tisdag 4 oktober 2016

Sossejugend


Igår kom de unga socialdemokraterna i Finland med ett häpnadsväckande, om än inte överraskande, förslag. De vill, enligt svensk modell, avskaffa hemvårdsstödet eftersom detta till 97% används av mödrarna och detta därför stöder ojämlikheten i arbetslivet.

Det här förslaget är alltså inte överraskande, utan helt i linje med den socialdemokratiska linjen som går ut på att statens ska fungera som förmyndare och barnen ska, så fort som möjligt, bort från sina föräldrar och in i ett system där samhället får ta hand om dem och därmed kunna föra över "önskvärda" värderingar och åsikter på barnen. (En vän har i detta sammanhang talat om införandet av en "sossejugend", och ordet är tyvärr inte helt missvisande.)

Nu hoppas jag att alla inser att detta förslag är dödfött. Vi behöver inte mera förmynderi utan snarare mindre. Familjerna har i ett fritt land rätten att själva bestämma över hur man ordnar sin vardag. Och måste få ha det så framt det faktiskt är fråga om ett fritt land. Det blir faktiskt väldigt tydligt vad målet med detta förslag är när ungsossarnas führer, Mikkel Näkkäläjärvi, konstaterar att "om samhället stöder det att kvinnorna lämnar utanför arbetslivet ekonomiskt kan man inte ärligt tala om att delningen av (föräldra)ledigheten bara skulle vara en sak för familjen att avgöra."

Detta förslag går som sagt också helt i linje med densocialdemokratiska hållningen vad gäller dagvård. För en tid sedan förslog partiet att det borde införas tvångsvård för barn från fyra års ålder (alltså obligatorisk förskola), och nu då alltså detta. Samhällets socialisering går tydligen inte tillräckligt snabbt så länge föräldrarna får ha ett så stort inflytande som nu över sina barn. Men vi ska alltså inte låta oss luras. Detta handlar inte om jämställdhet, utan det handlar alltså om barnen och om att dessa så snabbt som möjligt ska bort från sina föräldrar. Detta kan man förstås inte säga klart ut, så därför klär man det på detta sätt i mera gångbara termer.

Jag håller för övrigt inte alltid med Timo Soini, men denna gång fick han in en bra poäng. Detta handlar, menar han, om ett hat mot hemmafruarna. Så kan man också uttrycka det.  

4 kommentarer:

  1. Visserligen är det på ett sätt sant det du säger men kom ihåg då du och andra elfenbenstornsliberaler hur ni med förment kristen attityd trampar Rätten(den rätt med vilken er barndom och ungdom och studierätt tryggades) vad Herren Jesus sade om Sitt Rike....
    Om du kontaktar mig kan jag berätta närmare om vad jag gjorde själv förrän jag med Tron befäst for att studera teologi och kyrkohistoria... Hälsningar Torsten Nils Ulrik

    SvaraRadera
  2. Ingen tvingar hemmamammorna att gå på jobb, men staten skulle inte stöda det i det fall att hemvårdsstödet skulle avskaffas. Dessutom skulle hemvårdsstödet avskaffas samtidigt som föräldraledigheten skulle förlängas, enligt sex+sex+sex modell som skulle innebära att föräldraledigheten förlängs några veckor om endast en förälder sig av den och med flera månader om båda föräldrarna tar ut en den av den. Och förresten är det inte bara sossar som vill ha detta system, även SFP samt stora delar av samlingspartiet och de gröna.

    SvaraRadera
  3. Ingen tvingar hemmamammorna att gå på jobb, men staten skulle inte stöda det i det fall att hemvårdsstödet skulle avskaffas. Dessutom skulle hemvårdsstödet avskaffas samtidigt som föräldraledigheten skulle förlängas, enligt sex+sex+sex modell som skulle innebära att föräldraledigheten förlängs några veckor om endast en förälder sig av den och med flera månader om båda föräldrarna tar ut en den av den. Och förresten är det inte bara sossar som vill ha detta system, även SFP samt stora delar av samlingspartiet och de gröna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marina. Med vårt extrema skattetryck - och familjernas benägenhet att skuldsätta sig - är det knappast något alternativ att själv bekosta sitt hemvårdande. Inte för den stora majoriteten i alla fall. Ett avskaffande av hemvårdsstödet skulle de facto innebära ett ökat förmynderi och/eller ett ekonomiskt utarmande av den som inte fogar sig i systemet. I ett samhälle med lägre skatter skulle detta inte vara något problem, men eftersom vi befinner oss just i detta samhälle är detta ett problem.

      Radera