måndag 5 september 2016

Kvarnstensteologi i Slaget efter tolv


Jag lyssnade på ett mycket intressant "Slaget efter tolv" idag på Yle Vega – eller åtminstone delar av programmet  – där ämnet som behandlades var kyrkan och vigsel av samkönade par. "Slagsbultarna" var Leif Nummela och Karl af Hällström. Jag ids i detta skede inte kommentera programmet desto mera, annat än att jag konstaterar att debattörerna var väl valda och att de representerade sina diverse läger med den äran. Debattens avslutning blev dock rumphuggen eftersom Leif inte fick möjlighet att besvara det sista som af Hällström sade. Alternativt blev han så upprörd att redaktören insåg att han behövde bryta av diskussionen. Ja, och så tog tiden också slut. Men jag kan med stor säkerhet säga att om det skulle ha varit jag där i studion i stället för Leif så skulle jag nog ha blivit upprörd.

Vad sade då af Hällström som var så väldigt upprörande? Var och en kan ju gärna lyssna själv, men jag återger det som sades här: "När Paulus talar om att man går mot naturen så är det ju det här han menar. Att heterosexuella män går mot sin natur och gör homosexuella gärningar. Det kan lika väl appliceras på att man tvingar homosexuella män eller kvinnor att leva ett heterosexuellt liv. Det är också att gå mot naturen. Mot deras natur."

Upprörande var ordet. Så här kan man helt enkelt inte missbruka Bibelordet. Eller förfalska är kanske ett riktigare ord. Så här kan man inte förfalska Guds ord. Speciellt inte när det handlar om en präst i den lutherska kyrkan. Det går helt enkelt inte att försvara detta som af Hällström sade. Bibelteologiskt är detta nämligen fullständig rappakalja. Var och en kan själv läsa vad Paulus skriver om naturen och vad som är naturligt. Detta är så klart att det helt enkelt inte går att missförstå. "Därför utlämnade Gud dem åt förnedrande lidelser. Deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det som är onaturligt. På samma sätt lämnade männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes av begär till varandra. Män gjorde skamliga saker med män och fick själva ta det rättvisa straffet för sin förvillelse."(Rom 1:26-27)

Givetvis går det att förstå varför af Hällström gör på detta sätt. Han försöker rättfärdiga en fullständigt ohållbar åsikt. Här står han i samma tradition som t.ex. Sveriges tidigare ärkebiskop KG Hammar som fick svängt det sjätte budet (om att inte begå äktenskapsbrott) till det helt och hållet motsatta. Alltså så att den som blivit förälskad i någon annan än sin make/maka bör följa "sitt hjärta", annars bryter han/hon mot det sjätte budet.

Detta som af Hällström ägnar sig åt här, och som KG Hammar ägnade sig åt på sin tid, kan beskrivas som teologi med fullständigt halsbrytande svängar. Eller som jag brukar kalla det: Kvarnstensteologi. (Mk. 9:42)

6 kommentarer:

  1. Jag lyssnade också på programmet och suckade över folkets blindhet. Jag tyckte faktist att en av dem hade inget att komma med, bara vad han tror och icke tror om saken.Jag skulle haft lust att avbryta debatten ,om jag kunnat och sagt .Inga mänskotankar och funderingar ,nu tar vi fram bibeln och läser och har det som rättesnöre. Det är inte invecklat ,läs vad som står. Det är Sodom och Gomorra. Käre Gud ,väck mänskan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sodom och Gomorra handlar överhuvudtaget inte om homosexuell kärlek. Det är en historia om gruppvåldtäkt på främlingar. Har ingen relevans alls i diskussionen om äktenskap.

      Radera
    2. Anonym 22:27. En sak har du helt rätt i. Sodom och Gomorra har ingen relevans i diskussionen om äktenskapet. Men om du läser vad som står skrivet om Sodom och Gomorra så ser du att det där var fråga om en allmän dekadens och en massa olika synder. I den meningen kan man mycket väl dra paralleller till vår tid, precis som anonym 19:37 gör.

      Radera
    3. Men vad har ett könsneutralt äktenskap med allmän dekadens att göra? Folk som vill stadga sig brukar inte förknippas med dekadens.

      Radera
  2. Detta blir nog dödsstöten för evl.fi, när gay-lobbyn fått sitt.. Men kanske lika så bra det...(?) En kyrka som frångår Guds ORD på snart sagt alla plan har ingen framtid. Kanske underjordiska husförsamlingar, typ som i Kina är lösningen i vårt land på sikt....?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Använder "Päivän Tunnussana" i min dagliga bibelläsning.Tisdagen den 6.9 var dagens "tunnussana" ett bibelord av Paulus som jag vill lämna som kommentar till debatten i "Slaget efter 12".
      Om någon sprider andra läror och inte håller sig till vår Herre Jesu Kristi sunda ord och den lära som hör till gudsfruktan,så är han högmodig och okunnig och har en sjuklig lust att diskutera och strida om ord.Sådant leder till avund,bråk,förtal misstankar och ständiga strider mellan människor med fördärvat sinne,som har tappat bort sanningen när de menar att gudsfruktan ska ge vinst.
      1Tim.6:3-5

      Radera