lördag 30 mars 2024

Om varför Jesus måste dö

Så gott som varje påsk (och jul) brukar varje tidning med någon form av självaktning publicera antingen en artikel som på något sätt ifrågasätter Jesu historicitet eller på något annat sätt svartmålar den kristna tron. Jag har ännu inte sett några sådana artiklar, men man kunde säga att det är tidstypiskt att Iltalehti publicerar en text där "mediepersonen" Kaarina Hazard och Kuopios biskop Jari Jolkkonen grälar om vem och vad som orsakade Jesu död. Grälet började med att Hazard på X hävdade att det var populismen som dödade Jesus (eftersom man frågade en folkmassa och de ropade "döda honom!"). På detta kontrade Jolkkonen med att, helt riktigt, säga att man inte bör använda Jesu lidande för att svartmåla de egna politiska motståndarna. Sedan blir det bara fel också för honom. Han fortsätter med att säga att det är Pilatus som är ansvarig för Jesu död och att det är fel att beskylla judarna för det. De kunde ha dömt honom själva och så avrättat honom genom stening. Så långt Jari Jolkkonen.

De har båda fel. Att Hazard inte har koll på vad som hände är en sak, men det är överraskande hur okunnig en biskop i vår kyrka kan vara om de händelser som ledde fram till Jesu avrättning. Jolkkonen har förvisso rätt när han fördömer de som genom historien har använt Jesu död som en orsak att torgföra antisemitism. Det var förvisso de judiska ledarna som utlämnade Jesus till de romerska myndigheterna och som eggade upp folkmassan som sedan ropade "korsfäst!", men det betyder inte alls att det var judarna som folk som var ansvarigt för Jesu död.

Om vi säger det kort kan vi konstatera att det var Faderns vilja att Jesus skulle lida och dö, och de som är ansvariga är hela mänskligheten. Jesus dömdes, av Fadern, för våra synders skull. Han gick frivilligt in under den dödsdom som vi alla har förtjänat. Det var därför Jesus dömdes, led och dog. De aktörer som figurerade i kulisserna i dessa händelser var bara redskap för att Guds vilja skulle ske.

Men det betyder givetvis inte att vi kan studera och försöka förstå varför de agerade så som de gjorde.

För det första, och här borde Jolkkonen veta bättre: Judarna hade vid denna tidpunkt inte rätt att avrätta någon. Denna rätt, som de tidigare (och uppenbarligen också senare) hade haft, hade romarna tagit ifrån dem. (Att så skedde finns dokumenterat i samtida källor, liksom i Joh. 18:31.) Det var därför de behövde få Pilatus att dels bekräfta dödsdomen mot Jesus och även utföra den.

De judiska ledarna trodde faktiskt att de gjorde något gott när de utlämnade Jesus. Saken var nämligen den att de hade fått rätten att administrera tempelområdet utan att romarna blandade sig i deras förehavanden. Det innebar att tempelgudstjänsten med de dagliga offren kunde fortgå enligt vad som sades i Mose lag. Men eftersom landet var ockuperat av romarna var det de romerska makthavarna som hade det yttersta ansvaret för att ordningen upprätthölls. Om ordningen inte bibehölls och det blev oro eller vad som romarna kunde betrakta som ett uppror kunde detta arrangemang upphöra. Och om så skulle ha skett skulle de judiska ledarna förstås ha sett det som en stor katastrof. Så de trodde alltså att de gjorde något gott när de – för att behålla ordningen – stoppade Jesus, fängslade honom och överlämnade honom till romarna för avrättning. På så sätt bibehölls ordningen och tempelgudstjänsten fick fortsätta.

När vi sedan ser på Pilatus och läser vad källorna (= evangelierna och de sekulära källor som finns att tillgå) har att säga framstår en något annorlunda bild än den allmänt antagna. När vi ser på Pilatus ser vi en man som är hårt trängd från alla håll och som mer än gärna skulle ha frigett Jesus. Pilatus agerade närmast som Jesu försvarsadvokat i hela detta drama.

Bakgrunden, och orsaken till att Pilatus var så hårt trängd, är schismen med Herodes Antipas. Herodes var lydfurste över en del av sin fars forna rike medan Pilatus, som romersk landshövding, regerade över en annan del. Det fanns ett löfte avgivet i något skede av kejsaren att ifall någon av Herodes den stores söner skulle visa sig duglig skulle denne kunna få under sig hela det område som fadern en gång hade regerat över. Detta gjorde Herodes Antipas och Pilatus till bittra konkurrenter, och Herodes missade ingen chans att misskreditera Pilatus inför kejsaren och därmed förbättra sina egna chanser.

Pilatus hade redan gjort bort sig två gånger; dels hade han dödat en stor mängd judar i samband med att han kuvade ett upplopp, dels var det hans totala fiasko i samband med grälet om de gyllene sköldarna. I båda dessa fall hade Herodes noggrant låtit kejsaren veta hur illa Pilatus hade betett sig och hur dålig han, enligt Herodes, var på att styra över det judiska folket. Vi kunde, om vi använder brännbollstermer, säga att Pilatus redan hade två missar och en tredje skulle leda till att han blev bränd och plockad av banan. Det var i den situationen judarna kom släpande på Jesus och föste fram honom inför Pilatus för hans avgörande. Noggrant ackompanjerat av orden: "Om du friger honom är du inte kejsarens vän!"

"Kejsarens vänner" var ett elitsällskap som bara den mest meriterade och framgångsrike romare hade tillträde till. Det var en stor ära att få vara med, och samtidigt var det en fruktansvärd skam att bli utkastad ur sällskapet. Det var en så stor skam att många av de som blev utkastade helt enkelt valde att begå självmord för att på det sättet undkomma skammen.

Pilatus visste att Jesus var oskyldig och att det inte fanns något som han, enligt romerska lag, borde bli dömd till döden för. Men de judiska ledarna visste vilka knappar de skulle trycka på, och i bakgrunden lurade förstås Herodes. Han visste att om Pilatus inte gjorde de judiska ledarna till viljes och det blev ett upplopp skulle Pilatus dagar som landshövding vara räknade, och vem var bättre rustad att ta över än han, Herodes? Han fanns redan på plats, och han, som halvjude, visste bättre än Pilatus hur man skulle behaga de judiska ledarna och så bevara lugnet.

Pilatus var således mellan hammaren och städet. Han var hårt trängd, och visste att ifall han gjorde det rätta och friade Jesus skulle hans dagar som landshövding vara räknade, liksom troligen även hans anseende och därmed också hans liv. Han kunde förstås ändå ha valt att göra det rätta, men insatserna var väldigt höga. Så han gick den enkla vägen och utlämnade Jesus till att avrättas.

---

Visst kan man därför peka på både judarna, de judiska ledarna och Pilatus och säga att de var skyldiga till Jesu död. Men då missar man helt det bakomliggande skeendet. Alla dessa aktörer var närmast redskap i det stora dramat som Gud allt från början hade både skrivit och regisserat. Jesu öde var beseglat allt från när Adam och Eva fördrevs från paradiset (1Mos. 3:15). För att Fadern ville det och Jesus lydigt fogade sig i Faderns vilja.

Om vi alltså vill hitta någon att beskylla ska vi inte gå till judarna, inte till de judiska eldarna och inte ens till Pilatus. Nej, utan vi ska se oss själva i spegeln. Framför allt i Guds heliga lags spegel. Där ser vi vem som var skyldig till Jesu död. Orsaken till att Jesus måste dö var Guds kärlek till sina skapade verk, till alla oss människor.(Joh. 3:16-17)

Därför finns det ingen som helst orsak för oss att peka något finger. Den som ändå gör det visar att han/hon helt har missförstått själva evangeliet.  

 

42 kommentarer:

  1. Inte dog Jesus, han stod ju upp från graven likt de hundra andra zombierna som vaknade, steg ur gravarna och gick omkring i staden. Många av dom går säkert där ännu idag. Det här är inga sagor, utan helt säkert sant 😁

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop. Visst var det du som ansåg att vetenskapen är det som gäller? (Eller hur vi nu ska uttrycka det.) Likväl beter du dig synnerligen ovetenskapligt här. Om jag inte missminner mig var du nämligen också av den åsikten, i just denna fråga, att det inte finns några belägg för att det skedde en rad uppståndelser när Jesus dog, eller hur? Men saken är faktiskt den att det finns källor som talar om detta. Då talar jag förstås om evangelierna. Det du gör här är att du diskvalificerar historiska källor för att du inte gillar dem.

      Som sagt: Det är att bete sig synnerligen ovetenskapligt.

      Radera
    2. Kristian, jepp vetenskapen är det enda vettiga vi har idag. Tack vare den kan vi föra debatten på Internet. Här är några till fördelar med Vetenskapen:

      Empirisk Förståelse: Vetenskapen erbjuder ett systematiskt och empiriskt tillvägagångssätt för att förstå den naturliga världen. Genom observation, experiment och analys söker vetenskapen att avslöja de underliggande principerna och mekanismerna som styr universum.

      Teknologisk Utveckling: Vetenskaplig forskning leder till teknologiska framsteg som förbättrar livskvaliteten, förbättrar kommunikationen, hälso- och sjukvården, transporten och många andra aspekter av mänskligt samhälle. Dessa framsteg bidrar till ekonomisk tillväxt och övergripande framsteg.

      Beslutsfattande baserat på bevis: Vetenskapen ger en ram för beslutsfattande baserat på bevis i olika områden, inklusive offentlig politik, hälso- och sjukvård samt miljöförvaltning. Genom att förlita sig på empiriska data och rigorösa tester hjälper vetenskapliga metoder till att informera rationella val och lösningar på komplexa problem.

      Nyfikenhet och Utforskning: Vetenskapen främjar nyfikenhet och uppmuntrar till utforskning av det okända. Den inspirerar individer att ställa frågor, söka svar och pusha gränserna för mänsklig kunskap, vilket leder till upptäckter som utvidgar vår förståelse av universum.

      Universell Tillämpning: Vetenskapliga principer och upptäckter är universellt tillämpliga och transcenderar kulturella eller religiösa gränser. De utgör en gemensam grund för samarbete och kommunikation över olika samhällen och nationer.

      När man förstår det här behöver man inte ta åt sig historier om jungfrufödslar, uppståndelser och andra sk antika mirakel för det har inte hänt.

      Eflop

      Radera
    3. Eflop. Jag tror att du har missförstått mig. Jag har inget emot vetenskapen, och jag erkänner utan omsvep att den gett oss mycket gott. Men jag noterar att du helt nonchalerade det jag skriver om att du bara hyllar vetenskapen och dess principer när det passar dig. Nåväl, det är svårt att inte vara hycklare i denna världen...

      Radera
  2. Romarna gjorde nog slätt med allt som kunde skapa oro och störa "pax" romana. Finns för många exempel på det, tex Varus lät korsfästea ca 2000 judiska upprorsmakare år 4 fkr och efter spartacusupproret 71 fkr ska ca 6000 upprorsmakare ha korsfästs. Ställde man till med nåt så kunde man vara rätt säker på att ens dagar var räknade. Jesus måste ju därför nästan/kanske ha haft släktingar som blev korsfästa ungefär vid tiden av sin födelse. Hur pass upprorsmakare han egentligen var får vi nog aldrig veta och enligt evangelierna inte alls. Rimligen har han inte haft ambitioner på nån revolt men om han eventuellt fick en en rebellisk "svans" kan man spekulera om. Dvs dödandet av Jesus kan även ha haft syfte att släcka rörelsen och svansen. Det Jesus enligt evangelierna anklagades för av de judiska ledarna var inte direkt belagt med dödsstraff. Enligt judendomen är vi alla Guds barn och en man kunde i princip hävda sig vara Guds son...han skulle nog ha ansetts vara speciell och kanske lite vrickad/säregen, men rent teologiskt skulle han ha rätt. Inom judendomens olika falanger har det nog funnits många särlingar. Förväntningarna på att messias skulle vara en som upprättar den judiska staten var stora och det kunde rimligen endast ske med militär makt, ut med inkräktarna! Bar Kokhba upproret år 132-135 är väl det sista exemplet och där inflytelserika Rabbi Akiva ansåg revoltledaren Simon Bar Kokhba vara messias. Ca 600 000 judar ska ha dött enbart i slagen. Detta ledde till en sgs fullständig ödeläggelse av judarnas existens i det dåvarande Israel.

    SvaraRadera
  3. Eflop höjer vetenskapen till skyarna och dess betydelse som underlag för rätt tolkning av olika skeenden och beslutsfattande.Hur
    har denna samma kvalitetsmässigt högstående vetenskap unisont lyckast undvika mrna-vaccinens andel i de dalande graviditetstalen specifikt i västvärlden som huvudsaklig mottagare av dessa mrna-vaccin?Här drar man i stället fram deodoranter etc.
    som har funnits i evigheter.Trots att t.ex.pfizer själv gått ut med att
    olika biverkningar kan uppgå till 10000 ingen som vill undersöka!
    Kom sedan med att vetenskapen är för folkets bästa!

    SvaraRadera

  4. Graviditetstalen minskar pga. följande saker och har förstås inget med varken mrna vaccin eller jesu återkomst att göra.

    Senare barnafödande: Många kvinnor väljer att skjuta upp graviditet och barnafödande till senare i livet av olika skäl, inklusive karriär, utbildning och ekonomisk stabilitet. Detta kan leda till minskade graviditetstal eftersom fertiliteten minskar med åldern.

    Ökad användning av preventivmedel: Ökad tillgång till och användning av preventivmedel som p-piller, kondomer och långverkande preventivmetoder som hormonspiraler och injektioner kan bidra till att förhindra oönskade graviditeter och därmed minska graviditetstalen.

    Förändrade sociala och ekonomiska förhållanden: Förändringar i samhället, inklusive ökad andel kvinnor som deltar på arbetsmarknaden, ekonomiska osäkerheter och förändringar i familjedynamik, kan påverka beslutet att skaffa barn och därmed bidra till minskade graviditetstal.

    Ökad medvetenhet om familjeplanering: Ökad tillgång till information om reproduktiv hälsa och familjeplanering kan göra det möjligt för människor att fatta informerade beslut om sina familjeplaner och därmed bidra till minskade graviditetstal.

    Färre tonårsgraviditeter: Minskade tonårsgraviditeter kan också bidra till den övergripande minskningen av graviditetstal. Flera faktorer kan påverka tonårsgraviditeter, inklusive ökad sexuell utbildning, tillgång till preventivmedel och förändrade sociala normer kring sexuell aktivitet och föräldraskap.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eflop:Vilka av dina uppräknade fenomen är "nya" som mrna-vaccinen är?Vi talar ju om en drastisk nedgång i graviditetstalen sammanfallande med de första efterdyningarna av mrna-vaccinen.

      Radera
    2. skulle det vara så som du påstår skulle vi se det i statistiken för de som fått mrna vaccinet och de som inte fått det. Finns inga belägg för dina fantasier som bygger på konspirationsteorier.

      mRNA-vacciner, såsom de som används för att skydda mot COVID-19, har genomgått rigorösa kliniska prövningar för att säkerställa deras säkerhet och effektivitet. Dessa vacciner har inte visat några bevisade effekter på fertilitet eller reproduktionsförmåga hos människor. Det finns inga vetenskapliga belägg för att mRNA-vacciner skulle kunna påverka födelsetalen på ett sätt som skulle vara märkbart i samhället.

      Eflop

      Radera
    3. Så talar en som under alltför lång tid baserat sitt tänk och framförallt sitt framförande på hjärntvätten,propagandan som framförs av etablissemangets språkrör msm.Sov vidare och missa inte nästa gång någon marknadsför "tutkittu ja turvallinen"

      Radera
    4. Ok, eftersom du sitter med den riktiga faktan så kanske du kan visa på statistik eller annat som bevisar dina teorier?

      Eflop

      Radera
    5. Eflop. Som hyllare av vetenskapen borde du inse att det ännu har gått alltför lite tid för att kunna säga vare sig bu eller bä om de nya vaccinernas inverkan på fertiliteten. Och du vet säkert också att det du skriver om "rigorösa kliniska prövningar" är, minst sagt, en sanning med modifikation.

      Radera
    6. Tiden får visa, har inte hört om några biverkningar i större skala.

      mRNA-vacciner testas genom olika faser av kliniska prövningar för att bedöma deras säkerhet, effektivitet och potentiella biverkningar. Dessa prövningar innefattar vanligtvis tusentals frivilliga som övervakas noggrant över tiden. Processen inkluderar:

      Prekliniska studier: Innan testning på människor genomgår mRNA-vacciner omfattande laboratorie- och djurstudier för att utvärdera deras säkerhet och effektivitet.

      Fas 1 kliniska prövningar: Dessa prövningar innefattar en liten grupp friska frivilliga för att utvärdera vaccinets säkerhet, fastställa lämplig dosering och identifiera eventuella omedelbara biverkningar.

      Fas 2 kliniska prövningar: I denna fas ges vaccinet till hundratals frivilliga för att ytterligare bedöma dess säkerhet, immunogenicitet (förmågan att framkalla en immunreaktion) och för att samla preliminära data om effektivitet.

      Fas 3 kliniska prövningar: Dessa prövningar involverar tusentals frivilliga och är utformade för att utvärdera vaccinets effektivitet i att förhindra sjukdomen det riktar sig mot, samt för att ytterligare bedöma säkerhet och biverkningar. Deltagarna delas vanligtvis in i grupper, där vissa får vaccinet och andra får en placebo. Forskarna jämför sedan infektionsfrekvensen mellan de två grupperna.

      Genom dessa faser övervakar forskarna noggrant deltagarna för eventuella oönskade reaktioner och samlar data för att analysera vaccinets prestanda. Om vaccinet visar sig vara säkert och effektivt i dessa prövningar kan det lämnas in för regulatorisk godkännande från hälso-myndigheter innan det distribueras för allmän användning.

      Det är det bästa vi kan göra för tillfället och läkarvetenskapen har räddat miljontals om inte biljoner liv de senaste decennierna.

      Eflop

      Radera
    7. Finns saker som talar om annat, https://duckduckgo.com/?q=avhoppad+chef+fr%C3%A5n+phizer+medger&t=ffab&ia=web

      Radera
    8. Eflop:förrän du sover vidare vad säger din vetenskap att ett decennium motsvarar i år och dito hur många människor är en biljon människor?

      Radera
    9. duckduckgo.com länkar klickar jag inte på då jag är cyber säkerhetsansvarig. Ett decennium är ett tidsspann på tio år (lika många år som du har fingrar) en biljon är mycket mera ;)

      Eflop

      Radera
    10. Eflop, förklara gärna närmare hur du resonerar angående duckduckgo, det hette från början att de inte skulle samla information angående besökarna även om också de numera har "sålt sig". Allt är nog samma skrot, google bland de värsta. Om du är cyber säkerhetsansvarig kanske du har något bättre förslag på sökmotor ?

      Radera
    11. Eflop:jo det är så mycket mera att om vår planet bebos av ca.8000000000människor så får du omsätta dem 125ggr för att komma till 1000000000000(1biljon)människor.Verkar det rimligt att så många människors liv räddats tack vare vaccin de senaste
      20-30åren?
      1

      Radera
    12. Ordet 'ἰόν' eller jon är bildat av det grekiska ordet för 'gå' och en biljon är helt enkelt en person som kör omkring. Det kan inte förnekas att moderna och vetenskapligt utprovade bilbälten räddat flera biljoner under de senaste decennierna än under exempelvis 1700-talet.

      Signaturen Eflop är lika pålitlig som tidigare.

      Fosbury

      Radera
    13. Några siffror på hur många människor som har räddats av läkarvetenskapen är en utmanande uppgift på grund av många faktorer som påverkar hälsa och livslängd. Men det finns inget tvivel om att läkarvetenskapen, inklusive medicinsk forskning, diagnos och behandling av sjukdomar samt förebyggande åtgärder som vaccinationer och hälsovård, har räddat otaliga liv och förbättrat människors hälsa avsevärt över åren.

      Vaccinationer: Vacciner har räddat miljontals liv genom att förebygga allvarliga sjukdomar som mässling, polio, difteri, kikhosta, och influensa, bland andra.

      Behandling av sjukdomar: Medicinsk behandling har gjort det möjligt att kontrollera och behandla många sjukdomar som tidigare var dödliga. Till exempel har framsteg inom antibiotikabehandling räddat liv från bakteriella infektioner.

      Kirurgi: Avancerad kirurgi har räddat liv genom att behandla skador, ta bort tumörer, och lösa komplexa medicinska tillstånd.

      Förebyggande åtgärder: Utbildning om hälsa, tillgång till säkert dricksvatten, sanitet och hygien, samt riktlinjer för en hälsosam livsstil har alla bidragit till att rädda liv och minska sjukdomar.

      Forskning: Forskning inom medicin och hälsa har lett till upptäckten av nya behandlingar, läkemedel och terapier som har förbättrat människors livskvalitet och förlängt livslängden.

      Sammanfattningsvis är det omöjligt att ge en exakt siffra på hur många liv som har räddats av läkarvetenskapen, men det är tydligt att dess framsteg har haft en enorm positiv inverkan på mänskligheten genom att förbättra hälsan och livskvaliteten för många människor runt om i världen.

      Eflop

      Radera
    14. Eflop, du svarade inte på min fråga tidigare... Hur kan man kalla det "hälsovård" att dela ut gratis preventivmedel ? "Sammanfattningsvis är det omöjligt att ge en exakt siffra på hur många liv som har räddats av läkarvetenskapen, men det är tydligt att dess framsteg har haft en enorm positiv inverkan på mänskligheten genom att förbättra hälsan och livskvaliteten för många människor runt om i världen." Här har nog inga människoliv "räddats" snarare tvärtom !

      Radera
    15. Eflop:högakta devisen "skomakare hålls vid din läst";det svävande är som klippt och skuret för dig.

      Radera
    16. Den "avhoppade" chefen Jannine Small hoppade från en arbetsuppgift till en annan inom Pfizer.
      https://www.linkedin.com/in/janine-small-8b484913/

      Bla Reuters har faktacheckat denna smörja som anonym delat:
      https://www.reuters.com/fact-check/preventing-transmission-never-required-covid-vaccines-initial-approval-pfizer-2024-02-12/

      Som jag sagt tidigare, om jag vill tro att rosa elefanter flyger, kan jag söka just det på nätet, och det kommer alltid att finnas gökar där ute, som har skrivit något sånt på nätet. Bara för att man hittar "rosa flygande elefanter" på nätet, betyder inte att det är sant. Därför kollar man alltid källorna, så man inte behöver bli utslagen redan i första ronden i en diskussion.

      Radera
    17. O Reuters ägs,kontrolleras av vem?Vad kallas fenomenet när man använder samma etablerade,faktacheckade källor och hela tiden går bet på att få denna info att passa in på det som ens egna ögon och öron kan konstatera konkret i verkliga livet?

      Radera
  5. Det finns inga belägg för att covidvaccinen skulle påverka fertiliteten negativt. Nu har det dessutom hunnit passera ett par år, vilket är en lång period vad gäller uppkomsten av biverkningar. Det har inte heller funnits någon större oro för sådan påverkan eftersom vaccinet och immuniceringen inte påverkar könsceller, hormoner m.m. på nåt avgörande sätt. Det som däremot hände under pandemin var att ovaccinerade gravida fick större problem med sjukdomen än vad vaccinerade gravida fick, vilket inte kan anses som oväntat.

    SvaraRadera
  6. Här en källa,bland många,som ger en bild av en verklighet som alla
    med sinnena någorlunda intakta och utan ångest över att ha gjort bort sig med de sk.covidvaccinen kan konstatera hända i verkliga livet till höger och vänster,dvs.det väsentliga vilket är långifrån att upprepa propagandamantran etc.vilseledande.Fördelen med detta är att på svenska och borde t.om.passa cyber säkerhetsansvariga.
    Inga av mina prylar har slutat fungera för att jag besökt denna sida
    och swebbtv har ej annars heller tagit kål mig.https://swebbtv.se/w/7CRnZunbBNAZqiEA6dx4u9

    SvaraRadera
  7. Lite allmän information om att surfa på nätet. Den som använder sig av CCleaner har säkert observerat att oaktat man kategoriskt nekar alla cookies och inte är inloggad på tex. youtube, likväl efter att ha surfat runt för dagens nyheter och sett några youtube-videor lätt har runt 300 "trackers" på sin dator ! Vad säger du om det Eflop ?

    SvaraRadera
  8. Du kan installera I don't care about cookies Add in på din läsare om du inte vill klicka på Accept cookies hela tiden.

    Cookies i sig själv är inte så stor risk som man ofta tror. Olika länkar och ouppdaterad mjukvara är större risker.
    Deras huvudsakliga syfte är att spåra och samla in information om användarbeteende för annonsering, analys och anpassning, snarare än att direkt exponera användare för säkerhetshot.

    Dock kan det finnas vissa risker relaterade till tracking cookies:

    Datainsamling och integritet: Tracking cookies kan samla in stora mängder användardata, inklusive webbläsarhistorik, inloggningssessioner och preferenser. Om denna data hamnar i fel händer kan det utgöra en risk för användares integritet och personliga information.

    Målriktad reklam och phishing: Om användardata som samlas in av tracking cookies hamnar i felaktiga händer kan den användas för att rikta mer sofistikerade phishing-attacker eller andra former av bedrägerier mot användare.

    Sårbarheter i hanteringen av cookies: Vissa sårbarheter i webbläsare eller webbplatser kan potentiellt utnyttjas av angripare för att injicera skadlig kod i tracking cookies eller för att få obehörig åtkomst till användarinformation som lagras av dessa cookies.

    Med tanke på dessa risker är det viktigt att användare är medvetna om hur deras data används och att de vidtar åtgärder för att skydda sin integritet, till exempel genom att använda webbläsarfunktioner för att begränsa spårning eller genom att använda säkerhetsverktyg för att skydda sig mot potentiella hot från skadlig kod eller phishing-attacker.

    Eflop

    SvaraRadera
  9. Dr. John Campbell på youtube visar på statistik som stöder antagandet att corona-vaccinen är mycket skadliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Campbell har tidigare undervisat sjuksköterskor (ambulanspersonal), men är pensionär. Har enligt sin egen Linkedin-sida inte sysslat med medicinsk forskning.
      https://www.linkedin.com/in/dr-john-campbell-5256223b/

      Radera
  10. John Campbell är inte känd för mig. Det är alltid viktigt att vara källkritisk när man tittar på information på internet, och att förlita sig på pålitliga källor och auktoriteter när det gäller medicinska frågor. Att söka information från välrenommerade medicinska myndigheter och forskningsinstitutioner kan hjälpa till att få en balanserad och vetenskapligt korrekt förståelse av ämnet.

    Eflop

    SvaraRadera
  11. När som helst efter 24.5.2024 får du igen kavla upp skjortärmen,Eflop,då dina auktoriteter så säger.Vet du annars från vilken av de 3 olika batcherna dina sprutor kom när det begav sig?
    De vet och de vet också vilken "grogg" de innehöll liksom utfallet.Är namnet Bill Gates bekant för dig?Han har bl.a.offentligt sagt att jordens befolkning måste reduceras och att ett viktigt verktyg för detta är,hör och häpna,vacciner!BG är också största privata finansiär av WHO via Bill och Melinda Gates Foundation.Torde ej fordra mera komm.avseende denna medicinska auktoritets opartiskhet.Av förekommen anledning kunde ju ej alla "besprutas" med "died suddenly".BG,som det orakel
    han tycks vara,har också offentligt sagt att det kommer fler pandemier och de lär bli betydligt värre än den förra.Själv vet jag också exakt vad jag planerar göra imorgon!

    SvaraRadera
  12. Jag fick batchen med 5G och wlan, så tyvärr får jag gå omkring med foliehatt på dagarna. Akta så inte Bill och Melinda Gates klickar ctrl-alt-del från sitt hemliga kontrollrum. Efter det är det slut med ditt porrsurfande.

    Eflop

    SvaraRadera
    Svar
    1. "He fins int na surrogat fö vete men he hjälper ti vaa tyst"
      som det heter hos solskensfolket,Eflop.Är det månne samma krav på grundutbildning för cyber säkerhetsansvarig som för riksdagsman,förlåt riksdagshen,.?

      Radera
    2. Tack Anonym 3 april 2024 kl. 21:36 för dagens goda skratt !

      Radera
  13. -> Eflop 2 april 2024 kl. 22:19, Nu har du nog missförstått ngnting ! Vem skulle med vett och vilja "klicka på Accept cookies hela tiden." ? Tvärtom, neka alla, hylkää kaikki och samma på engelska.
    Skrev tidigare om att google är värst, här kommer en passlig bekräftelse, https://svenska.yle.fi/a/7-10054138 ! Resten av din text talar ju faktiskt emot vad du först skriver... Det har åtminstone tidigare funnits en version av google-chrome, MPC-kromi där man tagit bort "skadlig programvara" .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ställa i programmet att du nekar allt om du vill, men som jag skrev så tappar man ibland i funktionalitet när man nekar till cookies. Jag förstår att det här är inte så lätt för dej , men tänkte ge dej ett tips. Gör som du själv vill, jag använder inga Extensions alls i browsers pga av säkerhets risken, men tänkte ge dig ett tips när du har tyx ha problem med det. Varsågod :)

      Eflop

      Radera
    2. Man tappar ibland i funktionalitet, ja, men det man inte får åtkomst till ska inte läsas !

      Radera
  14. Forts. ->Eflop, ta bara denna blogg, "Den här webbplatsen använder cookies från Google för att tillhandahålla tjänster och analysera trafik. Din IP-adress och användaragent delas med Google tillsammans med information om prestanda och säkerhet för att garantera tjänstens kvalitet, generera användningsstatistik samt upptäcka och förhindra otillåten användning." sedan bara "läs mer och OK"... ( klickar aldrig OK ) Tyvärr är detta den enda plats man kan kommentera på utan att vara registrerad eller inloggad ... Men utan följder ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa "Anonym 3 april 2024 kl. 22:03" som kommenterar utan att vara inloggad :) mig behöver du inte lära hur det funkar. Jag har jobbat i IT-branchen med Internettekniker och i olika roller sedan -93.

      Eflop

      Radera
    2. Ja, så måste alltså centrum i Skapelsen Herren Jesus och hans minne dö på denna tråd i datavärlden. Ulrik

      Radera
  15. Men för allas skull lever Han Jesus Kristus som har nycklarna till döden och dödsriket....!!@++!!**

    SvaraRadera