söndag 26 april 2020

Om Guds ord och existensen

Jag har lusläst Sändebudets påsknummer – där finns mycket intressant – och speciellt de två texter som Tomas Klemets har skrivit. Artikeln om svepeduken i Turin är kanske i mitt tycke den allra intressanta texten i detta nummer, men det är en passus i texten om Tusenårsriket jag fastnade på. Klemets skriver: "Den bild som framträder är att den Onde är svag så länge Guds ord och en levande kristendom finns. Men när Guds ord sätts på undantag och de kristna ger upp sin tro växer Djävulens makt. Enligt många av NT:s eskatologiska texter kommer den ondes makt att vara betydande i de sista tiderna."

Det här är en självklarhet när man läser dessa texter, men det är sällan vi får detta serverat så här klart och tydligt för oss. När jag läste det här avsnittet kom jag att tänka på två andra texter som talar om Guds ord och den makt Guds ord har när det gäller ett gott samhälle och borthållandet av den ondes makt och hans försök att förstöra, riva ner och döda.

Först de tre första verserna av Hebreerbrevet: "Sedan Gud i forna tider många gånger och på många sätt hade talat till fäderna genom profeterna, har han nu i den sista tiden talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt till att ärva allting, och genom honom har han också skapat världen. Sonen utstrålar Guds härlighet och uppenbarar hans väsen och uppehåller allt genom sitt mäktiga ord."

Det är Kristi ord – eller om vi så vill, Guds ord – som uppehåller allt. Har du tänkt på det? Utan Guds ord skulle ditt hjärta inte slå ett slag till. Utan Guds ord skulle planeterna inte längre hållas i sina banor. Utan Guds ord skulle gravitationen upphöra att existera och elektromagnetismen likaså. Utan Guds ord skulle allt rasa ihop. Det är något att tänka på!

Det andra ordet jag kom att tänka på är ett något kryptiskt ord från 2Thess. 2:6-8. Paulus skriver om Guds fiende, den laglöse, även känd som Antikrist. Så säger han: "Ni vet vad det är som nu håller honom tillbaka, så att han kan träda fram först när hans tid kommer. Redan är ju laglöshetens hemlighet verksam. Han som nu håller tillbaka måste endast först röjas ur vägen. Sedan skall den laglöse öppet träda fram."

Problemet är bara att även om thessalonikerna visste vad det var Paulus talade om så vet inte vi det. Detta är nämligen en kunskap som har gått förlorad under vägen. Men kan det vara så att det handlar om Guds ord? På basen av vad Tomas Klemets skriver i sin text om Tusenårsriket är det kanske inte så långsökt att anta det. Redan nu ser vi tydligt att när kunskapen i och om Guds ord breder ut sig leder detta till att alla möjliga människofientliga tankar vinner insteg i samhället.

Vad kan vi göra för att kämpa mot denna utveckling? För det ska vi givetvis som kristna göra. Svaret på frågan är inte svårt. Vi ska göra som de gamla brukade säga: Vi ska läsa ordet, tro ordet, lyda ordet och sprida ordet. För det börjar alltid med mig. Med dig. Om inte vi håller Guds ord högt och brukar det ska vi inte förvåna oss om ingen annan gör det heller.  

4 kommentarer:

  1. Anses ' svepeduken fr Turin' vara en äkta relik.??? Anletet och kroppen vittnar ju om ett tungt lidande. Men När vi liksom ser Herren i tron både röd och vit så är Han hel och härlig utan minsta fel. Må vår blick riktas så upp mot den osynlige som du sa i din gradu. Därtill må den helige Ande leda oss. "De som skådar upp till Herren stråla av fröjd" och skall inte komma på skam. Även om lidandet skulle prägla oss har vi i anden tända bloss...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 08:33. Det finns flera problem med svepeduken. Dels saknas det ett "papertrail" över dess rörelser i historien. Ingen vet något om var den funnits före ca år 1250. (Årtalet ur minnet.) Dels har vi det infamösa (och troligen felaktiga) c14-testet. Men även om det idag finns många frågetecken kring detta test figurerar det fortfarande i diskussionerna och har en stor tyngd, speciellt hos sådana som vill att det ska vara fråga om en förfalskning. Men jag rekommenderar TK:s artikel! Den är väldigt belysande!

      Radera
    2. Fortsättning... Fantastiskt att du minns vad jag skrivit i min gradu! Jag trodde nog att dessa själva existens är glömd sedan länge, för att inte tala om vad jag skrivit (citerat) i den...

      Radera
    3. Kristi anlete i konsten har i traditionen oftast drag av svepedukens man. Ävenså den som mor och andra spiritutiva konstnärer målat. Som Han ter sig för trons öga är grunden densamma; dock så förhärligat ren att man VET. Vit och Röd; Immanu-El.

      Radera