onsdag 1 april 2020

Lågvattenmärke

I vår vänsterriktade mainstreammedia är tröskeln för att kritisera en kvinnoledd vänsterregering oerhört hög. Till och med när denna regering har gjort stora misstag som har lett till att den nuvarande Corona-krisen (eller rättare sagt: Medicinen mot den) har blivit så oerhört mycket beskare än vad den kunde, och borde, ha blivit. Nu kan jag givetvis inte avgöra om det är fråga om ett avsiktligt blundande för fakta eller om det "bara" handlar om naiv blåögdhet, men speciellt i dagens ledare i ÖT, skriven av Sofie Stara, går detta alldeles för långt. T.o.m. så långt att läsarna blir lurade.

Stara skriver under rubriken "Tillit behövs för att trygga demokratin" om de undantagslagar som har införts i de flesta av världens länder idag. Hon lyfter, med rätta, fram Ungerns undantagslagar som ett potentiellt (än så länge endast potentiellt – med det sägs förstås inte) hot mot rättsstatens fortbestånd. Men det blir galet, riktigt ordentligt galet, när Stara hävdar att vårt "land[et]  till all lycka, får man väl säga  nu råkar ledas av regeringspartier som inte har ideologiska intressen i att begränsa medborgerliga rättigheter, stänga gränserna, koncentrera makten och göra stora, varaktiga ingrepp i rättsstaten. Eller skapa misstro mot vetenskap, offentliga auktoriteter och medier."

Har Stara helt missat att både de gröna och framför allt vänsterpartiet sitter i regeringen? Det är inte alls länge sedan en framträdande representant för de gröna i Finland talade varmt för att begränsa ägande- och nyttjanderätten till skogen. Och vänsterpartiets ideologiska barlast när det gäller grundläggande mänskliga rättigheter ska vi inte ens börja peta i. Det blir en alltför lång text i så fall.

Men som sagt: Tröskeln för att kritisera (och i dagens situation för att inte prisa) en kvinnoledd vänsterregering är mycket hög i mainstreammedia. Men Stara har rätt i en central punkt i sitt resonemang. Hon skriver att de val vi nu gör kommer att påverka hur världen ser ut efter coronakrisen. Därför skulle det vara oerhört viktigt att vår media skulle klara av att se med öppna ögon och utan ideologiska (feministiska) glasögon på vad som händer också i vårt land. Tillit behövs för att trygga demokratin, ja, men bevare oss från en blåögd naivitet som går över i blind tillit! För att trygga demokratin behövs framför allt en ideologiskt oberoende media som klarar av att se längre än, och bortom, de egna ideologiska bindningarna.

Ledaren i dagens ÖT är ett oerhört lågvattenmärke när det gäller detta.

13 kommentarer:

  1. flisan och bjälken....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 20:39. Öh?

      Radera
    2. För dem som är införstådda med Guds ord borde det inte vara några problem att förstå min korta kommentar !
      "Lukasevangeliet 6:41 Varför ser du flisan i din broders öga, men märker inte bjälken i ditt eget öga?
      Lukasevangeliet 6:42 Hur kan du säga till din broder: Broder, låt mig ta bort flisan ur ditt öga, när du inte ser bjälken i ditt eget öga? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt eget öga. Då ser du klart nog att ta bort flisan ur din broders öga."

      Radera
    3. PS. I övrigt hänvisar jag till blogginlägget. Vem kan ännu i detta skede påstå att inte Orbans åtgärder ligger i att skydda landets och folkets intresse som suverén nation ( även om folket kanske inte själva förstår det ?) Själv har jag mina tvivel angående vår egen regering och deras "undantagslagar"... Iofs kan det vara bra att det sätts på prov men vad händer om det blir permanent pga. helt andra orsaker ?

      Radera
  2. Tänkte att det fick vara nog för ikväll...Tills jag nyss stötte på följande kommentar på Yle, "Rex Kekkonen
    I dag 22:28Anmäl
    @Vöråbåo Det kan löna sig att prata med mottagaren av betalningen INNAN fakturan förfaller och diskutera igenom situationen.

    +0 Finns INGEN Vöråbåo bland kommentarerna !!!!!

    SvaraRadera
  3. OT ovanligt stor aktivitet av Sikorsky helicoptrar över nordsjön tidigare idag på Flightradar24....

    SvaraRadera
  4. Ännu en OT, lyssnade senaste söndag till radiogudstjänsten men blev tvungen att stänga av då Bo-Göran Åstrand plötsligt hördes i etern..... Och detta från Åggelby gamla kyrka....

    SvaraRadera
  5. Aktuella ämnen, men det blir alltid så galet då Kristian börjar skriva.

    Vad jämför han nu då? Jo, jämställer två alternativa förslag av Hassi (riksdagskvinna); att försöka begränsa avverkning, eller få/bli utan klimatkompensation av kolsänkor, med Orbán som under obestämd tid kan ensam göra precis vad som helst.

    På tal om annat galet, hur kunde Gud låta bli att höra de hundratals bedjande i Mulhose i Frankrike som samlades till en fem dagars väckelsemöte och blev den värsta smittohärden efter Italien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 09:51. Nu hade du tyvärr lite otur när du läste. Kanske du vill försöka igen? För nej, jag jämför inte de två sakerna du påstår att jag jämför. Men som sagt, om du försöker läsa en gång till kanske det lyckas bättre?

      I princip kunde man förstås jämföra de två sakerna, och då blir slutsatsen att det Hassi föreslog är värre än det Orbán (hittills) har tagit sig för. Men vi vet förstås inte vad han kan tänkas hitta på i framtiden.

      Radera
  6. https://www.varldenidag.se/ledare/nar-det-kniper-vill-staten-ha-kyrkans-hjalp/reptda!7RDtLjWP9M6IBysoCRlAqQ/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:18. Det är en viktig text! Tack för länken!

      Radera
  7. Aktuellt från Ungern av Erik Almqvist idag 2 april, börjar från ca.19min i videon, https://www.youtube.com/watch?v=01k25DtdI1Y

    SvaraRadera