tisdag 14 april 2020

Om tomtar i juletid

Jag hade en granne som skämtsamt brukade säga att "det finns nog tomtar om det bara vore jul!" Så är det, och det tycker jag att vi ser mycket tydligt nu i dessa Coronatider. Farbror staten (eller är det faster staten idag?) var väldigt snabb med att börja agera jultomte och dela ut pengar till höger och vänster till olika företag genast samhället stängde ner. Och den är väl dum som inte tar emot när det erbjuds pengar, eller?

Som företagare har jag så gott som varje vecka sedan restriktionerna infördes fått nyheter i min inbox om olika möjligheter till både lån med statsborgen och direkta stöd. Det senaste är att jag som företagare, utan att behöva lägga ner mitt företag, kan anmäla mig som arbetslös arbetssökande och få arbetslöshetsunderstöd. Det kom t.o.m. en direkt uppmaning att göra detta. Jag vägrar emellertid att göra detta. Dels är jag inte arbetslös (långt ifrån) och jag söker inte (för närvarande, situationen kan förstås förändras) något jobb. Visst. Som det nu är går det inte att ta ut någon lön från mitt företag, men en sådan situation är vi som pälsdjursfarmare inte ovana med. Det går upp och det går ner i denna bransch, och vi har fått lära oss den hårda vägen att man måste ha reserver att ta till när det blir svåra tider. (Problemet är att eftersom vi har haft fem dåliga år redan innan Coronakrisen börjar dessa reserver vara uttömda på många håll.) Men att låtsas vara arbetslös arbetssökande när man inte är det anser jag vara djupt oetiskt, så därför vägrar jag att göra det.

Men faster staten kastar alltså ut pengar till höger och vänster. Pengar som staten inte har utan måste låna. Och dum är som sagt den som inte tar emot när det erbjuds. Många företagare har dessutom varit snabba att gnälla om hur bedrövlig situationen är. Efter en eller två veckors nedstängning! Jag bara frågar: Var är reserverna? Varför har man inte förberett sig på att det kan komma sämre tider? Min gissning är att det nog finns reserver, men om staten är så dum att den delar ut pengar, så varför inte ta emot och dessutom gnälla lite så man säkert får vara med i utdelningen? Jag skulle vilja påstå att det företag som inte klarar en eller två veckors nedstängning utan att råka i akut ekonomisk kris kanske borde få gå i konkurs. Men det är bara min åsikt.

Det stora problemet här är att vi ännu bara är i början av Coronakrisen. Det talas om att så småningom börja lätta på restriktionerna, men med samhällsspridning på flera håll i landet kommer detta oundvikligen att leda till en andra sjukdomsvåg. Och här i Finland, där vi har haft väldigt få smittade hittills, riskerar denna andra våg att bli mycket mera omfattande än den första som vi nu ser tecken på att håller på att mattas av. Sedan får vi stänga ner igen, och så blir det troligen en tredje våg. Med påföljande nya restriktioner. Och sedan kanske en fjärde ...

Men vad händer då när krisen drar ut på tiden och faster staten har använt alla sina ekonomiska muskler så här i (onödan) redan i början av krisen? Vad finns det för möjligheter till stöd och statsgarantier i höst, i vinter och nästa vår när dessa åtgärder verkligen kommer att behövas? Jag fruktar att det kommer att bli dåligt med det då.

"Nog finns det tomtar om det bara vore jul!". Nu är det helt klart jul, och vår vänsterregering agerar mer än gärna tomte. Men vad händer sedan när vi verkligen skulle behöva en tomte med en stor och välfylld säck om säcken har tömts i förtid?

11 kommentarer:

  1. Ja, varför se till att permitterade lyckas få mat på bordet? Att familjer kan föda sina barn? Nejdå, låt dem svälta, det skulle nog Jesus ha gjort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 19.57. Nu tror jag du missförstod vad jag var ute efter. Jag hävdar att det på de flesta håll inte är så illa som det påstås. Med företagen alltså. Men det kommer att bli det, och det är DÅ stöden skulle behövas.

      Radera
  2. "Vad som än händer, oss under färden, vi får dock sluta i Paradis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. O, vad salighet Gud vill skänka åt de utvalda i himmelen ! Ej en människa kan det tänka, ej någon tunga beskriva den . ...... " Där skall ostörd du i det höga , Frälsarens närvaro smaka få." !

      Radera
    2. Det tyckte fariseen också...

      Radera
    3. På vilka grunder tyckte fariseen detta ? Skillnaden består av till VEM vi lägger vårt hopp ! Fariseen satte sitt hopp till/på egna gärningar, vi andra sätter vårt hopp till Kristus som gjort ALLT för oss !

      Radera
    4. Anonym 21:23. Anonym 13:07 vet nog inte vad en kristen är, än mindre vad en farisé var ...

      Radera
    5. Fariseen skulle nog hålla med Kristian. Två barn av samma sort...

      Radera
  3. Sidu bara, jag håller med dig! Iaf då det kommer till större företag som omsätter 100 miljontals euro om året och som inte klarar ens två veckor av Corona innan de stänger ner all verksamhet. Ekonomer råder människor att ha en buffert på ca 3 månadslöner för oförutsägbara situationer, detsamma borde väl gälla företag.
    Ändå tycker jag att det är bra att dessa stöd finns och de ska användas redan nu av de företagare som faktiskt behöver dem.

    SvaraRadera
  4. I en demokrati är det ju vi som är staten. Som kristna någorlunda lydiga i staten men inte av staten. Hall-Elu-Jah,- Jesus vi är ju kallade att vara präster och konungar att förkunna GUDS UNDERBARA gärningar och under från Gamla Testamentet, Nya Testamentet och från Kyrkohistorien och naturen och historien och naturen och från vittnesbördet om livets händelser i nutid och forntid. HALLELUJA GUD ÄR GOD. Samtidigt uppmanas vi att tala sanning Sanningen och i ånger och tro på Guds förlåtelse i Jesus: ja, I Jesu Namn och anna på Nådens Ord byggande avlösning i ande ord och sakrament, de heliga Handlingar där Gud möter oss konkret. Praxis varierar olika världsdelar men budskapet är Detsamma: Jesus Nasaren; det Gud heliga som skulle komma i världen själv inte Görande en synd men försonande all synd och skuld och skam enligt Skriften kom Han ur juda folk och davids ätt av helig Ande avlad i Jungfru Maria och född som sann människa och sann Gud bevisad vara levande Guds Son korsfäst död och uppstånden från helvete eller dödsriket till att via nya testamentets apostlar och troen föra ut buskapet om ånger från världs ,och synd i budskapet om att sluta med otron mot Gud och ett syndigt sätt att leva och därvid leva i det glada budskapet om Syndernas förlåtelse; Frälsningens evangelium. Man bekänner sin syndighet och refer upp eventuella oegentligheter där man brutit mot andra eller där man som grupp, enskild eller fösamlin eller kyrkosamfund glömt eller brutit mot vad Bibelen säger. Gäller både folk och länder. Var och en först i eget land eller uppehållsort. Telefon på gott och ont. Dunt säger ondskan just då jag skriver. Är jag buggad? Buggivugg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta, bror Valter. Jag lånade i hastighet ett ord av dig. Du menade ju att man skall göra 'sin egen grej'.

      Radera