortsätter i samma takt.

    Nymans lära skulle helt klart påskynda utskrivningen, och då kvarstår frågan: vad är kyrkan efter det? Vad skulle nuvarande kyrkan göra med 5% av nuvarande kyrkoskatt (med förutsättning att Nymans följare skulle bli kvar i Nymanska kyrkan)? Det skulle räcka till elen och andra fastighetskostnader.

    Det handlar nog inte om teologer som vägrats prästvigning, det handlar om oss 3 700 000 andra medlemmar som ännu valt att stanna kvar.

    SvaraRadera
  3. Det handlar om Jesus Kristus och det han gjort, om den tro som överlämnats åt de heliga, om frälsning och evigt liv. El och fatighetskostnader väger då ganska lätt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 16:37. Alltså de 3 700 000 varav en mycket stor majoritet aldrig syns i gudstjänsten, som inte tar något som helst ansvar, som inte bryr sig i kyrkans lära och för vilka kyrkans lära inte har någon betydelse för deras liv? Men ok, låt oss säga att du faktiskt har rätt - att det ändå handlar om dessa 3 700 000. Om kyrkans biskopar och ledning skulle gå in för att bereda rum för oss 200 000 genom att se till att det finns präster som vi kan ha förtroende för och säkerställa att vi också har möjlighet att använda kyrkans utrymmen (som ju också är våra i den meningen att också vi är medlemmar i kyrkan) - på vilket sätt skulle det vara borta från dessa 3 700 000?

      Radera
    2. Anonym 21:45. Kommentaren ovan kom på galet ställe. Ursäkta. Du har helt rätt i det du skriver, men tyvärr är detta något som många inte vill förstå.

      Radera
  4. Vi kan ju börja med att reda ut vem som är "vi 200 000". Vem är de, var tar man den siffran?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är givetvis fråga om en uppskattning. (Det finns ingen statistik att tillgå.) Men t.ex. Leif Nummela nämner denna siffra i ledaren i Uusi Tie nr 49. "...arviolta ainakin 200 000..." https://uusitie.com/perinteiselle-virkakannalle-tulisi-antaa-elintilaa-kirkossa/

      Radera
    2. Om vi tänker oss att en regelbunden nuvarande gudstjänstbesökare går sgs varje vecka, har vi drygt 100 000 trogna besökare som väljer såväl kvinnliga som manliga präster. Går en regelbunden varannan vecka så handlar det om drygt 200 000.

      Dessa siffror grundar sig på kyrkans egen statistik, 2018 inklusive vecka 50. Lustigt att Leifs uppskattning ligger så nära det verkliga besökarantalet.

      Radera
    3. Anonym 12:52. Din kommentar innehåller en massa antaganden som det knappast finns några grunder för. "Om vi tänker oss", "som väljer såväl manliga som kvinnliga präster". Vad grundar du dessa antaganden på?

      Saken är den att detta inte är Leif Nummelas uppskattning. Det handlar om siffror som troligtvis bygger, inte på gudstjänstbesök (det förs nämligen ingen statistik över gudstjänstbesökarnas ämbetssyn), utan på väckelserörelsetillhörighet. Sedan är det en annan sak att vi vet att sådana som hör till och är engagerade i dessa väckelserörelser (som står bakom den gamla ämbetssynen) vanligen också är flitiga gudstjänstbesökare och också i övrigt är engagerade i församlingarnas verksamhet. Där detta ännu är möjligt.

      Radera
    4. Det är farligt att börja slänga fram siffror som är tagna ur luften, varken jag, du eller Leif verkar riktigt veta vad de grundar sig på. Skulle Leif veta så skulle han givetvis redogöra för dem eftersom det vore en väsentlig del av argumentationen. Det vore väldigt förtroendeingivande om det faktiskt baserar sig på väckelserörelse.

      Radera
    5. Anonym 22:18. Siffrorna är givetvis inte tagna ur luften. Det här är en långt gängse uppfattning. Och nej. Det skulle han inte. En ledare i en tidning är så och så lång. Där kan man inte börja redogöra för alla bakgrundsfakta. Speciellt inte sådana som är mer eller mindre gängse uppfattning.

      Radera
    6. Klart man kan redogöra, det krävs tre ord för att förklara varifrån siffrorna kommer. Just det gör det så misstänksamt.

      Radera
  5. På finska wiki-sidorna fanns faktiskt en lista på samfund över 1000 medlemmar, räknar man bort Jehova, mormonerna osv så har vi ungefär 25000 som inte hör till lutherska kyrkan. Dock är siffrorna från 2009. https://fi.wikipedia.org/wiki/Uskonto_Suomessa

    Här ligger en ofantligt stor diskrepans, det kan ingen neka. Lika otroligt att inte Leif var medveten om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 22:37. Är du samma anonym jag diskuterat med ovan? Om så inser jag nu att vår diskussion var ett slöseri med tid. Ta nu och läs texten en gång till och läs din kommentar. Ser du var diskrepansen finns? Om inte ska du läsa ännu en gång till. Och om du ännu inte ser problemet vet jag tyvärr inte om jag kan hjälpa dig mera.

      Radera
    2. Okej, för mig är det viktigt att få veta att ett påstående är sanningsenligt, nu är det helt oklart om det är fråga 2000, 20 000 eller 200 000 eller helt nånting annat.

      Jag trodde också att du tycker det är viktigt eftersom ditt inlägg bygger på det.

      Radera
    3. Anonym 07:10. Givetvis är sanningsfrågan viktig, men om man ska få fram sanningen kan man inte göra som du har gjort. Kommentaren 22:37 blev ju fullständigt galen och slår benen under all vettig diskussion.

      Radera
    4. Nu förstår jag inte alls vad du menar. Hur tänker du att fakta som jämförelsematerial skulle så benen under all vettig diskussion? Tycker du det är förbjudet att vara misstänksam och försöka tänka själv i proportioner?

      Radera
    5. Anonym 16:03. Ok, jag ska skriva dig det på näsan. Vi diskuterar de KYRKOMEDLEMMAR som har den gamla ämbetssynen och som det efterlystes livsrum för. (Märk väl: efterlystes för, inte som efterlyste för sig själva) Sedan ifrågasätter du den siffra jag talar om - och som är gängse i dessa diskussioner - och börjar tala om sådana rörelser som INTE hör till kyrkan och på den basen hävdar du att antalet är långt mindre än dessa 200 000.

      Dessutom är siffran i stort sett egal. Vi finns, vi är inte få och vi förvägras präster som vi kan lita på och utrymmen att samlas i. DET är det centrala.

      Radera
    6. Självklart ifrågasätter jag nånting som ingen kan bekräfta. "Gängse siffra" är bara ett annat sätt att bekräfta att man inte har en minsta aning. Det är varken första eller sista gången det tas fram fabricerad fakta på denna blogg. Beklämmande.

      Radera
    7. Anonym 19:34. "Fabricerad fakta"? Det är en ganska grov beskyllning. Speciellt från en anonym kommentator som inte tycks ha en susning om vad vi diskuterar. Ja, jag noterade att du inte tycks ha insett var det for fel för dig. Nu ska jag berätta en sak för dig. Man kan diskutera oväsentligheter, och man kan diskutera sak. Siffran här är i stort sett oväsentlig. Egal, som jag skrev ovan. Saken är att vi finns och att vi är många - ca 200 000 enligt gängse uppfattning, men siffran är som sagt egal - som förvägras hemortsrätt i vår egen kyrka. Men visst. Man kan haka upp sig på oväsentligheterna för att undvika att prata sak. Sedan är det en annan sak att det säger en hel del om den som gör så...

      Radera
    8. Du kunde enkelt kontra beskyllningen med att visa var siffran kommer ifrån, men det kan du tydligen inte. Vore det så att det är "många" så skulle man nog klara sig utan förstärkning av en fabricerad siffra, men sanningen är väl att ni inte är så många. "Förvägras hemortsrätt" är dessutom en rätt intressant formulering... ;-)

      Radera
    9. Anonym 11:01. Men kära nån! Det har jag ju gjort! Jag börjar tro att du bara är ute efter att trolla här. Den här diskussionen för ingenstans, så jag tror att den får vara slut i och med detta.

      Radera
    10. Nej, jag är inte ute för att trolla, jag bara ställer mig skeptisk. Ingen brukar dra sig för att uppge var en siffra kommer ifrån, vad den baserar sig på, på vilket sätt den kan bestrykas, och då det saknas så blir jag misstänksam. Och då inte du heller vet vad "gängse" baserar sig på så blir det än tydligare.

      Det är omöjligt att förvägra nån hemortsrätt, rättare vore att man avstår från sin hemortsrätt, men inte ens det torde vara juridiskt möjligt.

      #källkritik

      Radera
    11. Anonym 17:04. Igen visar du att du inte alls begriper vad den här diskussionen handlar om. Därför är det ingen idé att sätta mera tid på att diskutera detta med dig.

      Radera
    12. Nej, det är du som inget begriper eftersom du inte kan förklara dig. Lär dig lite källkritik om du vill veta hur andra ser på dig.

      #källkritik

      Radera
    13. Hör du anonym. Du är ju fullständigt förvirrad. Sluta trakassera! Det enda du åstadkommer med ditt gnällande är att du visar på vilken nivå kritiken mot det som skrivs på den hära bloggen är.

      Radera
    14. "Sluta trakassera" säger hen som använder sig av tillmälen :-D

      Tänk att man inte ens kan vara nyfiken över var Leif Nummela hittat sin siffra utan att det känns som ett påhopp. Kanske tål det inte dagsljus?

      Radera
  6. Jag tycker..., -är av den åsikten, att vi inte längre ska tala om Finlands Evangeliska Lutherska Kyrka då den inte längre gör skäl för namnet ! Stör mig ngt oerhört då man i nyheter och annorstädes talar om den "Evangeliska Lutherska Kyrkan i Finland" ! Den är allt annat utom "Evangelisk Luthersk" !!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svarar på min egen kommentar med en fråga, finns det överhuvudtaget några skäl att stanna kvar som medlem i en församling som vår Herre själv har övergivit ( tänker på senaste församlingsval)??? Borde vi inte dra våra egna slutsatser och själva följa vår Herre ? Bl.a Missionsstiftet synes följa Guds Ord om än ibland ngt "fariséiskt"...

      Radera
    2. Anonym 00:02. Kärnan i din fråga är konstaterandet "som vår Herre själv har övergivit". Om han har gjort det, ja då finns det inte någon orsak att stanna kvar. Men huruvida han har gjort det kan förstås diskuteras. Nyckeln här är givetvis frågan huruvida ordet fortfarande rätt förkunnas och sakramenten rätt förvaltas, och då får vi väl konstatera att, trots mänsklig svaghet på alla håll, finns det ännu församlingar där Herren fortfarande finns och verkar. Även om vår kyrka långt har förfallit och inte är vad den kunde och borde vara.

      Radera
    3. Anonym 00.02
      "Missionstiftet synes följa Guds Ord om än ibland ngt. "fareseiskt".Kunde du förklara närmare vad du menar att denna "fariseism" eller hur den kommer till uttryck!?
      I övrigt instämmer jag i din fråga!

      Radera