torsdag 4 januari 2018

Frihetens och demokratins död?


Idag har vi nåtts av en väntad nyhet. Väntad i den meningen att det bra var en tidsfråga innan detta skulle ske. Svenska Yle berättar att den franska vänsterliberale (?) presidenten Emmanuel Macron lovat komma med ett lagförslag som skulle förbjuda så kallade "fake news". Motiveringen är att han vill skydda de liberala demokratierna.

Jag hade som sagt väntat mig något liknande. Att det kommer från Frankrike är kanske inte heller någon överraskning. Jag har hela tiden fått dåliga vibbar (som det tydligen heter nuförtiden) av den här mannen. Nu visar han att han är verklig fara för både friheten och demokratin. Jag skulle gå så långt att jag säger att denne man är ett större hot än någonsin Vladimir Putin.

Det kommer förstås att visa sig hur detta lagförslag utformas, men redan nu kan man ställa en hel del kritiska frågor. Hur definieras "fake news"? Vem bestämmer vad som är sanna nyheter? Är dessa sanna nyheter sådana nyheter som säger sådant som den rådande värdeliberala makteliten vill höra? Blir en nyhet "fake news" om den utmanar de rådande strömningarna?

Eller rent konkret: Kommer en nyhet som t.ex. säger att det finns områden i Sverige dit brandbilarna backar in eftersom de vill kunna köra ut snabbt ifall de blir attackerade? Eller en nyhet som talar om de psykiska problem som barn som berövats sin far i kölvattnet av den nu rådande hbt-vågen råkat ut för? Eller hur är det med en nyhet som säger att istäcket i Antarktis växt till sig?

Kommer de franska myndigheterna att göra upp en lista på vilka nyheter som kan accepteras och vilka nyheter som ska stoppas? Eller kommer det att inrättas någon form av sanningsråd eller -kommission som tar ställning till aktuella nyheter vart efter de produceras?

Det fria ordet är den kanske viktigaste grundpelaren i vår västerländska demokrati. Där det fria ordet förkvävs kommer också demokratin att förtvina. Det är oerhört ironiskt att den tilltänkta censuren motiveras med ett försvar av de liberala demokratierna. I slutändan kommer vi, om vi fortsätter på denna väg, att få ett samhälle som är varken demokratiskt eller liberalt.

4 kommentarer:

 1. Det är ju demokratin som enligt sitt benämnande fört fram människan framom Guds Ord. Så vad är det för skillnad på korrumperat konungavälde eller korrumperad folkviljevärld. Vi troende har vår tillflykt enligt Guds Nåd och de som vill synda ( = att inte tro bekänna i ånger Nåd och Sanning att Jesus Nasareen dock är Herren som fördes upp till Himmelen till Guds Högra sida att regera tills det allt är fullbordat som Lagen profeterna och Apokalypsen Uppenbarelseboken sagt. Amen. Förlåte mig Jesus. Kom, Herre Jesus! Och Anden och Bruden ropar Kom. Den som vill tage för intet ( och utan kostnad) Livets Vatten Guds Ande och Predike tale och gör rätt och gör bättring i SanningenGud för de synder som Nya Testamentet varnar för. Hur det är i morgon vet vi ej. Blotte en dag ett ögonblick i sänder tills Gud tatt oss upp tii Himlens land. Ulrik hälsar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulrik. Så rätt du har vill jag ändå hävda att det är bättre med frihet än med förtryck. Friheten ger oss rätten att välja vad vi läser och vad vi tror. Också att inte tro, givetvis. Men det system som nu håller på att införas kommer att leda till kraftigt ökad censur. Denna blogg, till exempel, kommer med stor sannolikhet att råka illa ut om detta som Tyskland infört och Frankrike vill införa implementeras fullt ut i hela EU.

   Radera
  2. Jo, jag har en viss klockarkärlek, till Frihet,frihet ochfrihet, personlig självständighet jämte nationsgränsen och fysisk psykisk och själslig okränkbarhet och lag och ordning i lugnt vetande att med gott samvete i avsikt och rätt Fader vår inställning så har vi stor frihet och lugn på färden i världen. Jag hade fått beviljat den goda bönen ATT GUD ÄR ALLSMÄKTIG MILD STOR I TÅLAMOD OCH BARHÄRTIGHET OCH NÅD FÖRRÄN JAG ÄR SOM TILLSPILLOGIVEN OCH NEDBRUTEN VETANDE VÅR SVAGHET MOT FÖRDÄRVSANDEN LÖGNEN OCH MÖRDAREN. GUD I JESUS HAR MAKTEN ÄRAN HÄRLIGHETEN RIKET OCKSÅ ÖVERALLT I JORDERIKE FAS VI BÄVAR NÄR VI BRYTS OCH BLIR ONDA ARGA OCH RASANDE OCH STÅR SOM DÅREN OCH DEN VANSINNIGE MITT I VILJAN TILL LIV NÅD OCH FRID SOM VARE JORDERIKE EFTER HERRENS HERRENS VILJA. uuu

   Radera
 2. Men annars mår jag bra! Urlik! -:)

  SvaraRadera