onsdag 6 mars 2024

Oärligt och bedrägligt

Jag hittade Kyrkpressen på köksbordet när jag kom hem idag. Det fanns ett par intressanta artiklar i den, men sedan gjorde jag misstaget att läsa intervjun med Ani Iivanainen, församlingsanställd (Esbo), icke-binär och "gift" med en annan kvinna. 

I artikeln, som är fullständigt bedrövlig, sägs mycket galet, men det mest iögonfallande är att det beskrivs som "andligt våld" att bl.a. hänvisa till vad Bibeln säger om homosexualitet samt att "det är underförstått att församlingen aldrig skulle kunna tänka sig att ordna exempelvis en regnbågsmässa". 

Nu skulle jag vilja påpeka att den lutherska kyrkan har en kyrkoordning, och i denna kyrkoordnings första paragraf sägs det klart och tydligt att kyrkan är bunden till Guds ord och att "all lära i kyrkan skall prövas och bedömas enligt Guds heliga ord". 

Om regnbågsfolket, och deras tillskyndare, vill ha en kyrka som förfar på det sätt som utmålas i artikeln skulle det kanske löna sig, och framför allt vara mest ärligt, att gå ut och bilda en egen kyrka med en kyrkoordning som säger något annat än vad vår kyrkas kyrkoordning säger. Om de skulle göra så skulle de nämligen ha frihet att skapa en egen lärogrund. Som sagt skulle detta vara det ärligaste att göra - att som nu ockupera vår kyrka och inte alls olikt parasiter verka och växa inom en kyrka med fullständigt orimliga krav på att kyrkan bör förändras till något den inte kan vara (med nuvarande kyrkoordning) är milt sagt synnerligen oärligt. Ja, det är är rent av att begå bedrägeri.

---

Att i kyrkans egen publikation (Kp) hävda att det är "andligt våld" att hålla sig till och läsa vad Bibeln säger om homosexualitet är så grovt att jag förväntar mig - nej jag kräver! - att kyrkans ledning går ut och bemöter detta. Men eftersom de flesta av dessa hör till de ovan nämnda "tillskyndarna" har jag förstås inga större förhoppningar att så ska ske. Det är så mycket lättare att spela med i bedrägeriet än att stå upp för sanning och rätt och därmed dra världens förakt och hån över sig.   

68 kommentarer:

  1. Tror nog att du får vänta förgäves på att "kyrkans ledning går ut och bemöter detta" ... Själv fick jag Kp 1/2019 som sista nummer, ingen tidning jag saknar !

    E.

    SvaraRadera
    Svar
    1. E. Så är det nog, tyvärr. En vän brukade kalla Kp för "torsdagsdepressionen" på den tiden när den kom på torsdagarna...

      Radera
  2. Det är väl enklast att rikta en skrivelse till "kyrkans ledning" med begäran om bemötande - i detta fall domkapitlet. Den måste ju protokollföras och behandlas. Jag läser inte Kp och är inte medlem i folkkyrkan men om sådant snusk ingått, bör det ju tas upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:22. Jag befarar att det bara skulle vara slöseri med tid. Jag har inte precis några höga tankar om domkapitlet när det gäller att försvara kyrkoordningens första paragraf i praktiken.

      Radera
  3. " bilda en egen kyrka med en kyrkoordning som säger något annat än vad vår kyrkas kyrkoordning säger."

    Det är så praktiskt med möjligheten att bilda kyrkor, församlingar och sekter i parti och minut, då budskapet och läran inte riktigt passar de egna motiven. I bibelbältet finns ju redan tretton församlingar på dussinet, så alla kan ju lätt hitta den enda rätta gruppen för att känna sig nöjd.
    Påminner mest om politiska partier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvirringslobbyn. Nu duckar du för frågan. Men jag kan ju ta den igen med personlig adress: Tycker du att det är ärligt att bete sig som dessa människor gör, alltså att driva kyrkan i en riktning som går tvärt emot kyrkans grunddokument? Skulle det inte vara ärligare att helt enkelt starta eget och så kunna skapa ett eget grunddokument som man inte ständigt behöver vara på kollisionskurs med?

      Radera
    2. Det är väl knappast jag som ska svara på den frågan, eftersom jag inte grundat nån rörelse. Är det ärligt av SLEF, pingstvännerna, adventisterna etc att tycka att deras tolkning av grunddokumenten är bättre än de andra tolv i dussinet?

      Jag kommer aldrig att förstå dessa IKEA-rörelser, den ena efter den andra plockar lite lego-bitar ur bibeln, bygger ett eget litet luftslott som de tycker är mycket finare än andras. Därefter börjar de gräla om vems bygge är finast, och skäller ner andras. Nu verkar det då bara att ditt bygge verkar väldigt få bry sig om, och så blir du så stött så du hackar ner på de större lego-byggen.

      Radera
    3. Förvirringslobbyn. Det är inte fråga om någon "tolkning" här. Det står svart på vitt vad som gäller. Både i Kyrkoordningen och i Bibeln. Frågan kan mycket väl riktas till dig. Men jag förstår mycket väl om du väljer att slingra dig och inte svara.

      Radera
    4. Klart det är tolkning, annars skulle det finnas en enda odiskutabel kristen rörelse, inte dussintal. Skulle det inte vara fråga om tolkning, skulle du inte sitta och dissa andra heller. Din gud har nu knappast valt Kristian Nyman till den enda i världen som har den absolut rätta kristendomen.

      Radera
    5. Hur skulle det kännas att vara Faktalobbyn? Aldrig en egen åsikt, aldrig en samvetsfråga - nej, man tittar efter i Google eller läser gallupar, så vet man vad man tror och tänker. Ett enda bud finns men det är desto heligare: Följ massan, tänk som den!

      När staten genom konventikelplakatet tystade kristna och förbjöd deras sammankomster, då borde man ha hållit god min som Faktalobbyn. Han skulle inte ha dristat sig till att trotsa och kringgå Överhetens bud med sammankomster i hemmet.

      SLEF hade aldrig bildats. Predikanter? Bönehus? Onödigt - det finns ju statligt avlönade kyrkoherdar som predikar den lära som gäller just nu, i för ändamålet avsedda och upplåtna kulturhistoriskt värdefulla byggnader...

      Ett mycket bekvämt liv. Att tänka själv är inte bara arbetsamt, det kan också vara farligt.

      Så gömmer man sig bakom en pseudonym där man tvärsäkert kan förklara att det inte finns några sanningar - men det är å andra sidan orubbligt visst. Och förklaringen till första och enda budet i Faktalobbyns katekes lyder: Andra vet ingenting, förstår ingenting, kan ingenting.

      Bilden föreställer Tintin. Milou hade passat bättre - den svansviftande hunden som alltid följer sin herre.

      Pseudonymos

      Radera
    6. Den om Milou var bra ! Eller om vi tar det på finska, ( österbottnisk sådan), "olla-verpin taivutus pohojalaasittain" -Moon oikias, soot vääräs, soon kans vääräs, Moomma oikias, tootta vääräs, noon aivan mettäs, -Passar bra för en sådan som förvirringslobbyn !

      Radera
    7. Läs nu alla profeternas böcker i Bibeln och Läs Nya Testamentet och speciellt Uppenbarelseboken och applicera summan på nutiden så ser vi att Bibeln matchar ALLT, och sluta kivas, för styggelserna och synderna är idag i världen och ' kyrkorna' både i öst och väst och norr och söder och även i den Store Konungens stad Jerusalem likadana. Och det stundar till Dom både stora domen och små domar TY DEN SÅ KALLADE DEMOKRATIN HAR GJORT ATT FOLKMAJORITETERNAS SYNDALUSTA TILL AVGUDERI OCH STYGGELSE OCKSÅ I ÖSTER NORR OCH SÖDERN OCH VÄSTER Regerar samhällena ohämmat. Jag skulle önska att Kristian och ni som Skriver på bloggen mera skulle hänvisa till Bibeln den helige Skriften för läget är nog detta: Det som är bra för oss,, personlig frihet kallar vi för demokrati. Och Antikristus den laglöse lögnaren och förnekaren trots yttre gudlighet och skrymtad trosvisshet utnyttjar västvärldens lata giriga syndahopar och med all teknologia härlighetenvoch handelstekniker och nya folk och försvarsförbund för att vi skall tiga med Guds Ord i var dagen.
      Men gällande läget i Israel och Gaza säger Bibeln på ett ställde om Juda. Mot ett folk som inte är ett folk skall jag uppegga dig till raseri. Och eftersom raseri leder till synder och överträdelser så har också judarna förbrutit sig och är dock mindre fördömansvärda än den nazistiska omvärld som infiltrerat palestinierna som ju inte är ett egentligt folk utan bara en muslimsk minoritet i Judaland. Också för både judar och 'palestiner är en skördetid bestämd när Herren församlar SITT folk till Himmelen genom tro på Jesus från Nasaret Kristus Guds Son och Herren HerrenKorsfäst död och begraven och uppstånden ifrån döden och uppfaren till himlarna där Han Allsmäktig regerar med Fadern och Anden tills Fadern under lagt Honom allt. Ulrik

      Radera
    8. Alla kan notera, att ingen här försöker ens bevisa att det jag tagit fram skulle vara fel, utan börjar diskutera person. Varför? Har ni inga argument i sakfrågan?

      Ingen kan ju komma fram med en vettig förklaring till att det finns tretton frikyrkor på dussinet, där alla hävdar att de tolkat mer rätt än de tolv andra. Vad göra, nå, man ger sig på budbäraren. Men det får ni göra, mer än gärna, eftersom det bevisar hur svarslösa ni är.

      Om man försöker skjuta ner nån pga anonymitet, ska man fundera om det har inverkan om man själv kallar sig Anonymous, blir lätt att man skjuter sig i foten annars :D

      Radera
    9. Min mor käre faktalobby fick samma fråga av en världsförbättrare knarkare och suuphund varför det finns så många samfund. Han menade.att därför kunde man inte tro fast Han bara Ville supa kanske ännu då. Min mor lyfte lite på huvudet och sade ser du S om det plötsligt skulle bli väckelse och alla skulle vilja gå.till församling och kyrka då ärdet ju bra att det finns många samlingsplatser ( där man inför Bibeln Gud enlig Skriften meddelas syndernas fförlåtelse lovprisar ber och sjunger och försöker ta hand om var andra som Bibeln lär) Kärlek är inte att ha en llåt ggåmentalitet och göra synd eller styggelse lovlig. Den överskyler gammal synd och hjälper att ta ansvar för att bekänna brotten brotten samt att troTro som Nts Jesu och apostlarnas och profeterna lära är given.... Ulrik ordrik ulrik

      Radera
    10. Det är som vanligt svårt att förstå dels vad FL menar, dels vilken förklaring han kan tänka sig att acceptera. Att splittringen bland kristna är en förargelse, en skandal - σκάνδαλον - säger redan Paulus och han tillägger att det förhållandet kommer att bli bestående i framtiden.

      Katekesen lär oss att kristna har tre fiender, djävulen, världen och sitt eget kött. Jesus frestades av djävulen i öknen under fyrtio dagar och Han är den ende som helt övervunnit dem. Den Onde är källan till särmeningar och sekteristiska tankar, så att en falsk profet kan locka till sig många efterföljare. Med världen avses de lockelser som rikedom och yttre framgångar erbjuder, med det egna köttet de starka impulser vi har att t.ex. sätta egen njutning i främsta rummet och ge efter för lättja och tröghet.

      Avstånd i tid och rum utan möjlighet till inbördes kontakter mellan kristna ökar naturligtvis också splittringen. Men alla dessa saker känner FL till. Menar du alltså att den kristna läran skulle kunna sammanfattas i ett axiom, så att den liksom en matematisk sats framstår som självklar när man en gång insett dess sanning?

      Vi har ett folkkyrkosystem som medför att ateister kan röstas in i kyrkofullmäktige och -råd. Det innebär också att till höga poster, inklusive biskopsämbetet, befordras enbart jasägare som kompromissat på många punkter i läran. Bara starka band av traditioner och sedvänja håller många namnkristna kvar i denna kyrka.

      Men begär då FL att något av dessa olika samfund skall förklara att det visserligen misstagit sig, men att det trots allt kvarstår som ett skilt samfund för splittringens skull?

      Det pågår också ett ekumeniskt arbete som inte bara strävar till att fösa in trosbekännare av olika kulörer i samma byggnad utan som allvarligt tar itu med olika synsätt och strävar till en ärlig och varaktig enhet.

      Paulus säger rentav att det måste finnas olika partier bland oss för att det skall visa sig vilka som håller måttet. Splittringen är inte något som upphör med tiden utan den kommer att bli allt värre ju närmare vi kommer den yttersta dagen. Och detta beror på de tre källflöden jag nämnde.

      Detta får ändå inte bli en undanflykt som säger att vi skall hålla till godo med och acceptera villolärorna. Vi skall läsa Skriften, studera, diskutera, jämföra, låta oss vägledas och undervisas av rätta lärare.

      Också i världsliga ting finns det många olika politiska partier. Men vi kristna bekänner därtill vår tro på en osynlig kyrka - de heligas samfund - av dem som tror sina synders förlåtelse endast av nåd, för Jesu Kristi skull. Och i vilket yttre sammanhang dessa heliga, rätta kristna håller hus, vet endast Gud.

      Nonymos

      Radera
    11. "undervisas av rätta lärare."

      Ja, irrläror är felaktiga tolkningar, och nu har vi då guds utsände Nyman, som vill göra gällande att bara hans tolkning är den rätta.

      För mig spelar det ingen som helst roll vad de olika frikyrkorna bygger för läror som passar dem själva, men då man med homofobi dunkande i pannloben, vrider till argument från bibeln, tolkar dem så att det blir rättfärdigat att fördöma en sexuell minoritet, det är jag inte okej med. Inga liknelser finns heller inte i bibeln där sådant skulle förespråkas.

      Radera
    12. FL, du upprepar detta med "tolkningar" och tror att om du använder ordet tillräckligt ofta, är det alltid någon som går på det. (Och så är det ju tyvärr ofta.)

      Det finns två alternativ beträffande utlevd homosexualitet, som är det exempel du tar upp. Det är antingen rätt eller fel.

      Bibeln säger mycket entydigt att det är fel. Om du hävdar att det är en "tolkning" när man läser ord och bokstäver som de står, då är det du som har bevisbördan. Varför skulle A i logiken vara icke-A? Varför skulle orden betyda motsatsen till vad de säger?

      Du har rätt i att det finns avfallna biskopar, möss och människor, som av rädsla för den gud som heter "den allmänna opinionen" är beredda att bekänna nästan vad som helst. Men det är bara ett beklagligt faktum som inte hör till själva saken här.

      Att du kallar dig Faktalobby och att din bild föreställer Tintin är inte min tolkning utan fakta. Om en lärare eller någon annan säger att du kallar dig Flugsurret och att din bild föreställer Milou, så har han fel och är en falsk lärare.

      Och så detta ord 'döma'. Bibeln och lagen och det allmänna rättsmedvetandet säger att jag inte skall stjäla.

      Om du sedan vill kalla det att 'döma' befolkningsgruppen tjuvar när jag säger att de handlar fel, så är det din säregna användning av ordet 'döma' och inget annat.

      Jag säger precis tvärtom: bättring och förlåtelse är öppna för alla - ALLA - så länge livet varar.

      Nonymos

      Radera
    13. "Entydigt" är i ögonen på dem som vill tolka det som entydigt.

      Ingen har lyckats förklara det "entydiga" i tyska översättning Knabenschänder, som på engelska blivit till män som ligger med män under 50-talet. Tolkning på tolkning, men det är ju klart, att den som är homofob, vill ju tolka det enligt de egna preferenser.

      Homofober begränsar ju sig bara till att tolka detta till homosexualitet, men verkar inte ta desto större problem av andra, betydligt entydigare sanningar i bibeln. Man ska inte stjäla, men finns säkert inte ett enda inlägg om det. Man ska inte dräpa, men verkar ändå ges full rätt åt israeler att slakta folk, om man försöker tyda denna blogg. Beroende på vad de bättre troende här vill, påstår man att det finns "entydiga" bevis i bibeln. Som sex före äktenskapet, fast inget äktenskap har definierats. Och så vidare. Då man bygger ihop så här, men olikfärgade legobitar, så blir det ett fasligt fult lego-slott, som lätt ramlar ihop också.

      Radera
    14. Här hittade jag en del klargörande undervisning på svenska:
      https://www.lhpk.fi/wp-content/uploads/2019/11/Till-man-och-kvinna.pdf

      I Rom. 1:24-27 säger Paulus om följderna av avgudadyrkan: "Därför utlämnade Gud dem till skamliga lidelser. Deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det onaturliga. På samma sätt övergav männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes av begär till varandra. Män bedrev otukt med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin förvillelse."

      Som 3 Mos. 18:22 visar, är avsky den naturliga reaktionen på sådant: "Du skall inte ligga med en man som en man ligger med en kvinna. Det är avskyvärt."

      3 Mos. 20:13 förklarar att straffet för detta avskyvärda brott i Israel är döden.

      Även om du är fascinerad av och ständigt på nytt tar upp detta ämne, vill jag inte gärna återvända till det. Jag ser nämligen inga oklarheter och möjligheter till de "tolkningar" du talar om.

      Kriget mot Hamas är säkert också viktigt men det hör nog till ett annat sammanhang. Jag är inte så insatt i saken och försöker för egen del låta bli att uttala mig om saker jag inte känner till.

      Vad stöld beträffar har jag, i motsats till dig, sett många inlägg här som behandlar och kritiserar rovdriften i vårt samhälle och i miljön. Vi stjäl av varandra och av kommande generationer, det är också avskyvärt.

      I Stora katekesens förklaring till budet mot stöld uppmanar oss Luther att inte ta ordet för inskränkt: det betyder att vi inte skall tillfoga vår nästa skada och orätt, inte heller medgiva eller tillåta sådant men också att vi skall "befrämja och befordra nästans bästa och, när han lider nöd, hjälpa, dela med [oss] och bisträcka honom, vare sig han är vän eller fiende."

      Det är exempelvis en stor skam att Finland inte uppfyller den förpliktelse man åtagit sig att höja utvecklingsbiståndet till 0,7 % av BNP. Denna snålhet och girighet - Mammonsdyrkan - är ett tecken på den avgudadyrkan, för vilken alltså den utbredda homosexualiteten är ett straff i vårt samhälle.

      Nonymos

      Radera
    15. Du länkar till en text skriven av homofoben Räsänen, som dessutom blev ställd inför rätta för just den texten.

      Ska man plocka utdrag och läsa som fan läser bibeln? Hur fortsätter Rom 2:ff? Kanske du kan referera? Vad sägs om såna, som tar upp det du tar upp? Berätta gärna, så slipper jag göra det.

      Om det är nån som är fascinerad av ämnet, så är det bloggskribenten, jag behöver väl inte påminna att Kristian skrivit över 200 inlägg där detta fascinerande ämne behandlas?

      Nej, klart du inte vill röra ämnet Hamas, eller israeler som dödat i sjukt stora mängder, för du vet lika bra som jag, att dödandet är att klandra. Israelerna kunde leva upp till sin tro och inte döda, men nej. De har inte ens en tanke på att sluta.

      Först skriver du att befrämja nästans bästa, för att i följande stycke beskylla homosexuella för att vi inte höjt biståndet. Det är en sak att läsa mycket, men det är nog en helt annan sak att förstå, och speciellt leva, i enlighet vad man läst.

      Du undvek ju förstås Knabenschänder, barnskändare, som översatts till män som ligger med män. Inte speciellt ärliga eller neutrala översättare, och knappast är det enda "missen" i raden av sketna översättningar.

      Radera
    16. Bibelns grundspråk är hebreiska, arameiska och grekiska. Paulus skriver i 1 Kor 6:9 om de som inte får ärva Guds rike: Μὴ πλανᾶσθε· οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται

      planasthe - jämför 'planet', irra och fara vilse
      pornoi som i pornografi
      eisålolatrai - de som bedriver sådant i avgudatempel
      moikhoi - den feminina mannen ("mjuka")
      arsenokoitai - Paulus' ordkonstruktion med hänvisning till GT:s förbud i 3 Mos. 18:22, man kan alltså kalla ordet en hebraism i grekiskan - arsen(o)+koitai = man+säng

      Nonymos

      PS. Om Hamas, nej, jag är dålig på att följa dagsnyheter och mycket aktuella skeenden. Jag skall försöka fördjupa mig i ämnet.

      Radera
    17. Nonymous hade problem med att hålla sig till ämnet, och antar att hen knappast kommer att referera till Rom 2:ff heller.

      1 Rom 1, ja, Paulus hänvisar till greker och judar, som lever i synd. Men varför? Jo, för att i 1 Rom 2 ta det som exempel, och förklara att moralisterna syndar precis på samma sätt som grekerna och judarna. Så grattis om Kristian har fått hela fårskocken att synda. Grattis att alla kristna moralister jämställs med all annan synd.

      Nu blir det ju förstås ad hominem för fulla muggar, bäst att skjuta budbäraren istället för att hitta på förklaringar. Men ingen vågar ju ändå kolla upp vad 1 Rom 2 handlar om, tänk om det stämmer vad faktalobby skriver. Tänk om ingen argumenterar emot??

      Radera
    18. En rad föll bort men Strongs lexikon ger för moikhos: Perhaps a primary word; a (male) paramour; figuratively, apostate -- adulterer. Malakos är mjuk. - N

      Radera
    19. Ja faktalobby. Paulus bekände att Han var de främste bland syndare Men Han sade också: Gud vare Tack att Jesus Kristus skall frälsa mig från denna syndens och dödens kroppa. I ett annat Av breven där Han talar om de köttsliga och andliga syndernas säger Han. Sådana voro också några av eder Men ni har låtit er avtvättas dem(, synderna) ( genom trons ord i kristiblod).
      Därför frågar jag dig faktalobby. Skall en heterosexuell äktenskapsbrytare horkarl eller horkvinna eller en homosexuell styggelsegörare medge att de lever i synd, be om förlåtelse där två eller tre är församlade i och Kring Jesu Namn och försöka sluta eller skall de fortsätta på den väg som utan ånger tro och bekännelse och att tvätta bort och döda syndens leder till eviga kval i eldsjön gehenna eller helvetet av vilkas kvalena av skörlevnaden redan här i tiden borde vara en varning som man inte skall lindra med medicin eller brännvin eller annat glömskemedel ej eller med allting går för sig mentalitet. Jag ställer dig frågan vid Jesus och Bibeln. För ingen kan säga att Kristian förföljer någon Men endel av dem som förföljer honom på bloggen ger inte vanligen bibliska svar gällannde synd och nåd. Ulrik

      Radera
    20. Latinet är ju inte grundspråk men Versio Vulgata är normerande för den romerska kyrkan och för den kristna kyrkan överlag under en lång tid: Nolite errare: neque fornicaree neque idolis servientes neque adulteri neque molles neque masculorum concubitores neque fures neque avari, non ebriosi, non maledici, non repacesregnum Dei possidebunt. (Ordföljden i latinet göra att avsnittet inte exakt motsvarar stycket på grekiska. Engelskan ger en del ledtrådar till betydelserna.)

      Ordet 'Knabenschänder' användes i Luthers översättning. Han ville skriva på folkspråket och han var glad för att det inte fanns en direkt motsvarighet på tyska till dessa perversioner! Och han ville inte konstruera något nytt, obegripligt ord.

      Semantiskt har arsenokoitai säkert ett bredare betydelsefält än Luthers 'gosseskändare' men vi använder ju ordet 'gosse eller pojke' också om vuxna män i vardagligt språk. (Ex. "Jag skall gå ut med pojkarna.")

      Nonymos

      Radera
    21. Ännu beträffande 'Knabe'. Ordet har en historisk användning i tyskan också om män - etymologiskt släkt med "knekt". På Luthers tid var 'knabenschänder' alltså inte liktydigt med 'pederast' utan ordet betecknade underordnad militär, tjänare, dräng osv.

      N.

      Radera
    22. Det kan ge insikter att diskutera med FL ibland.

      Mahlers titel på sin sångcykel med många motiv ur Des Knaben Wunderhorn från 1800-talets början heter ju Lieder eines fahrenden Gesellen. Det är en mera kongenial omskrivning än den gängse engelska: "The boy's (!) magic horn". Det är naturligtvis en ung man, inte en pojke, som är huvudpersonen hos von Arnim och Brentano.

      Småpojkar springer inte omkring och sjunger på den tyska landsbygden.

      N.

      Radera
    23. Vi ska notera, att N vet att hen kan INTE kommentera 1 Rom 2.ff. Istället en uns av panik att skriva flera inlägg för att förklara och bortförklara. Men det får vi tacka för :-)

      Radera
    24. Du har inte vid Jesus=Livet svarar på mina frågor ännu säger Ulrik

      Radera
    25. Du har inte svarat.

      Radera
    26. Vill du faktiskt ulrik få mig att svara och döma, på precis det sättet som Paulus varnar för i Rom 2? Är ni bara förblindade av homofobi, eller kan ni inte er bibel?

      Radera
    27. Ser du inte vad jag fråga. Skall man sluta synda bekänna och låta sig tvättas i ordet om Tron eller inte. Gäller alla sorts syndare om du kan din bibel😐😇. Ulrik

      Radera
    28. Du frågar om jag ska döma, och nej, det tänker jag inte göra.

      1 Därför finns det inget försvar för dig som dömer, vem du än är. Ty med din dom över andra dömer du dig själv, eftersom du handlar likadant som den du dömer

      Rom 2:1-2

      Djävulen lockar ju en att synda, vad är det som du gör, ulrik?

      Radera
    29. Jag förkunnar Guds Ord om bättring och syndernas fförlåtelse i Jesu Namn och blod. Det Ord som jag själv som fattig syndig oren människa lever av som Min Rättfärdighet.
      Guds Ord dömer alltid synden till synd och gör den inte lovlig Men lämnar möjligheter för syndare att omvända sig till Tron vilket är de Kristnas främsta uppgift att förkunna
      Men ger en möjlighet att som lärjunge ge Jesus Rätt i sina domar. Därför behöver jag inte ångra vad jag skrivit idag och ibland i övrigt för jag ångrar alla de domar som jag fällt i mitt hjärta som inte är i konformitet med Skriften och levande Guds Son vår Herrens Jesu dyrbara Glada Budskap till Frälsning och helgelse. Jag är inte rädd att döma enlig fullt Guds ord. En äktenskapsbrytare utan fförlåtelse är lika död i Ande som en homosexgörare. Ser du inte att alla sexuella synder som räknas upp i ett speciellt kapitel 18 i tredje Moses bok har av Jesus som allt annat i gamla testamentet konfirmerats. Det betyder att ingen kommer undan alla har vi synda dagligen i tanke ord och gärningar.och behöver Jesus. Du säger att det Är att döma ( på fel sätt). Skall du då för svara de syndens och stanna vid Rom 2 eller skall du läsa hela Nya Testamentet och förstå den i helige Ande som man får som ångrande under rätt predikan av Guds Ord. Jag fråga alltså: du säger att man inte skall döma Men Guds Ord som jag använder dömer såsom det Är skrivet. De som för blir i syndens våld och ger andra människors fria tyglar till falsk frihet ärver inte annat än världens vänskap och sedan helvetet. Ulrik

      Radera
    30. Nog verkar det vara svårt att begripa, att jag tänker inte döma någon. Som en bibeltrogen borde tänka efter innan du dömer, att du syndar medvetet varje gång du dömer.

      Det är så skojigt att se hur ni teologer kretsar kring Rom 2, utan att ge er in på det, precis som Stålmannen måste undvika kryptonit. Istället för att svara själva, så måste ni trycka ord i munnen på en ateist. Riktiga humorister är ni. Eller rätt tragiska teologer.
      Jag är ju inte så korkad eller lättlurad, eller skrämd för översteprästövermakt, så jag inte skulle ha slutat tänka själv. Dessutom har jag sett allehanda predikanter på nära avstånd, så jag vet vad ni kan vara. Ju mer trängda ni känner er, desto mer blahaj-text producerar ni. :-D

      Radera
    31. Är du ateist? , Ulrik

      Radera
    32. FL har enträget efterlyst en kommentar till Rom. 2:1ff. Det är en text som är central i vår lära om rättfärdiggörelsen och en viktig komplettering till och fort sättning på det föregående.

      Du som dömer, säger Paulus, är utan ursäkt! Vi får inte stanna vid att slå fast dessa missgärningsmäns ondska i slutet av det första kapitlet och sedan som publikanen i templet tacka Gud för att vi är bättre och annorlunda.

      Även om vi inte gör oss skyldiga till just dessa grova synder till det yttre, föreligger möjligheten alltid hos människorna efter syndafallet och i tankarna begår vi ständigt brott mot alla Guds bud.

      Guds Ord innehåller lag och evangelium. Lagens ena uppgift är att påvisa synden och visa att människan inför Gud inte har något att berömma sig av. Den andra uppgiften är att driva oss till Kristus, att söka förlåtelse och upprättelse. Om detta senare handlar Rom. i fortsättningen.

      Vår upprördhet och vår avsky för de synder som uppräknas i Rom. 1 får alltså inte leda till självrättfärdighet och fariseism. Att vi skall döma synden - och döma den hårt - visar Paulus med sitt eget exempel. Vi skall också ställa syndaren i ljuset av hans beskrivning och visa och påvisa för världen och vårt eget samhälle vad som skett och håller på att ske när gudlöshet och förnekelse blivit utbredda.

      Och vi skall ställa oss själva under denna dom. Gud är i himlen och vi är på jorden, vi behöver frälsning och Frälsaren, vi liksom de som begår de synliga, yttre och grova synderna.

      Jesus säger om sig själv att han kommit till världen till en dom. De som låter denna dom drabba sig själva, bekänner sin synd och söker förlåtelse, får den också. De, som förnekar sin skuld och fortsätter att leva i synden - sådana som nämns i Rom. 1 och alla andra - går till helvetet.

      En kristen som ser synderna i Rom. 1 och låter dem passera opåtalade, utan att döma dem som Paulus gör, är en falsk och feg kristen. Hans "kärlek" är också falsk och missriktad - han låter bröder och systrar gå till fördömelsen utan att höja sin röst, utan att varna dem, utan att visa vilka följder detta slags leverne har.

      Nonymos

      Radera
    33. "Vår upprördhet och vår avsky för de synder som uppräknas i Rom. 1 får alltså inte leda till självrättfärdighet och fariseism"

      Nej, det ska det inte. Men så lägger du ett eget tillägg, 180 grader:

      "En kristen som ser synderna i Rom. 1 och låter dem passera opåtalade, utan att döma dem som Paulus gör, är en falsk och feg kristen."

      Det där är inget annat än att våldta bibeln, men var och en enligt sin egen förmåga.

      Radera
    34. Är du ateist? U

      Radera
    35. FL, längre fram på vägen du vandrar i mörkret har plötsligt ett stup öppnat sig, ett bråddjup.

      Du ser en annan vandrare som med all sannolikhet kommer att störta utför till en säker död om han fortsätter. Du varnar honom inte. Du tänker: "Vem är jag att påtala farorna? Han har ju själv gett sig ut i mörkret."

      Du går hem och tackar din Ingen för att du är så ödmjuk. Och har du tid, skriver du ett blogginlägg och skäller på dem som skulle ha agerat annorlunda.

      N.

      Radera
    36. Enligt Rom 2 skulle det då även gälla dig, som dömer, och som därmed står vid ett lika stort djup. Nu har du ju dock inte varit och hjälpt någon hbtq, som du sett stå vid ett bråddjup, utan denna blogg går ju bara ut på att proklamera självrättfärdighet.

      Men du kan ju gärna visa var det i bibeln står om vem som är en feg och falsk kristen. Men det är som sagt ditt eget tillägg.

      Radera
    37. FL, lägg märke till att samma Paulus som uppmanar oss att inte döma också talar klarspråk om dessa perversa och vart de är på väg. Samhällsklimatet är sådant att de som kämpar med (eller mot sin läggning) inte får någon hjälp att tillfriskna av vårdinstitutionerna. De behöver få höra att de inte är ensamma, att någon vågar säga och uppmuntra dem att inte ge efter i kampen.

      I en fotbollsmatch har en man svarta kläder och en visselpipa. Det är domaren. Alla kan inte ha hans uppgift och ämbete. I församlingen är det främst präster och predikanter som skall leda hjorden, i familjen är det fadern. När de sviker, måste andra ta på sig den uppgiften.

      Inför Gud är vi alla feminina, alla män lider av könsförvirring i någon grad. Likaså förstår vi inte och begriper inte alltid när nöden är verklig eller när den döljer sig bakom en debattlust som ter sig som envishet, enfald eller retsamhet.

      Gränsen är inte alltid klar mellan att döma och bedöma, bestraffa och uppmuntra. Men att denna blogg skulle vara till för att odla självrättfärdighet, det vet du själv är en överdrift och som sådan meningslös spaltfyllnad.

      Nonymos

      Radera
    38. "Inför Gud är vi alla feminina, alla män lider av könsförvirring i någon grad."

      Definitivt inget från bibeln, här kommer det nog smörja hinkvis. Så här går det då man försöker lappa ihop den egna agendan med skriften, man gör nog inga mästerverk med silvertejp...

      Radera
    39. Förvirringslobbyn 8 mars 2024 kl. 20:04,
      "Nu blir det ju förstås ad hominem för fulla muggar, bäst att skjuta budbäraren istället för att hitta på förklaringar." Du kallar dig budbärare, har då aldrig sett bland dina tusentals kommentarer här på Kristians blogg hur du ens en endaste gång skulle ha visat på den väg som för till himmelen ! Däremot gör du allt annat, försvarar eutanasi, aborter, hbtq m.m... Kanske en fräck fråga, men vems lakej är du ?

      Radera
    40. Förvirringslobbyn 9 mars 2024 kl. 21:30, "Definitivt inget från bibeln," Inte det ? Varför omtalas då mänskligheten som "Kristi brud" i Bibeln ? Kan tillägga att det är nog inte bara män som lider av könsförvirring, det gäller båda könen, och ngt tredje eller fjärde kön har vi inte !

      Radera
    41. 20:04

      Jag vet ju att det kan vara svårt att begripa då man är insyltad i en religiös sekt, att man är en lakej om man inte undergiver sig den store ledaren. Jag är ingens lakej, jag bara ogillar att man nyttjar lögner för att agitera en fårskock att hata bla sexuella minoriteter. Tycker det är beklagligt att fårskocken kan inte tänka själv.

      Jag lägger mig inte i religiösa frågor, alla har vi religionsfrihet, och var och en får tro på evigt liv bäst de vill, de är allas rätt. Samtidigt som ni åtnjuter den rätten, vore det inte mer än rätt att alla har samma rätt att ha en sexuell läggning, utan att nån religiös självrättfärdig lägger sig i det. Hbtq sitter inte och hetsar upp varenda i ett rum med att dissa rellisar, om ni trodde det, så de är mycket bättre människor, om man frågar mig.

      Radera
    42. Kristi brud, ja, Knutbypastorn gjorde ju Kristi brud känd. Men ett hopp från Kristi brud till känsförvirring, det finns nog fler än några åsnebryggor att överhoppa där.

      Kristendomen är ju en sorts lego, var och en bygger sitt eget slott, och vill man att Kristi brud hänvisar till något annat än en församling, precis som majoriteten tolkar det till, så har man förstås all frihet. Men har man svårt att se nånting annat än könsorgan då man hör Kristi brud, så tror jag att det är helt på sin plats att skriva väldigt anonymt om det.

      Radera
    43. Förvirringslobbyn, nu yrar du mer än lovligt ! 20:04 syftade på din egen kommentar ! Nu har du missförstått ordet "lakej" också... Jag bara frågar, vem är det som kommer dragandes med könsorgan i tid och otid ? Du kan bygga din egen kristendom på vilka lego-klossar du vill ( det finns utmärkta sådana även från Kina, utan att vara märkta med ordet lego ! :) ) Faktum är att den som bygger sin himmelsfärd med lego aldrig kommer att komma hem till himlen !

      Radera
    44. Förvirringslobbyn, kanske det vore på sin plats med lite självrannsakan ? Jag kan hjälpa dig med en länk till wikipedia ! https://sv.wikipedia.org/wiki/Lakej

      Radera
    45. Förvirringslobbyn, "Hbtq sitter inte och hetsar upp varenda i ett rum med att dissa rellisar, om ni trodde det, så de är mycket bättre människor, om man frågar mig." Har du ngngång tänkt tanken att de innerst inne vet att de har fel och därför inte vill förhäva sig ? Utom då sådana som tex. Monika "homo" Pensar ? Hur kan hon få arbeta med barn ??? " Idag jobbar hon med barn med specialbehov." -https://arenan.yle.fi/1-2915239

      Radera
    46. "Jag bara frågar, vem är det som kommer dragandes med könsorgan i tid och otid ?"
      Den som skriver om homosexualitet och bara kopplar det med sex. Det avslöjar ju att den personen tänker bara på könsorgan då hen hör talas om homosexualitet. Homosexuella kan idka sex, eller så inte, precis som heterosexuella.

      "Du kan bygga din egen kristendom på vilka lego-klossar du vill "
      Min referens till lego hör ihop med att olika frikyrkor och religiösa inriktningar väljer vilka bitar som duger till deras tolkning, därför finns det också tretton frikyrkor på dussinet, och alla skriker i högan sky att deras tro och tolkning är den mest rätta i hela världen.

      "Faktum är att den som bygger sin himmelsfärd med lego aldrig kommer att komma hem till himlen !"

      Det kan jag tänka mig.

      Radera
    47. "Har du ngngång tänkt tanken att de innerst inne vet att de har fel och därför inte vill förhäva sig ?"

      Nu blir det ju lite skojigt, då Kristian gnäller i tid och otid, att hbtq syns hela tiden och överallt, och du bekräftar nu det motsatta, att Kristian har fel, att hbtq syns inte och vill inte framhäva sig.

      Men samma gäller dig som vad jag tidigare skrivit, det att du sitter och dömer, självrättfärdigar dig, kommer inte att vänta på goda nyheter, om du tror på vad som står i 1 Rom 2.

      Hur kan religiösa få jobba med barn och lura i dem sagor, som inte stämmer?

      Radera
    48. Förvirringslobbyn 10 mars 2024 kl. 09:23, Det behöver ju faktiskt inte betyda alla ! Visst finns det hbtq som beter sig annorlunda och tom. hetero som tar hbtq i försvar vilket jag inte fattar.. Vad vi behöver är lagar likt dem i Ryssland ! Det ska vara förbjudet att propagera för hbtq bland barn och unga, ja bland alla ! Du har ett antal gånger hänvisat till Rom 1 & 2 och samtidigt undrar du över "Hur kan religiösa få jobba med barn och lura i dem sagor, som inte stämmer? " Det går liksom inte ihop... Du har berättat om bekanta till dig, har själv erfarenhet av en bekant som förr var väldigt ödmjuk till sitt sätt men som numera, efter att ha lagt sig till med "pojkvän" totalt har förlorat sin ödmjukhet och istället gärna skulle se mig på "de anklagades bänk" likt Räsänen...

      Radera
    49. Så du fattar inte varför det finns hetero som tar hbtq i försvar? Jo, för att det finns hatiska mobbare, som tror de blir bättre människor, ju flera de trycker ner. Varför skulle din bekanta visa det minsta ödmjukhet åt dig, som tydligen har visat att din sketna tolkning är mer värd, mer viktig och att du får dig att känna dig som en bättre människa, bara du skamlöst tar dig rätten att frånta värdigheten av en annan människa.

      Men ta gärna och hänvisa till ett bibelställe där du kan identifiera dig med ditt beteende. Din hjälte jesus gick ju hela tiden omkring, struntade i mördare, lögnare, skenheliga fariséer, skökor, men tog varje tillfälle i akt att hyckla över hbtq. Eller hur?

      Radera
    50. För att början morgonen på rätt sätt så börjar jag på fel sätt med att säga nu förstår jag varför du faktalobby, enligt din egen text :ett ord, världen : på en annan tråd, kanske ville ha sista ordet igår kväll.. Du vill hålla ' världen' (informationsvärlden i andliga laglöshetens tid? ", eller en liten språkgrupp i äktenskapsbrytarland i det fjärde världsrikets tid?) medveten att om någon annan i världen med ont samvete och styggeliga inre och yttre gärningar känner sig uppmärksammad och kanske läser en blogg som man faktiskt måste själv söka upp och läsa för att Kunna reagera, kvar vid medvetandet att Kristians ' hatblogg' fortfarande har dig den anonym hjälten faktalobbyoch andra sysselsatta med ordstrider om vilket nya testamentet säger att sådana skall man inte befatta sig med. Endera har du då inte läst om sådana eller så är du lika enkelspårig och isolerad i din lilla upprördhet som jag du över att.några "hycklar" för i styggelse och laglöshet levande människors skull och håller fram bud och förbud i Herren både skickligt och oskickligt eftersom denna till synes kanske fruktlösa debatt fortsätter som förr och jag för att jag har tid att kommentera .
      Romarriket världen idag däremot efter sin kapitulation till Kristi Rike och därmed blev räknesticka för världsrikenas nummerordning i vår västerländska kontext och sammanhang dött som kristen och uppstått med nyhedendom nu räknas kan kallas fjärde tyskromerska riket efter r deras mångggudade föregångare i världsrikeskultur greker och babylonier som regerade i Palestiina på Jesu tid hade många avgudar och styggelser med sig i oxå den dåtida världen och ända In i vår tid ' levande avgudar . Och nog hade man en uppfattning om vad den Abrahamtiska Religionen ansåg som synd och otro.
      Nåja jag börjar dagen med att prisar Gud och Fadern jah Herren Jesus Kristus för att Han ännu låter det glada Budskapet om Frälsnings gå fram medan jag krånglar med Min textapparat. Ulrik blahajtextskrivare enligt faktalobby ibland standardiserade vokabulär när någon faktiskt med bibliskska Tron s ord vederlagt hoom. För mig själv blev denna text blahaj förutom. Lovprisningsmeningen

      Radera
    51. Så istället för att hålla sig till att skriva om sak, som igen blir lite svårt, eftersom jag efterlyser referat till hur jesus förhöll sig dåligt till andra, och uppmanade andra att förhålla sig dåligt till tex skökor, så vet du att något sådant kan inte hittas i din bibel. Du kan inte konfrontera det, utan att slutresultatet blir, att ni beter er som värsta fariséer, och fariséer torde väl vara den enda gången som er jesus tappade fattningen? Slängde bord och sånt? Eller har jag fel?

      Så vad gör du istället, börjar igen distansanalysera faktalobby, som lyfter fram besvärliga frågor, uppkomna av era egna kommentarer. Och notera nu att jag har nu inget intresse att hitta på frågor på egen hand, frågorna uppstår då era påståenden är synnerligen motsägelsefulla. Ett riktigt kölskrap var det senaste, samtidigt som Kristian hävdar att man skulle svika de homosexuella, medan han också påstått att kriget i Ukraina är guds straff för, var det nu hbtq eller samkönade äktenskap? Tomma ord, skrällande cymbaler.

      Radera
    52. Alla världens länder har i praktiken övergivit Guds Förbund som vi förstår det när vi studerar Bibeln därför kommer det att drabba alla länder igen medan demokrattierna upprättar Förbund i lösaktighetslagstifttning för att deras folk förnöjda i välfärden skall Kunna säga. Vi har inte ställt till Krig vi har bara varit vanliga. Krig är den världsvida avfällighetens straffdom och det kommer kommer som på profeternas tid och de Kristnas tid. Gud skänker alltid efter sin Egen Allsmäktig vilja vart och ett land och dess innevånare både bud om Frälsnings enligt Skriften och dom efter vad Han vet Om skrymtaktiga synkretister bland handels och industrifolken. Ulrik

      Radera
  4. Nästa gång jag träffar en slav (tex offer för trafficking mm) så ska jag framhålla bibelns syn på slaveri. Slavägaren har full rätt att hålla sina trälar och konkubiner och vi människor ska inte gå emot var Gud tillåtit i sin egen skrift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller för oss alla att sluta synda nu och börja döda synden som ofta stiger upp i vårt hjärtan. Ja att döda syndengenom att ge och lyssna och mottaga Predikan i Kraft av Jesu Kristi Ord och genom Ande Dopet och den heliga Herrens nattvardsgemenskap till syndernas fförlåtelse för oss syndiga människor bli frälst istället för att som dig leka ironisk på bloggen.
      Du som vill verka klok på vad Herren vill så kunde ju till exempel hellre ge några tior eller hundra euron år slaven så att den hinner få möjligheter att kontakta myndigheterna och få skyddsasyl t ex i. Skyddshem. Ulrik

      Radera
    2. A onym 23:39. Det är märkligt hur samma urusla argument återkommer gång på gång, trots att det, igen, gång på gång har blivit vederlag. Frågan som inställer sig naturligt är: Har ni verkligen inget annat/bättre att komma med?

      Radera
    3. Detta med slaveri i Bibeln är en populär vandringssägen som hoppar upp då och då. Kristendomen uppstod i ett antikt samhälle där man höll slavar. Det finns inget ställe där man uppmanar till detta system, däremot säger Paulus att den som är slav (vad det nu sedan innebär då - kanske 'tjänare' eller 'betjänt' hellre än 'tr'l' eller 'livegen') inte för sin tros skull måste sträva till att få en annan ställning. Vår tids löneslavar har också kristen frihet att stanna i sina tjänster - eller att söka andra befattningar. Det är helt enkelt likgiltigt ur trons synvinkel.

      Ett slaveri som innebär ett grymt övervåld av något slag mot en annan människa fördöms naturligtvis starkt. Därför har vi idag inget accepterat slaveri i västvärlden- N.

      Radera
  5. Anonym 13:17 Det kan stå tjänare eller betjänt, men likväl var det slavar/slaveri. Du ägdes av någon annan ret juridiskt. Bibelställena/Guds bud om slaveri talar inte emot slaveri, tvärtom. Nog tycker jag ju att vi borde vara lite mer bibliska än så här!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 13:17. Nej, mycket riktigt, man kan kalla det 'slaveri' om man så vill. Men det ger i så fall en felaktig bild. Idag äger fotbollsklubbar sina spelare i så hög grad att de inte fritt kan säga upp sig och byta klubb när som helst. De får också en rejäl ersättning.

      Vissa företag äger sina anställda i så hög grad, att dessa kallar sig trälar eller slavar - mer eller mindre på allvar. De ville lämna arbetet men kan det inte, av olika skäl.

      Fortfarande gäller att buden reglerar förhållandena mellan människor. Ett sådant förhållande där man begår fysiskt eller psykiskt övervåld mot en annan människa eller där man utnyttjar henne, det finner du inget stöd för i Bibeln. Harriet Beecher-Stowe, Roger Casement, dr. Livingstone m.fl. verkade utgående från kristna övertygelser.

      Och det vet du ju säkert egentligen. Men det är bara så roligt att skriva det. Paulus säger: den som gör synd, är syndens träl. Vissa fastnar i diskussioner. - N.

      Radera
    2. Anonym 13:01. Varför denna whataboutism och relativisering? Varför är det så svårt att inse att slaveri var riktig slaveri för 2000-3000 år sedan och ansågs vara något som Gud tom förespråkade? Jag tvivlar inte på att människor med kristen övertygelse varit emot slaveri. Människor med lika kristen övertygelse har varit för slaveri, och dessutom kunnat citera bibelställen som stöd. Slaverimotståndarna kunde däremot inte citera ett enda direkt bibelställe som var emot slaveri. De fick i stället vidga tolkningen av andra bibelställen och hur de ansåg att en kristen skulle leva och tolka bibeln...rakt emot vad som står i bibeln. Konstigt eller hur?

      Radera
    3. Jag måste säga att jag inte begriper vad du vill ha sagt. Slaveri, sådant vi oreflekterat förstår ordet, är ett otyg. Men vilka bibelställen skulle tala för det? Du går på med att inte ett enda "direkt" bibelställe talar mot det - jag hittar hundratals, kanske tusentals. - N.

      Radera
  6. Anonym 19:08 känn dig fri att räkna upp verserna som direkt talar emot slaveri. Jag tror de flesta hängivna bibelläsare kan komma på verser som man gärna vill förstå som varandes emot slaveri, om nu den tanken skulle ploppa upp vid läsningen.

    SvaraRadera
  7. Främst i GT: Du skall icke dräpa! och Jesu ord om att älska nästan som sig själv. - N.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 07:06. Fin projicering.

      Radera