tisdag 9 juni 2020

Black Lives Matter?

"Ja, man kan vara rasande både över rasismen och över upploppen som just nu river söner USA." Orden är Alveda Kings, och de uttalades för några dagar sedan angående situationen i USA just nu. Alveda King är brorsdotter till Martin Luther King Jr. och sedan flera decennier tillbaka en av USA:s mest kända aktivister mot rasism. Därför skulle det vara mer än naturligt att media i Europa skulle intervjua henne angående det som händer i USA idag. Men det kommer aldrig att ske. Handen upp de som har hört namnet Alveda King! Ingen? Nå, det förvånar inte. Jag hade inte heller hört om henne för bara en vecka sedan.

Problemet är att Alveda King också, och kanske främst, kämpar mot rasismen inom abortindustrin i USA. Ända sedan Margret Sangers dagar har nämligen abortindustrin i USA varit synnerligen rasistisk. Detta så till den grad att det idag hörs röster som påstår att Sanger (som låg bakom grundandet av Planned Parenthood och som var den mest pådrivande kraften när abortindustrin byggdes upp på 20- och 30-talen) talade för folkmord (genom abort) på USA:s svarta befolkning. I vilket fall som helst verkade hon för ett sådant folkmord, därom torde det inte råda någon som helst tvekan. Och som sagt är abortindustrin ännu idag mycket starkt inriktad på USA:s svarta befolkning.

Detta har Alveda King lyft fram, och därför kommer hon aldrig att nå över nyhetströsklarna här i Europa. Trots att hon alltså, både när det gäller sitt långvariga engagemang mot rasism och framför allt när det gäller hennes släktskap, skulle vara ett naturlig val när det handlar om att lyfta fram en röst i dagens situation. Aborterna, och framför allt den heliga aborträtten, är så viktiga att INGET som fäller någon skugga över dem får komma fram. Inte ens när det handlar om den värsta formen av rasism – en rasism som t.o.m. har drag av folkmord.

Black Lives Matter, ja. Men bara vissa svarta liv.   

1 kommentar:

  1. Viktiga saker du lyfter fram ! En annan sak som inte heller hörs om, är våldet mot vita i sydafrika....

    SvaraRadera