onsdag 27 mars 2024

Skadligt beteende

Idag kom det väntade beskedet att facken ytterligare förlänger de politiska strejkerna som redan nu för tredje veckan i rad plågar vårt land och orsakar enorma förluster för många företag och för statsfinanserna.

Det är beklämmande att se hur vuxna män beter sig som barnungar och inte klarar av att se längre än näsan räcker. Mantrat att det är regeringen som är skyldig till de enorma förluster som görs är både utnött och genomfalskt. Det är inte regeringen som strejkar och orsakar landet skada. Det är facken som gör det. Punkt.  

Sedan, om man skärskådar vad som egentligen pågår, kan man se något oerhört oroande. Alla demokratier bygger på att makten tillkommer folket och att folket genom allmänna och fria val utser representanter till ett lagstiftande organ som för folkets talan och som stiftar landets lagar. Ytterligare bygger alla demokratiska länders styrelse på den parlamentariska principen att regeringen ska ha riksdagens förtroende och när regeringen har detta förtroende är det regeringens rättighet - och skyldighet - att bereda lagförlag som riksdagen sedan antar eller förkastar. Och eftersom regeringspartierna vanligen har en majoritet i riksdagen blir dessa lagförslag godkända. Ibland med smärre ändringar, men dock. 

Det som nu sker är att vänstern/fackförbunden med utomparlamentariska metoder försöker ta sig rättigheter som inte tillkommer dem. Man kunde gå så långt som att påstå att de försöker kullkasta denna parlamentariska princip som vår demokrati bygger på. 

Eller med andra ord: När vänstern inte fick majoritet och kunde bilda regering och därmed styra landet försöker man nu ta makten över en del av lagstiftningsarbetet med hjälp av metoder som inte hör hemma i en parlamentarisk demokrati. Om vi vill säga detta på ren vardagssvenska kunde vi fråga: Varför ska de som hör till facket få ha två röster när alla andra bara har en? Först fick de rösta i riksdagsvalet som alla andra, sedan tar de sig rätten att komma med ett veto om och när den förda politiken inte faller dem på läppen.

Allt detta går förstås tillbaka på landets ekonomi och den kraftigt eskalerande skuldsättningen. I ett läge när landets ekonomi går kräftgång och något måste göras orsakar fackföreningarna landet oerhörd ekonomisk skada. Redan de två första veckornas strejker orsakade en minskad BNP med uppskattningsvis nästan en miljard euro. När strejkerna förlängs och företagens lager av t.ex. olika komponenter som behövs i produktionen tar slut kommer omfattningen av den ekonomiska skadan att öka ännu brantare. 

För att inte tala om den skada för Finlands näringslivs anseende dessa strejker orsakar utomlands samt den skada på vårt demokratiska system detta närmast revolutionära beteende orsakar. Denna senare skada går knappast att mäta i pengar.

4 kommentarer:

  1. Håller helt med ! Från det ena till det andra , https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0b0252d6-5a3b-4f20-ba95-c935245cebef , Hur länge ska det ta innan gemene man förstår att Han helt på Sin Faders vilja SJÄLV utgav sitt liv för oss alla ?

    SvaraRadera
  2. Med risk för att jag avslöjar mig själv, " Till alla er som har strejkat mot regeringen.

    Hoppas ni alla är nöjda nu som fick Metsä Board att lägga planerna på en kartong fabrik på is... För att inte tala om uteblivna satsningar på "Kaskö-banan" ! Det är bara några veckor sedan Metsä Board fick tillstånd att inleda markarbeten på området ifråga ! Ingen kan väl ta Metsä Boards undanförklaringar på allvar ? Detta kunde ha varit en realistisk investering till skillnad från "Grönt stål"...

    SvaraRadera

  3. Jag har tyvärr (eller lyckligtvis kanske) missat detta bedrövliga alster av Kristian.

    Kristian dillar om att detta är ett sätt att ta makt för vänsterns del då vänstern misslyckades med att ta makt. Kristian och andra lögnare har odlat denna konspiration att det är en reaktion på valresultatet och ett försök att omkullkasta demokratin.

    Strejken handlar inte alls om att på ett allmänt plan ta någon makt som normalt tillfaller folkvalda. Arbetstagare skall ha rätten att i samlad trupp strejka, dvs inte utföra sittt arbete om arbetsvillkoren görs väldigt ofördelaktiga. Arbetarna vägrar alltså arbeta då Orpo och arbetsgivarna ensidigt har beslutat att kraftigt försämra anställningsvillkoren.

    Förstår du Kristian detta? Är du verkligen så korkad att du inte förstår det? Om du inte förstår varför de strejkar så borde du kanske låta bli att skriva något.
    Förmodligen förstår du nog men väljer lögnens väg och hakar på dimridåer och konspirationer om att facken och arbetarrörelsen har som mål att åsidosätta demokratin. Du är en satans lögnare.

    I en demkrati skall arbetare ha rätten att organisera sig och arbetsvägra då anställningsvillkoren äventyras. Det är enbart det det handlar om. Enbart i diktaturer besluter diktatorn dessa saker ensidigt.

    Skuldsättningen har inget med detta att göra. Skuldsättningen har vi skapat under lång tid. Även Orpo var med på coronapolitiken som orsakade eskalerande skuld. "Liv är viktigare än pengar" . Nu "reparerar" han det genom att sparka på arbetstagare. Detta har högern alltid gjort. De har alltid hittat den märkliga medicinen på samhälleliga problem som alltid handlar om att sparka på arbetstagare.
    Facken lät förra högerregeringen kiky-trakasserier hållas men nu har man fått nog. Trakasserierna börjar vara för stora.

    Du Kristian har valt väg och det är mammons väg. Jag har aldrig haft något till övers för höger"kristna" som bedriver denna otukt med mammondyrkare.
    Jag har alltid trott att om det finns ett helvete så är det dit högerkristna kommer. Ja inte bara trott utan varit övertygad om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Patrik 8 april 2024 kl. 23:11, inte samma Patrik ? som tidigare kommenterat här med för det mesta helt vettiga kommentarer. Hur mycket har Ekeri förlorat på dessa strejker ? Är det Ekeris fel att regeringen Orpo agerat som den gjort ? Dessa strejker har drabbat alla arbetsgivare hårt och det helt utan att det skulle bero på dem ! Helt rätt att man nu kommer att begränsa rättigheterna för politiska strejker ! Om vi tänker på hur kortsiktigt folk röstar, nu har tydligen den allmänna opinionen svängt till fördel för vänstern. Vi hade tidigare regeringen Marin ( vänster ) som ökade på Finlands statsskuld. Nu har vi högerregering som är tvungna att ta itu med vad regeringen Marin gjorde och trots alla åtgärder/nedskärningar har skulder och räntor på dessa gjort att man nu inte klarar av att vända skutan på rätt köl med planerade åtstramningar och det är då Orpo-regeringen skyldig till ? Nej ! , det är de inte men likväl tror folk så och nu har som sagt opinionen vänt till vänsterns fördel... Vi har nästan alltid varannan regering vänster och varannan höger, vad säger det ? Du Patrik, jag tycker faktiskt att du kunde be Kristian om ett förlåt för det du skrev !

      Radera