måndag 8 juni 2020

Om våra val och deras följder

Oisin Cantwell är kanske inte den mest objektive tidningsreporter som finns. Snarare då kanske det motsatta. Ofta försöker han i sina texter i Aftonbladet skapa motsättningar och röra upp känslor. Så också i den bedrövliga text som han för några dagar sedan skrev om det "hat som växer" i Finland och som är riktat mot svenskar. Givetvis på grund av Corona-viruset och de olika förhållningssätt till pandemin som de två länderna tagit och som har lett till att svenskar inte kan resa in i Finland utan att först tillbringa två veckor i karantän.

Något sådant hat som Cantwell målar upp finns givetvis inte. Bara en sund och mycket välmotiverad försiktighet. Det finländska samhället har, till stora kostnader, gått in för att mer eller mindre kväva viruset. Sverige har inte gjort det, och då behöver det finnas en viss försiktighet när det gäller resorna mellan länderna. Annars finns det en stor risk att de stora ekonomiska uppoffringarna varit för intet. Det här borde alla förstå. Inte Oisin Cantwell, dock.

Men tyvärr är detta något som inte bara Oisin Cantwell har problem med - och det här handlar inte bara om Coronaviruset och spänningarna mellan den svenska vägen och alla andra länders vägval. Nej, det här går bra mycket djupare än så. Det handlar till syvende och sidst om att våra val, oberoende av vilka de är, inte ska behöva få några (negativa) följder. Nu vet jag inte om detta är en socialliberal åkomma, en pk-åkomma eller en rent av allmänmänsklig åkomma. Här i våra länder får man frukta att det kanske t.o.m. är fråga om det sista eftersom denna åkomma tycks vara mera smittsam än Coronaviruset. De val vi gör ska inte på något sätt leda till att våra liv blir begränsade eller sämre. Även om våra val uttryckligen är dåliga.

Det här är ett fenomen som går igen på alla livets områden, men allra bäst syns det när det handlar om sexualiteten och dess följder. Idag ska man kunna ha sex utan följder. Hur som helst. Utan att detta på något sätt ska tillåtas påverka våra liv på ett, som vi själva bedömer det, negativt sätt. Om inte annat så finns det ju möjligheten att göra abort!

Men våra val FÅR följder. I det nu aktuella fallet får Sveriges val att gå en annan väg än alla andra länder den följden att svenskar inte kan släppas in i dessa andra länder hur som helst. Detta är inte fråga om rasism. Inte heller är det fråga om diskriminering. Nej, det är en naturlig följd av de val som har gjorts. Men om man på allvar menar att våra val aldrig ska kunna få några negativa följder kan man ju alltid skylla på rasism. Eller på diskriminering. För det är ju alltid så mycket lättare att skylla på de andra. Som Oisin Cantwell gör.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar