tisdag 20 september 2016

Om dagens ungdom och om spelberoende


Igår fick vi höra nyheten att 21% av de unga finländska männen i åldern 20-24 år står utanför samhället. Dessa studerar inte, arbetar inte och deltar inte i någon arbetsträning. De är helt enkelt utanför samhället. Frågan som ställdes, i Yle Vega, var om vi ska räkna med att de unga i allt större utsträckning och allt högre upp i åldrarna ska försörjas av sina föräldrar. Jag har försökt ta del av en del kommentarer också på olika nyhetssidor på nätet, och jag måste säga att många av dessa kommentarer gör att jag blir på ännu sämre humör än vad själva nyheten lyckas med.

Kommentarerna går långt ut på att det helt enkelt inte finns jobb fastän många av dessa som nu alltså står utanför samhället gärna skulle vilja arbeta. Säkert gäller detta i vissa fall, men överlag är nog detta inget annat än struntprat. Det finns nog jobb, eller studieplatser, för den som vill arbeta och/eller studera. Problemet är då snarare att dagens unga är så bortskämda och bekväma att de inte vill ta de jobb som finns. Jag har t.ex. nu en tonåring som hoppar in och hjälper mig på mitt företag på kvällar och lördagar, och han har ett halvdussin andra platser som han hoppar in på. Korta jobb, visst, och många gånger smutsiga jobb, men om man vill jobba så finns det nog jobb.

Sedan skulle det vara oerhört intressant ifall någon skulle vara beredd att idka lite grävande journalistik och ta reda på vad dessa unga män (och också kvinnor, trots att den procenten är klart lägre) gör av sin tid. När de alltså inte arbetar, studerar eller deltar i arbetsträning. Jag misstänker starkt, utan att veta, att denna högre procent unga utanför samhället korrelerar med den allt högre procent av de unga som är dataspelsberoende. Detta beroende, som det tyvärr inte alls talas så mycket om som det borde, artar sig på så vis att spelandet inkräktar på nattsömnen och gör den spelberoende likgiltig till det mesta andra som inte har med spelandet att göra - inklusive jobb och studier. Enligt nu redan föråldrade siffror spelar omkring 400 miljoner människor, mest unga och unga vuxna, MMO-spel VARJE KVÄLL, och uppskattningsvis 15% av dessa har utvecklat ett allvarligt beroende. Är det någon annan som tycker att det luktar ett samband här? Jag länkar här till en intressant, men väldigt skrämmande, text på facebook i detta ämne.

Sedan har vi givetvis det idag överallt existerande problemet att människor inte tycks inse varför vi ska arbeta och att välståndet inte uppkommer av sig själv. Denna fullständigt galna inställning avspeglade också sig i kommentarerna, men jag ids inte gå in på detta desto mera denna gång.

3 kommentarer:

 1. Här finns ännu några länkar som tangerar ämnet: http://logopeditjanst.se/datorspelsberoende/
  https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/19/framtidens-finland-foraldrarna-forsorjer-de-vuxna-barnen
  https://sv.wikipedia.org/wiki/World_of_Warcraft

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet broder, sanningen skall sätta oss fria!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Jonas! Och tack för din text på facebook. Den öppnade mina ögon för ett problem som jag överhuvudtaget inte alls förstått mig på eller ens förstått att existerat. Säger en som har för dåligt tålamod med datagrejer (inklusive alla slags spel) för att lägga sig i något annat än det han absolut behöver för att klara av arbetet... Allt gott!

   Radera