måndag 12 september 2016

Ännu om kyrkhelgen


Helgen gick som sagt åt till att bevista Kyrkhelg 2016 i Karleby. Helgen var välbesökt, och som jag konstaterade i den senaste texten hade arrangörerna lyckats få ihop ett mycket intressant program. Temat "Guds kyrka" gick igenom hela programmet med olika besläktade underteman, allt från "Den bekännande kyrkan", "Den lidande kyrkan" till "Den segrande kyrkan" och allt däremellan. De goda samtalen mellan programpunkterna var, som vanligt, också en källa till stor glädje. Som jag också konstaterade i den förra texten så är det, för oss som barnfamilj, speciellt trevligt att barnen får ha sitt eget program som passar för dem. Detta ger oss som föräldrar en möjlighet att på ett helt annat sätt ta del i de olika föreläsningarna och predikningarna. Så också här på denna plats ett stort tack till alla de som ställer upp med program för barnen!

För min del, och säkert för många andras del också, var lördagens festkväll helgens höjdpunkt. Det finns mycket man kunde säga om denna samling, men det är speciellt en sak som jag sent kommer att glömma: Psalmsången! Att få sjunga de gamla, älskade psalmerna tillsammans med 1000+ andra i en fullsatt kyrka, det är mäktigt! Det är inget fel på goda, nya, lovsånger, men det är först nu efteråt som det slog mig att vi inte sjöng några sådana alls. Tydligen så saknade jag dem inte. Tvärtom, faktiskt. De gamla psalmerna har så mycket mera innehåll. Trots allt.

Ett stort tack till alla arrangörer, och framför allt till Herren att vi ännu, i denna sena tid, fortfarande får uppleva dylika förklaringsberg. Nästa år i Karleby!, som kyrkoherden uttryckte saken i sin avslutningshälsning. Deo volente.

7 kommentarer:

  1. Det låter gott och höres vår Gud och Hans Ord till ära och de troende och alla tillgodo ha varit. Ulrik

    SvaraRadera
  2. Jag tror att det var en bra kyrkhelg,vill inte tro annat men undrar ibland hur det kommer att utvecklas om man hela tiden har särskilda program åt ungdomar och barn. Jag tänker så att om man inte redan från liten sitter under Guds ords hörande så tror jag att faran är att man lättare lämnar bort från kristna kretsar när man vuxit ur sina barna och ungdomsskor. Det är mina tankar. Då kanske man vill fortsätta med lättare program. Kanske det är bäst ändå om vi leker tillsammans ,ung som gammal på Jerusalems gator. Barnen skall liksom växa in i kristenheten. Vad tror du Kristian om dethär

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym 21:50. På det principiella planet är jag av helt samma åsikt som du. Men när det kommer till praktiken blir det genast knepigare. Jag satt t.ex. och lyssnade på Tapio Puolimatka i två timmar på lördagen. Skulle jag ha haft med mina 5- och 6-åringar där misstänker jag att det hela kunde ha blivit en ganska oangenäm upplevelse. Speciellt för dem, men också för mig och för alla andra som satt med på seminarierna. Då menar jag nog att det - åtminstone i detta fall - var bättre att de fick sitta på bibelstudier som var anpassade för dem och höra om Jesus på ett sätt som de kan förstå. Men, som sagt, på ett principiellt plan är jag av samma åsikt, och jag ser att ålderssegregationen också kan ha negativa följder, precis som du skriver.

      Radera
  3. jag tänkte inte på föreläsningar utan på helt vanliga gudstjänster och sammankomster,där får barn vara med och jollra o prata ,det stör inte alls

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där är vi nog av samma åsikt. Ett problem finns dock om det blir allt för mycket ljud - människor med nedsatt hörsel kan ha problem att höra vad som sägs...

      Radera
  4. Vill ännu kommentera detta med barn och Gudstjänster/sammankomster. Anonym funderar om det inte är lätt att barnen lämnar bort när de blir äldre om de inte får sitta under Guds ords hörande, absolut. MEN Guds ords hörande sitter de under oxå på samlingar för barn, bla under kyrkhelg. Mycket viktigt att vi har samlingar som talar till barn på barns nivå,annars är risken stor att de lämnar bort senare. Att bara tvingas med på "de vuxnas" samlingar är nog den lättare vägen att få dem att lämna bort när de vågar göra som de vill. Detta har vi nog sett i våra nejder, de unga har inte lärt känna sin Gud/Jesus tillräckligt och fått känna glädjen i att leva som kristen. Därmed absolut inte sagt att det skulle skada barnen att ha med dem på sammankomster, detta är också bra att vänja sig med. Men otroligt viktigt att ha samlingar åt ALLA åldrar på deras nivå, också barn, ungdomar och unga vuxna .

    SvaraRadera
  5. Tyvärr,tyvärr. Vet av egen erfarenhet eller hur det kan gå t.o.m i eget hem.( Frida heter något annat) hon gick till bönhuset ,söndagsskolan sångstunder o senare till ungdomssamling men tyckte att sammankomsten blev för enahanda och gick bara på ungdomssamlinar. Men...när hon tyckte att hon blev för gammal för ungdomssamling ja då lämnade allt. Tron kommer av predikan. Det står i skriften. De åt av samma manna.

    SvaraRadera