måndag 8 januari 2018

Upptäck Bibeln 8. Omröstningen som aldrig ägde rum


Nu tänkte jag att vi skulle ta några konkreta exempel på detta. Alltså om hur världsbilden dikterar vår syn på det som Bibeln berättar - och om hur dessa felaktiga fakta (som vi väljer att tro på eftersom de passar ihop med vår världsbild) blir en del av det som vi alla vet. Trots att vi inte vet det utan bara tror oss veta det.

Först och främst: Jesus som Gud. Hur många av er har hört om omröstningen på kyrkomötet i Nicaea år 325 där kyrkan med liten marginal i en omröstning bestämde att Jesus är Gud och av samma väsende som Fadern? Nå, hur många av er har hört att detta att Jesus anses vara Gud är något som har utvecklats under århundradena efter Jesu död och att detta inte var något som kyrkan lärde från början?

Detta, som en majoritet av människorna i väst har hört om och allt för många tror är sanning är de facto en lögn. En grov lögn dessutom. Är det någon av er som har läst Dan Browns bok "Da Vinci-koden" eller som har sett filmen? Dan Brown är inte den ende och sannerligen inte den förste som har fört fram denna lögn, men hans bok är utan tvekan den enskilda faktor som har verkat starkast för att sprida denna lögn. Dan Brown låter karaktären Teabing förklara just detta att Jesus upphöjdes till att vara Gud först i en jämn omröstning på kyrkomötet i Nicaea år 325. Han hävdar, som många andra, att evangeliet om Jesus Kristus är något som har utvecklats under årtiondena och århundradena och som verkligen inte var fixt och färdigt från början.

Som sagt är detta en grov lögn. På kyrkomötet i Nicaea röstades överhuvudtaget inte alls om denna fråga. Det fanns två (av drygt 300) delegater som var av annan åsikt, men över 300 delegater var eniga om att Jesus är Gud. En av dem skriver hem och berättar att "Vi nu har gett uttryck för det som vi har trott sedan vi var barn". (Ej ordagrant citat) Det man alltså gjorde var att man formulerade det man trodde. Man gav det man trodde en enhetlig, skriftlig, form. Inte att man beslöt vad man skulle tro. Jag hoppas att alla förstår skillnaden, för den är mycket stor. Evangeliet, till vilket detta med Jesus som Gud hör som en omistlig del, har inte utvecklats under årtionden och århundraden. Det finns med redan från början. Det är bara det att vi inte alltid riktigt förstår vad vi läser när vi läser de bibliska texterna. Vi kan se på t.ex. Joh. 8:57-59. En lång debatt mellan Jesus och "judarna" slutar med dessa ord: "Judarna sade: "Du är inte femtio år än, och Abraham har du sett!" Jesus svarade: "Amen, amen säger jag er: Jag Är, redan innan Abraham blev till." Då tog de upp stenar för att kasta på honom, men Jesus drog sig undan och lämnade tempelplatsen. "  

Vad var det som hände här? Jo, Jesus använder dels det gamla heligaste Gudsnamnet om sig själv (Jag är) och så säger han att han är både större och äldre än Abraham. Judarna förstår vad det är Jesus säger, så de tar upp stenar för att döda honom. Lagen säger nämligen att den som gör sig själv till Gud ska stenas till döds. Det här förstod judarna alltså på Jesu tid, men vi förstår det inte nödvändigtvis. Och Dan Brown förstod det sannerligen inte. Om han nu ens brydde sig om att kontrollera detta ställe. Och det illustrerar det största problemet vi har idag när vi ska bemöta lögner som denna: Människorna är överlag lata. De får höra en sak som de gillar, som passar in i hur de ser på världen. Och så köper de det. Utan att kontrollera fakta.

6 kommentarer:

  1. Bra! Amen i Jesu Namn! Lepo! Bed och arbeta och ta vilostunder så att det sedan 1700-talet nyttans tvång ej gör oss till robotar. Varen heller icke lata säger andsträngd hjälpkarl i rökarebataljonen. Ulrik

    SvaraRadera
  2. Har ej sett filmen "Da Vinci-koden" och kommer nog inte heller att se den ! Däremot har jag sett "The Passion of the Christ", och ngt av det onödigaste jag sett var då maskar ringlade sig ur den ondes näsa.... :/ Håller med dig Ulrik ! Suger själv på min pipa med jämna mellanrum :) "En man dör inte förrän han utfört det som Gud har haft i sitt sinne !!"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym har väl inte " stark" tobak i sin pipa? Ulrik

      Radera
    2. Mina lungor orkade inte med pipa och självrullade mera.... Röker nu vad som finns i tobakspaket. Kanske staten slutar leka med mig snart. Då kanske jag vågar sluta.
      Kom Herre Jesus,(och över Hela jorderikes tider går i
      Församlingarna och enskilda svaret Kom) och Anden och Bruden svarar Kom Herre Jesus.Amen . Jesu Frid Frid vare med eder!
      Torsten Nils Ulrik ,obstinat och protestant men du känner bekännelseskrifterna. Vi eftertruppsslarviga råhundar gör oss beredda att peppras senare i tiden.
      Jesu Förlåtelse. O du vår vän? Tår på min kind? Så lätt så svår?

      Radera
    3. Stark & stark...., Pall Mall -avsedd för rullning, billigare än riktig piptobak :) Tobak är en naturprodukt, pappret runt ikring är hälsofarligt ! Känner till bekännelseskrifterna ja, Kom Herre och vänd vår tillvaro till en evighet med Dig !

      Radera
  3. Jo, det där om enskilda förtappade som djävulen och antikrister och medvetna satanister som utan ånger syndar. Om dem säger Jesus:de hamnar dit där deras mask inte dör och deras eld (i pina) Inte skall utsläckas, hälsar Ulrik Torsten Nils

    SvaraRadera