fredag 15 mars 2024

Toxisk feminism

På internationella kvinnodagen publicerade ÖT en ledare, skriven av Sofie Stara, som efterlyste en "feministisk armé" som bekämpar/besegrar "Putin, hans gelikar och det samhälle de skapar". I sin text drar hon rakt igenom alla kurvor och buntar ihop allt och alla som hon inte gillar och sätter den ovannämnda stämpeln på dem. Hit hör "sannfinländare", "högerpopulister", "abortmotståndare" och "konservativa kristna". Allt i en enda röra och utan försök till ens lite nyansering. Men om det är något feminister kan så är det att köra rakt i kurvorna, vilket Stara så tydligt bevisar.

"Feminism är frihet" och "Antifeminismen är en stark drivkraft för högerextremister och det spelar Putin rakt i händerna", skriver Stara också och så får hon med Putin-stämpeln också. En tydligare uppdelning i "de goda" och "de onda" får man leta efter!

Faktum är dock att feminismen inte alls står på det godas sida. Precis som jag skriver i rubriken är feminismen i allra högsta grad toxisk. Man behöver verkligen inte vara någon "högerextremist" för att begripa det. Det räcker med att med öppna ögon se på feminismens ideologi och dess följder.

Feminismen är en i grund falsk ideologi. I grunden finns en tanke att män och kvinnor är, och måste vara, likadana och sinsemellan utbytbara. I detta bortser det feministiska tänkandet från alldeles uppenbara skillnader mellan könen och i den mån detta inte går försöker man med våld utplåna dessa skillnader. Om vi säger det något plumpt: Feminism innebär att kvinnan försöker bli man. Med precis allt vad det innebär. Följden av detta blir ett könskrig där det bara finns förlorare. Familjeinstitutionen, och med den barnen, framför allt. Den närmast katastrofala nedgången i fertilitetssiffrorna som i princip hela västvärlden idag brottas med kan t.ex. härledas från feministisk ideologi.

Den andra vågens feminism kom med en sexuell frigörelse som såg på mannen och hans promiskuitet (och mannens möjligheter att vara promiskuös utan följder) och krävde att kvinnan måste få ha samma möjligheter till sexuell promiskuitet utan följder - och det är här abortstriden kommer in i bilden. För att kunna vara lika promiskuösa som männen historiskt sett alltid har kunnat vara (och tyvärr också varit) måste också kvinnan kunna ha sex utan följder. Därför är det inte alls förvånande att Stara, som den feministiska kämpe hon utan tvekan ser sig själv som, i sin text avsätter mycket rum för att klaga över att alla inte anser att det är en mänsklig rättighet att få ha ihjäl sina barn i livmodern.

Nå, en sak har dock Stara rätt i. Feminism innebär frihet. Frihet från traditionella, fungerande normer och frihet från ett fungerande samhälle. Men är det verkligen en sådan frihet vi behöver?  

25 kommentarer:

  1. Vill man ha definition på att dra rakt igenom kurvorna så räcker det med att läsa Kristians inlägg ovan. Ledaren var snarast klarsynt och faktabaserad och lyfte på punkt efter punkt upp saker där kvinnor fått (och får) kämpa i motvind. Ofta med risk för sitt liv. Hon inleder med att skriva "Feminism är frihet. Frihet från rädsla.". Vad är det du är rädd för Kristian, din frihet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur är det med friheten för de kvinnliga foster, som aborteras?

      Radera
    2. Anonym 18:01. Tänk vad olika man kan se på saker beroende på var man själv står! Men svaret på din fråga: Jag vet inte om jag kan säga att jag egentligen är rädd för någonting som Staras ledare tar upp. Men jag ser hur den toxiska feminismen förgiftar och förgör det goda samhället, och det är något jag sörjer över.

      Radera
    3. Exakt vad var toxiskt i ledaren? Jag läste igenom och kunde inte förstå vad som väckte sådana reaktioner (ens) hos sig. Ditt inlägg var mycket vagt och svepande.

      Radera
    4. Anonym 15 mars 2024 kl. 20:25, Här gäller detsamma som när det skrevs om lag och evangelium, den som inte ser skillnaden, ser inte heller här vari felet ligger.

      Radera
    5. Anonym 20:25. Det är själva feminismen som är toxisk. Inte ledaren. Den är bara dålig.

      Radera
  2. Anonym 18:51 Du verkar vilja ge intryck att du bryr dig om foster och liv. Men nåt säger mig att du inte bryr dig om varkendera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:27. "Nåt"? Kan du utveckla det? Känner du anonym 18:51? Eller fabulerar du bara?

      Radera
    2. Dödandet av palestinier verkar inte bedröva värst mycket, man kunde ju tro att tiofalt mer ihjälskjutna, riktiga människor, skulle generera medlidande, mer än foster, vars utseende som inte kan urskiljas från en kycklings, hunds eller kos foster.

      Radera
    3. Ne Men höö nu tå ha som tror bara vad hjälpöga visar om inre livet. Jesus är Livet Vägen och Sanningen.
      Han uppmanar alla till omvändelsen. De som vägrar och är genstridiga ska inte sitta som faktalobby i bekvämlighetsfinland länge till i sin drägg. Det palestinska människo grupp en jublade till 85 % procent över Hamasmordgärningar. Deras blod kommer över del och deras barn och även judarna bör tänka om. Det blir som Skriften talat för deras genstridighets skull kommer storkrig oxå mot dem. Saliga är de som tror på Jesus och bekänner honom. Ulrik

      Radera
  3. Vi ser framför oss
    Sofie Stara som en Jeanne d'Arc i spetsen för de feministiska trupperna...
    Hans Ånäs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hans. Det gjorde jag faktiskt inte. Men nu gör jag det... 😁

      Radera
    2. Skriver du i rubriken "toxisk feminism" så antar man att du menar att det finns icketoxisk feminism med. Men innehållet i din text var hagelskott åt alla håll så det var inte lätt att hänga med. Men nog förstår man ju att konservativa vill att kvinnan ska hållas på sin plats och inte bestämma över mannen.

      Radera
    3. Anonym 13:57. Varför antar man det? Något sådant finns inte i orden. Men kanske du läser in det i dem utgående från egna uppfattningar?

      Radera
  4. Otroligt naivt. Om bara Sofie d'Arc-Stara själv förstod att hon vill anföra en armé som är ute efter att skapa motsättningar, konflikter, missförstånd, förvirring och nöd!

    Men för att fortsätta armémetaforiken: det goda med kriget mellan könen är dock att det finns så många överlöpare på båda sidor som uppehåller nära och förtroendefulla kontakter med enskilda företrädare för motståndarlägret.

    Därför vågar vi hoppas på en tillnyktring - någon gång.

    Nonymos

    SvaraRadera
  5. Starka män är inte rädda för nånting, till skillnad från svaga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant! Man ser det bl.a. på att vuxna(?) män(?) känner ett behov av att kalla en kvinna vid öknamn.

      Radera
    2. Om det var mig Anonym avsåg, så har jag som gammal journalist följt regeln att kunna skämta lätt med offentliga personer - politiker, redaktörer och andra.

      Inte med privatpersoner.

      Men jag ber om ursäkt ifall skämtet var olämpligt denna gång.


      Nonymos

      Radera
    3. Intressant att Kristian lyssnat på Sällskapet på Yle, det är ingen tillfällighet att Svaetichin pratade om toxisk feminism och att Kristian "råkade" komma på ämnet, gjorde om det till sin kvinnofientliga propaganda.

      Radera
    4. Tillåt mig småskratta åt din sista mening! U

      Radera
    5. Sedan tar jag lite nattamat. Tillåt mig sedan storfjärta åt din sista mening! U T N

      Radera
    6. Förvirringslobbyn. Igen fabulerar du friskt. Vad är "Sällskapet" för något?

      Radera
    7. De, som lyssnat på Sällskapet på Yle denna vecka, vet att det pratats om toxisk feminism, men inte riktigt som du tar fram det.

      Radera
    8. Förvirringslobbyn. Som sagt, jag rör mig inte i det "Sällskapet". Så det är nog av en slump vi använde samma ordpar.

      Radera
    9. Visst, det är ett otroligt vanligt ordpar, toxisk feminism. :D

      Radera