torsdag 25 januari 2018

Så fel, så fel!


I västerlandet finns det något som heter rättsskydd, och detta rättsskydd är en väsentlig del av vad västerlandet i grunden är. En människa döms i domstol, och tills hon är dömd (och domen har vunnit laga kraft, kan kanske tilläggas) ska hon inte betraktas som skyldig. Någon skulle kanske säga att hon ska betraktas som oskyldig. Det har också funnits en insikt om att det är skillnad på att bete sig svinaktigt och att göra något olagligt. Detta är som sagt, eller har åtminstone varit, en fullständig självklarhet. Ända tills #Metoo trädde in på scenen, vill säga.

Den största förlusten - och den är inte liten! - som denna #Metoo-kampanj har fört med sig är att rättsskyddet har gått förlorat. #Metoo gick in med lien i högsta hugg och slog ner allt som rörde sig. Oberoende av om det handlade om svinaktigt beteende eller om olagligheter. De som sattes på de skyldigas bänk åtalades, dömdes och "avrättades" i media och på sociala medier. Det här har lett till många tragedier och många förstörda karriärer.

Igår kom nyheten att förundersökningen mot Lasse Kronér har lagts ner. Han är en av dem som dömts och "avrättats" i media bara på basen av anklagelser. Nå, nu visade det sig att han, på sin höjd, gjort sig skyldig till svinaktigt beteende. Om ens det. Fallet Lasse Kronér visar, liksom otaligt många liknande fall, på att vi måste göra oerhört stor skillnad på det att bete sig illa och på att begå olagliga handlingar. Annars blir det så oerhört galet.

Jag tror att vi borde ställa två frågor nu, och fundera allvarligt på dessa. För det första: Vem ska ersätta Lasse Kronér för de tre månader av själsligt lidande han har utsatts för? Om domstolsväsendet gör sig skyldig till ett felaktigt domslut är det staten som ersätter. Men hur är det när media har gjort sig skyldig till en felaktig dom? Hur ordnas ersättningssaken i så fall? Och ännu knepigare, när domen har fällts på sociala medier. Vem ska då hållas till svars? För det andra, och det är den allra viktigaste frågan: Hur kan vi undvika att liknande grova felaktigheter begås i framtiden?

För det är fullständigt klart: #Metoo visade på grymma saker som kvinnor utsatts för, men så fel som det här blev får det verkligen inte bli flera gånger.

4 kommentarer:

 1. Handen på hjärtat Kristian. Dessa domsagor finns öppet eller dolt i alla oss drygt 8 miljarder människohjärtan som vandrar i Jorderike. Saliga de som ångrar och tror på Jesu Försoningverk för egen del samt på Bibeln efter vad de hinner. Nog vet de flesta t o m vildaste vad som är rätt inför Gud och människor. Men de är besinningslösa i laglölshetsdyrkan. Torsten Nils Ulrik hälsar

  SvaraRadera
 2. Laglöshetsdyrkan var ordet. Inte laglölhetsdyrkan.

  SvaraRadera
 3. Är det nånting som är fel så är det att förgripa sig på barn som i Larsmo. Man behöver väl inte undra i vilka religiösa kretsar dessa fruktansvärda ohyggliga övergreppen sker. Det håller på att bli vardagsmat i våra trakter, och Kristian är bekymrad över nån Kroner

  https://www.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/174855

  Eflop

  SvaraRadera
 4. Jesus sade: Jag vill lära er vem ni skall frukta. HAN som har makt att döda och sedan kasta till Helvetet!!!
  Åkalla Herren Jesus i ångrande nöden med de ord eller vrakrester av era föräldrars bortslösade doplöftena gällande ert liv i Kristi tid. O, tänk om ni skulle bara ropa Jesus för att sedan utan vilja, glömma Gudstjänst bön ånger och det ngt goda även de mest knäckta kunna göra och medge för att visa att Bibeln eller den Heliga Skrift eller Jehoshua hjälp Böckernas Bok som det hette förr är en Sanningens Uppenbarelse Av Gud nedskriven av heliga män drivna av den Helige Ande som är Gud och Skaparen Frälsaren och den Förlossaren som om ni får Nåd att hålla tro och bekännelsen i Jesu Namn i en värld där vi så ofta snärjes av synder att det glada Budskapet om Frälsning och Syndernas Förlåtelse I och Genom Jesus Kristus sann människa av Davids Rot och stam född i Betlehem enligt Biblia Bibeln och Genom Uppståndelsen från döden bevisad som den Förstfödde från de döda beseglade sitt heliga väsen, obefäckade liv och gärningar, varningar genom att samla till kristenhetens gemensamma arv med de stilla bland de frälsta i Gamla Förbundet samt Moses och profeterna visdomen psalmerna och de heligaa ett organiskt samband med Skapelsens historia himlar och jord:det Förbund som nu i lösaktighetens världsvida fascism syns brutet bland stater kyrkor och oss enskilda:om inte i praxis så i alla fall genom fel barmhärtighet och ovilja att ge Herren Herren Herren Den Allsmäktiges Rättigheter över alla och Allting ens muntlig ära då man inkrökt i sin egen barmhärtighet eller synd i nödens stund tigit mot Satan av rädsla för döden eller att mista välvilan bland medmänniskorna som vi alla innerst inne vill behaga. Tänk en gång när Himlen då skall öppnas om du ej i uppvinden är med då Jesus emot sig ut i dyra höjden i förvandling drar till sig sina barn (av tron)... 0ulrik torsten nils kvällsskrivare hälsar

  SvaraRadera