torsdag 23 april 2020

Ord från Gud i orostider

Vi läste för några dagar sedan 1Petr. 5 i vår husandakt. Det är ett synnerligen trösterikt och innehållsrikt kapitel. Speciellt så här i orostider. Det är speciellt två saker jag tänker på. Dels får vi lära oss ett av de härligaste gudsnamnen. Petrus skriver om "All nåds Gud". (v. 10) Smaka på det! Kan det finnas något härligare namn på Gud? Nerskrivet av honom som tre gånger förnekade Herren Jesus och som ändå fick vara med. Petrus visste vad nåden är och hur generös Gud är med sin nåd. "All nåds Gud." Det är vår Gud!

Sedan hittar vi också en av de härligaste uppmaningarna i hela Bibeln här i detta kapitel. "Kasta alla era bekymmer på honom, ty han har omsorg om er." (v. 7) Notera speciellt orden "alla" och "kasta"! Vi ska inte lämna eller föra våra bekymmer till honom. Vi får KASTA dem på honom. Kan någon ha det bättre än ett Guds barn?

Jag kommer aldrig att glömma vad Börje Lillsjö brukade berätta om detta ord. (Och jag är garanterat inte ensam om det!) Han berättade om en äldre kvinna i församlingen som såg att han var bekymrad över någonting, varpå hon (på klockren närpesiska) sade åt honom att "Ty gota läär de kaast!" (Ursäkta om jag inte fick det helt rätt!) Översatt till svenska: "Du behöver läsa dig kasta!" Kvinnan tänkte sig inte att Börje skulle inleda en friidrottskarriär på lite äldre dar, utan hon syftade givetvis på detta bibelord.

Detta gäller oss alla. Vi har så oerhört lätt att haka upp oss på våra problem och bekymmer, och så låter vi dem tynga ner oss. Som sagt gäller detta speciellt i orostider som denna. Är det inte hälsan, vår egen och våra närmastes, så är det ekonomin. Och här finns nog skäl till oro i dag. Men vi behöver läsa oss att kasta!

"Kasta alla era bekymmer på honom, ty han har omsorg om er."

7 kommentarer:

  1. Håller helt med ! Citatet borde kanske vara "Tu gåtar läär de ti kast"... Ännu en gång OT.... Här är ngt som behöver följas upp, https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/23/ryssland-vacker-atal-mot-finland-for-folkmord-under-fortsattningskriget#comments , https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/21/ryssland-misstanker-finland-for-folkmord-under-fortsattningskriget !!! Kanhända är detta vår tids "Mainila-skott".... Å vad jag saknar "Matti Laurilan puhe talvisodan alkaessa" på YT !.... Hittade en annan konstig sak på YT, 17/4 -20 och redan närmare 1.5 milj visat och dessutom med en massa ryska kommentarer ! ..... https://www.youtube.com/watch?v=wAvr7fcVJBE Här står nog inte allt rätt till !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svara eller kommentera... Herre välsigne du oss och bevare du oss, Herre låte ditt ansikte lysa över oss, och vare oss nådig ! Herre vände ditt ansikte till oss och give oss frid ! I Faderns, Sonens och den Helige Andes namn, Amen !

      Radera
    2. Anonym. Det finns mycket folk i Ryssland, och när de hittar något på Youtube de gillar går det tydligen snabbt i kommentarfältet!

      Radera
    3. Här kan vara en förklaring, https://www.youtube.com/watch?v=hH3kDVOasJY !

      Radera
  2. Amen! Såå bra!

    Cecilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Cecilia ! Man undrar ju bara hur många av våra positiva svar som sist och slutligen når bloggaren..... ?

      Radera
    2. Anonym 01:48. En del, och så får jag också en del feedback ansikte mot ansikte. Sådant är också välkommet! Tack för era kommentarer Cecilia och anonym, de värmer!

      Radera