söndag 3 mars 2024

Om kulturkrigspropagandan

Jag började för några dagar sedan läsa en ny bok av en av mina favoritförfattare. Steven King har skrivit en bok där den älskvärda sidekicken Holly Gibney från Mr Mercedes-trilogin nu får spela första fiolen. Boken heter kort och gott "Holly" och kom ut på engelska så sent som i september 2023.

Jag har ännu inte kommit så långt i boken att jag kan avge något desto vidlyftigare omdöme om boken, men det jag har läst hittills har varit normal King-kvalitet. Alltså fullständigt lysande. (Jag är spänd på att se om hans transformering från skräckförfattare till spänningsförfattare håller i sig ...)

Nåväl. I boken får de som motsatte sig Covid-vaccinationskraven och maskkraven, liksom Trump-anhängarna, en ordentligt släng med sleven. Men det kan jag kanske bortse från. King är givetvis ett barn av den mylla han är planterad i. Det intressanta med detta är dock det som sägs om huvudpersonen att hon grät i två dagar efter Capitolium-intrånget 6/1 2021. Här visar King hur påverkad han är av vänstermedia och den propaganda vi dagligen utsätts för i västvärlden idag. Holly tycks nämligen inte ha reagerat alls på senatsintrånget i oktober 2018 när vänsterdemonstranter stormade USA:s senat och tvingade senaten att avbryta sitt arbete flera gånger. Inte heller reagerade hon på de revolter antifa och BLM ställde till med i juli 2020 när dessa inte bara stormade federala byggnader i Portland utan både plundrade och försökte bränna ner dessa.

Orsaken är förstås uppenbar: Media reagerade inte nämnvärt på dessa attacker eftersom det var de "goda" (läs: vänstern och abortförespråkare) som låg bakom. Således har inte heller King sett det som nödvändigt att låta sin huvudperson reagera på dessa. Men när det var de "onda" (högern) som låg bakom (Capitolium-intrånget) är det givetvis en helt annan sak.

King får givetvis skriva vad han vill i sina böcker och låta sina karaktärer reagera på vilket sätt han finner bäst. Det är inte det jag säger - och jag kommer nog att läsa hans böcker för det. Men vi behöver vara medvetna om VARFÖR de gör det. Om inte annat så för att vi alla utsätts för precis samma snedvridna propaganda, och ofta utan att vi ens vet om det och reagerar på det.

Vi lever mitt i ett kulturkrig, och detta krig rasar visare varje dag. Media är en part i detta krig, och det vi läser och tar in är färgat av detta faktum.

Nu säger jag inte att vi ska sluta läsa mainstreammedia. Jag kommer åtminstone inte att göra det. Men när vi läser behöver vi vara medvetna om att det vi läser ofta är kulturkrigspropaganda.  

7 kommentarer:

  1. Helt rätt. Tänk om förtecknen i Portland-upproret och Senatsattacken skulle ha varit de motsatta hur media skulle ha reagerat då? Om det hade varit högerextremister i stället för vänsterextremister i Portland skulle det ha utmålats som början på ett inbördeskrig och då skulle också armén eller nationalgardet ha ingripit. Men nu när de "goda" låg bakom fick de hållas och media tonade ner det. Eller om abortmotståndare skulle ha stormat senaten i stället för abortförespråkarna? Då skulle det ha utmålats som jämställt med Capitoliumattacken.

    SvaraRadera
  2. När kommer vi att få se dagens "Mainila-skott" ? https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/879c88bc-830a-4862-96bc-ab273623a62b

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym. Det kan ingen veta. Men vi som ofta har kommit här på bloggen med Budskapet om Guds Faderns och Sonens och den helige Andes Allsmäktighet i enlighet med Hans kallelseoch efter Skriften bör veta att lika plötsligt som det Är sagt tidigare lika plötsligt kommer Guds Nådes Frälsnings och vredesdomar att kommari... Kanske som förr

      Radera
    2. Skrev Torsten Nils Ulrik

      Radera
    3. Det Är nog dags att be och ropa, om än tyst till Herren Herran dag och natt nu så att folk som kommit i God tro till vårt land tex utan avsikt att skada skulle också de ha samma möjligheter och rättigheter att vända sig till Frälsaren Jesus och om de har brott och syndernas veta de att när kriget kommer så är det Herran Herren som för sin viljas väg bland alla som lever. Det kanske låter lätt att skrivaa så säger Ulrik

      Radera
  3. Det Är alltså den Andliga striden som förs i media och oberoende av vilkas media som Skriver så är det onödigt att ta parti för något annat parti än Jesu Kristi Guds Sons parti ty Han Allsmäktig jah Fadern Allsmäktig gör och segrar och upplyser överallt i världen var och en efter Det som Han vill och vad Han vill. Och Han segrar efter sin vilja i varje människas liv på det sätt som Han vill. . Och om jag plötsligt efter att ha skrivit dessa rader känner panik så är det sant ty världen har hela 1900talet och nu på 2000talet e Kristi segerika död och uppståndelse pinat också mig fattig syndiga mä niska så svårt medan den har varit på väg varit på väg mot sådan läge att jag stannar tillsvidare kvarhär i åbo finland och ber så här :Fadern Vår som är i himlarna helgat varde ditt namn tillkomme ditt rike ske din vilja såsom i himlarna så ock på jorden vårt dagliga bröd giv oss var dag och förlåt oss våra synder och skulder på det att vi förbli Guds barn bland alla människor här i vårt fosterland som i yttersta avfälligheten ännu har tid att ångra och tro och inte svika invandrare och andra utan Ditt laga skäl och hjälp oss avstå från styggelsens krav NU SOM beter sig precis som på nittohundrafyrtiotalet och fräls oss och alla levande människor efter din vilja från den onde och det onda Ty himlarna och jorden Riket Makten Äran och härligheten är din och ditt i evighet. Amen. AMEN JAH.
    AMEN GÖR OSS VILLIGA TILL FRIDENS EVANGELIUM. ULRIK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ty Herren Jesus Allsmäktig regerar... Som Han vill...

      Radera