onsdag 5 oktober 2016

En liten lektion i mediekompetens


ÖT bjuder i dag, i pappersversionen, på ett uppslag som kunde fungera som en liten lektion i mediekompetens. Här kan vi se hur media jobbar när de har en agenda. Som bekant har ÖT redan en längre tid oblygt gått i hbt-lobbyns ärenden, och föga överraskande är det just dessa frågor vårt "lektionsuppslag" också handlar om.(Tyvärr kan jag inte länka till detta uppslag eftersom det bara finns i pappersversionen av tidningen.)

Det är närmast tre saker som läsaren kan uppmärksamma här. För det första så bygger ÖT hela artikeln på en facebookuppdatering av Monika Pensar.  ÖT har av allt att döma inte kontrollerat de uppgifter man publicerar med skribenten, utan tar okritiskt, utan att desto mera problematisera hennes påståenden, in det hon har skrivit. Pensar presenteras som "Monika Pensar, teologiestuderande känd som försvarare av hbt-personers rättigheter". I artikeln får hon sedan ösa galla över föreningen Aito Avioliitto. Bland annat påstår hon att föreningen samarbetar med den franska rörelsen La Manif Pour Tou som hon kallar "högerextrem", samt med den amerikanska Mass Recsitence som någon amerikansk organisation har registrerat som en "hatorgansiation". Artikeln avslutas med att Pensar, helt oemotsagd, får hävda att "Man (Aito Avioliitto) har inga intelligenta argument och samarbetar med tveksamma organisationer."

Det ÖT borde ha påpekat i detta sammanhang är att Monika Pensar själv har och sprider extrema åsikter, samt att hon samarbetar med extrema föreningar/rörelser som t.ex. Regnbågsankan och Seta. Men om detta nämns inte ett ord. Till ÖT:s försvar kan kanske sägas att orsaken till denna försummelse torde vara att man helt enkelt inte har insett hur det ligger till. När man själv står (åtminstone) till fotknölarna i samma dypöl som Monika Pensar simmar runt i är det inte så lätt att se klart.

Den andra saken vi som läsare behöver uppmärksamma är att när företrädaren för Aito Avioliitto sedan får komma till tals så blir det klart att hela grunden för denna "nyhet" inte håller. Sarah Rizzo, informationsansvarig på Aito Avioliitto, klargör att föreningen inte har något samarbete med Mass Resistance utan att det som Pensar har byggt sin attack på är att en av ansvarspersonerna i föreningen i en text har nämnt att Aito Avioliitto har samma målsättning som Mass Resistence. Vad som är högerextremt och vad som inte är det är också en tolkningsfråga, enligt Rizzo. Således fanns det överhuvudtaget ingen grund för hela denna artikel, men det hindrar inte ÖT från att låta Monika Pensar komma till tals och sprida sina osanningar. Artikeln där nyhetsankan, som det ju är fråga om, avslöjas är placerad längst ner på sidan och avslöjandet kommer i slutet av texten. Den som således inte orkar eller vill läsa hela textmassan till slut (vilket är mycket vanligt – ett faktum som ÖT:S redaktion är mycket medvetens om!) kommer alltså att vända blad i tidningen med en uppfattning som inte är med sanningen överensstämmande. När sanningen om Pensars påståenden klarnade borde ÖT ha kastat hela artikeln i skräpkorgen och inte alls publicerat den, men då skulle man ju inte ha fått föra fram sin agenda. Så i stället valde man att bete sig på detta synnerligen klandervärda sätt.

Den tredje saken, och den kanske mest graverande, som läsaren behöver se och inse handlar om den lilla text som redaktionen fogat till detta uppslag. Märk väl utan att avgränsa den med någon ram, vilket man t.ex. gjort på andra sidan av uppslaget när det som avhandlas handlar om något annat. Denna lilla text säger att regeringen i dag kommer att diskutera olika extrema rörelser. Det här är ju förstås sant, men genom att sätta in denna text just här och få det att se ut som om denna nyhet hör ihop med det andra som skrivits på uppslaget får läsaren lätt det intrycket att Aito Avioliitto på något sätt skulle ha något med dessa extrema rörelser att göra. Det här är ett ytterst fult knep, men när man vet vilken agenda ÖT alltså har är det inte alls förvånande.   

ÖT månar om bilden av sig själv som en objektiv och seriös nyhetsförmedlare. Detta uppslag i dagens tidning visar dock att det är ytterst tveksamt om så är fallet. ÖT har en agenda, och denna agenda för man fram på ett ytterst hänsynslöst sätt. I själva verket försöker man spotta sina läsare i ögonen, och den icke uppmärksamme läsaren låter detta ske. Intet ont anande. Det här visar hur oerhört viktigt det är med mediekompetens.

Igår fanns det en mycket anmärkningsvärd nyhet på svenska.yle.fi där man varnade för olika lögnmedia. I slutet av artikeln sades att listan ingalunda är komplett, och att läsarna gärna fick komplettera listan i kommentarfältet. Sedan följde en mening som är minst sagt häpnadsväckande: "Och nej, Yle, Hufvudstadsbladet eller något annat mediehus som förbundit sig till journalistreglerna räknas inte som ett bra förslag."

Här ser vi dock att detta att man förbundit sig till journalistreglerna inte är någon garanti för en balanserad och sanningsenlig journalistik. Man kan nämligen föra sina läsare bakom ljuset på mera än ett sätt.  

31 kommentarer:

 1. "Ötbefriad" sedan 2013... Rekommenderar alla som vill tänka själv i dessa aktuella
  frågor avstår från den totalt korrumperade dagspressen i vårt land...! Utan prenumeranter, inga pengar att sprida propagandan med...!

  SvaraRadera
 2. På följande sida kan man läsa artikeln. Ett riktigt bottennapp! http://online.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/117528

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken! Nu hoppas jag ju verkligen att de också sätter intervjun med Rizzo på nätet. Annars blir ju bilden om möjligt ännu skevare.

   Radera
 3. Här finns också Sarahs inlägg i debatten. HBL gör en mycket bättre version. Där kommer Sarahs juttu först och Monika Pensars försök att hatstämpla kristna kommer sist.
  https://www.hbl.fi/artikel/kunde-ta-avstand-fran-dem/
  Hon skriver att vi kunde ta avstånd- men det går inte för vi har INGET samarbete.

  SvaraRadera
 4. Patmos teolog Juha Ahvio skriver 25.1.2015 att Aito Avioliitto står i samma led som MassResistance och Les Manif Pour Tous. Det är inte fråga om inbillning, elelr något regnbågsfolket hittar på. Citat:

  "”Aito avioliitto -yhdistys on osa kansainvälistä liikettä, joka on saanut jo miljoonia ihmisiä liikkeelle sekä toimimaan aidon avioliiton säilyttämisen puolesta. Aito avioliitto -yhdistys on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen 17.1.2015 ranskalaisen La Manif Pour Tous -liikkeen (http://www.lamanifpourtous.fr/en/) kanssa ja käytämme toiminnassamme samaa tunnusta. Yhteisessä rintamassa on mm. Iona Institute Irlannissa (http://www.ionainstitute.ie), Mass Resistance USA:ssa (http://www.massresistance.org) ja Coalition for Marriage Englannissa (http://c4m.org.uk).”

  http://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/659/aidon_avioliiton_puolesta!

  M.v.h. Monika Pensar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monika. Tack för länken! Den visar precis det som Sarah Rizzo säger, alltså att Aa samarbetar med den franska rörelsen. Sedan konstaterar Ahvio att Aa står vid samma front som t.ex. Mass Resitance. Detta innebär givetvis inte att man samarbetar, utan detta är en tolkning som du har gjort. Låt mig ta ett litet exempel. Jag samarbetar inte med Juha Ahvio. I själva verket har jag aldrig träffat mannen och inte ens pratat med honom. Mig veterligen har jag inte ens varit i samma rum som han har varit. Likväl kan man säga att vi står vid samma front i just denna fråga. (Och säkerligen i många andra.)

   Radera
  2. Och ni vill stå vid samma front som Mass Resistance!?? Skrämmande må jag säga. Bra att Monika uppmärksammar saken i så fall, för det finns nog många inget ont anande som inte vill ha något med någon av dessa organisationer (inte den franska heller!) att göra.

   Radera
  3. Anonym 09.20

   Om du verkligen har den åsikten som du framför här så råder jag dej att aldrig mera ha nån åsikt.
   Det kan ju vara nån suspekt menniska med samma åsikt och då står ni ju vid samma frånt.
   Eller var tanken bara att ge dit ogenomtänkta stöd till Monica .

   Radera
  4. Anonym 09:20. Anonym 09:54 har nog en mycket bra poäng! :) Sedan är den kategorisering av Mass Resistrance, och andra liknande organisationer, som Southern Poverty Law Center har gjort inte utan kontroverser. Jag känner inte till Mass Resistance desto mera, men när man ser vilka andra organisationer (och personer) SPLC har klassificerat som "hatgrupper"/haft under observation så måste jag nog säga att deras trovärdighet inte blir direkt högre...

   Radera
  5. Poängen är nog att här går man stolt ut med att man delar front med dessa obskyra organisationer. Om nån säger öppet att de delar front med t.ex Adolf Hitler så kan man väl inte se det som nåt misstag att de råkar dela åsikt med honom!?

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här diskussionen spårade ur ordentligt, och med Ulriks tillåtelse tog jag bort hans ursprungliga kommentar och de urspårade svaren på denna. Jag godkänner inga svordomar här på min blogg, och inte heller reklam för häxdoktorer eller porrsidor. Detta alla till kännedom!

   Radera
 8. Kristian, Juha Ahvio räknar upp alla Aito Avioliittos systerorganisationer i en och samma bunt som du ser. Svart på vitt. Det är bara att läsa. "Att stå vid samma front" innebär att vara på samma linje. Eller hur? Även om det är franska Les Manif som Aito Avioliitto undertecknat samarbetsavtal med.

  Varje ideologi eller religion, sombygger upp sig genom att kategorisera en annan människogrupp, så som till exempel svarthyade, kvinnor, barn, muslimer, homosexuella, arbetarklass m.m. som en mindre värd grupp i sina eller Guds ögon, utövar en vision där det finns "övermänniskor" och "undermänniskor".

  M.v.h. Monika Pensar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monika. Att stå vid samma front betyder att man kämpar för samma sak i detta fall. För att bevara äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna. Man behöver inte läsa in mera i det än så. Jag är glad åt att det finns också andra som kämpar för detta, och flera borde det vara! Må sedan vara att det kan finnas sådana som använder sig av metoder som inte är så lyckade.

   Nu vet jag inte vem eller vilka du syftar på när du skriver att man håller någon för att vara mindre värd i egna eller i Guds ögon, men om det finns något sådant med här så är det givetvis inte bra.

   Radera
  2. Bästa Kristian, att nedvärdera regnbågsfamiljers kompetens och det samkönade samlivet, är förakt. Och i detta fall förakt kamouflerat som from andlighet.

   Det hindrar också effektivt fromma heterosexuella troende att i sina egna samfund se de heterosexuella brotten.

   Aito Avioliitto baserar sin inbillade sakkunskap och teologi på sådant som inte stämmer i praktiken.

   Inte ens deras eller din bibeltolkning stämmer.

   För Bibeln gör en inre resa, till större andlig mognad, genom att i slutet av hela boken, i Nya testamentet skissera upp ett gudsrike - den nya skapelsen - där det inte finns man och kvinna i Kristus, inte heller jude eller grek, slav eller fri.

   Krsiti gemenskap är nåt som är så annorlunda än nåt annat tidigare i Bibeln eller verkligheten.

   Inget förtryck ska finnas där. Den nya skapelsens tid står för dörren.

   M.v.h. Monika Pensar/RegnbågsMissionen

   Radera
 9. Monica du jämför konservativa med nazister och beskyller dem för att inte ha några intellektuella argument. Snälla Monica beskyll inte Kristian, eller någon annan för att nedvärdera eller förakta någon!

  Vänligen,
  David Pettersson

  SvaraRadera
 10. Då kanske du själv skall börja tillämpa din egen teologi Monika. Just dendär, där inget förtryck finns. Lämna så de bibeltroende i fred och låt Aito avioliitto förlita sig på vilka vetenskapliga professorers sakkunskap som de vill. Det verkar nämligen inte som om det är kärleken som driver dig.

  SvaraRadera
 11. Om nu Jesu ord, indirekt genom Pauli ord om Kristus säger att vi i den kristna gemenskapen ska sätta Kristus först och att den "nya skapelsen" där den "nya Adam" är Kristus... innebär att vi ska behandla varandra utan rasåtskillnader, utan socio-ekonomiska klasser, oberoende man och kvinna upplägget, så då är det så.

  Det driver Kristus, det är kärleksfullt. Det är Kristi kropp.

  Och det är också dags att ta mera teologiska helhetsansvar och på djupet utröna vad de ord och uttryck som vi i de modernaste bibelöversättningarna tolkar som "homosexualaitet", egentligen innebär?

  Annars pissar vi på fel träd.

  Du tycker jag inte ska "beskylla Kristian", David Pettersson? Han har just skrivit en hatisk insändare i ÖT, med noll koll på teolgiska fakta. Det är beklagligt. Och det leder till förakt och nedvärdering av sexuell mångfald.

  Må Gal. 3:28 vara med er! M.v.h. Monika Pensar

  http://sv.bibelsite.com/multi/galatians/3-28.htm

  SvaraRadera
 12. Monica hur jag än försöker vrida och vända på det du skriver så träffar det dig själv. "Hatisk... med noll koll på teologisk fakta."

  Beklagligt!
  David

  SvaraRadera
 13. Psaltaren 119:160 (SFB)

  "Summan av ditt ord är sanning, dina rättfärdiga domslut är eviga."

  M.P klamrar sig fast vid sitt favoritbibelställe i debatt efter debatt för att försöka rättfärdigöra sin uppenbart falska lära! Jude, Grek, slav, man och kvinna stället har överhuvudtaget inget att göra med äktenskapligt samliv! Istället handlar det ju om Omvända Syndares som tagit emot Herren Jesus Kristus som sin Frälsare i sina liv, och deras "status" inför Herren! Samtidigt blundar M.P för alla övriga otaliga bibelställen som entydigt bekräftar äktenskapet som ett förbund mellan En man och En kvinna, enligt principen från psaltaren här ovan!

  // Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Johan. Så är det. Pensar har gjort Gal. 3:28 till sin "lilla Bibeln" som sammanfattar Bibeln och den kristna läran. Men i dag är det så oerhört viktigt att hålla fram precis det du säger när det gäller detta ord.

   Radera
 14. Monika Pensar är inte troende. Hon har inte tagit emot Jesus Kristus som sin personlige frälsare. Hon är intresserad av vissa saker i Bibeln som har med kvinnosyn, homosexualitet m.m. att göra, men hon har inget personligt förhållande till Bibelns Centralgestalt Jesus Kristus. Därför kan hon inte heller bedöma vad som är rätt eller fel. Detta till kännedom för den som kanske någon gång beundrar hennes skriverier och " häftiga tunga".
  Det är inte något illa ment, utan bara som en förklaring på varför det inte går att mötas.Vi hoppas att det kommer en dag då sanningen ÖPPNAS också för henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste beundra dessa människor som vet allt om andras privatliv. Imponerande.

   Radera
  2. Anonym "någon". Du uttalar dig om saker du inte kan känna till, om du är en människa. Inte ens om du gör dig till Gud, kan du veta något om min personliga relation till Kristus.

   M.v.h.Monika Pensar/RegnbågsMissionen

   Radera
 15. Heija heija Monika, det tog skruv :) det här har vi sett genom hela historien hur småpåvar tolkar bibeln hur det passar dom bäst.

  Läste ni senaste numret av Kyrkpressen?där har en präst, Ulf Emeleus kompis fått ett budskap av gud att Finland skall översvämmas om inte den nya äktenskapslagen upphävs.

  Nu är det Kristian man ska fråga sig om man ska skratta eller gråta? 2016? och en präst hallucinerar om en översvämning bara i Finland. Hur skulle det gå till? Om havsvattenståndet stiger med 100 tals meter i Finland men svenskarna, ryssarna och estländarna undviker översvämningen eftersom lagen träder i kraft endast i Finland. När skall de här idiotiska religiösa dumheterna få ett slut?

  Eflop

  SvaraRadera
 16. Eflop. Inte ens den där profetian har du läst eller förstått rätt. Så är det nämligen ofta med de som inte tror. Fastän man läser så förstår man inte. Det hjälper inte heller med att förklara. Ulf drar paralell med berättelsen i GT där Gud höll undan vattnet o Israels folk kunde gå över floden.Sedan menar han inte att någon vattenflod kommer över Finland utan han nämner ANARKI o KAOS som en flod. Jag tror det ligger mycket sanning i denna profetia.
  Hälsn. Kristen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, floden kan även komma i form av en främmande makt som intar och ockuperar vårt land. Sådant har hänt x-antal gånger tidigare och kommer hända igen, var så säkra! Osökt tänker man på Israels folk när de avföll gång på gång till avgudar, och blev ett lätt byte för fienden.....

   Radera
 17. Nederländerna har tillåtit samkönade äktenskap sedan 2001, hela landet ligger till stora delar under havsvattennivån. Inga översvämningar, anarki eller kaos där inte, men kanske gud tycker det är trevligt med liberala värden i Holland, liberal drogpolitik och liberal inställning till sex. Konstig gud ifall han blir sur när Finland tillåter samkönade äktenskap. Ni ser ju att era fantasier inte blir av. Det finns inge gud som styr någonting alls överhuvudtaget, varken översvämningar kaos eller anarkier.

  Eflop

  SvaraRadera