söndag 24 mars 2024

Om media och om samhällets polarisering

Jag har redan många gånger uttryckt min oro för den ökade polarisering som pågår i västvärlden idag. Det här blir hela tiden värre, och frågan är var detta riktigt kommer att sluta. Det stora problemet är att media så starkt späder på denna polarisering och, tyvärr, demonisering av allt som ens luktar lite högerpolitik. 

Vart har den goda och hedervärda principen att framställa alla parter i en fråga på ett objektivt och rättvist sätt försvunnit? Jag ser tyvärr väldigt lite av detta idag, och det är ett recept på något som inte kommer att vara välgörande. 

Donald Trump och allt som har med honom att göra är givetvis i särklass här, och, måste man säga, inte helt oförtjänt heller. Trumps retorik är sådan att han tänjer på sanningen, ibland så långt att det kan vara svårt att längre veta vad som är sant och inte är det om man bara lyssnar på honom. Men detta ursäktar givetvis inte det sätt media behandlar honom och hela USA-högern. Trump är Trump, men media borde ändå klara av att vara objektiv i sin rapportering. Låt mig ta ett mycket tydligt exempel: I ett kampanjtal i Ohio för några dagar sedan talade Trump om att "det kommer att bli ett blodbad om jag inte blir vald till president". Detta var givetvis något som hans politiska motståndare genast högg till på, föga förvånande. Men när media gjorde det samma gick de helt klart över en gräns. När man nämligen hör, eller läser, Trumps tal i sin helhet inser man ganska omgående att han talar om ett ekonomiskt blodbad som den amerikanska bilindustrin kommer att utsättas för om han inte blir vald. Kontexten till orden om "blodbadet" gör detta mer än tydligt. Men likväl fortsätter media att läsa in något helt annat i hans tal. Alltså att han talar om ett verkligt blodbad på människor. 

Hur har media kört så här fullständigt i diket? Susanna Kierkegaard på Aftonbladet går längst och drar raka linjer till Tyskland, fascismen och Göbbels och blundar fullständigt för vad Trump egentligen sade. Ja, hon t.o.m. medvetet tillbakavisar alla de som påpekat att Trump helt tydligt talade om ett ekonomiskt blodbad för den amerikanska bilindustrin. I detta beter hon sig som ett litet barn som sitter i sin lekhage och kräver att världen ska se ut som hon vill att den ska se ut och att Trump ska vara en fascistisk diktator i vardande som bara väntar på att få ställa till med inbördeskrig i USA. 

Det är givetvis J6 och Capitoliumintrånget som igen spökar i bakgrunden. På tal om det så läckte i veckan uppgifter från den kommitté som demokraterna tillsatte under Liz Chaney som tog som sin uppgift att undersöka vad som verkligen hände under de kaotiska timmarna den 6/1 2021. Kommittén undersökte påståendet att Trump hade efterlyst 10 000 nationalgardister för att upprätthålla ordningen i Washington den dagen, men att detta inte vann gehör hos den instans som satt på rätten att sända ut dessa. Kommitténs slutsats blev att det inte fanns några bevis för ett sådant påstående. Nåväl, nu har det som sagt läckt ut uppgifter att kommittén tvärtom hade fått just ett sådant vittnesmål som de valde att hemlighålla och inte infoga i den slutliga rapporten. 

Detta ställer händelserna kring Capitoliumintrånget i ett helt nytt ljus, och framför allt avslöjas kommittén som den partiska, och falska, instans högern alltid har hävdat den vara. Här avslöjas också medias partiskhet och tillförlitligheten i deras "fact checks". T.ex. Washington Post basunerade redan tidigt ut, i deras "fact check" att "No, Trump did not order 10 000 troups to secure the Capitol on Jan. 6". Nå, nu ser vi vad den "fact checken" var värd. Än värre är givetvis att media helt har förbigått denna läcka med tystnad. Väljarna i USA får absolut inte veta att Trump inte på något sätt var skyldig till det som hände. Således får inte heller vi det.

---

Medias uppgift är INTE att vara en part i det pågående politiska skeendet. Tyvärr brast denna brandvägg i.o.m. det senaste amerikanska presidentvalet när media så tydligt ställde sig bakom Joe Biden. Detta t.o.m. så tydligt att vissa har hävdat att Biden inte var demokraternas kandidat utan medias kandidat. Detta att media i USA så tydligt har övergett objektiviteten i sin "rapportering" - något som sedan importeras hit till Europa när vår media fullständigt okritiskt kopierar det som media i USA skriver - är något som, helt korrekt, har eroderat förtroendet för media och som späder på den redan allt för långt gångna polariseringen i samhället. 

Frågan är alltså var detta ska sluta. Ansvaret för vad som kommer att hända i den nära framtiden ligger helt klart tungt på media. Om vår media inte gör om och gör rätt i detta kan tudelningen av samhället bli ett verkligt problem, och det ganska snart. Närmare bestämt redan i november. Om inte t.o.m. före det.


19 kommentarer:

  1. Kontexten? Jag vet inte om Trump bryr sig om nån kontext och det gör knappst såna som proud boys och liknande. De väntar på order och instruktioner i form av öppna eller dolda uttalanden. Eller i form av profetior om det gäller den kristna högern, där ju Trump har en messiaslik ställning. Nu sa han
    "Now, if I don't get elected, it's gonna be a bloodbath for the whole ... that's gonna be the least of it, it's gonna be a bloodbath for the country, that'll be the least of it.". Som vanligt svårt att veta vad han menar eller inte, inte sagt att han vet det själv heller. Han vill bli president kosta vad det vill. Hans pb anhängare och liknande lyssnar efter öppna eller dolda instruktioner. Senare i talet då han kom in på valet sa han
    "I don't think you're going to have another election in this country, if we don't win this election ... certainly not an election that's meaningful.". Igen, kraftiga uttalanden följda av otydliga avrundningar. Vad är ett meningsfullt val? Bara såna han vinner? Eller om Biden vinner menar han då att de är meningslösa för att han inte kommer ställa upp? Eller att valen kommer riggas och bli likt rysslands val? Ingen vet, man kan inte gå på vad han säger utan på vad han gjort och gör. Pressen gör helt rätt i att försöka få svar på vad han egentligen menar. Och det är inte lätt att ta reda på av en sån farlig populist som Trump.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 10:56. Nu gör du precis samma fel som många inom media gör. Du bortser helt från kontexten och klipper ut några ord. Det finns inget bättre sätt att missförstå ett budskap.

      Radera
  2. KN 11:28. Vet du/man vad kontexten är på riktigt? Trump är överallt och ingenstans med sina uttalanden och tal. Tänk på att det inte är helt vanligt folk (såna som vi är vana med) som Trump riktar sig till. Det är en militariserad höger samt även militariserade kristna (jfr afficher med Jesus hållande automatvapen). Att pressen i USA går i spinn beror på att de är bättre på att avläsa såna sammanhang jämfört med dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:01. Givetvis vet man det. Det är bara att läsa en utskrift eller se en video med det oklippta talet.

      "Tänk på att det inte är helt vanligt folk (såna som vi är vana med) som Trump riktar sig till."

      Nu menar du nog dig veta något som ingen annan vet. I Ohio var det barn i publiken, och industriarbetare som är oroliga för sina jobb.

      "Det är en militariserad höger samt även militariserade kristna (jfr afficher med Jesus hållande automatvapen)"

      Det finns galningar både till höger och till vänster, det är sant. Men jag misstänker att de är lättare att identifiera på högerkanten...

      "Att pressen i USA går i spinn beror på att de är bättre på att avläsa såna sammanhang jämfört med dig."

      Där får vi nog enas om att vi är djupt oeniga. Orsaken till att pressen går i spinn är, menar jag, att de är beredda att göra allt för att förhindra att Trump vinner valet. Och när han ger dem en chans (som, och det kan vi kanske enas om, han inte borde ha gjort på detta sätt) tar de den.

      Radera
  3. Undrar varför Trump aldrig säger "Proud Boys, I do NOT support you and I do NOT want you to cause havoc because of me!"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 12:14. Svaret på din fråga är enkelt: För att han vet att han behöver varje röst för att vinna valet. Men ja, vi kan säkert vara överens om att han borde säga det.

      Radera
  4. Varifrån kommer hela idén om att "media" ska vara neutralt? Och vad menar du med "media"?

    Såvitt jag förstår kan alla kanaler som förmedlar nyheter beskrivas som media: tidningar, tidskrifter, radiokanaler, tevebolag, internetportaler, bloggar, snart sagt allt. Alla ägs och drivs de av olika intressenter: affärsföretag, partier, fackförbund, arbetsgivarorganisationer, företagsledningar, lobbygrupper, obskyra krafter (som de bakom MV-lehti etc): hur skulle det ens vara rimligt att förvänta sig neutral bevakning av samhällsprocesser och annat värdeladdat stoff? Är det rimligt att kräva neutralitet av Pravda eller Kremls övriga språkrör? På vilken grund kan man ens tro att dagstidningar, av nationell eller lokal betydelse, ska vara sakliga och värdeneutrala när inte kundkretsen/uppdragsgivaren, det omgivande samhället eller enskilda influerare/bloggare är det?

    Det amerikanska samhället är i obalans, dels på grund av att det politiska fältet polariserats genom ett de facto-tvåpartisystem, dels den kanske outplånliga rasismen som förpestar samhället, och just nu kanske främst för att den ytterst egotrippade Trump manipulerar väljare i största allmänhet och tvingar motspänstiga medlemmar i det egna partiet till underkastelse - förutom ett otal kroniska och akuta ekonomiska och sociologiska katastrofer som fått pågå alltför länge, fenomen som med vissa variationer också förekommer på vår egen kontinent.

    Det är bara i en ekonomiskt och mentalt välfungerande samhälle man har råd med lyx som respekt och opartiskhet. Just nu upplever vi det här nästan ingenstans i världen. Överallt känner sig folk hotade och körda i försvarsposition; då stiger adrenalinet och kommunikationen blir därefter. Även i "medierna".

    En spurgu bara

    SvaraRadera
    Svar
    1. "En spurgu bara". Med media avser jag allmänna massmedier så som tidningar, radio och TV. Och varifrån "hela idén om att media ska vara neutralt" kommer? Svaret är givetvis från medierna själva. De säger sig vara objektiva. (Jag använde inte ordet "neutrala".) Detta är själva grundbulten i det förtroende som mediekonsumenter förväntas ha för media.

      När du talar om det amerikanska samhällets "obalans" glömmer du den viktigaste faktorn: Vänstern/demokraterna försöker pådyvla hela samhället sin värdegrund.

      "Det är bara i en ekonomiskt och mentalt välfungerande samhälle man har råd med lyx som respekt och opartiskhet."

      Det är faktiskt tvärtom. I ett samhälle som är hotat är det av yttersta vikt att vi kan lita på att media rapporterar objektivt om nyheter och företeelser.

      Radera
    2. "När du talar om det amerikanska samhällets "obalans" glömmer du den viktigaste faktorn: Vänstern/demokraterna försöker pådyvla hela samhället sin värdegrund."

      Men högern försöker inte det, menar du?

      En fråga. Var hittar du IRL grunden för ditt citerade påstående i allmänhet: "Svaret är givetvis från medierna själva. De säger sig vara objektiva." Hur definieras tror du i så fall "objektivitet"?

      Ytterliga en fråga: vari ligger enligt din mening skillnaden mellan objektivitet och neutralitet i allmänhet och gällande värdefrågor i all synnerhet?

      Sen en kommentar: "Det är faktiskt tvärtom." Här missförstod du mig, antingen avsiktligt eller i hastigheten. Jag skrev om de rådande förhållandena i samhället, medan du teoretiserar om nödvändigheter, så din invändning missar poängen. Men jag är inte politiker, så jag drömmer inte.

      En spurgu bara

      Radera
    3. "En spurgu bara". Högern är till sin natur konservativ och därmed ute efter att bevara, inte att förändra.

      Du kan fråga vilken journalist som helt så kommer han/hon att säga att objektivitet är av yttersta vikt. Du kan t.ex. läsa Jonas Jungars skriverier på Svenska Yle. T.ex. här: https://svenska.yle.fi/a/7-10045009 (Sedan är det förstås en annan sak hur t.ex. Svenska Yle klarar av att leva upp till detta.)

      Angående skillnaden mellan objektivitet och neutralitet är givetvis hårfin - om den ens finns. Jag konstaterade bara att jag använde ordet objektivitet.

      Sedan förstår jag inte vari mitt påstådda missförstånd skulle sitta. Du påstår något om verkligheten som, om det verkligen skulle vara så och vi skulle acceptera det, skulle innebära slutet för all oberoende media. Jag konstaterar att det skulle vara katastrofalt.

      Radera
  5. Spurgu: bra kommentarer. Du är på helt samma linje som tex DN:s chefredaktör mfl. Även om kanske KN inte använt ordet neutralt här så finns det hos vissa förväntningar om att media ska ta ett mittenläge. Men då lämnas allt som heter värdegrund bort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 24 mars 2024 kl. 21:15, "Men då lämnas allt som heter värdegrund bort. " Är du av den åsikten att media ska lära oss om värdegrunder ? Tyvärr har jag en misstanke om att det är så som de flesta tänker idag... Vem har definierat "värdegrunden" och var finns den att läsa / ladda ner ?

      Radera
    2. Anonym 21:15. Problemet är att media idag låter (värdeliberala) värderingar genomsyra all rapportering. Att sådan förekommer på ledarsidorna är en sak, att den tillåts förvränga också nyhetsrapporteringen är en helt annan.

      Radera
  6. Anonym 22:01. Jag vet inte, tycker du att du behöver lite värdegrundsundervisning eftersom du saknar länken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man hänvisar till "värdegrunden" bör den vara klart definierad, den kan inte vara något "löst och luddigt" !

      Radera
  7. Vilken värdegrund vill du ha? Den för ca 2000 år sedan, 1800-tal, 1950 eller gällande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan alltså inte definiera den ? Vilken är den "gällande" ?

      Radera
    2. De som allmänt gäller är FN:s förklaring om de mänskliga rättigheter. Demokratins och rättsstatens grundprinciper (fria val, åsiktsfrihet osv osv som de uttrycks i Finlands och många andra västliga demokratiers lagstiftning) samt ett öppet och inklusivt samhälle där jämlikhet mellan människor eftersträvas. Vad gäller media och press så goda journalistiska seder och arbetssätt (journalistförbundet) med syfte att granska och rapportera händelser i samhället och världen. Nåväl, listan kan göras lång och givetvis dyker urymme för nyanser inom denna värdegrund (en viss skatteprocent är ingen exakt vetenskap).

      Radera
  8. Man borde ju fråga sig, om Trumps demens gjort att han inte kom på ett annat ord för en ekonomisk recession än "blodbad". Då är det ganska illa, speciellt om man ska kommunicera som ledare i kniviga situationer. Eller är det så, att Trump ville använda det inte så vanliga ordet blodbad, för att tipsa sina idioter till följare? Har Trump ett annat kodspråk, nånting som Proud Boys och andra farliga högerextremister går igång på, där värstingarna har hundratalet automatvapen och väntar på nånting de kan tolka som "Go!". Det att man inte vet, att man inte vet vad Trump menar, gör honom till en synnerligen farlig varelse.

    Men, det är ju det lättaste att inbilla sig att media är skyldig till allt man inte gillar.

    SvaraRadera